Witamina A może chronić przed rakiem skóry
Katarzyna Szulik

Witamina A może chronić przed rakiem skóry

W sezonie letnim, gdy wystawiamy skórę na bezpośrednie i długotrwałe działanie promieni słonecznych, dbamy o nią w sposób szczególny — kremy z wysokim filtrem to jednak wyłącznie ochrona zewnętrzna. Naukowcy z USA odkryli, że osoby przyjmujące duże ilości witaminy A pochodzącej z pożywienia, znacząco obniżają swoje ryzyko zapadnięcia na jednego z najczęściej wstępujących nowotworów skóry — raka płaskonabłonkowego.

Rak płaskonabłonkowy skóry najczęściej powstaje w naskórku i jest charakterystyczny dla osób rasy białej, a prawdopodobieństwo jego wystąpienia zwiększa ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe i słoneczne, zwłaszcza w młodym wieku. Jak się okazuje, ryzyko jego wystąpienia można obniżyć aż o 15 proc. dzięki właściwej diecie, bogatej w witaminę A. By jednak efekt terapeutyczny był widoczny, musi ona pochodzić nie z suplementów, ale przede wszystkim z pożywienia, ponieważ suplementy zwiększają ryzyko wystąpienia negatywnych konsekwencji przedawkowania.

Witamina A — najzdrowsza z żywności

Badania w tym kierunku prowadzili naukowcy z Brown University, którzy przeanalizowali dane o zdrowiu pochodzące od 125 tys. dorosłych o średniej wieku wynoszącej 50 lat. U 4 tysięcy z nich rozwinął się rak skóry, jednak osoby przyjmujące najwyższe ilości witaminy A były na niego narażone w najmniejszym stopniu. Warto zaznaczyć, że we wspomnianej grupie spożycie witaminy A było stosunkowo wysokie — między 7 a 21 tys. jednostek dziennie, gdzie 10 tys. wyznacza poziom przedawkowania grożący między innymi osłabieniem kości. Mimo to, jeśli witamina pochodziła z żywności, a nie z suplementów, korzyści z jej przyjmowania przewyższały ewentualne zagrożenia.

Zauważono także, że wyższy poziom witaminy A występował częściej u najstarszych członków grupy (być może ze względu na fakt, że miała więcej czasu na kumulację w organizmie), u osób podejmujących regularną aktywność fizyczną i rzadziej — spożywających alkohol lub kofeinę. Co ciekawe, przyjmowanie wysokich dawek witaminy A chroniło przed rakiem płaskonabłonkowym zwłaszcza osoby znajdujące się w grupie podwyższonego ryzyka, a więc z pieprzykami oraz epizodami poważnych poparzeń słonecznych w młodym wieku.

Witamina piękna

Autorzy badania podkreślają, że w tym wypadku mowa nie tyle o ciągu przyczynowo-skutkowym, ale raczej o kolejnym potwierdzeniu pozytywnego wpływu witaminy A na skórę. Jest ona jednym z najczęściej występujących składników kremów przeciwzmarszczkowych, gdzie zazwyczaj występuje pod nazwą retinol. Pozwala on zachować elastyczność i gładkość skóry, działa przeciwzmarszczkowo, redukuje przebarwienia, a także wspomaga leczenie łuszczycy, trądziku i AZS.

Polecane dla Ciebie

Pamiętaj o ochronie przeciwsłonecznej

Warto pamiętać, że zmiana diety na bogatszą w witaminę A, z myślą o lepszej ochronie skóry, nie może zastąpić ochrony, która dają kosmetyki z wysokim filtrem SPF. Z kolei ich skuteczność wynika z właściwego stosowania. Liczba oznaczająca siłę ochrony filtra to wielokrotność czasu, jaki po aplikacji kosmetyku możemy spędzić na słońcu, bez obaw o zaczerwienienia. Jeśli więc nasza skóra robi się czerwona po 5 min., przykładowo filtr SPF 20 zwiększa ten czas o 20 razy, do 100 min. Co najmniej po upływie tego czasu należy więc powtórzyć aplikację kosmetyku, żeby ochrona była trwała. Trzeba również pamiętać, że filtry potrzebują czasu na aktywację, więc krem przeciwsłoneczny nakładajmy na około pół godziny przed wyjściem na plażę, dzięki czemu będziemy chronieni przed działaniem promieniowania od pierwszych chwil spędzonych na słońcu.

Niezależnie od temperatury, starajmy się chronić przed słońcem twarz, stosując kremy z najwyższym filtrem i unikając wystawiania jej na działanie promieni słonecznych, gdy nie jest to koniecznie. Skóra twarzy jest szczególnie podatna na uszkodzenia słoneczne, skutkując nie tylko szybszym starzeniem się, ale również zwiększonym ryzykiem wystąpienia nowotworu.

Gdzie znaleźć witaminę A?

Witaminę A znajdziemy w produktach bogatych w beta-karoten, a więc o pomarańczowej, żółtej i czerwonej skórce. Mowa między innymi o marchewce, batatach i czerwonej papryce, aczkolwiek bogatym źródłem tej witaminy są także melony, szpinak, brokuły czy ciemna fasola. Wśród jej nieroślinnych źródeł dominuje wątróbka, ale także ryby i nabiał. Witamina A należy do grupy składników rozpuszczalnych w tłuszczach, więc jej aktywność jest uzależniona od tego, czy w posiłku zawierającym składniki ją zwierające znajdzie się choć odrobina tłuszczu.

 

  1. S. Gordon, Vitamin A Linked to Lower Odds of Common Skin Cancer, "webmd.com" [online], https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/news/20190731/vitamin-a-tied-to-lower-odds-of-common-skin-cancer#1, [dostęp:] 02.08.2019 r.
  2. J. Kim, M. K. Park, W. Li i in., Association of Vitamin A Intake With Cutaneous Squamous Cell Carcinoma Risk in the United States, "JAMA Dermatology", published online July 31, 2019. doi:10.1001/jamadermatol.2019.1937.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij