Cynk

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Dietetyka
Immunologia kliniczna
Gastroenterologia
Encyklopedia leków Dietetyka
Immunologia kliniczna
Gastroenterologia

Cynk jest składnikiem enzymów i hormonów. Jest niezbędny do prawidłowego gojenia się ran oraz wytwarzania immunoglobulin i prostaglandyn. Wzmacnia układ odpornościowy. Aktywuje m.in. limfocyty T, syntezę insuliny. Odpowiedzialny jest za normalny poziom łaknienia. Umożliwia widzenie nocne.

Cynk bardzo rzadko ulega przedawkowaniu. Spowodowane jest to faktem, że cynk nie kumuluje się w organizmie, szybko ulega wydalaniu przez nerki oraz z kałem.
Jednakże objawami nadmiaru cynku w organizmie mogą być:
- wymioty spowodowane podrażnieniem błony śluzowej żołądka
- bóle brzucha
- biegunka
- drżenie
- bóle głowy
- niedokrwistość (nadmiar cynku ogranicza wchłanianie miedzi i żelaza)

Jakie mogą być przyczyny nadmiaru cynku w organizmie?
- spożywanie warzyw i owoców opryskiwanych związkami cynku
- choroby z wysoką ciepłotą ciała
- czerwienica prawdziwa (choroba układu krwiotwórczego polegająca na znacznym wzroście ilości krwinek)

Jakie są objawy niedoboru cynku w organizmie?
- łamliwość paznokci, białe plamki na płytce paznokcia
- brak apetytu
- wypadanie włosów
- zaburzenia wzrostu
- zaburzenia rozwoju
- utrudnione gojenie ran
- niedokrwistość, bladość skóry
- zmiany wyglądu skóry (trądzik, rozstępy)
- osłabienie zmysłu smaku i powonienia
- depresja
- uczucie znużenia
- zmniejszona odporność organizmu, łatwość zapadania na różne infekcje
- „ślepota zmierzchowa”

Jakie mogą być przyczyny niedoboru cynku w organizmie?
- nieprawidłowe odżywianie (stosowanie diet odchudzających)
- niedostateczne wchłanianie spowodowane chorobą alkoholową
- przewlekłe biegunki, zapalne choroby jelit
- nadmierne spożywanie alkoholu
- cukrzyca
- choroby nowotworowe
- długotrwałe przyjmowanie pigułek antykoncepcyjnych

Co jeść, by uzupełnić braki cynku?
- ostrygi
- mięso
- wątróbkę
- kaszę gryczaną
- orzechy
- nasiona słonecznika
- ryby