Omega-6 – właściwości, źródła, suplementacja kwasów omega-6
Piotr Gmachowski

Omega-6 – właściwości, źródła, suplementacja kwasów omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 to niezbędne kwasy tłuszczowe, które wraz z kwasami omega-3 są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jako rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), kwasy omega-6 pomagają stymulować wzrost skóry i włosów, utrzymać zdrowie kości, regulować metabolizm. Konieczne jest jednak zachowanie równowagi kwasów omega-6 i omega-3, bowiem nadmiar tych pierwszy jest szkodliwy. Dowiedz się, jaki powinien być stosunek kwasów omega-3 i omega-6 w diecie.

  1. Czym są kwasy omega-6?
  2. Omega-6 – występowanie
  3. Omega-6 – właściwości
  4. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie
  5. Kwasy omega-6 – czy konieczna jest suplementacja?

Czym są kwasy omega-6?

Kwasy tłuszczowe dzielimy na kwasy tłuszczowe nasycone, czyli nieposiadające w swojej budowie wiązań podwójnych oraz na kwasy tłuszczowe nienasycone, które posiadają jedno lub więcej wiązań podwójnych. W prawidłowym rozwoju organizmu człowieka oraz w utrzymaniu dobrego zdrowia bardzo ważną role odgrywają wielonienasycone wyższe kwasy tłuszczowe, czyli kwasy omega-3, omega-6, w tym głównie NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Warto podkreślić, iż różnica pomiędzy kwasami omega-3 oraz omega-6 wynika z odmiennego położenia wiązania podwójnego w cząsteczkach tych związków. 

W rodzinie kwasów omega-6 wiązanie podwójne występuje przy 6. węglu, licząc od metylowego końca łańcucha. Fakt ten wiąże się z posiadaniem odmiennych właściwości biologicznych wymienionych kwasów.

Powiązane produkty

Do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy następujące kwasy omega-6:

  • linolowy (LA), 
  • γ-linolenowy (GLA),
  • kwas arachidonowy (AA). 
Organizm człowieka posiada właściwości syntetyzowania kwasów γ-linolenowego oraz arachidonowego z kwasu linolowego. Natomiast przyjmuje się, iż organizm nie potrafi syntetyzować kwasu linolowego (LA). Dlatego związek ten zaliczany jest do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto zauważyć, iż w literaturze fachowej pojawiają się doniesienia na temat możliwości syntezy kwasu linolowego w organizmach ssaków z innych kwasów posiadających krótsze łańcuchy węglowe.

Omega-6 – występowanie

Do dobrych źródeł kwasu linolowego (LA) zaliczamy oleje roślinne:

  • olej słonecznikowy,
  • olej sojowy,
  • olej krokoszowy,
  • olej z pestek winogron,
  • olej z kiełków pszenicy,
  • olej kukurydziany,
  • olej sezamowy,
  • olej rzepakowy,
  • olej arachidowy.

Kwas γ-linolenowy (GLA) występuje w:

Na uwagę zasługuje fakt, iż kwas γ-linolenowy (GLA) powstaje w organizmie z kwasu linolowego (LA) w wyniku działania odpowiednich enzymów. Natomiast dobrym źródłem kwasu arachidonowego są jaja, a także drób. Kwasy tłuszczowe omega-6 występują również w oleju bawełnianym oraz w oliwie z oliwek.

TRAN I KWASY OMEGA

WITAMINA D

KOMPLEKSY WITAMIN

Omega-6 – właściwości

Kwas γ-linolenowy posiada właściwości, które korzystnie wpływają na stan skóry – wzmacnia jej barierę, a także pełni istotną rolę naprawczą. Oczywiście działanie kwasu GLA uzależnione jest od drogi podania danego związku. W przypadku zastosowania maści lub kremów na skórę, kwas GLA przedostaje się tylko do warstwy rogowej naskórka. Natomiast zastosowanie kwasu γ-linolenowego w preparatach doustnych, sprawia, że związek ten przechodzi do skóry właściwej, wzmacniając jej spójność. Dodatkowo dzięki kwasowi γ-linolenowemu skóra jest zabezpieczona przed nadmierną utratą wody. Działanie to przekłada się na wzmocnienie bariery, która chroni przed przenikaniem ze środowiska zewnętrznego bakterii, grzybów oraz alergenów. Kwas GLA w celach leczniczych podaje się między innymi w sytuacji, kiedy zachodzi ograniczone enzymatyczne przekształcanie się kwasu linolowego do kwasu γ-linolenowy.

Kwas arachidonowy (AA) jest budulcem dla fosfolipidów błon komórkowych komórek nerwowych oraz fotoreceptorów siatkówki oka. Odgrywa bardzo ważną rolę w procesie prawidłowego kształtowania się i rozwoju mózgu dziecka (od 3. trymestru ciąży). Literatura fachowa podkreśla jednak fakt, iż z kwasu AA na skutek przemian metabolicznych powstają związki o właściwościach prozapalnych. Związki powstałe z kwasu arachidonowego cechują się również:

  • możliwością przyczynienia się do zwężenia światła naczyń krwionośnych,
  • generowaniem silnych reakcji zapalnych oraz reakcji alergicznych,
  • progresją zmian zakrzepowych.
Dlatego warto pamiętać, iż nadmiar kwasów omega-6 w diecie jest dla organizmu człowieka szkodliwy. Przy planowaniu diety należy również uwzględnić podaż kwasów z rodziny omega-3, ponieważ bardzo istotny pod kątem utrzymania dobrego zdrowia jest stosunek kwasów z rodziny omega-3 i omega-6.

Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie

Analizując różne dane z literatury fachowej, można zwrócić uwagę, iż stosunek kwasów omega-6 oraz omega-3 może się od siebie nieznacznie różnić, lecz zawsze liczby te oscylują wokół podobnych do siebie wartości. Odpowiedni stosunek podaży kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 4–5:1. Niektóre publikacje naukowe podają, iż stosunek ten powinien wahać się w zakresach 2:1 do 3:1. 

Podkreśla się niepokojącą tendencję do zaburzeń odpowiedniej proporcji w podaży kwasów omega-6 w stosunku do omega-3. W sposobie odżywiania pojawia się skłonność do nadmiernego spożywania posiłków bogatych w kwasy omega-6 oraz tłuszczów, które zawierają kwasy tłuszczowe nasycone. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie może wynosić nawet 15-20:1. Utrzymywanie niekorzystnego stosunku wymienionych kwasów może generować poważne problemy zdrowotne i zwiększać ryzyko występowania licznych chorób cywilizacyjnych.

Kwasy omega-6 – czy konieczna jest suplementacja?

Kwasy omega-3 oraz omega-6 są bardzo ważnymi składnikami diety, są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów wzrostu i rozwoju organizmu człowieka, w szczególności zwraca się uwagę na korzyści dla układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego oraz narządu wzroku (siatkówka oka). Suplementacja kwasu gamma-linolenowego może okazać się pomocna w dolegliwościach dermatologicznych. Zauważono między innymi zmniejszenie suchości skóry (redukcja przezskórnej utraty wody), a także ustąpienie świądu skóry. 

Podkreśla się natomiast fakt suplementowania kwasów z rodziny omega-3, zwracając uwagę na szkodliwość nadmiernego spożywania posiłków bogatych w kwasy omega-6. Nadmiar w diecie kwasów omega-6 może prowadzić do zahamowania przemian kwasów z rodziny omega-3. Dlatego planując posiłki, należy uwzględniać odpowiednie proporcję wymienionych związków. 
  1. A. P. Simopoulos, The importance of the omega-6/omega-3 essential fatty acids, „Biomed Pharmacother” 2002, nr 234-8 (56).
  2. J. Callaway, U. Schwab, I. Harvima i in., Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis, „J Dermatol Treat” 2005, nr 87-94 (16).
  3. Ł. Bojkowski, E. Mojs, Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych obszarach psychologicznego funkcjonowania człowieka, „Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu” 2016, nr 1 (46).
  4. M. Mrozińska, Rola kwasu gamma-linolenowego w utrzymaniu prawidłowej struktury i funkcji skóry, „Czasopismo Aptekarskie” 2008, nr 50-52 (169).
  5. K. Achremowicz, K. Szary-Sworst, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, „Żywn. Nauka Technol. Jakość” 2005, nr 23-35 (44).

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wpływ kwasów omega-3 na mózg osób w średnim wieku – nowe badania

    Jak się okazuje, kwasy tłuszczowe omega-3 mają jeszcze więcej atutów i prozdrowotnych właściwości, niż do tej pory sądzono. Warto poznać najnowsze wyniki badań naukowców z USA.

  • Kwasy tłuszczowe omega-9 – czy kapsułkę z olejem można stosować na skórę twarzy?

    Kwasy omega-9 i ich główny przedstawiciel, czyli kwas oleinowy to substancje, które warunkowo zaliczono do rodziny kwasów omega, ponieważ organizm jest w stanie sam syntezować ten związek (niemniej w małych ilościach). Nie ulega wątpliwości, że omega-9 to zdrowe kwasy tłuszczowe, które m.in. regulują ciśnienie tętnicze krwi, działają protekcyjne na serce i oczy, dodatkowo chronią układ nerwowy, poprawiają odporność i wspierają proces leczenia i regeneracji skóry (zaleca się ich stosowanie w leczeniu chorób, takich jak AZS). Jakie inne właściwości mają kwasy omega-9, co jest ich najlepszy źródłem oraz jak należy je suplementować? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Suplementacja dla osób z zaburzeniami lękowymi – L-teanina, kwasy omega, kurkumina (część 2.)

    To, w jaki sposób suplementy mogą wpłynąć na kondycję psychiczną i zaburzenia lękowe, jest przedmiotem wielu badań naukowych na całym świecie. W tym artykule przyjrzymy się L-teaninie, kwasom omega i kurkuminie. Czy warto je zażywać podczas terapii behawioralnej lub farmakologicznej? Na jakie rezultaty można liczyć?

  • Kwas DHA – czym jest i za co odpowiada jeden z kwasów omega–3? Suplementacja DHA dla kobiet w ciąży i dzieci

    Dieta, najpierw matki w okresie ciąży i karmienia piersią, a potem także dieta malucha, mają wpływ na prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego dziecka. W pierwszych latach życia jest on szczególnie intensywny, dlatego warto dbać, aby przebiegał prawidłowo. W jaki sposób? Przede wszystkim powinno się dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych, w tym kwasu dokozaheksaenowego (DHA) należącego do tak zwanych „dobrych tłuszczów”. 

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Tłuszcze – charakterystyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie i źródła

    Jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników diety. Przez lata albo nadto demonizowany i eliminowany z codziennego żywienia, albo włączany w ilościach ponad granice norm (diety wysokotłuszczowe). Tłuszcze – ile powinno być ich w naszej diecie? Które będą lepsze, zdrowe, a które niekoniecznie? Co, gdy jest ich w jadłospisie za mało?  

  • Dieta dr Budwig – dla kogo? Na co pomoże? Czy warto ją stosować?

    Produktem bazowym diety budwigowej jest olej lniany, który autorka diety zaleca dodawać do pasty twarogowej i solo do posiłków. Jej zdaniem, taki sposób żywienia miałby wpłynąć na m.in. zmniejszenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wyleczyć z raka. Czy jest to możliwe? Jakie zagrożenia płyną z diety dr Budwig? 

  • Olej lniany – właściwości, działanie, przepisy

    Olej lniany: czy warto włączyć go do codziennego menu? Jakie korzyści płyną ze spożywania oleju lnianego na czczo? Z czym i jak można go jeść? Dowiedz się więcej na temat właściwości i zastosowań oleju lnianego. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl