O produkcie
Opis
Nowa postać siemienia lnu o wysokiej zawartości łagodzących i lekkostrawnych substancji śluzowatych, wartościowego białka, błonnika, lignanów i związków mineralnych. Len mielony odtłuszczony zawiera prawie dwukrotnie więcej śluzów, białka, błonnika pokarmowego w porównaniu z tradycyjnym siemieniem lnu.
Zawartość opakowania
Odtłuszczone nasiona lnu.
Charakterystyka produktu
Substancje śluzowe mają przy tym znacznie wyższe wskaźniki pęcznienia i lepkości. Len mielony jest smaczniejszy od tradycyjnych nasion lnu ze względu na usunięcie oleistego posmaku. Wskaźniki strawności białka lnu należą do jednych z najwyższych i są wyższe nawet od strawności białka mleka. Len mielony zawiera aminokwasy, które wpływają korzystnie na wzrok i zapobiegają powstawaniu chorób skóry.
Stosowanie produktu
1 łyżeczkę lnu mielonego (ok. 4 g) zalać minimum 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawić na kilka minut, często mieszając do uzyskania śluzowatej konsystencji. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtu, miodu, można też posłodzić lub posolić. Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów, płatków śniadaniowych.