O produkcie
Opis
Olandia, olej słonecznikowy do smażenia bio – tłoczony na zimno, stanowi źródło jedonienasyconych kwasów tłuszczowych, w postaci kwasu oleinowego, który cechuje się dużą odpornością na wysoką temperaturę. Nadaje się do obróbki termicznej takiej jak smażenie i pieczenie. Dostarcza witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Produkt rolnictwa ekologicznego.
Składniki
100% olej słonecznikowy wysokooleinowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartość odżywcza | 100 g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ/900 kcal |
Tłuszcz | 100 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 7,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednoniensycone | 83,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 9,1 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Witamina E | 65,5 mg |
Masa netto
500 ml
Właściwości składników
Nienasycone kwasy tłuszczowe – wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, wspierają pracę układu krwionośnego.
Witamina E – wspomaga ochronę komórek przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, ma wpływ na opóźnianie procesów starzenia.
Kwasy tłuszczowe i witamina E – wspierają kondycję skóry i włosów.
n
Można stosować do głębokiego smażenia i pieczenia potraw, a także jako dodatek do sałatek, surówek, past kanapkowych.
Nadaje się jako kosmetyk, można stosować bezpośrednio na skórę i włosy lub dodawać do gotowych kosmetyków.
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
Przed otwarciem olej należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu butelki przechowywać w lodówce lub ciemnej szafce i zużyć w przeciągu 4 tygodni.
Cechy produktu
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Główny składnik
- Część ciała
- Specyfika
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Sposób aplikacji