BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids, kapsułki, 60 szt.
Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier GLSKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty DHL i punkty POPAutomaty i punkty odbioru GLSPaczkomat INPOST
O produkcie
Pokaż wszystkie produkty BIOMARINE MEDICAL
Producent
MARINEX INTERNATIONAL SP. Z O.OPlacowa 4
93-446 Łódź
Opis
BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, zawierająca połączenie 4 olejów rybich o biologicznym składzie, przeznaczona do postępowania dietetycznego u dzieci o masie ciała powyżej 10 kg i dorosłych. Zawiera specjalistyczną kompozycję wyższych tłuszczów budulcowych (tłuszczów złożonych: skwalenu, alkilogliceroli, witamin A (retinol) i D₃, wyższych nienasyconych kwasów tłuszczowych: 6 grupy omega-3: DHA + DPA + HPA + EPA + ETA + ETE, 2 grupy omega-9: NA, GA), które odwzorowują profil tłuszczów szpiku kostnego, mózgu, serca, skóry, mleka kobiecego i wątroby. Produkt jest przeznaczony do stosowania równolegle z leczeniem w przebiegu zakażeń bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych i mieszanych, chorób nowotworowych, autoimmunologicznych (m.in. RZS, łuszczyca, AZS, SM), neurologicznych i psychicznych (m.in. schizofrenia, depresja), zaburzeń morfologii krwi, chorób metabolicznych (np. cukrzycy), zaburzeń lipidowych, chorób sercowo-naczyniowych oraz w okresie okołooperacyjnym, rekonwalescencji i podczas stosowania diety ketogennej. Skuteczność zastosowanej kompozycji tłuszczów w tych wskazaniach została udokumentowana wynikami 44 badań naukowych u pacjentów, przeprowadzonych w 21 ośrodkach naukowych i medycznych w Polsce, Danii i USA.
Składniki
4 rodzaje olejów rybich o biologicznym składzie:
BioMarine® - olej z wątroby rekinów głębinowych
BioCardine®Omega-3 - olej z mięśni sardynek, sardeli i makreli
BioNeuro®Omega-3 - olej z mięśni ryb sardelowatych, śledziowatych oraz tuńczyków
Tran OLAVA® - olej z wątroby dorszy alaskańskich
Składniki otoczki: substancja żelująca – żelatyna (E441); substancja utrzymująca wilgoć – glicerol (E422); woda.
Składniki dodatkowe: aromaty – naturalny aromat jagodowy.
| Wartości odżywcze | 100 g produktu | 5 kapsułek (6,95 g) |
| Wartość energetyczna | 3137 kJ / 748 kcal | 218 kJ / 52 kcal |
| Tłuszcz | 69,8 g | 4,85 g |
| – kwasy tłuszczowe nasycone | 6 g | 0,4 g |
| – kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 18 g | 1,2 g |
| — NA – kwas nerwonowy | 0,5 g | 0,03 g |
| — GA – kwas gondolowy | 2,8 g | 0,2 g |
| – kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 27 g | 1,9 g |
| — DHA omega-3 | 14 g | 0,9 g |
| — EPA omega-3 | 8 g | 0,5 g |
| Skwalen | 6 g | 0,4 g |
| Alkiloglicerole | 6 g | 0,4 g |
| Węglowodany | 10 g | 0,7 g |
| – cukry | 0 g | 0 g |
| – alkohole wielowodorotlenowe (glicerol) | 10 g | 0,7 g |
| – skrobia | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Białko (żelatyna) | 20 g | 1,4 g |
| Sól | 0 g | 0 g |
| Witamina A | 2275 µg | 150 µg |
| Witamina D₃ | 11 µg | 0,75 µg |
Masa netto
60 kapsułek (83,3 g)
Przeznaczenie
Przeznaczony dla dorosłych oraz dzieci o masie ciała powyżej 10 kg do postępowania dietetycznego. Do stosowania równolegle z leczeniem w przebiegu zakażeń bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych i mieszanych (również w okresach zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę oraz podczas i po antybiotykoterapii), chorób nowotworowych (przed, w trakcie i po chemio- i radioterapii), zaburzeń morfologii krwi (leukopenia, trombocytopenia, erytropenia), chorób autoimmunologicznych (m.in. RZS, łuszczyca, AZS, SM), schorzeń neurologicznych i psychicznych (m.in. schizofrenia, depresja), chorób metabolicznych (np. cukrzycy), zaburzeń profilu lipidowego (hipertrójglicerydemia, hipercholesterolemia, dyslipidemia), miażdżycy, zaburzeń rytmu i przewodzenia, zapalenia mięśnia sercowego, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca, w okresie rekonwalescencji po incydentach sercowo-naczyniowych (zawał serca, udar mózgu), w okresie okołozabiegowym i po zabiegach, w chorobach przyzębia (paradontoza, afty nawrotowe) oraz u pacjentów stosujących dietę ketogenną.
Zalecane dzienne spożycie
Dawkowanie powinno być ustalane indywidualnie przez lekarza w zależności od masy ciała pacjenta, stanu klinicznego i celu postępowania dietetycznego.
Należy stosować w następujący sposób:
| Równolegle z leczeniem chorób w fazie ostrej: nowotworów, chorób autoimmunologicznych, chorób neurologicznych i psychicznych, chorób serca, stosować jednocześnie z dietą niskotłuszczową | Zalecana jest forma płynna BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids |
| Równolegle z leczeniem chorób w fazie przewlekłej: infekcji, nowotworów, chorób autoimmunologicznych, chorób neurologicznych i psychicznych, paradontozy i aft, chorób serca oraz w okresie rekonwalescencji. Spożywać w porcjach. | u dorosłych: 0,3 ml oleju na kg masy ciała na dzień, bezterminowo |
| u dzieci: 0,25 ml oleju na kg masy ciała na dzień, bezterminowo |
|
| Równolegle z diagnozowaniem zaburzeń lub chorób: szpiku kostnego, układów odpornościowego i krwiotwórczego, mózgu i układu nerwowego, serca i układu krążenia oraz o podłożu zapalnym. | u dorosłych i dzieci: 0,1 ml oleju na kg masy ciała, bezterminowo |
Rekomendowane podzielenie dziennej ilości oleju na porcje nieprzekraczające 10 ml, spożywane 15-20 min przed posiłkami,
w równych odstępach czasu w ciągu dnia.
Sposób użycia
- Korzystając z tabeli dawkowania, należy określić, jaka ilość BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids jest odpowiednia dla pacjenta. Dzienne zapotrzebowanie wylicza się na podstawie należnej masy ciała, ocenianej m.in. za pomocą wskaźnika BMI.
- Zaleca się, aby dzienną porcję oleju podzielić na mniejsze dawki, nieprzekraczające 10 ml każda, przyjmowane 15–20 minut przed posiłkami w równomiernych odstępach. Taki sposób spożycia sprzyja optymalnemu przyswajaniu lipidów budulcowych.
- Kapsułki można przyjmować w całości, jednak preferuje się spożywanie samego oleju, ponieważ składniki lipidowe najlepiej działają już na etapie kontaktu z błonami śluzowymi jamy ustnej. Dlatego przed połknięciem warto przytrzymać porcję oleju w ustach przez kilka–kilkanaście sekund, co dodatkowo wspiera fizjologiczną regenerację błon śluzowych.
- Jeśli smak oleju jest dla pacjenta trudny do tolerowania lub pojawia się charakterystyczne „odbicie”, można wymieszać olej z naturalnym sokiem owocowym, np. malinowym lub wiśniowym. Należy jednak unikać soków cytrusowych — szczególnie grejpfrutowego — ze względu na zawartość furanokumaryn, które wpływają na metabolizm tłuszczów złożonych oraz aktywność enzymów wątrobowych. Produkty cytrusowe warto spożywać z co najmniej godzinnym odstępem od przyjęcia oleju. U pacjentów odczuwających dyskomfort przy stosowaniu na pusty żołądek można podawać olej podczas posiłku lub bezpośrednio po nim, o ile jest to posiłek niskotłuszczowy. Dopuszcza się też popicie niewielką ilością wody lub naparu ziołowego albo przegryzienie pieczywem.
- W sytuacji występowania refluksu lub zgagi olej powinien być przyjmowany razem z posiłkiem, jednak posiłek ten musi mieć niską zawartość tłuszczu.
- W okresie stosowania preparatu równolegle z leczeniem chorób w fazie ostrej konieczne jest przestrzeganie diety niskotłuszczowej, aby organizm mógł w pełni wykorzystać dostarczane tłuszcze budulcowe.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
BioMarine® Medical Immuno & Neuro Lipids 4 rodzaje olejów rybich o biologicznym składzie (żspm) jest środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego i powinien być stosowany wyłącznie pod nadzorem lekarza. Preparat nie stanowi kompletnej diety i nie może być używany jako jedyne źródło pożywienia — jest przeznaczony do uzupełniania jadłospisu pacjentów, u których wskazano potrzebę żywienia specjalistycznego tłuszczami budulcowymi. Nie należy przekraczać zalecanej przez lekarza dziennej porcji.
Produkt nie zastępuje terapii zaleconej przez lekarza, lecz stanowi jej wsparcie dietetyczne, szczególnie w okresach zwiększonego zapotrzebowania na wyspecjalizowane lipidy narządowe. Długotrwałe stosowanie wymaga zachowania prawidłowych zasad żywienia i odpowiedniego bilansowania całkowitej podaży tłuszczów, zgodnie z zaleceniami specjalisty.
Preparat nie zawiera białek ryb, w tym parwalbuminy — głównego alergenu rybiego — co zmniejsza ryzyko reakcji alergicznej, jednak nie wyklucza konieczności zachowania ostrożności u osób szczególnie wrażliwych.
- Produkt powinien być stosowany zgodnie z zaleceniami lekarza.
- W przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią konieczna jest wcześniejsza konsultacja medyczna.
- W okresie stosowania preparatu w ramach postępowania dietetycznego w chorobach w fazie ostrej obowiązuje dieta niskotłuszczowa, aby umożliwić skuteczne wykorzystanie tłuszczów budulcowych.
- U pacjentów z refluksem żołądkowo-przełykowym lub nadwrażliwością ze strony przewodu pokarmowego zaleca się przyjmowanie produktu razem z posiłkiem o niskiej zawartości tłuszczu.
- W razie trudności z tolerancją smaku rybiego można mieszać olej z sokami owocowymi niewchodzącymi w interakcje metaboliczne (unikać soków cytrusowych, zwłaszcza grejpfrutowego).
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na którykolwiek składnik produktu.
Zamknięte opakowanie przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
Cechy produktu
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Problem
- Główny składnik
- Układy narządowe
- Alergeny


