dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?
Przeczytane 168358 razy
4 min
-
Sulforafan – charakterystyka i właściwości. W jakich produktach występuje?
Przeczytane 58834 razy
3 min
-
Karwakrol – właściwości i zastosowanie. Gdzie można go znaleźć?
Przeczytane 32069 razy
4 min
-
Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?
Przeczytane 44503 razy
3 min
-
Białko serwatkowe. Co to jest i jakie ma właściwości? Koncentrat, izolat czy hydrolizat?
Przeczytane 147421 razy
6 min
-
Olej palmowy – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość oleju palmowego
Przeczytane 27756 razy
7 min
-
Fitosterole – gdzie występują i jaki mają wpływ na zdrowie? Właściwości i zastosowanie steroli roślinnych
Przeczytane 61446 razy
6 min
-
Goitrogeny – czy musimy ich unikać? Czym są i jak wpływają na tarczycę?
Przeczytane 25541 razy
3 min
-
Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu
Przeczytane 17334 razy
5 min
-
Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów
Przeczytane 102847 razy
5 min


