dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Guma ksantanowa (E415) – właściwości i zastosowanie. Czy szkodzi zdrowiu?
Przeczytane 150340 razy
3 min
-
Cukier inwertowany – właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowy?
Przeczytane 48995 razy
4 min
-
Herbata czarna – charakterystyka, właściwości i działanie. Jak ją zaparzać i przechowywać? Na co pomoże?
Przeczytane 114474 razy
6 min
-
Tauryna – czym jest i jak działa? Właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne
Przeczytane 301492 razy
4 min
-
Kolagen – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 730226 razy
9 min
-
Herbata biała – co warto o niej wiedzieć? Właściwości, zastosowanie, sposób parzenia
Przeczytane 19796 razy
5 min
-
Kapsaicyna – co to jest i jak działa? Właściwości, skutki uboczne, przeciwwskazania
Przeczytane 197197 razy
4 min
-
Koenzym Q10 – właściwości, źródła, zastosowanie. Kiedy go suplementować?
Przeczytane 235923 razy
6 min
-
Kofeina – właściwości i zastosowanie. Jak wpływa na organizm?
Przeczytane 76725 razy
5 min
-
Teina – czym jest? Właściwości, zastosowanie i wpływ na organizm
Przeczytane 70448 razy
5 min
-
Drożdże – charakterystyka, właściwości i zastosowanie. Kiedy stosować preparaty z drożdżami?
Przeczytane 124713 razy
10 min