
Koronawirus a cukrzyca – kontrola glikemii obniża ryzyko zgonu z powodu COVID-19
Pacjenci z cukrzycą – grupa wysokiego ryzyka zakażenia COVID-19
Podczas konferencji „Diabetologia 2021” profesor Grzegorz Dzida z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie zwrócił uwagę, że w Polsce co trzecia osoba, która zmarła z powodu COVID-19, miała cukrzycę.
Lekarz podkreślił, że osoby cierpiące na to schorzenie powinny zaszczepić się przeciw COVID-19 jak najszybciej, ponieważ diabetycy zainfekowani wirusem SARS-CoV-2 mają zwiększone ryzyko ciężkiego przebiegu choroby i związanych z nią powikłań. W ich przypadku ryzyko hospitalizacji, której towarzyszy konieczność intubacji i mechanicznej wentylacji płuc jest bardzo wysokie.
Kontrola glikemii podczas pandemii COVID-19
Dane Ministerstwa Zdrowia wykazały, że w 2020 roku zaobserwowano też 16% wzrost śmiertelności z powodu cukrzycy, a liczba wizyt lekarskich wśród pacjentów z problemami diabetologicznymi spadła o 24%. Wiele osób z różnych powodów zrezygnowało z konsultacji u specjalisty. Leczenie było utrudnione z powodu problemów z dostępem do służby zdrowia.
Ważną rolę w kontrolowaniu stężenia glukozy u osób z cukrzycą odegrały systemy ciągłego monitorowania glikemii, zarówno podczas samodzielnego korzystania z urządzeń w czasie izolacji związanej z pandemią, jak i na szpitalnych oddziałach covidowych. Zdaniem profesora Dzidy bardzo pomocne we wspieraniu pacjentów w kontroli choroby okazały się także teleporady.
Świadomość problemu i samokontrola glikemii mogą pomóc pacjentom uchronić się przed hospitalizacją. Daniel Drucker z Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute w Mt. Sinai Hospital w Toronto, w wypowiedzi dla „Stat”, zwrócił uwagę, że „obecnie opieka skoncentrowana jest na pomocy w przypadkach zaistnienia ciężkich objawów, a nie na edukowaniu pacjentów, aby nigdy nie trafili do szpitala".
Powiązane produkty
Dwukierunkowy związek między COVID-19 a cukrzycą
Nie jest jasne, czy sama cukrzyca przyczynia się do zwiększonego ryzyka zachorowalności i śmiertelności związanej z COVID-19. Dotychczas nie przeprowadzono kompleksowych badań, które wyjaśniałyby dokładnie związek między cukrzycą a COVID-19.
COVID-19 może wywoływać procesy zapalne w organizmie, które prowadzą do hiperglikemii. Dlatego też pomiar poziomu glukozy jest bardzo istotnym elementem, który ma wpływ na decyzje dotyczące procedur medycznych wdrażanych podczas leczenia pacjenta przyjmowanego do szpitala. Wiele terapii przeciwwirusowych i steroidowych stosowanych w walce z COVID-19 może podnosić poziom cukru we krwi i powodować objawy cukrzycy.
Na początku 2020 roku Francesco Rubino, chirurg metaboliczny i bariatryczny z King's College w Londynie, wraz z innymi specjalistami powołał do życia projekt „CoviDiab”. To rejestr online, gdzie można zgłaszać przypadki cukrzycy o początku związanym z COVID-19. Wraz z ilością danych w bazie, rośnie liczba dowodów sugerujących, że wirus SARS-CoV-2 ma „zdolność powodowania nieprawidłowego metabolizmu cukru".