słodki posmak w ustach
Olaf Bąk

Słodki posmak w ustach – co jest jego przyczyną?

Słodki posmak w ustach jest najczęściej naturalnym efektem spożywania słodkich pokarmów i wtedy nie budzi naszego niepokoju. Jednak gdy pojawia się niezależnie od posiłku lub po posiłkach, które nie są słodkie, może być niepokojący. Przeważnie taki stan jest wywołany błahymi przyczynami, niemniej zdarza się, że może być pierwszym objawem poważnych chorób, dlatego jeśli ten posmak budzi nasz niepokój i pojawia się często albo towarzyszy innym objawom, warto skonsultować się z lekarzem. Co oznacza słodki posmak w ustach? Jakie ma przyczyny?

Język jest wieloczynnościowym mięśniem, umocowanym do dna jamy ustnej oraz okolicznych tkanek. Odpowiada za formowanie kęsów, artykulację mowy oraz niezbędny element ssaczego rozwoju – ssanie. Ważna funkcja języka to także percepcja smaku, która jest możliwa dzięki zlokalizowanym na nim brodawkom smakowym – grzybowatym, okolonym i liściastym. Znajdujące się na nich kubki smakowe pozwalają nam czuć smak danej rzeczy z podziałem na smak gorzki, słodki, słony, kwaśny oraz umami. Odczuwanie smaku jest istotną funkcją, dlatego ciągłe odczuwanie słodkiego posmaku może niepokoić. Dlaczego?

Słodki smak w ustach – co to oznacza?

Prawidłowe odczuwanie smaku słodkiego odbywa się poprzez kubki smakowe (okolone i liściaste) zlokalizowane na języku, które są aktywowane przez pobudzenie receptorów sprzężonych z białkiem G – T1R2 i T1R3. Impuls jest przewodzony przez nerwy VII, IX oraz X do jądra zlokalizowanego w moście mózgu, następnie do wzgórza, kory wyspy oraz kory czołowej mózgu, gdzie bodziec jest interpretowany jako smak słodki. Taka sytuacja ma miejsce, gdy rzeczywiście w naszej jamie ustnej mamy zwiększone ilości cukrów, np. po wypiciu słodkiej herbaty. Czasem jednak jeden z elementów tej drogi ulega zaburzeniu, co prowadzi do powstania fałszywego odczucia słodkiego smaku w korze mózgu mimo braku pobudzenia na języku. Dzieje się tak w przypadku np. chorób metabolicznych czy neurologicznych.

Nieprawidłowy posmak w ustach – przyczyny

Na percepcję smaku składa się wiele czynników, w tym prawidłowy węch, odpowiednia higiena jamy ustnej, przyjmowane leki czy spożywane pokarmy.

Do przykładowych przyczyn nieprawidłowego posmaku w jamie ustnej możemy zaliczyć:

  • zmiany hormonalne (np. w trakcie ciąży),
  • kserostomię (suchość w jamie ustnej),
  • leki (przeciwhistaminowe, narkotyczne, moczopędne, nasercowe, psychiatryczne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe),
  • niedobór cynku,
  • palenie papierosów,
  • spożycie alkoholu,
  • zmiany próchnicze na zębach,
  • choroby przyzębia i dziąseł,
  • choroby obejmujące język.

Powiązane produkty

Uczucie słodkiego smaku a choroby

Mimo że słodki posmak w ustach przeważnie nie jest groźnym objawem, czasami może być wynikiem mniej lub bardziej poważnych chorób, np.:

  • metabolicznych (m.in. cukrzyca, kwasica ketonowa) – zwiększony poziom cukru we krwi może spowodować pobudzenie receptorów odpowiedzialnych za odbiór smaku słodkiego;
  • neurologicznych (m.in. udar mózgu, padaczka) – słodki posmak może być wczesnym objawem tych chorób, jeszcze przed wystąpieniem poważniejszych zaburzeń;
  • laryngologicznych (m.in. choroby wirusowe zatok i nosowej części gardła, infekcje bakteriami z rodzaju Pseudomonas);
  • gastrologicznych (m.in. refluks żołądkowo-przełykowy) – kwasy żołądkowe zarzucane poprzez osłabiony zwieracz przełyku do jamy ustnej mogą wywoływać fałszywe odczucie słodkiego posmaku;
  • nowotworowych (m.in. rak drobnokomórkowy płuc) – może się tak dziać przy wystąpieniu zespołu paranowotworowego, SIADH, który powoduje hiponatremię i wywołuje poczucie słodkiego smaku;
  • infekcyjnych (m.in. COVID-19, który może zaburzać percepcję smaku i węchu).

Z tego względu każdy przedłużający się problem słodkiego smaku w ustach powinien być skonsultowany ze specjalistą.

Słodki smak w ustach – kiedy do lekarza?

Wizyta u specjalisty może być konieczna w sytuacji, gdy słodki smak w ustach towarzyszy nam od dłuższego czasu i nie możemy sobie z nim poradzić odpowiednią higieną jamy ustnej oraz nawodnieniem organizmu. Ponieważ najczęstszą chorobową przyczyną słodkiego posmaku w ustach jest cukrzyca, warto obserwować się pod kątem występowania jej objawów – polidypsji (nadmiernego pragnienia i picia dużej ilości płynów na dobę, nawet kilka litrów dziennie), poliurii (oddawanie moczu w dużej ilości) czy utraty masy ciała. Lekarz oprócz sprawdzenia poziomu glikemii może sprawdzić też inne zaburzenia metaboliczne czy niedobory witamin, np.: poziom elektrolitów, kwas foliowy, witaminę B12, gospodarkę żelazową czy hormony tarczycy.

Wizyta jest niezbędna także wtedy, kiedy słodkiemu posmakowi towarzyszą inne objawy alarmowe („red flags”):

  • chrypka,
  • zmiana głosu,
  • obrzęk w obrębie twarzy czy szyi,
  • guz wyczuwalny w jamie ustnej lub na szyi,
  • problem z przełykaniem lub przeżuwaniem,
  • inne objawy neurologiczne (drętwienia, utrata węchu, pogorszenie wzroku).

Domowe sposoby na słodki smak w ustach

Do domowych sposobów na słodkich smak w ustach możemy zaliczyć:

  • ograniczenie spożycia słodkich pokarmów oraz dosładzania kawy czy herbaty,
  • zwiększenie dbałości o higienę jamy ustnej oraz regularne kontrole u stomatologa,
  • spożywanie kwaśnych pokarmów (cytrusy, produkty w occie),
  • nawadnianie się (nawet do 3 litrów płynów dziennie),
  • stosowanie sztucznej śliny z apteki przy suchości w jamie ustnej,
  • żucie gumy, która będzie wzmagać ilość wydzielanej śliny i może zmienić odczuwany smak.
  1. S. H. Ralston, M. W. J. Strachan, I. Penman, R. Hobson, red. wyd. pol. J. Różański, Choroby wewnętrzne Davidson, Edra Urban & Partner, Wrocław 2020, wyd. 23.
  2. A. Szczeklik, P. Gajewski, Interna Szczeklika 2019/20, Medycyna Praktyczna, Kraków 2020, wyd. 11.
  3. F. F. Ferri, red. wyd. pol. A. Steciwko, Kompendium chorób wewnętrznych, Edra Urban & Partner, Wrocław 2007, wyd. 1.
  4. H. Sienkiewicz-Jarosz, P. Bieńkowski, Neurologiczne aspekty zaburzeń smaku, „Neurologia po Dyplomie” 2012, 7(5), 61-66.
  5. K. Korzeniowska, J. Jankowski, A. Cieślewicz, A. Jabłecka, Polekowe zaburzenia i utrata smaku, „Farmacja Współczesna” 2016, 9, 105-109.
  6. J. R. Lechien, Olfactory and gustatory dysfunctions as a clinical presentation of mild-to-moderate forms of the coronavirus disease (COVID-19): a multicenter European study, „European Archives of Oto-Rhino-Laryngology” 2020, 277(8), 2251-2261.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Pneumokoki – czym są i jakie choroby wywołują? Jak chronić się przed pneumokokami?

    Streptococcus pneumoniae (pneumokoki, dwoinki zapalenia płuc) to bakterie, które osiedlają się w nosie oraz gardle i powodują groźne choroby. Zakażenia pneumokokowe dotyczą głównie małych dzieci oraz seniorów. Wśród grup ryzyka wymienia się również osoby z zaburzeniami odporności oraz osoby cierpiące na choroby przewlekłe. W jaki sposób można zarazić się pneumokokami? Jak się przed nimi chronić? Podpowiadamy.

  • Uczulenie na słońce – przyczyny. Jak złagodzić objawy wysypki od słońca?

    Promienie słoneczne wykorzystywane są do produkowania witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości oraz wzmacniania układu odpornościowego. Niestety zbyt długa bądź zbyt intensywna ekspozycja na słońce może powodować występowanie alergii. Uczulenie na słońce może dotknąć każdego z nas, dlatego też warto wiedzieć, jak postępować, gdy na ciele pojawi się wysypka od słońca.

  • Zanik wieloukładowy (MSA) – przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie

    21 maja 2024 roku w wieku 71 lat po kilkuletniej walce z chorobą zmarł wybitny polski kompozytor Jan A. P. Kaczmarek. Muzyk zmagał się z nieuleczalnym, postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym – zanikiem wieloukładowym (MSA). Choroba ta prowadzi do uszkodzenia struktur mózgu, a objawy przypominają symptomy choroby Parkinsona. Dowiedz się więcej na temat przyczyn, objawów i sposobów leczenia MSA.

  • Pompa insulinowa – wskazania, działanie, refundacja

    Pompy insulinowe umożliwiają lepszą kontrolę cukrzycy, a tym samym poprawiają jakość życia osób wymagających insulinoterapii. Te niewielkich rozmiarów urządzenia naśladują działanie trzustki i eliminują konieczność wykonywania regularnych wstrzyknięć insuliny. Wyjaśniamy, jak działają pompy insulinowe i jakim grupom pacjentów zaleca się korzystanie z nich. Opisujemy również, komu przysługują z refundacją.

  • Grypa i RSV – szczepionka, podobieństwa i różnice

    Grypa i RSV (ang. Respiratory Syncytial Virus) to dwie powszechne choroby wirusowe, które mają znaczący wpływ na zdrowie publiczne, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Obie mogą prowadzić do poważnych powikłań, zwłaszcza u osób starszych, niemowląt oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. W tym artykule przyjrzymy się bliżej podobieństwom i różnicom między grypą a RSV, ze szczególnym uwzględnieniem dostępnych szczepień.

  • Sensor do pomiaru cukru – monitorowanie glikemii. Działanie, refundacja systemu ciągłego CGM

    Cukrzyca jest jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych, na którą w Polsce choruje ponad 3 mln osób, z czego około 25% nie jest tego świadomych. W leczeniu tego schorzenia oraz w zapobieganiu występowania powikłań narządowych niezwykle istotne jest utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Dzięki nowoczesnym technologiom w postaci systemów do ciągłego monitorowania glikemii mamy szansę na lepszą kontrolę choroby, a co za tym idzie – na opóźnienie rozwoju powikłań narządowych cukrzycy. Niestety należy pamiętać, że sensory są stosunkowo drogie, a ich zakup podlega refundacji przez Narodowy Fundusz Zdrowia jedynie w konkretnych wskazaniach.

  • Refundacja dla cukrzyków – zasady refundacji w diabetologii

    Od stycznia 2024 r. obowiązuje rozporządzenie Ministra Zdrowia wprowadzające w życie zmiany w refundacji wyrobów medycznych przeznaczonych dla pacjentów chorujących na cukrzycę. Wyjaśniamy zasady odpłatności systemów do ciągłego monitorowania glikemii, pomp insulinowych, pojemników na insulinę oraz zestawów infuzyjnych.

  • Zespół słabości (kruchości) to nie zwykłe starzenie. Objawy, diagnoza, leczenie

    Proces starzenia jest nieodłącznym elementem życia każdego człowieka i ma znaczący wpływ zarówno na fizyczne, jak i psychiczne funkcjonowanie seniorów. Wśród zachodzących zmian wymienić można między innymi pogorszenie pracy poszczególnych narządów, podatność na choroby, zaburzenia poznawcze czy zespół kruchości. Ten ostatni jest zagadnieniem szczególnie badanym przez geriatrów – szacuje się, że w populacji polskiej dotyka on około 7% seniorów, wśród których ponad 50% to osoby po 80. roku życia.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl