dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Teina – czym jest? Właściwości, zastosowanie i wpływ na organizm
Przeczytane 72188 razy
5 min
-
Drożdże – charakterystyka, właściwości i zastosowanie. Kiedy stosować preparaty z drożdżami?
Przeczytane 128635 razy
10 min
-
Cytrulina - właściwości i dawkowanie. Jak działa jabłczan cytruliny?
Przeczytane 561127 razy
3 min
-
Azorubina (E122) – właściwości i zastosowanie. Czy jest szkodliwa?
Przeczytane 37477 razy
3 min
-
Cynaryna – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 38589 razy
3 min
-
Berberyna – co to takiego? Właściwości i zastosowanie berberyny
Przeczytane 1069638 razy
4 min
-
Sylimaryna – czym jest? Działanie, efekty, wskazania i środki ostrożności
Przeczytane 170256 razy
4 min
-
Kadzidłowiec – na co pomoże i gdzie można go kupić? Właściwości i działanie kadzidłowca indyjskiego
Przeczytane 194495 razy
4 min
-
Piperyna – charakterystyka i zastosowanie. Na co pomaga? Kiedy warto przyjmować piperynę?
Przeczytane 54567 razy
4 min
-
Żółcień chinolinowa (E104) – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 33344 razy
4 min
-
Kurkuma (ostryż długi) – właściwości i działanie. Jak ją stosować? Przeciwwskazania do spożywania kurkumy
Przeczytane 243189 razy
4 min
-
Kurkumina (E100) – czym jest? Właściwości prozdrowotne i zastosowanie kurkuminy
Przeczytane 48753 razy
4 min