
8 najlepszych produktów dla cukrzyka
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna spowodowana zaburzeniami wydzielania insuliny przez trzustkę lub nieskutecznością tego hormonu. Charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, co może w szczególności uszkadzać naczynia krwionośne i nerwy. Dobrych pomocników do walki z tym schorzeniem można znaleźć na talerzu.
Istnieją dwa typy cukrzycy: cukrzyca typu 1 — układ odpornościowy atakuje i niszczy komórki produkujące insulinę oraz cukrzyca typu 2 — organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub komórki organizmu na nią nie reagują. Cukrzyca typu 2 jest znacznie powszechniejsza. Stanowi około 90% wszystkich przypadków tej choroby na świecie. Zazwyczaj występuje u dorosłych, ale coraz częściej diagnozuje się ją również u młodzieży. Podstawą prawidłowego postępowania w przypadku osób chorych jest przede wszystkim jej prawidłowa diagnoza. Jeżeli zostanie szybko wykryta, istnieją duże szanse na cieszenie się normalnym życiem. Ważna jest także zdrowa zbilansowana dieta dla cukrzyka, regularna aktywność fizyczna oraz systematyczne samobadanie stężenia glukozy we krwi.
Morwa biała, borówka, gorzki melon, cynamon — jedne z najlepszych produktów dla cukrzyków
Morwa biała jest rośliną o właściwościach leczniczych pochodzącą z Azji. Jej zalety znane są od wieków. Wszystkie części morwy — owoce, liście, nasiona czy kora są źródłem związków bioaktywnych. Ze względu na ich występowanie wykazano, że obniża poziom glukozy we krwi na czczo i po posiłku, a także może wpływać na zwiększenie stężenia insuliny. Jej działanie opiera się na hamowaniu aktywności enzymów biorących udział w procesach metabolizmu cukrów.
Borówka amerykańska również powinna znaleźć się w jadłospisie cukrzyków. Znana jest głównie ze swoich silnie antyoksydacyjnych właściwości, dzięki którym bardzo dobrze radzi sobie z usuwaniem nadmiaru wolnych rodników. Badania naukowe wykazały jej korzystny wpływ na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi oraz na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę.
Gorzki melon jest popularnym owocem stosowanym w leczeniu cukrzycy i podobnych stanów zdrowotnych wśród rdzennej populacji Azji, Ameryki Południowej, Indii i Afryki Wschodniej. Liczne badania udokumentowały jego przeciwcukrzycowe i hipoglikemiczne działanie poprawiające tolerancję glukozy. Owoc ten hamuje hiperglikemię poposiłkową i zwiększa wrażliwość na insulinę.
Cynamon jest przyprawą stosowaną od wieków w tradycyjnej medycynie ziołowej. Analizy naukowe sugerują, że ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy poprzez obniżenie stężenia cholesterolu. Ekspertyzy wykazały, że może działać jako mimetyk, pobudzając produkcję insuliny, zwiększając jej aktywność lub stymulując komórkowy metabolizm glukozy. Ponadto znacznie obniża stężenie glukozy na czczo.
Kakao, kozieradka, gujawa i aloes — rośliny wspomagające leczenie osób chorych na cukrzycę
Kakao ze względu na wysoką zawartość flawonoli znacznie zmniejsza insulinooporność, zwiększając wrażliwość tkanek na insulinę oraz funkcję komórek β.
Kozieradka cieszy się dużym powodzeniem w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. Wiele pism sugeruje możliwe hipoglikemiczne oraz przeciwhiperlipemiczne właściwości proszku z jej nasion.
Gujawa to roślina lecznicza z krajów tropikalnych, której liście są wykorzystywane do zmniejszenia hiperglikemii u pacjentów z cukrzycą. Może być stosowana jako terapia uzupełniająca w zapobieganiu oraz leczeniu tej choroby. Jej właściwości mają wpływ na obniżenie glikemii zarówno na czczo, jak i po posiłku.
Aloes oraz preparaty, które go zawierają, wspomagają osoby chore na cukrzycę poprzez przywrócenie prawidłowego poziomu cukru na czczo. Stosowanie leków z powyższymi składnikami może być doskonałym uzupełnieniem terapii związanej z zapobieganiem i leczeniem cukrzycy. Nie zastąpi jednak standardowej kuracji. Zalecane jest, aby o wszystkich przyjmowanych suplementach informować lekarza prowadzącego. Należy pamiętać o odpowiedniej diecie oraz aktywności fizycznej. Wówczas pacjent może cieszyć się jak najlepszym samopoczuciem w przebiegu tej choroby, niezależnie od jej typu.
Przeczytaj też: Co jeść przy cukrzycy?