Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier INPOSTKurier POLTRAF
-
ODBIÓR W PUNKCIEPaczkomat InPostOdbiór w punkcie DHL
O produkcie
Producent
MANUKA HEALTHOpis
Nektarowy miód Manuka, MGO 550+, 500 g
- Środek spożywczy,
- Miody Manuka charakteryzuje unikalne pochodzenie, z czystych rejonów Nowej Zelandii, gdzie rosną kwitnące krzewy manuka. Nektar z ich kwiatów jest zbierany przez pszczoły i zanoszony do ula, gdzie jest przerabiany w miód. Dzięki zawartości dihydroksyacetonu w nektarze kwiatów manuka, miód taki z czasem staje się bogaty w metyloglioksal, (MGO) naturalny środek o działaniu przeciwbakteryjnym. Zawartość MGO w miodzie wskazuje oznaczenie na etykiecie. 550+ oznacza, że w 1 kg miodu jest co najmniej 550 mg (ale może być więcej) tego związku.
Skład
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 334 kcal | 210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0,3 g | 0,05 g |
Sól | 0,04 g | 0,01 g |
Methylglyoxal | >55 mg | >8,25 mg |
*15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji.
Opakowanie 500 g przy spożywaniu porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). W 2018 roku przeprowadzono badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.
Zalecane dzienne spożycie
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Cechy produktu
- Płeć
- Wiek
- Typ produktu
- Główny składnik
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji