Standardowe mleko modyfikowane. Co znajduje się w mleku dla niemowląt?
Maria Kasprzak

Standardowe mleko modyfikowane. Co znajduje się w mleku dla niemowląt?

Kiedy dziecko jest zdrowe, nie ma alergii i większych problemów z trawieniem, można podawać mu tzw. standardowe mleko modyfikowane odpowiednie dla jego wieku. Takie preparaty mają na rynku status tzw. środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Ich skład jest regulowany prawem i ściśle nadzorowany. Dlaczego jednak takie mleko jest nazywane modyfikowanym i na czym te modyfikacje polegają?

  1. Skład mleka kobiecego i krowiego - tabela
  2. Skład mleka modyfikowanego: białko
  3. Tłuszcz w mleku modyfikowanym
  4. Laktoza (cukier mleczny) i węglowodany w mleku dla niemowląt
  5. Oligosacharydy – istotny składnik mleka modyfikowanego
  6. Inne składniki odżywcze w mleku modyfikowanym

Skład mleka kobiecego i krowiego - tabela

Jednym z głównych składników większości mlek modyfikowanych jest mleko krowie. Mleko krowie różni się od ludzkiego pod wieloma względami. Zawartość podstawowych składników odżywczych – tłuszczu, białka i węglowodanów – jest inna w każdym z nich.

Średnią zawartość najważniejszych składników odżywczych w mleku ludzkim i krowim przedstawia poniższa tabela. Są to wartości orientacyjne, ulegają one pewnym wahaniom w zależności od czasu trwania laktacji, diety matki i innych czynników.

Wartości odżywcze w 100 ml Mleko ludzkie (średnio) Mleko krowie pełne (średnio)

Energia

65-70 kcal 62 kcal
Białko 1,2 g 2,9 g
Tłuszcz 3,6 g 3,9 g
Laktoza 7,4 g 4,8 g
Oligosacharydy 1-2 g 1 g

Jak widać, mleko ludzkie zawiera mniej białka, ale znacznie więcej laktozy i oligosacharydów niż mleko krowie. Białko mleka ludzkiego i krowiego różni się również składem poszczególnych frakcji – kazeiny i białek serwatkowych. Zawartość tłuszczu jest podobna u obu gatunków, jednak jego skład jest inny, a ilość i proporcje odpowiednich kwasów tłuszczowych są bardzo ważne dla rozwoju młodego organizmu. Dlatego nie można karmić niemowląt zwykłym krowim mlekiem. W wytwórniach odżywek najpierw „rozkłada się” krowie mleko na czynniki pierwsze, a następnie z nich i z innych elementów tworzy pokarm, który może być podawany małemu człowiekowi.

Mleko matki to najlepszy wybór pokarmu dla noworodka i niemowlęcia. WHO zaleca wyłączne karmienie piersią do ukończenia przez dziecko 6 miesiąca życia, a następnie kontynuację karmienia z równoczesnym wprowadzaniu pokarmów stałych. W przypadkach, gdy karmienie piersią nie jest możliwe, niemowlęta otrzymują mleko modyfikowane. 

Skład mleka modyfikowanego: białko

Białko jest podstawowym składnikiem budulcowym każdego organizmu. Cząsteczki białek składają się z wielu aminokwasów. Niektóre z nich ludzki organizm może wytwarzać sam, a innych nie (tzw. aminokwasy egzogenne), dlatego trzeba dostarczać je w pożywieniu.

Białko w mleku dla dzieci powinno zawierać wszystkie aminokwasy w odpowiednich proporcjach, a białko mleka krowiego spełnia ten warunek. Jednak zawartość białka w ludzkim mleku jest niska w porównaniu z mlekiem krowim i mlekiem innych ssaków. Wynosi około 1% lub nieco więcej. Tak niewielka ilość białka wystarcza, ponieważ ludzkie niemowlęta rosną stosunkowo wolniej niż oseski innych ssaków.

W mleku ludzkim inna jest także proporcja kazeiny do białek serwatkowych niż w mleku krowim. Kazeina to białko, które pod wpływem enzymów i kwasów tworzy tzw. skrzep kazeinowy, czyli coś w rodzaju twarogu. W płynie, który oddziela się od twarogu (czyli w serwatce), są rozpuszczalne białka serwatkowe. Kazeiny w ludzkim mleku jest mniej niż w krowim, a białek serwatkowych – więcej. Dlatego z mleka krowiego oddziela się białka serwatkowe, które następnie dodaje się do mieszanki w stosunkowo większej ilości, tak aby po rozpuszczeniu mleka całkowita zawartość białka wynosiła 1-1,2%.

Powiązane produkty

Tłuszcz w mleku modyfikowanym

Mimo że w mleku ludzkim i krowim znajduje się podobna zawartość tłuszczu, to jego skład znacznie się różni. Z tego powodu do odżywek dla dzieci nie dodaje się tłuszczu mlecznego lub stanowi on jedynie niewielką część ogólnej zawartości tłuszczów. Specyficzną cechą ludzkiego mleka jest wysoka zawartość długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-3 i omega-6. Są one niezbędne dla rozwoju mózgu, który u ludzkich noworodków jest stosunkowo duży i wciąż rośnie. Ale czym właściwie są kwasy omega? Tłuszcze pod względem chemicznym to estry składające się z cząsteczki glicerolu, do której przyłączone są po trzy cząsteczki kwasów organicznych, czyli kwasów tłuszczowych. Dlatego nazywamy je trójglicerydami lub triglicerydami. Istnieją także inne związki o charakterze tłuszczów (lipidów), jednak w pożywieniu to właśnie trójglicerydy odgrywają najważniejszą rolę. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe stanowią o właściwościach tłuszczów.

Ich cząsteczki mogą być krótkie (składające się z 4-6 atomów węgla), średnie (6-12 atomów węgla) i długie (zawierające do 24 atomów węgla). Wiązania pomiędzy atomami węgla mogą być pojedyncze, wtedy mówimy o nasyconych kwasach tłuszczowych. Jeśli występują wiązania podwójne, wtedy mówimy o tzw. nienasyconych kwasach tłuszczowych. Kiedy takie wiązanie jest tylko jedno, nazywamy taki kwas jednonienasyconym, a kiedy więcej – wielonienasyconym. Omega to ostatnia litera alfabetu greckiego, w chemii oznacza koniec cząsteczki. Kwasy omega-3 to takie, które mają wiązanie podwójne przy trzecim atomie węgla, licząc od końca cząsteczki, a kwasy omega-6 mają takie wiązanie przy szóstym atomie węgla od końca. Dzięki temu łańcuchy węglowe cząsteczek przybierają odpowiednie kształty, przez co nadają się do syntezy wielu cząsteczek, np. hormonów. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają też bardziej płynną konsystencję niż kwasy nasycone, dlatego ich odpowiedni udział jest ważny dla właściwej struktury i płynności błon komórkowych, które składają się głównie z lipidów – substancji tłuszczowych. Jest to ważne zwłaszcza w układzie nerwowym, ponieważ przewodzenie impulsów nerwowych odbywa się właśnie poprzez błony komórkowe.

ŻYWNOŚĆ DLA DZIECI I NIEMOWLĄT

AKCESORIA DO KARMIENIA PIERSIĄ

KOSMETYKI DLA DZIECI

Olej palmowy w mleku modyfikowanym - dlaczego występuje w składzie?

Aby jak najwierniej odwzorować skład kwasów tłuszczowych z mleka ludzkiego, stosuje się kompozycję olejów roślinnych:

  • oleje palmowy i kokosowy stanowią źródło nasyconych kwasów tłuszczowych;
  • oleje rzepakowy i słonecznikowy dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6.

W celu zapewnienia odpowiedniego składu kwasów omega dodaje się także olej rybi i olej z glonów Mortierella alpina – bardzo bogate źródła niezbędnego kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Aby tłuszcze te lepiej mieszały się z innymi składnikami i wodą, czyli tworzyły emulsję, dodaje się jako emulgator lecytynę sojową lub słonecznikową. Lecytyna jest także ważnym składnikiem błon komórkowych, istotnym dla rozwoju mózgu.

Laktoza (cukier mleczny) i węglowodany w mleku dla niemowląt

Głównym węglowodanem występującym w mleku wszystkich ssaków jest laktoza (nazwana tak od łacińskiego słowa lac/lactus oznaczającego mleko). Jest to dwucukier, którego cząsteczka składa się z cząsteczki glukozy i galaktozy (od greckiego gala, czyli mleko). Laktoza ma bardzo słaby słodki smak, około ośmio-, dziesięciokrotnie słabszy niż sacharoza. Niemowlęta i małe dzieci wytwarzają enzym laktazę, który rozkłada laktozę, aby glukoza i galaktoza mogły zostać wchłonięte w jelicie cienkim. W późniejszym wieku u wielu osób zanika aktywność tego enzymu, stąd objawy nietolerancji laktozy po spożyciu mleka. Ludzkie mleko zawiera bardzo dużo laktozy w porównaniu z mlekiem krów i innych ssaków – około 7%, czasem więcej. Tak duża ilość cukru jest potrzebna, aby zaspokoić potrzeby energetyczne dużego i wciąż rosnącego dziecięcego mózgu. Do mleka modyfikowanego trzeba więc dodać dodatkową porcję czystej laktozy, aby w gotowym płynie było jej co najmniej 7%.

Jak przygotować mleko modyfikowane?
Jak przygotować mleko modyfikowane?

Mleka modyfikowane zawierające dodatek węglowodanów

Czasem zdarza się, że niektóre dzieci mają ponadprzeciętny apetyt i nie najadają się mlekiem modyfikowanym. Dla nich przygotowano mleko oznaczone numerem odpowiadającym grupie wiekowej (2, 3 itd.) i symbolem R. Oznacza on dodatek węglowodanów w postaci skrobi ryżowej, która sprawia, że mleko jest gęstsze i bardziej sycące niż wariant standardowy. Takie mleko można podawać dzieciom po ukończeniu szóstego miesiąca życia, dlatego mleko „R” dostępne jest tylko od numeru 2 wzwyż. Do podawania takiego pokarmu należy dobrać odpowiedni smoczek przeznaczony do gęstych płynów lub do kaszki.

Oligosacharydy – istotny składnik mleka modyfikowanego

To bardzo ważny składnik mleka. Oligos po grecku oznacza „kilka”, więc oligosacharydy to cząsteczki składające się z kilku do kilkudziesięciu cząsteczek cukrów. Te z mleka zawierają przede wszystkim galaktozę (nazywamy je wtedy galaktooligosacharydami), ale i inne cząsteczki.

Oligosacharydy nie są trawione przez niemowlę, jednak pełnią bardzo istotną rolę: rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który wspiera rozwój korzystnych bakterii jelitowych i pomaga regulować funkcje przewodu pokarmowego. W ludzkim mleku, zwłaszcza na początku laktacji, jest więcej oligosacharydów niż w krowim, dlatego mieszanki dla niemowląt muszą być dodatkowo wzbogacane także w ten składnik.

Inne składniki odżywcze w mleku modyfikowanym

Oprócz tych podstawowych składników pokarmowych mleko modyfikowane jest również wzbogacane w inne ważne związki.

  • Cholina – niewielka cząsteczka zawierająca tzw. czwartorzędową grupę aminową. Jest niezbędna do syntezy niektórych neuroprzekaźników oraz jako budulec błon komórkowych.
  • L-karnityna – jest potrzebna do produkcji energii dla organizmu z kwasów tłuszczowych, a także do syntezy neuroprzekaźników.
  • Inozytol  – alkohol wielowodorotlenowy, jest elementem cząsteczek, które mają bardzo ważne role w przekazywaniu sygnałów chemicznych wewnątrz komórek. Jest więc niezbędny dla regulacji wielu procesów metabolicznych.
  • Tauryna – jest aminokwasem, choć nie buduje białek. Pełni jednak szereg ważnych funkcji: od regulacji wydzielania żółci do wpływu na funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.

Wszystkie mleka modyfikowane zawierają także zestaw witamin, soli mineralnych i mikroelementów w ilościach odpowiednich dla niemowląt i dzieci w różnym wieku. Ich zawartość jest nieco inna w mleku początkowym niż w mleku następnym, ponieważ zmieniają się potrzeby wciąż rozwijającego się organizmu.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kolka u niemowlaka – przyczyny, objawy, leczenie kolki niemowlęcej

    Kolka niemowlęca to częsta dolegliwość pojawiająca się najczęściej już w pierwszym miesiącu życia dziecka i trwająca do ok. 3–4 miesiąca. Objawy kolki u niemowlaka to rozdrażnienie, napadowy, trudny do ukojenia płacz, podkurczanie nóżek i prężenie ciała. Jej przyczyny nie zostały do końca zidentyfikowane, najczęściej mówi się o niedojrzałości układu pokarmowego i nerwowego. Jak radzić sobie z kolką u dziecka? Przede wszystkim należy wykluczyć choroby organiczne. Aby złagodzić atak kolki, można próbować masować brzuszek, stosować ciepłe okłady, zazwyczaj ulgę maluszkowi przynosi też delikatne kołysanie. Jeżeli metody te zawodzą, w porozumieniu z pediatrą można włączyć leczenie farmakologiczne.

  • Bolesne wzdęcia i gazy u niemowlaka – jak sobie z nimi radzić?

    Kolki u niemowlaka nie są związane z żadną patologią, która w bezpośredni sposób zagrażałaby dziecku. Z tego względu, aby lekarz mógł postawić tego typu rozpoznanie, konieczne jest dokładnie zbadanie dziecka oraz zebranie szczegółowego wywiadu. Wyróżniono jednak pewne potencjalne powody występowania kolki jelitowej u maluszka. Czego unikać przy kolce u niemowlaka? Czy jest zagrażająca zdrowiu przypadłość?

  • Rozszerzanie diety niemowlaka – kompletny poradnik

    Rozszerzanie diety niemowlaka to ważny etap w życiu malucha. Dziecko nie tylko odkrywa nowe smaki, ale nabywa nowych umiejętności: gryzienia i żucia. Jak powinno wyglądać rozszerzanie diety niemowlaka? Kiedy i jakie pokarmy należy wprowadzać do jego menu? Na czym polega metoda BLW? Jakie witaminy należy suplementować u niemowlęcia? Podpowiadamy.  

  • Skaza białkowa – przyczyny, objawy i leczenie alergii na białka mleka krowiego u niemowląt, dzieci i dorosłych

    Skaza białkowa to alergia (czyli zmieniona, nadmierna reakcja układu immunologicznego) na białka mleka krowiego. Najczęściej alergia na BMK występuje u niemowląt i małych dzieci, objawia się zmianami skórnymi, którym towarzyszy świąd, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty), a czasami również nieżytem nosa czy przewlekłym kaszlem. Jak wygląda postępowanie przy podejrzeniu u dziecka alergii na białko mleka krowiego? 

  • Katar u niemowlaka – przyczyny i domowe sposoby

    Katar u niemowlaka może mieć różne przyczyny, najczęstszą z nich są niegroźne infekcje wirusowe. Duża ilość zalegającej wydzieliny powoduje trudności z oddychaniem, a to z kolei wywołuje rozdrażnienie dziecka, uniemożliwia spokojny sen, utrudnia karmienie. Wśród sposobów walki z katarem u niemowlęcia znajdują się m.in. stosowanie wody morskiej do nosa, kropli do nosa, plastrów do aromaterapii czy inhalacje. 

  • Ulewanie u noworodka i niemowlaka – kiedy powinno zaniepokoić?

    Ulewanie u noworodka i niemowlaka to mimowolne cofanie się treści żołądkowej do jamy ustnej dziecka. Regurgitację uznaje się za zjawisko fizjologiczne, które mija samoistnie, wynika ono bowiem z niedojrzałości układu pokarmowego malucha. Jeżeli ulewanie nie prowadzi do wystąpienia trudności z karmieniem czy zaburzeń wzrastania, nie ma potrzeby włączania leczenia. Jeśli natomiast pojawiają się wyraźne sygnały ze strony dziecka, że odczuwa ono dyskomfort bądź ból, a także gdy ulewanie ma charakter chlustający i trudno odróżnić je od wymiotów, należy pilnie skonsultować się z pediatrą.

  • Refluks u niemowlaka – przyczyny, objawy, leczenie choroby refluksowej przełyku u dzieci

    Refluks u noworodka czy niemowlaka często bywa przez rodziców mylony z ulewaniem. Jednak regurgitacje to zjawisko fizjologiczne i jeśli nie towarzyszą mu dodatkowe objawy, nie wymaga interwencji lekarskiej. Jeżeli natomiast cofaniu się treści żołądkowej do jamy ustnej dziecka towarzyszą wymioty, nawracające infekcje dróg oddechowych, problemy z karmieniem, snem czy przybieraniem na wadze przez malucha, należy podejrzewać refluks żołądkowo-przełykowy. Należy także pamiętać, że refluksowi może w ogóle nie towarzyszyć ulewanie, a jedynymi symptomami schorzenia są płacz czy prężenie się i odginanie głowy podczas karmienia (zespół Sandifera).

  • Biegunka u niemowlaka i dziecka – co robić? Kiedy należy zgłosić się do lekarza?

    Biegunka to jedna z najczęstszych dolegliwości u dzieci oraz przyczyna wizyt lekarskich. Wbrew pozorom postępowanie jest bardzo proste i w części przypadków dziecko może być z powodzeniem leczone w domu. Jak radzić sobie z biegunką u noworodka, niemowlęcia lub starszego dziecka? Jak zapobiegać rozwolnieniu i kiedy zgłosić się do lekarza?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl