O produkcie
Pokaż wszystkie produkty SANTE
Pokaż wszystkie produkty linii Skarby Ziemi marki Sante
Producent
Sante A. Kowalski Sp. j.Brechta 7
03-472 Warszawa
Opis
SANTE Skarby Ziemi, chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 oraz błonnika. Jako źródło wartościowego białka są polecane kulturystom, osobom aktywnym fizycznie oraz wegetarianom. Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością składników mineralnych oraz naturalnie niską zawartością cukru, nie zawierają soli. Produkt może być spożywany bezpośrednio lub, po wcześniejszym namoczeniu, w formie puddingu. Produkt nie zawiera glutenu.
Skład
Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)
Wartość odżywcza | w 100 g produktu | RWS* |
Wartość energetyczna | 1924 kJ / 467 kcal | - |
Tłuszcz, w tym: | 34 g | - |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,8 g | - |
jednonienasycone | 1,8 g | - |
wielonienasycone | 28,0 g | - |
Kwas α-linolenowy ALA (Omega-3) | 22 g | - |
Kwas linolowy (Omega-6) | 6,2 g | - |
Węglowodany, w tym: | <0,5 g | - |
cukry | 0 g | - |
Błonnik | 34 g | - |
Białko | 23 g | - |
Sól | 0,04 g | - |
Tiamina | 0,62 mg | 56% |
Niacyna | 16,1 mg | 101% |
Kwas foliowy | 49 µg | 25% |
Potas | 407 mg | 20% |
Fosfor | 860 mg | 123% |
Magnez | 335 mg | 89% |
Żelazo | 9,6 mg | 69% |
Cynk | 6,3 mg | 63% |
Wapń | 624 mg | 78% |
*RWS — Referencyjna Wartość Spożycia
Masa netto
250 g
Właściwości
Ceniona przez Azteków i Inków szałwia hiszpańska dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zmniejszenie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych na rzecz nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością białka, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Nasiona szałwii hiszpańskiej można spożywać zmielone na proszek, w całości lub po wcześniejszym namoczeniu w płynach różnego rodzaju: mleku, wodzie lub sokach. Sprawdzą się również jako dodatek do dań.
Cechy produktu
- Zalecenia żywieniowe
- Wiek
- Typ produktu
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Pora stosowania
- Sposób aplikacji