Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier INPOSTKurier POLTRAF
-
ODBIÓR W PUNKCIEPaczkomat InPostOdbiór w punkcie DHL
O produkcie
Producent
NUTRICIA .Bobrowiecka 8
Warszawa
Opis
Protifar, proszek
- Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
- To wysokobiałkowy proszek, szczególnie istotny w hipoproteinemii.
- Zawiera małą ilość tłuszczu oraz niewielką ilość potasu, sodu i fosforu.
- Nie zmienia smaku ani zapachu potraw i napojów, do których może być dodawany.
Nie zawiera glutenu.
Skład
koncentrat białek mleka krowiego, emulgator (lecytyna sojowa).
Wartość odżywcza | 100 g |
Wartość energetyczna | 1560 kJ / 368 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy nasycone |
1,6 g 1,2 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza |
1,2 g 1,2 g 1,2 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 87,2 g |
Sól | 0,28 g |
Sód | 110 mg |
Potas | 140 mg |
Chlorki | 80 mg |
Wapń | 1350 mg |
Fosfor | 700 mg |
Magnez | ≤ 20 mg |
Masa netto
225 g
Przeznaczenie
Protifar, proszek jest przeznaczony do postępowania dietetycznego u pacjentów z hipoproteinemią. Jest szczególnie polecany w przypadku:
- oparzeń,
- nadmiernej utraty białka z wydzielinami oraz wydalinami ustrojowymi,
- zaburzeń gojenia ran, odleżyn.
Sposób użycia
Dawkowanie powinno być określone przez lekarza lub dietetyka.
- Może być dodawany do słodkich i pikantnych potraw i napojów.
- Przygotowaną porcję pokarmu należy spożyć w ciągu 2 godzin.
- Puszka zawiera miarkę do odmierzania proszku - 1 płaska miarka = 2,5 g = 2,2 g białka.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Nie stosować u pacjentów wymagających diety z ograniczoną zawartością białka.
- Nie stosować u pacjentów z galaktozemią.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Nie odpowiedni jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci poniżej 3 lat.
- Nie przechowywać w lodówce.
- Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu.
Cechy produktu
- Płeć
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Specyfika
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji