Dereń właściwy — podstawa cennych nalewek
Dereń właściwy znany był już w XVI wieku na angielskim dworze królewskim. Za surowiec leczniczy uznawano przede wszystkim owoce, ale stosowano też kwiaty, suszone liście oraz korę młodych gałązek.
Spis treści
- Dereń właściwy – zastosowanie i wskazania
- Dereń właściwy – wygląd, pochodzenie, morfologia
- Dereń właściwy – działanie, właściwości, skład
- Dereń właściwy – stosowanie i dawkowanie
- Dereń właściwy – interakcje z lekami i ziołami
- Dereń właściwy – skutki uboczne, przedawkowanie
- Działanie
- Postacie i formy
- Substancje aktywne
- Surowiec
Dereń właściwy – zastosowanie i wskazania
We współczesnej medycynie znaczenie owoców derenia jest raczej niewielkie, a sama roślina pełni głównie funkcje ozdobne i kulinarne. W niektórych kulturach owoce derenia, podobnie jak owoce żurawiny, są wykorzystywane w skracaniu czasu trwania infekcji dróg moczowych.
Surowiec był często wykorzystywany w starożytnej kuchni Bliskiego Wschodu. W niektórych miejscach nadal można kupić pyszne dżemy z derenia, których wytwarzanie jest dość czasochłonne ze względu na duże pestki. Niektóre przekazy wspominają, że konfitury i przetwory z derenia były przyrządzane w południowo-wschodniej Polsce i tam można rzeczywiście zdobyć je częściej.
Według przekazów medycyny ludowej przetwory z derenia jadalnego były stosowane w obniżaniu gorączki. Konfitury i soki wykorzystywane w tym celu miały z pewnością dodatkową zaletę, którą było nawodnienie organizmu podczas choroby. Inne źródła wspominają o wykorzystaniu odwarów z owoców derenia w łagodzeniu biegunek oraz w leczeniu pomocniczym stanów zapalnych układu pokarmowego. Do mniej znanych zastosowań surowca należało zalecanie go osobom cierpiącym na bóle reumatyczne oraz migreny. Odwar był wtedy stosowany jako środek do okładów i kąpieli. Z poradników dietetycznych można również dowiedzieć się, że owoce derenia są dobrym źródłem żelaza i mogą być elementem dobrze zbilansowanej diety.
Poza owocami wykorzystywano również drewno derenia, które niejednokrotnie było surowcem do produkcji mebli oraz lasek.
Dereń właściwy – wygląd, pochodzenie, morfologia
Dereń właściwy (łac. Cornus mas, ang. Cornelian cherry) jest drobnym drzewem lub krzewem pochodzącym z rodziny dereniowatych – Cornaceae. W Polsce dereń jest rośliną uprawianą ze względu na swoje smaczne czerwone owoce. Krzew występuje naturalnie w południowo-wschodniej części Europy oraz w zachodniej Azji. Dereń właściwy zasiedla najczęściej łagodnie nasłonecznione zbocza oraz lasy.
Cechą charakterystyczną derenia właściwego jest to, że zakwita przed rozwinięciem się liści. Krzew ma rozłożystą koronę i osiąga od 7 do 10 metrów wysokości. Ułożone naprzeciwlegle, eliptyczne liście od spodu porastają drobne włoski okrywające. Niewielkie żółte kwiaty są zebrane w siedzące baldachy. Owocem jest czerwony pestkowiec.
Surowcem zielarskim jest owoc derenia – Corni fructus, który należy zbierać wczesną jesienią.
Dereń właściwy – działanie, właściwości, skład
Owoc derenia właściwego jest dobrym źródłem irydoidów, do których zaliczamy kwas loganowy, loganinę, swerozyd oraz kornuzyd. Ekstrakty z owoców zawierają również niewielkie ilości substancji należących do grupy antocyjanów, takie jak cyjanidyna, peonidyna oraz delfinidyna.
Do innych związków odpowiadających za antyoksydacyjne działanie surowca należą flawonoidy. W owocach zidentyfikowano liczne pochodne kwercetyny, kemferolu i mirycetyny. Ponadto owoce derenia są bogate w witaminę C, cukry proste, kwasy organiczne, pektyny i związki mineralne – szczególnie sole żelaza.
Owoc derenia ze względu na zawartość flawonoidów może wykazywać słabe działanie moczopędne. Napary z surowca usprawniają również przepływ żółci i mogą ograniczać występowanie niestrawności po posiłkach. Za właściwości przeciwzapalne wyciągów z derenia odpowiadają występujące w nim irydoidy glikozydowe, a szczególnie kwas loganowy. Kwas loganowy może hamować aktywność enzymu – cyklooksygenazy II – która jest niezbędna do powstania prostaglandyn. Związek ten zmniejsza także stężenie czynnika martwicy nowotworów TNF-α, interleukiny 1 i interleukiny 6. Wszystkie wymienione substancje mają elementarne znaczenie w powstawaniu stanu zapalnego oraz w odczuwaniu bólu, a irydoidy obecne w wyciągach z derenia mogą ograniczać ich aktywność i zmniejszać dolegliwości bólowe w przebiegu niektórych schorzeń.
Ponadto dereń jest dobrym źródłem kwasu askorbinowego, który może nieznacznie obniżać pH moczu, co znajduje czasem zastosowanie w leczeniu infekcji dróg moczowych. Zawartość żelaza pozwala na wykorzystanie owoców jako dodatku do uzupełnienia diety u osób cierpiących na anemię.
Najnowsze badania wskazują na immunomodulujące właściwości alkoholowych wyciągów z owoców derenia właściwego. Testy przeprowadzone na zwierzętach wskazywały na zmiany w stężeniach cytokin, które biorą udział w mobilizacji komórek układu odpornościowego. Można bez wahania przyznać, że działanie surowca na układ odpornościowy człowieka z pewnością wymaga więcej uwagi.
Dereń właściwy – stosowanie i dawkowanie
Owoce derenia nie występują lub występują rzadko w składzie suplementów diety. Częściej można się spotkać z ich wykorzystaniem podczas sporządzania przetworów domowych takich jak dżemy lub konfitury. Z surowca można przygotować również pyszny sok.
Z owoców derenia można także przyrządzić napar. W tym celu niewielką ilość suszonych owoców należy zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie roztwór należy przecedzić. Przygotowany napar można pić nawet kilka razy dziennie.
Dawniej można było spotkać się również z wykorzystaniem nalewki z owoców derenia, tzw. dereniówki, która była szczególnie popularna na południu Polski.
Dereń właściwy – interakcje z lekami i ziołami
Owoce derenia właściwego, jako bogate źródło cukrów i kwasu askorbinowego, mogą odpowiadać za wystąpienie interakcji podczas leczenia cukrzycy lub dny moczanowej.
Witamina C zawarta w ekstraktach może nieznacznie zmniejszać pH moczu, co w skrajnych przypadkach osłabia działanie leków wykorzystywanych przy leczeniu dny moczanowej. Natomiast zawartość cukrów może ograniczyć działanie leków przeciwcukrzycowych.
Dereń właściwy – skutki uboczne, przedawkowanie
Przetwory przygotowane poprzez obróbkę owoców derenia są raczej bezpieczne i nie powodują działań niepożądanych podczas spożycia. Jednak spożywanie ich w naprawdę dużych ilościach może spowodować wystąpienie zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego takich jak biegunki lub niestrawność.
Działanie
- antyseptyczne
- moczopędne (diuretyczne) (zwiększa objętość wydalanego moczu)
- przeciwzapalne
- żółciopędne
Postacie i formy
- susz
- sok
Substancje aktywne
- kwas askorbinowy
- kwercetyna
- flawonoidy
- garbniki
- pektyny
- mirycetyna
- Związki cukrowe
- kwas jabłkowy
- kwas elagowy
- kwas galusowy
- loganina
- swerozyd
- antocyjany pelargonidynowe
- cyjanidyna
- delfinidyna
- peonidyna
- werbenalozyd
Surowiec
- owoc