dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Olej palmowy – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość oleju palmowego
Przeczytane 22239 razy
7 min
-
Fitosterole – gdzie występują i jaki mają wpływ na zdrowie? Właściwości i zastosowanie steroli roślinnych
Przeczytane 54313 razy
6 min
-
Goitrogeny – czy musimy ich unikać? Czym są i jak wpływają na tarczycę?
Przeczytane 23347 razy
3 min
-
Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu
Przeczytane 14733 razy
5 min
-
Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów
Przeczytane 92916 razy
5 min
-
Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?
Przeczytane 349415 razy
5 min
-
Akrylamid – czym jest i jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Jak ograniczyć jego ilość w diecie?
Przeczytane 31491 razy
5 min
-
Herbata oolong (ulung) – właściwości, sposób parzenia, zastosowanie smoczej herbaty
Przeczytane 121370 razy
3 min
-
Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?
Przeczytane 460637 razy
7 min
-
Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?
Przeczytane 182985 razy
4 min
-
Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?
Przeczytane 94270 razy
3 min
-
Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?
Przeczytane 56552 razy
5 min