słodki posmak w ustach
Olaf Bąk

Słodki posmak w ustach – co jest jego przyczyną?

Słodki posmak w ustach jest najczęściej naturalnym efektem spożywania słodkich pokarmów i wtedy nie budzi naszego niepokoju. Jednak gdy pojawia się niezależnie od posiłku lub po posiłkach, które nie są słodkie, może być niepokojący. Przeważnie taki stan jest wywołany błahymi przyczynami, niemniej zdarza się, że może być pierwszym objawem poważnych chorób, dlatego jeśli ten posmak budzi nasz niepokój i pojawia się często albo towarzyszy innym objawom, warto skonsultować się z lekarzem. Co oznacza słodki posmak w ustach? Jakie ma przyczyny?

  1. Słodki smak w ustach – co to oznacza?
  2. Nieprawidłowy posmak w ustach – przyczyny
  3. Uczucie słodkiego smaku a choroby
  4. Słodki smak w ustach – kiedy do lekarza?
  5. Domowe sposoby na słodki smak w ustach

Język jest wieloczynnościowym mięśniem, umocowanym do dna jamy ustnej oraz okolicznych tkanek. Odpowiada za formowanie kęsów, artykulację mowy oraz niezbędny element ssaczego rozwoju – ssanie. Ważna funkcja języka to także percepcja smaku, która jest możliwa dzięki zlokalizowanym na nim brodawkom smakowym – grzybowatym, okolonym i liściastym. Znajdujące się na nich kubki smakowe pozwalają nam czuć smak danej rzeczy z podziałem na smak gorzki, słodki, słony, kwaśny oraz umami. Odczuwanie smaku jest istotną funkcją, dlatego ciągłe odczuwanie słodkiego posmaku może niepokoić. Dlaczego?

Słodki smak w ustach – co to oznacza?

Prawidłowe odczuwanie smaku słodkiego odbywa się poprzez kubki smakowe (okolone i liściaste) zlokalizowane na języku, które są aktywowane przez pobudzenie receptorów sprzężonych z białkiem G – T1R2 i T1R3. Impuls jest przewodzony przez nerwy VII, IX oraz X do jądra zlokalizowanego w moście mózgu, następnie do wzgórza, kory wyspy oraz kory czołowej mózgu, gdzie bodziec jest interpretowany jako smak słodki. Taka sytuacja ma miejsce, gdy rzeczywiście w naszej jamie ustnej mamy zwiększone ilości cukrów, np. po wypiciu słodkiej herbaty. Czasem jednak jeden z elementów tej drogi ulega zaburzeniu, co prowadzi do powstania fałszywego odczucia słodkiego smaku w korze mózgu mimo braku pobudzenia na języku. Dzieje się tak w przypadku np. chorób metabolicznych czy neurologicznych.

Nieprawidłowy posmak w ustach – przyczyny

Na percepcję smaku składa się wiele czynników, w tym prawidłowy węch, odpowiednia higiena jamy ustnej, przyjmowane leki czy spożywane pokarmy.

Do przykładowych przyczyn nieprawidłowego posmaku w jamie ustnej możemy zaliczyć:

Powiązane produkty

Uczucie słodkiego smaku a choroby

Mimo że słodki posmak w ustach przeważnie nie jest groźnym objawem, czasami może być wynikiem mniej lub bardziej poważnych chorób, np.:

  • metabolicznych (m.in. cukrzyca, kwasica ketonowa) – zwiększony poziom cukru we krwi może spowodować pobudzenie receptorów odpowiedzialnych za odbiór smaku słodkiego;
  • neurologicznych (m.in. udar mózgu, padaczka) – słodki posmak może być wczesnym objawem tych chorób, jeszcze przed wystąpieniem poważniejszych zaburzeń;
  • laryngologicznych (m.in. choroby wirusowe zatok i nosowej części gardła, infekcje bakteriami z rodzaju Pseudomonas);
  • gastrologicznych (m.in. refluks żołądkowo-przełykowy) – kwasy żołądkowe zarzucane poprzez osłabiony zwieracz przełyku do jamy ustnej mogą wywoływać fałszywe odczucie słodkiego posmaku;
  • nowotworowych (m.in. rak drobnokomórkowy płuc) – może się tak dziać przy wystąpieniu zespołu paranowotworowego, SIADH, który powoduje hiponatremię i wywołuje poczucie słodkiego smaku;
  • infekcyjnych (m.in. COVID-19, który może zaburzać percepcję smaku i węchu).

Z tego względu każdy przedłużający się problem słodkiego smaku w ustach powinien być skonsultowany ze specjalistą.

Słodki smak w ustach – kiedy do lekarza?

Wizyta u specjalisty może być konieczna w sytuacji, gdy słodki smak w ustach towarzyszy nam od dłuższego czasu i nie możemy sobie z nim poradzić odpowiednią higieną jamy ustnej oraz nawodnieniem organizmu. Ponieważ najczęstszą chorobową przyczyną słodkiego posmaku w ustach jest cukrzyca, warto obserwować się pod kątem występowania jej objawów – polidypsji (nadmiernego pragnienia i picia dużej ilości płynów na dobę, nawet kilka litrów dziennie), poliurii (oddawanie moczu w dużej ilości) czy utraty masy ciała. Lekarz oprócz sprawdzenia poziomu glikemii może sprawdzić też inne zaburzenia metaboliczne czy niedobory witamin, np.: poziom elektrolitów, kwas foliowy, witaminę B12, gospodarkę żelazową czy hormony tarczycy.

Wizyta jest niezbędna także wtedy, kiedy słodkiemu posmakowi towarzyszą inne objawy alarmowe („red flags”):

  • chrypka,
  • zmiana głosu,
  • obrzęk w obrębie twarzy czy szyi,
  • guz wyczuwalny w jamie ustnej lub na szyi,
  • problem z przełykaniem lub przeżuwaniem,
  • inne objawy neurologiczne (drętwienia, utrata węchu, pogorszenie wzroku).

GLUKOMETRY

SUPLEMENTY DLA DIABETYKÓW

SZCZOTECZKI DO ZĘBÓW

Domowe sposoby na słodki smak w ustach

Do domowych sposobów na słodkich smak w ustach możemy zaliczyć:

  • ograniczenie spożycia słodkich pokarmów oraz dosładzania kawy czy herbaty,
  • zwiększenie dbałości o higienę jamy ustnej oraz regularne kontrole u stomatologa,
  • spożywanie kwaśnych pokarmów (cytrusy, produkty w occie),
  • nawadnianie się (nawet do 3 litrów płynów dziennie),
  • stosowanie sztucznej śliny z apteki przy suchości w jamie ustnej,
  • żucie gumy, która będzie wzmagać ilość wydzielanej śliny i może zmienić odczuwany smak.
  1. S. H. Ralston, M. W. J. Strachan, I. Penman, R. Hobson, red. wyd. pol. J. Różański, Choroby wewnętrzne Davidson, Edra Urban & Partner, Wrocław 2020, wyd. 23.
  2. A. Szczeklik, P. Gajewski, Interna Szczeklika 2019/20, Medycyna Praktyczna, Kraków 2020, wyd. 11.
  3. F. F. Ferri, red. wyd. pol. A. Steciwko, Kompendium chorób wewnętrznych, Edra Urban & Partner, Wrocław 2007, wyd. 1.
  4. H. Sienkiewicz-Jarosz, P. Bieńkowski, Neurologiczne aspekty zaburzeń smaku, „Neurologia po Dyplomie” 2012, 7(5), 61-66.
  5. K. Korzeniowska, J. Jankowski, A. Cieślewicz, A. Jabłecka, Polekowe zaburzenia i utrata smaku, „Farmacja Współczesna” 2016, 9, 105-109.
  6. J. R. Lechien, Olfactory and gustatory dysfunctions as a clinical presentation of mild-to-moderate forms of the coronavirus disease (COVID-19): a multicenter European study, „European Archives of Oto-Rhino-Laryngology” 2020, 277(8), 2251-2261.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Ślina – skład, funkcje, zaburzenia wydzielania

    Ślina (łac. saliva) to fizjologiczny płyn, produkowany przez gruczoły ślinowe (ślinianki). Pełni szereg ważnych funkcji – od wspomagania procesu żucia i trawienia, aż po ochronę naszego organizmu przed patogenami. Mimo pozornie niewielkie wpływu na cały organizm jej niedobór (suchość w ustach) lub nadmiar (ślinotok) może być sygnałem rozwijającego się procesu chorobowego. Jakie badania można z niej wykonać? Co robić, gdy pojawiają się zaburzenia wydzielania śliny?

  • Ślinotok – co oznacza nadmierne wydzielanie śliny?

    Ślinotok jest częstym problemem, który może być wywołany przez różne czynniki, w tym choroby jamy ustnej, układu nerwowego, leki i stres. W niektórych przypadkach ślinotok może być objawem poważnej choroby, dlatego ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem w celu uzyskania pomocy i diagnozy. O czym świadczy ślinotok? Kiedy jest objawem choroby? Jak sobie z nim radzić?

  • Sukraloza (E955) – właściwości, skutki uboczne. Jak wpływa na zdrowie i czy jest szkodliwa?

    Sukraloza (E955) to jeden z najczęściej stosowanych słodzików na świecie, znany ze swojej wyjątkowej słodkości i umiarkowanej odporności na wysoką temperaturę. Sukralozę można spotkać zarówno w napojach typu „zero”, jak i w produktach dla diabetyków. Choć jest uważana za bezpieczną, wokół jej wpływu na zdrowie narosło wiele kontrowersji. Coraz więcej badaczy przygląda się jej długoterminowemu wpływowi na metabolizm, mikrobiotę jelitową i reakcję hormonalną organizmu, co skłania do refleksji nad tym, czy częste stosowanie tego słodzika rzeczywiście jest całkowicie obojętne dla zdrowia.

  • Biały nalot na języku – leczenie, przyczyny i co to oznacza

    Biały nalot na języku spowodowany jest zwykle zaniedbaniami higienicznymi. Resztki jedzenia i bakterie bytujące w jamie ustnej przyczyniają się do jego powstawania, często towarzyszy im nieświeży oddech. Wśród innych częstych przyczyn nalotu na języku możemy wymienić: niedostateczne nawodnienie organizmu, antybiotykoterapię, stosowanie sterydów wziewnych, zakażenia grzybicze. W większości przypadków są to niegroźne stany chorobowe, jednak każda zmiana na języku nieustępująca po 2 tygodniach od wystąpienia powinna skłaniać nas do wizyty u lekarza, gdyż może świadczyć o poważnej chorobie.

  • Grzybica jamy ustnej – przyczyny, leczenie i objawy

    Kandydoza, powszechnie nazywana grzybicą jamy ustnej, jest jedną z najczęściej występujących chorób błon śluzowych jamy ustnej. Jest to powierzchowne zapalenie błon śluzowych wywołane przez drożdżaki z rodzaju Candida.

  • Cynk – suplementacja, niedobory i nadmiar. Czy tabletki z cynkiem pomoga odzyskać węch i smak?

    Prawidłowy poziom cynku wynosi u osób dorosłych 11–18 µmol/l (70–120 µg/dl), natomiast u dzieci 11–24 µmol/l (70–160 µg/dl). Jego odpowiednia ilość pomaga zachować piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Cynk pełni bardzo istotne funkcje w metabolizmie komórkowym, wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz działanie zmysłów smaku i węchu. Jakie jeszcze właściwości ma cynk, czy utrata powonienia przy COVID-19  to powód, dla którego warto go suplementować oraz czym jest cynk chelat aminokwasowy? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Metaliczny posmak w ustach – przyczyny, leczenie, co oznacza posmak metalu w ustach

    Smak jest jednym z pięciu zmysłów ludzkiego organizmu. Dzięki niemu jesteśmy w stanie ocenić, jak smakuje dana potrawa, czy jest słodka, słona, kwaśna czy gorzka. Za odbiór doznań smakowych odpowiedzialne są w naszym organizmie receptory zmysłu smaku, zlokalizowane w kubkach smakowych, które znajdują się na naszym języku, jak również, choć w mniejszej ilości, mieszczą się na podniebieniu, w nabłonku gardła, w nagłośni oraz w górnej części przełyku.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl