
Prawidłowy i wysoki cukier
Jak przeprowadza się badanie OGTT?
Na badanie należy udać się na czczo, musi upłynąć zatem minimum 8 godzin od ostatniego posiłku. Test rozpoczyna się pobraniem krwi z żyły celem oznaczenia stężenia glukozy. Następnie należy wypić 75 g glukozy rozpuszczonej w 300 ml wody. Po upływie 120 minut ponownie pobiera się krew celem oznaczenia poziomu glikemii. Wynik testu jest prawidłowy, jeśli poziom cukru po upływie 120 minut wynosi mniej niż 140 mg/dl. Jeśli wynik po dwóch godzinach wynosi pomiędzy 140 a 199 mg/dl rozpoznaje się nietolerancję węglowodanów, czyli stan zagrożenia cukrzycą. Cukrzycę natomiast rozpoznaje się, kiedy w 120 minucie poziom glukozy jest równy lub wyższy 200 mg/dl.
W sytuacji, kiedy lekarz rozpoznaje cukrzycę, mówi się zatem o hiperglikemii, czyli o wysokim poziomie cukru. Każdy pacjent z rozpoznaną cukrzycą wymaga szybkiej konsultacji z diabetologiem. Należy bowiem włączyć właściwe leczenie. Trzeba pamiętać o tym, że nieleczona cukrzyca jest stanem zagrożenia życia.
Przyczyny wysokiego cukru
Przyczyn wysokiego cukru może być jednak więcej. Poziom glukozy może wzrosnąć w sytuacji stresowej lub w przypadku ciężkiej choroby. Ma to bowiem związek z udziałem rożnych hormonów - kortyzolu, katecholamin (adrenalina, noradrenalina), glukagonu i hormonu wzrostu. Na skutek działania tych hormonów, będących antagonistami insuliny, rozwija się przejściowa insulinooporność, organizm przestaje reagować na działanie insuliny i rośnie poziom glukozy. Do takiej sytuacji może dojść np. w przebiegu ostrych zespołów wieńcowych (zawał serca), udaru mózgu czy posocznicy.