Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier GLSKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty DHL i punkty POPAutomaty i punkty odbioru GLSPaczkomat INPOST
O produkcie
Pokaż wszystkie produkty FRESUBIN
Producent
FRESENIUS KABI POLSKAAl. Jerozolimskie 134
02-305 Warszawa
Opis
Fresubin Renal o smaku waniliowym, to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczony do postępowania dietetycznego u osób niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem, szczególnie w przypadku przewlekłej choroby nerek lub z niekatabolicznymi formami ostrej niewydolności nerek. Produkt jest odpowiedni jako jedyne źródło pożywienia, jest wysokoenergetyczny − 400 kcal (2,0 kcal/ml) oraz posiada obniżoną zawartość białka i elektrolitów.
Skład
woda, maltodekstryna, izomaltuloza*, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), dekstryna z tapioki, białko mleka, trójglicerydy o średniej długości łańcucha (MCT), emulgatory (E 471, lecytyny sojowe), aromat, cytrynian sodu, olej rybny (z lecytynami sojowymi), wodorowinian choliny, chlorek potasu, cytrynian potasu, wit. C, tlenek magnezu, mioinozytol, tauryna, regulator kwasowości (E 524), L-karnityna, pirofosforan żelaza, siarczan cynku, niacyna, kwas pantotenowy, chlorek manganu, wit. E, wit. B6, fluorek sodu, siarczan miedzi, wit. B2, wit. B1, β-karoten, kwas foliowy, wit. A, selenin sodu, biotyna, jodek potasu, molibdenian sodu, wit. K, chlorek chromu (III), wit. B12, wit. D.
* izomaltuloza – jest źródłem glukozy oraz fruktozy.
Składniki: | w 100 ml |
Wartość energetyczna | 840 kJ/200 kcal |
Tłuszcz (40 kJ%), w tym: | 8,9 g |
kwasy tłuszczowe nasycone, w tym: | 2,7 g |
MCT | 2,2 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 4,7 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: | 1,47 g |
EPA | 0,04 g |
DHA | 0,02 g |
Węglowodany (53 kJ%), w tym: | 26,4 g |
cukry, w tym : | 8,17 g |
laktoza | ≤0,4 g |
Błonnik (1 kJ%) | 1,2 g |
Białko (6 kJ%) | 3,0 g |
Sól | 0,17 g |
Woda | 71 ml |
Witaminy: | |
Witamina A | 81,3 µg ER |
β-karoten | 33,3 µg ER |
Witamina D | 1,0 µg |
Witamina E | 3,0 mg α-ET |
Witamina K | 10,5 µg |
Witamina B1 | 0,26 mg |
Witamina B2 | 0,3 mg |
Niacyna | 3,4 mg EN |
Witamina B6 | 0,67 mg |
Witamina B12 | 0,6 µg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg |
Biotyna | 12 µg |
Kwas foliowy | 100 µg |
Witamina C | 10 mg |
Cholina | 55 mg |
Składniki mineralne: | |
Sód (Na) | 68 mg |
Potas (K) | 100 mg |
Chlorki (Cl) | 62 mg |
Wapń (Ca) | 84 mg |
Magnez (Mg) | 20 mg |
Fosfor (P) | 55 mg |
Żelazo (Fe) | 2,0 mg |
Cynk (Zn) | 1,8 mg |
Miedź (Cu) | 200 µg |
Mangan (Mn) | 0,4 mg |
Jod (I) | 20 µg |
Fluorki (F) | 0,3 mg |
Chrom (Cr) | 3,0 µg |
Molibden (Mo) | 7,0 µg |
Selen (Se) | 10 µg |
Osmolarność: 500 mosmol/l |
Produkt bez glutenu, klinicznie wolny od laktozy. Zawiera olej rybi, białka mleka oraz soję.
Masa netto
800 ml (4 x 200 ml)
Przeznaczenie
Napój przeznaczony jest dla osób niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem, z przewlekłą chorobą nerek lub niekatabolicznymi formami niewydolności nerek.
Zalecane dzienne spożycie
Żywienie całkowite: ≥ 5 butelek (2000 kcal) na dobę.
Żywienie uzupełniające: 2-3 butelki (800-1200 kcal) na dobę.
Ilość podawanego płynu powinna być ustalona przez personel medyczny, w zależności od indywidualnego zapotrzebowania pacjenta.
Sposób użycia
Wstrząsnąć butelką przed użyciem, następnie pić powoli.
W przypadku podawania produktu przez zagłębnik należy monitorować prędkość.
Należy pamiętać o zapewnieniu pacjentowi odpowiedniej podaży płynów.
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
Przechowywać w temperaturze pokojowej, po otwarciu można przechowywać w lodówce nie dłużej niż przez 24 godziny.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Nie stosować u chorych na galaktozemię.
W przypadku podawania przez zagłębnik, nie należy mieszać napoju z innymi lekami.
Nie stosować u dzieci poniżej 3 roku życia, w przypadku dzieci poniżej 6 roku życia należy zachować szczególną ostrożność.
Nie stosować pozajelitowo (dożylnie).
Cechy produktu
- Zalecenia żywieniowe
- Dieta
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Układy narządowe
- Smak
- Alergeny