Lecytyna na pamięć i koncentrację – właściwości i działanie preparatów z lecytyną
Krzysztof Słomiak

Lecytyna na pamięć i koncentrację – właściwości i działanie preparatów z lecytyną

Lecytyna to mieszanina związków, głównie fosfolipidów. Pełni w organizmie wiele kluczowych funkcji, bierze udział w regulowaniu poziomu cholesterolu czy budowaniu otoczki komórek nerwowych. Dzięki temu lecytyna wspomaga procesy myślowe, wpływa na poprawę pamięci i koncentracji, działa także korzystnie na pracę serca i wątroby. Poznaj działanie oraz właściwości lecytyny.

Łatwo dostępna w każdej aptece lecytyna, to tak naprawdę mieszanina fosfolipidów i innych związków o charakterze tłuszczowym. Lecytyna występuje we wszystkich żywych organizmach, budując błony komórkowe oraz pełniąc wiele innych kluczowych funkcji, takich jak: udział w przemianie materii, regulowanie poziomu cholesterolu czy budowanie otoczki mielinowej komórek nerwowych. Lecytyna pomaga przyswajać wiedzę i lepiej radzić sobie ze stresem. Impuls elektryczny przekazywany przez komórki nerwowe może dzięki lecytynie przebiegać efektywniej. Czym jest lecytyna i czy stosowanie jej jest korzystne dla naszego zdrowia? 

Czym jest lecytyna?

Pod względem chemicznym lecytyny to grupa fosfolipidów (fosfotłuszczowce), w których reszta fosforanowa połączona jest wiązaniem chemicznym z choliną. Pod względem kwalifikacyjnym do grupy lecytyn należą różne związki takie jak podstawowa i najliczniej występująca pod względem ilościowym fosfatydylocholina, ale również fosfatydyloetanoloamina, fosfatydyloinozytol, fosfatydyloseryna, kwasy tłuszczowe, triglicerydy oraz węglowodany. Skład tej mieszaniny jest różny w zależności od źródła pozyskiwania. Najczęściej lecytynę uzyskuje się z olejów roślinnych lub żółtka jaja kurzego. Jej konsystencja również nie jest zawsze jednakowa i zależy przede wszystkim od składu mieszaniny. Może być półpłynna (pomiędzy stałą a ciekłą) do całkowicie ciekłej.

Lecytyna – występowanie

Lecytyna po raz pierwszy została pozyskana z żółtek jaj kurzych. Innymi źródłami, z których na skalę przemysłową można pozyskać lecytynę są: rzepak, słonecznik, ziarna soi i zwierzęta morskie (głównie ryby). Ze względu na koszty produkcji, a następnie rafinacji, lecytynę otrzymuje się najczęściej z roślin. Ubocznym efektem produkcji oleju jest właśnie lecytyna.

Lecytyna – działanie

W organizmie zwierząt oraz człowieka lecytyna pełni bardzo ważną funkcję. Jest obecna w każdej komórce ciała, zwłaszcza jako składnik błon komórkowych. Jej znaczenie jest kluczowe w odniesieniu do funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego.

Lecytyna bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii, jest bardzo ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej – chroni osłonkę mielinową, stanowi barierę ochronną ścian żołądka oraz bierze udział w gospodarce cholesterolem.

Dodatkowo lecytyna wykazuje działanie ochronne na wątrobę, wspomaga przyswajanie przez organizm witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach oraz przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku. Lecytyna sojowa znacząco obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, podwyższając jednocześnie poziom HDL – dobra frakcja cholesterolu o wysokiej gęstości. Lecytyna wykazuje pozytywne działanie na funkcje poznawcze i poprawia procesy myślowe,  jednak trudno jest znaleźć bardzo silne dowody na jej lecznicze działanie u osób z zaawansowaną demencją.

Lecytyna – kto może ją stosować?

Preparaty zawierające lecytynę nie powinny być stosowane w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników preparatu, którego używamy.

Zasadniczo lecytyna jest przeznaczona dla osób dorosłych – nie zaleca się stosowania produktów przez dzieci, kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji, zwykle preparaty zawierające lecytynę przyjmuje się w postaci jednej tabletki na dzień.

Preparaty zawierające w swoim składzie lecytynę dostępne w aptece to suplementy diety, które mają za zadanie uzupełniać w witaminy i minerały normalną dietę.

Lecytyna – przechowywanie i cena

Lecytynę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, przez to, że produkt jest w postaci olejowej może podlegać procesowi jełczenia. Z tego względu należy chronić go od światła i wilgoci. Produkt powinien być również przechowywany w sposób niedostępny dla dzieci. 

Cena suplementów diety z lecytyną to zazwyczaj kilkanaście złotych.

Korzystny wpływ lecytyny na pamięć i koncentrację jest wykorzystywany w wielu produktach, zalecanych szczególnie osobom starszym oraz osobom pracującym umysłowo. Warto wspomóc się tym produktem w okresach wzmożonego wysiłku umysłowego.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij