O produkcie
Producent
HiPP Polska Sp. z o.o.ul. Giełdowa 1
01-211 Warszawa
Opis
Skład
odtłuszczone mleko, oleje roślinne (palmowy*, rzepakowy, słonecznikowy), laktoza, błonnik pokarmowy (galaktooligosacharydy z laktozy), cytrynian potasu, ortofosforan wapnia, cytrynian wapnia, siarczan magnezu, witamina C, siarczan żelazawy, stabilizator - kwas mlekowy, naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus fermentum hereditum**), witamina A, witamina E, witamina B2, jodan potasu, biotyna, witamina D, witamina B12,
*olej palmowy ze zrównoważonych upraw ekologicznych, certyfikowanych przez niezależne jednostki kontrolne
**Lactobacillus fermentum CECT5716
Nie zawiera glutenu.
Wartość energetyczna | w 100 ml mleka gotowego do spożycia* | w 1 porcji** | % zalecanego dziennego spożycia |
---|---|---|---|
Energia | 215 kJ / 51 kcal | 359 kJ / 86 kcal | ----- |
Tłuszcz, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone kwasy tłuszczowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
2,5 g 0,8 g 1,1 g 0,6 g |
4,2 g 1,3 g 1,9 g 1,0 g |
----- ----- ----- ----- |
Węglowodany, w tym: cukry*** |
5,0 g 5,0 g |
8,3 g 8,3 g |
----- ----- |
Błonnik pokarmowy | 0,6 g | 1,0 g | ----- |
Białko | 1,9 g | 3,2 g | ----- |
Sól**** | 0,05 g | 0,08 g | ----- |
Sód | 20 mg | 30 mg | ----- |
Potas | 155 mg | 258 mg | 26% |
Wapń | 130 mg | 217 mg | 40% |
Fosfor | 77 mg | 128 mg | 23% |
Magnez | 12 mg | 20 mg | 25% |
Żelazo | 1,0 mg | 1,7 mg | 21% |
Jod | 25 mcg | 42 mcg | 53% |
Witamina A | 36 mcg ER | 60 mcg ER | 15% |
Witamina D | 1,7 mcg | 2,8 mcg | 40% |
Witamina E | 0,60 mg ɑ-ET | 1,0 mg ɑ-ET | 20% |
Witamina C | 6,7 mg | 11 mg | 24% |
Witamina B2 | 0,18 mg | 0,30 mg | 43% |
Witamina B12 | 0,40 mg | 0,67 µg | 84% |
Biotyna | 3,6 mcg | 5,8 mcg | 58% |
Kwas linolowy (Omega-6) | 500 mg | 800 mg | ----- |
Kwas alfa-linolenowy (Omega-3) | 50 mg | 80 mg | ----- |
Galaktooligosacharydy | 0,6 g | 1,0 g |
Powyższe wartości mogą podlegać niewielkim wahaniom, typowym dla produktów wytworzonych z surowców naturalnych.
*100 ml mleka gotowego do spożycia = 10,9 g HiPP 3 Junior Combiotik + 90 ml wody, 1 płaska miarka = ok. 3,6 g HiPP 3 Junior Combiotik
**Porcja: 18,2 g HiPP 3 Junior Combiotik + 150 ml wody
***z laktozy, naturalnego cukru mlecznego (4,8 g/100 ml)
****zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Właściwości
Mleko HiPP 3 Junior Combiotik dla dzieci po 1. roku zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju małego dziecka, w ilości dopasowanej do jego potrzeb.
W porównaniu z mlekiem krowim, w mleku HiPP 3 Junior Combiotik zawartość białka jest znacznie zredukowana - zgodnie ze szczególnymi wymaganiami żywieniowymi dziecka na tym etapie rozwoju. Ponadto, mleko HiPP 3 Junior Combiotik zawiera m.in. wartościowe żelazo i witaminy - w tym witaminę D ułatwiającą wchłanianie wapnia.
Tak jak mleko następne HiPP 2 BIO Combiotik, mleko dla dzieci HiPP 3 Junior Combiotik zawiera naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego i prebiotyczny błonnik pokarmowy.
Przeznaczenie
Mleko HiPP 3 Junior Combiotik jest dopasowane do potrzeb żywieniowych dzieci po 1. roku życia.
Jest idealne jako mleczny posiłek na śniadanie - na przykład z płatkami zbożowymi, jako kolacja lub po prostu między głównymi posiłkami.
Sposób użycia
Podczas przygotowania mleka należy postępować według instrukcji podanej na opakowaniu.
Każdy posiłek powinien być świeży, przygotowany tuż przed podaniem dziecku.
Nie podawaj ponownie reszty mleka pozostałej w kubeczku.
1. Przegotuj świeżą wodę pitną i ostudź ją do temperatury ok. 40°-50°C*.
2. Do kubka wlej potrzebną ilość przegotowanej, ciepłej lub chłodnej wody.
3. Luźno napełnij miarkę proszkiem, a jego nadmiar usuń w miejscu pokazanym na opakowaniu. Zalecaną liczbę miarek proszku wsyp do kubka.
4. Dokładnie wymieszaj proszek z wodą. Tuż przed podaniem ostudź mleko do temperatury ok. 37°C. Po użyciu starannie zamknij opakowanie.
*W celu ochrony naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego nie zalewaj proszku wrzątkiem.
Objętość porcji i dozowanie
Poniższe informacje pomogą Ci przygotować porcję mleka odpowiednią dla Twojego dziecka.
Jednak zaproponowane objętości porcji należy traktować orientacyjnie, gdyż każde dziecko ma inne potrzeby żywieniowe.
Do odmierzenia odpowiedniej ilości proszku używaj wyłącznie załączonej miarki.
Objętość porcji, ml 170 / Dozowanie na porcję Przegotowana woda, ml 150 / Dozowanie na porcję Liczba miarek 5 / Liczba porcji na dzień 2
30 ml wody przypada na jedną miarkę proszku.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Po każdym użyciu dokładnie zamknij torebkę i przechowuj ją w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej (max. 25°C).
Zawartość opakowania zużyj w ciągu 3 tygodni po otwarciu.
Cechy produktu
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Układy narządowe
- Sposób aplikacji