Detox - grafika
Karolina Targosz

Głodówka oczyszczająca – co to jest? Na jakie efekty można liczyć?

Głodówka może wydawać się skutecznym sposobem na oczyszczenie organizmu. Do niedawna głodówka oczyszczająca miała wielu zwolenników, obecnie jednak coraz więcej mówi się o jej negatywnym wpływie na organizm. Czy zatem głodówka oczyszczająca jest bezpieczna?

Temat różnego rodzaju głodówek oczyszczających wraca każdego roku jak bumerang, najczęściej niedługo przed sezonem wakacyjnym. Najbardziej interesujący jest oczywiście aspekt związany z tym, jak dużo kilogramów można zgubić, stosując głodówki. Nasuwa się tylko jedno pytanie – czy jest to najlepszy sposób na redukcję masy ciała? Czym jest głodówka oczyszczająca? Na jakie efekty można liczyć? Czy jest to bezpieczny sposób na stracenie zbędnych kilogramów?

Co to jest głodówka oczyszczająca? Jak wygląda krok po kroku?

Głodówka polega na całkowitej rezygnacji ze spożywania pokarmów lub ich znacznym ograniczeniu. Uważa się, że stosowanie głodówek oczyszczających ma na celu redukcję masy ciała, a także oczyszczenie organizmu z toksyn. Z medycznego punktu widzenia stosowanie głodówek nie ma jednak pozytywnego wpływu na organizm. Dotychczas nie potwierdzono klinicznego wpływu postów jedzeniowych na detoksykację organizmu.

Zbyt długie lub zbyt częste stosowanie głodówek oczyszczających może prowadzić do pojawienia się zaburzeń odżywiania, niedoborów składników mineralnych i nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu.

Stosowanie głodówek oczyszczających nie jest dla organizmu „najprzyjemniejsze”. Wiąże się to z wieloma zmianami, które zachodzą w trakcie głodzenia się. W pierwszej dobie stosowania głodówki dochodzi do całkowitego wyczerpania zapasu glikogenu. Po tym czasie energia dostarczana jest z przemiany białek i tłuszczów. Dochodzi do wytworzenia się ciał ketonowych, które dostarczają energię dla wszystkich tkanek. Wzrost stężenia ketonów w organizmie powoduje kwasicę ketonową. W kolejnych dniach głodówki dochodzi do jak najefektywniejszego wykorzystania zgromadzonych przez organizm zasobów, aby utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi.

Dowiedz się więcej o tym, czym jest kwasica ketonowa i jak się objawia.

Jak przygotować się do postu oczyszczającego?

Dieta głodówkowa oczyszczająca może pociągnąć za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych, szczególnie jeśli będzie stosowana przez osoby z różnymi jednostkami chorobowymi. Przed zastosowaniem głodówki najlepiej odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki mam cel i czy to na pewno najlepszy sposób na jego osiągnięcie. Przed rozpoczęciem postu warto się odpowiednio do niego przygotować.

Pierwszym i najważniejszym krokiem będzie konsultacja lekarska, podczas której lekarz oceni przede wszystkim bezpieczeństwo stosowania tego typu diety oraz zleci niezbędne do wykonania badania. Dieta głodówkowa – jak sama nazwa wskazuje – może prowadzić do wystąpienia niedoborów, dlatego warto wykonać badania, które sprawdzą, jaki jest stan odżywienia organizmu jeszcze przed jej wprowadzeniem.

Badania, które należy wykonać przed wdrożeniem głodówki oczyszczającej:

Oprócz badań warto także zrobić rewizję swoich nawyków związanych z ewentualnym paleniem papierosów, spożywaniem alkoholu czy innymi niezdrowymi zachowaniami, które wdrożyliśmy w swoją codzienność.

Powiązane produkty

Ile może trwać głodówka oczyszczająca?

Można wyróżnić wiele rodzajów głodówek oczyszczających w zależności od czasu ich trwania. Posty oczyszczające mogą trwać przez: 1 dzień, 48 godzin, 3 dni, 10 dni, dwa lub trzy tygodnie. Jednym z rodzajów głodówek jest głodówka lecznicza, która polega na dobrowolnym niespożywaniu pokarmów bez wystąpienia negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Przyjmuje się, że nieprzyjmowanie pokarmów powinno w tym przypadku trwać jednorazowo 20–24 godziny u osób z niską aktywnością fizyczną oraz 16-20 godzin u osób aktywnych fizycznie. Jednak głodówki mogą trwać nie tylko przez kilkanaście godzin – częściej prowadzone są zdecydowanie dłużej. Ciężko jest jednoznacznie stwierdzić, jaki rodzaj głodówki przynosi efekty, bo najlepsze, co możemy dla siebie zrobić, aby osiągnąć zamierzone cele, to stosowanie racjonalnej i odżywczej diety. Najmniej szkodliwe są te powtarzane raz w tygodniu. Według specjalistów ds. żywienia – jeśli już istnieje konieczność wdrożenia głodówek – jest to najbezpieczniejsza częstotliwość ich stosowania.

Głodówka oczyszczająca – korzyści i efekty

Głodówki nie cieszą się dobrą opinią, a coraz większa świadomość pozwala na rozsądne podejście do diet i odchudzania bez korzystania z alternatywnych, wątpliwych sposobów. Znaczne ograniczenie spożywanych kalorii wiąże się z początkową dość szybką redukcją masy ciała. W tydzień można pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów, jednak około 80% osób po głodówce odchudzającej wraca do swojej pierwotnej masy ciała. Według dostępnej literatury jednodniowa głodówka może wpływać na poprawę profilu lipidowego. Powoduje wzrost poziomu cholesterolu HDL, czyli tak zwanego „dobrego cholesterolu”, a obniża stężenie wolnych kwasów tłuszczowych czy trójglicerydów.

Głodówka lecznicza swoje zastosowanie znalazła w niektórych chorobach i jest jedną z metod ich leczenia. W zespole chylomikronemii – zwiększone stężenie chylomikronów (cząsteczek tłuszczu) w surowicy krwi – zastosowanie trzydniowej głodówki wykazuje pozytywny efekt w zmniejszeniu stężenia lipoprotein. Ponadto głodówka zmniejsza częstość napadów padaczki u dorosłych o około 50%, a u dzieci w około 60%.

Jakie mogą być niebezpieczne skutki uboczne głodówki oczyszczającej?

Długotrwałe lub częste stosowanie głodówek niesie za sobą szereg niebezpiecznych skutków ubocznych. Przed wprowadzeniem postu oczyszczającego warto zapoznać się z jego negatywnymi konsekwencjami.

Sprawdź, jakie produkty na oczyszczanie organizmu znajdziesz na DOZ.pl

Stosowanie tego typu diet może prowadzić do:

  • zaburzeń hormonalnych związanych ze zbyt niską podażą kalorii,
  • niedoborów, niedożywienia i wyniszczenia organizmu,
  • gorszego samopoczucia,
  • zaburzeń odżywiania, między innymi do anoreksji, bulimii lub kompulsywnego objadania się,
  • zaburzeń koncentracji,
  • problemów ze stanem włosów, skóry i paznokci,
  • hipoglikemii, a dalej do utraty przytomności,
  • zmęczenia i dezorientacji,
  • tachykardii,
  • odwodnienia,
  • spadku masy mięśniowej,
  • rozregulowania pracy przewodu pokarmowego i zaparć,
  • zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej.
Sprawdź, jakie tabletki i zioła na zaparcia znajdziesz na DOZ.pl

Nie należy wprowadzać głodówek na własną rękę, szczególnie w przypadku dzieci! O ile w niektórych chorobach głodówka lecznicza może być wskazana, o tyle zawsze powinna być skonsultowana i zlecona przez lekarza prowadzącego. Nieumiejętne zastosowanie może nieść za sobą więcej szkód niż pożytku.

  1. C. Cybulska, E. Marcinkowska, M. Grzymisławski, Głodowanie z wyboru – konsekwencje zdrowotne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, tom 9, nr 1, 1–8, 2018.
  2. A. Tahreem, A. Rakha, R. Rabail i in., Fad Diets: Facts and Fiction, Nutr Front. Jul 5;9:960922, 2022.
  3. A.V. Klein, H. Kyat, Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence, J Hum Nutr Diet. Dec;28(6):675-86, 2015.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij