Niedrowe, tłuste produkty, które podwyższaja poziom cholesterolu, leżą na drewnianytm stole.
Karolina Targosz

Najlepsza dieta na obniżenie za wysokiego poziomu trójglicerydów?

Podwyższone stężenie trójglicerydów to stan, który może okazać się bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Do czynników predysponujących do rozwoju tego zaburzenia zalicza się nadwagę, otyłość, wiek pacjenta czy niski stopień aktywności fizycznej. Czym może grozić podwyższone stężenie trójglicerydów we krwi? Jaką dietę warto stosować przy wysokich trójglicerydach?

W wielu przeprowadzonych badaniach wykazano, że stężenie trójglicerydów jest niezależnym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Ciężka hipertriglicerydemia może być ryzykiem wystąpienia ostrego zapalenia trzustki. Istotne znaczenie w zmniejszeniu stężenia lipoprotein o dużej zawartości TG ma redukcja masy ciała, która poprawia wrażliwość tkanek na insulinę (insulinowrażliwość).

Rola trójglicerydów w organizmie

Trójglicerydy (nazywane także triglicerydami lub w skrócie TG) to z chemicznego punktu widzenia estry glicerolu i kwasów tłuszczowych stanowiące podstawowy składnik tkanki tłuszczowej. Dostarczają energię do organizmu, pełniąc także funkcję magazynu energetycznego (gromadzą się w komórkach tłuszczowych), z którego organizm pobiera swoje zapasy w momencie dostarczenia zbyt małej ilości kcal z diety. Jeśli występują we krwi w odpowiednim stężeniu, gwarantują prawidłowy przebieg szeregu procesów fizjologicznych w organizmie. Oprócz magazynowania energii, trójglicerydy pełnią także rolę budulcowe, ochronne i termoizolacyjne.

Jak sprawdzić poziom TG w organizmie?

Poziom trójglicerydów w organizmie sprawdza się poprzez pobranie i zbadanie próbki z krwi żylnej. Określenie normy trójglicerydów nie jest jednak wystarczające, dlatego w celu dokładnej diagnostyki warto oznaczyć cały lipidogram, w skład którego wchodzą:

Badania cholesterolu trzeba wykonywać na czczo, co oznacza, że należy nie jeść i nie pić na 8–12 godzin przed pobraniem krwi. Prawidłowe stężenie trójglicerydów nie powinno przekraczać 1,69 mmol/l, czyli 150 mg/dl. Podwyższony poziom warto skonsultować z lekarzem, np. hepatologiem.

Interpretacja poziomu trójglicerydów wygląda następująco:

  • poziom graniczny – 150-199 mg/dl (1,69-2,25 mmol/l),
  • poziom wysoki – 200-499 mg/dl (2,26-5,63 mmol/l),
  • poziom bardzo wysoki – powyżej 500 mg/dl (powyżej 5,64 mmol/l).

Co sprawia, że poziom trójglicerydów jest podwyższony?

Podwyższony poziom trójglicerydów często dotyczy osób z nadwagą bądź otyłością (szczególnie brzuszną), a także pacjentów z cukrzycą typu 2, nadciśnieniem tętniczym oraz obniżonym poziomem cholesterolu HDL („dobrego”). Duży wpływ na rozwój hipertriglicerydemii ma przede wszystkim styl życia: wysokokaloryczna dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe oraz cukry proste, a także niska aktywność fizyczna.

Co więcej, do czynników ryzyka zalicza się:

  • starszy wiek,
  • predyspozycje genetyczne,
  • zażywanie niektórych leków,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • choroby współistniejące.

Powiązane produkty

Przewlekle podwyższone TG – powikłania

Długotrwale podwyższony poziom trójglicerydów nie jest bez znaczenia dla naszego zdrowia. Niesie za sobą szereg powikłań, które mogą doprowadzić do rozwoju:

  • choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego,
  • udaru mózgu,
  • miażdżycy,
  • zespołu metabolicznego,
  • zawału serca,
  • ostrego zapalenia trzustki.

Co jeść, żeby obniżyć wysokie trójglicerydy

Zgodnie z wytycznymi ESC/EAS (Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego), aby zmniejszyć stężenie lipoprotein o dużej zawartości TG, należy zmodyfikować styl życia, czyli:

  • zmienić sposób żywienia,
  • zwiększyć aktywność fizyczną,
  • zmniejszyć nadmierną masę ciała,
  • zaprzestać spożywania alkoholu, w tym głównie piwa.

Uważa się, że redukcja masy ciała powoduje zmniejszenie stężenia trójglicerydów nawet o 20–30%. Podstawę diety w hipertriglicerydemii stanowią świeże warzywa (przede wszystkim zielone), owoce (jednak tu należy uważać z jedzeniem ich w rozsądnej ilości), pełnoziarniste produkty zbożowe i dobrej jakości tłuszcze. Używanie produktów o dużej gęstości odżywczej przy jednocześnie niskiej kaloryczności jest pomocne w celu osiągnięcia deficytu kalorycznego i uczucia sytości.

Ponadto na zmniejszenie TG wpływają także wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Duże znaczenie w diecie obniżającej TG ma także ilość i jakość wybieranych węglowodanów. Zmniejszeniu powinno ulec spożycie węglowodanów prostych (łatwo przyswajalnych). Dla osób ze zwiększonym poziomem TG ważne jest, aby były to produkty z niskim indeksem glikemicznym oraz wyższą zawartością błonnika pokarmowego. Zaleca się także stosowanie suplementów diety na obniżenie wysokiego stężenia TG, do których zaliczono np. wyciąg z karczocha, ostropest plamisty czy ekstrakt z bergamotki.

Sprawdź, jaki błonnik pokarmowy w tabletkach i proszku znajdziesz na DOZ.pl

Produkty zalecane w diecie na obniżenie trójglicerydów:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe: chleb żytni, graham, makaron brązowy, ryż oraz gruboziarniste kasze – pęczak, gryczana, jęczmienna,
  • warzywa – przede wszystkim liściaste i strączkowe,
  • owoce świeże, sezonowe z niskim indeksem glikemicznym,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • ryby, w tym też tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk, makrela, śledź,
  • produkty mleczne: mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka,
  • chude mięso,
  • oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany,
  • awokado,
  • orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane.

Produkty niezalecane, kiedy w organizmie stwierdza się wysoki poziom TG:

  • produkty wysokoprzetworzone: konserwowe i w puszkach,
  • słone przekąski: paluszki, chipsy, krakersy, solone i smażone orzeszki,
  • cukier i syropy, np. glukozowo-fruktozowy,
  • słodycze, batoniki, słodkie płatki śniadaniowe, ciastka, jogurty owocowe,
  • słodzone, gazowane napoje i soki,
  • tłuste rodzaje mięs, np. mięso wysokoprzetworzone, konserwy mięsne, parówki itp.,
  • owoce w puszkach lub owoce suszone (które często są także dodatkowo słodzone),
  • produkty z białej pszennej mąki,
  • produkty typu fast-food,
  • margaryny czy inne tłuszcze utwardzane (także uwodornione),
  • zupy i sosy instant.

Przykładowy jadłospis na za wysokie TG

Śniadanie:
Żytnie kanapki z hummusem, mozzarellą, rukolą i pomidorem, posypane nasionami czarnuszki i skropione oliwą z oliwek.
II śniadanie:
Borówkowy koktajl z jogurtem naturalnym, siemieniem lnianym, płatkami owsianymi i orzechami włoskimi.
Obiad:
Łosoś pieczony w piekarniku z ziołami, porem, pomidorkami cherry i cukinią, podawany z kaszą gryczaną i sałatką z mixu, ogórkiem i oliwą z oliwek.
Kolacja:
Jajko na miękko z dowolnymi surowymi warzywami, grzankami z ciemnego pieczywa i plasterkami awokado.

  1. M. Grzymisławski, Dietetyka Kliniczna, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019.
  2. D. Wnęk, Jak zmniejszyć stężenie triglicerydów we krwi, mp.pl [online], https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/160368,jak-zmniejszyc-stezenie-triglicerydow-we-krwi, [dostęp:] listopad 2022.
  3. R. Szczęch, K. Narkiewicz, Zaburzenia lipidowe, „Choroby Serca i Naczyń”, tom 5, nr 4, 227-228, 2008.
  4. P. Jankowski, Zalecenia Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące postępowania w profilaktyce chorób układu krążenia, „Choroby Serca i Naczyń”, tom 9, nr 4, 192-198, 2012.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Jak zacząć biegać? ABC biegania dla początkujących

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Jak zacząć biegać? O czym pamiętać i na co zwrócić uwagę, aby nie zrobić sobie krzywdy? Zobacz nasz poradnik ABC biegania dla początkujących. 

  • Prawidłowa rozgrzewka przed bieganiem – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

    W temacie rozgrzewki przed treningiem każdy słyszał niejedno i każdy wie, że wykonywać ją trzeba. Czy jednak za teorią idzie praktyka? Czy wiesz, dlaczego należy wykonywać rozgrzewkę i co możemy dzięki niej zyskać? Ile powinna trwać i czego należy w niej unikać? Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Co jeść na redukcji? Dieta dla dziewczyny 75 kg (aktywny tryb życia). Efekty

    Sezon wakacyjny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim każdy z nas chciałby wyglądać jak najlepiej! Bardzo często przed wakacjami decydujemy się na diety redukcyjne, które pozwolą na pozbycie się zbędnych kilogramów i poprawę sylwetki. Jak wygląda taka dieta i co jeść na redukcji przy aktywnym trybie życia?

  • Żele energetyczne – jak używać? Czy są tylko dla sportowców?

    Podczas długotrwałej, zwiększonej aktywności fizycznej, jak udział w maratonie, intensywny trening czy wyścig kolarski, organizm potrzebuje dużej ilości energii, którą czerpie z glukozy i glikogenu. W celu utrzymania wydolności na tym samym poziomie oraz niedopuszczenia do uczucia zmęczenia dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żeli energetycznych, które w prosty sposób dostarczają łatwo przyswajalne węglowodany i pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.

  • E-book "Dieta na obniżenie cholesterolu. Produkty, suplementacja, jadłospis"

    Podwyższony poziom cholesterolu to stan, który może stanowić zagrożenie, prowadząc do rozwoju miażdżycy. Możesz przejąć kontrolę nad swoim profilem lipidowym. Jednym z kluczowych elementów leczenia tego stanu jest zmiana stylu życia. Codzienna aktywność fizyczna czy zaprzestanie palenia tytoniu to nie wszystko. Najważniejsza jest twoja dieta.  

  • Czy trzeba myć banany przed jedzeniem?

    Nie myjesz bananów przed zjedzeniem? Czas to zmienić! Konieczność mycia warzyw i owoców przed spożyciem dla większości konsumentów jest oczywista. Z drobnym wyjątkiem. Żyjemy w przeświadczeniu, że produktów spożywczych, które przed zjedzeniem obiera się ze skóry, np. bananów, myć nie trzeba. Najwyższa pora zmienić dotychczasowe nawyki.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij