Dieta dr Budwig – dla kogo? Na co pomoże? Czy warto ją stosować?
Maria Brzegowy

Dieta dr Budwig – dla kogo? Na co pomoże? Czy warto ją stosować?

Produktem bazowym diety budwigowej jest olej lniany, który autorka diety zaleca dodawać do pasty twarogowej i solo do posiłków. Jej zdaniem, taki sposób żywienia miałby wpłynąć na m.in. zmniejszenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wyleczyć z raka. Czy jest to możliwe? Jakie zagrożenia płyną z diety dr Budwig? 

Dieta dr Budwig – czym jest? Jakie są jej najważniejsze założenia? 

Dieta dr Budwig została zaprojektowana w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku przez dr Johannę Budwig. W pierwotnym założeniu zaproponowany przez nią model żywienia miał na celu normalizację za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz działanie przeciwnowotworowe. Zdaniem specjalistów, „dieta budwigowa” nie spełnia jednak właściwej w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych roli – jest uboga pod kątem m.in. zawartości żelaza czy węglowodanów, a ponadto stosowanie jej przez dłuższy czas raczej nie jest możliwe w praktyce. Chętnie opisywane z kolei przypadki „cudownych uzdrowień” z raka nie były nigdy obiektywnie, naukowo potwierdzone. Co więcej, w wielu sytuacjach dieta budwigowa może stać się przyczyną niebezpiecznych następstw dla zdrowia, a nawet życia. 

Z całą mocą należy podkreślić, że choć stale prowadzone są w tym kierunku rozmaite badania, aktualnie nie stwierdza się istnienia jakiegokolwiek produktu czy rodzaju diety mogącego wyleczyć osobę chorą z nowotworu bądź też zmniejszyć rozmiar jego zmian. 

Dieta dr Budwig – kto może ją stosować? Etapy diety, produkty zalecane i przeciwwskazane 

Podstawowym założeniem diety dr Budwig jest sięganie wyłącznie po produkty świeże, o niskim stopniu przetworzenia. Jadłospis powinien bazować na pokarmach bogatych w m.in. kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym olej lniany), węglowodany złożone (obecne w produktach z pełnego ziarna, kaszach, płatkach zbożowych) oraz na świeżych warzywach i owocach (dzięki czemu menu będzie bogate w korzystny dla m.in. pracy naszych jelit błonnik pokarmowy). Z diety eliminuje się potrawy przygotowywane metodą smażenia, tłusty nabiał oraz tłuste gatunki mięs, jak również masło, margaryny, majonez, cukier oraz ogólnie żywność o wysokim stopniu przetworzenia (dania typu fastfood, dania instant, słone i słodkie przekąski itd.). Każdego dnia należy spożywać tłoczony na zimno olej lniany – dodawany do pasty twarogowej oraz jako dodatek samodzielny. Wskazane jest także sięganie po świeżo zmielone siemię lniane

Jedyne zalecenia diety dr Budwig znajdujące uzasadnienie dla poprawy stanu zdrowia to eliminacja wysoko przetworzonej żywności na rzecz większego spożycia warzyw i owoców oraz wyboru produktów zbożowych z pełnego ziarna, chudych gatunków mięs, ryb i nabiału. 

Ilość spożywanego w diecie dr Budwig tłuszczu, w postaci samego tylko oleju lnianego (w paście i solo), może wynosić średnio ok. 100 ml na dzień, co daje 900 kcal i aż 100 g tłuszczu! To sprawia, że dostarczenie w odpowiedniej ilości składników takich jak białko, węglowodany, witaminy czy składniki mineralne wydaje się wręcz nierealne, zwiększając ryzyko poważnych niedoborów pokarmowych. Taka dieta z pewnością nie będzie stanowić profilaktyki, a tym bardziej leczenia wybranych jednostek chorobowych. 

Korzystne substancje w diecie dr Budwig 

Jak już wcześniej wspomniano, bazowym produktem w diecie Budwig jest olej lniany zawierający znaczne ilości kwasu α-linolenowego (ALA). Zdaniem dr Budwig, kwasy tłuszczowe trans obecne w m.in. żywności wysoko przetworzonej, przy jednoczesnym deficycie kwasów omega-3 i omega-6, zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym, w tym także chorób nowotworowych. Produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z kolei, zmniejszają stan zapalny w organizmie, przyczyniając się tym samym do obniżenia tego ryzyka. 

Jak długo należy stosować dietę dr Budwig? O czym należy pamiętać? 

Zdaniem ekspertów, dieta budwigowa jest niewłaściwie skomponowana i niedoborowa. Spożycie tłuszczów ogółem jest zbyt wysokie, a stosunek kwasów omega-6 do omega-3 nieodpowiedni. Za sprawą zbyt wysokiego udziału tłuszczów dieta może sprzyjać nadwyżce spożywanej energii, a tym samym prowadzić do wystąpienia nadwagi bądź otyłości oraz wzrostu ryzyka rozwoju chorób o charakterze sercowo-naczyniowym. Pomimo korzystnego dla naszego działania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 ich nadmiar może doprowadzić do szeregu poważnych dla zdrowia, a nawet życia powikłań, w tym do m.in. skazy krwotocznej (trombocytopenii), zmniejszenia odporności na choroby zakaźne, zmian degeneracyjnych niektórych tkanek, opóźnienia gojenia się ran czy immunosupresji. Z całą pewnością nie jest to więc dieta spełniająca założenia żywienia w profilaktyce oraz leczenia chorób. 

Przykładowy jadłospis w diecie dr Budwig 

Poniżej znajduje się jadłospis w diecie dr Budwig, który podawany jest jedynie dla przykładu, a nie w ramach polecenia założeń tej diety. 

Śniadanie – Kanapki z pastą budwigową 

Chudy twaróg zmiksuj z olejem lnianym (ok. 100 g twarogu z 4 łyżkami oleju). Pastą obkładaj kromki pieczywa razowego, posyp 3 łyżkami świeżo zmielonego siemienia lnianego, dodaj ulubione warzywa.  

II śniadanie – Mus owocowy 

Porcję pasty budwigowej zmiksuj razem z owocami jagodowymi i naturalnym jogurtem. 

Obiad – Kasza gryczana z fasolą i warzywami 

Ugotowaną kaszę gryczaną połącz z pokrojonymi pomidorami, kolorowymi paprykami, cebulą, dodaj ugotowaną fasolę, dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Przygotuj dip: porcję pasty budwigowej połącz z odrobiną miodu, jogurtem naturalnym i odrobiną soli. Podawaj danie polane sosem. 

Kolacja – Sałatka z grzanką 

Mieszankę sałat wrzuć do miski, dodaj świeżego ogórka pokrojonego w plastry, wiórka czerwonej cebuli oraz przepołowione pomidorki koktajlowe. Sałatkę polej obficie olejem lnianym, dopraw do smaku, zjedz z grzanką z chleba razowego. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Substancje w suplementach diety na odchudzanie

    Nie ma lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów niż odpowiednio dobrana dieta połączona z aktywnością fizyczną. Mimo to na rynku dostępna jest szeroka oferta suplementów na odchudzanie. Czy te preparaty mogą wspomóc walkę z nadwagą? Na jakiej zasadzie działają substancje, które są w składzie suplementów na odchudzanie? Przyglądamy się kilku z nich.

  • Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?

    W walce z trądzikiem, obok właściwej pielęgnacji, będzie pomocna także dieta. Codzienny jadłospis osoby zmagającej się z trądzikiem na twarzy, plecach lub dekolcie powinien być bogaty w produkty, które zawierają m.in. cynk, błonnik, witaminy z grupy B czy beta-karoten. Co zatem należy jeść, a czego unikać, aby pozbyć się wyprysków? 

  • Dieta przy wymiotach u dzieci i dorosłych – co można jeść i pić?

    Wymioty często pojawiają się przy zatruciu pokarmowym czy tzw. jelitówce. Na czas wymiotów warto wprowadzić odpowiednią dietę, aby odciążyć zmęczony żołądek i przyśpieszyć powrót do zdrowia. Okazuje się, że niektóre produkty pomogą złagodzić nudności i wymioty, a właściwa podaż płynów zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Co podawać do jedzenia dziecku lub dorosłemu w trakcie wymiotów?  W jaki sposób przyrządzać posiłki dla osób po wymiotach?  Podpowiadamy.

  • Dieta FODMAP – na czym polega i kiedy ją stosować?

    Problemy z wypróżnianiem, wzdęcia i bóle brzucha to częste dolegliwości, który pojawiają się zwłaszcza przy IBS oraz zespole SIBO. Symptomy tych schorzeń można złagodzić, stosując odpowiednią dietę FODMAP. Na czym dokładnie ona polega? Które produkty należy włączyć do menu, a z których zrezygnować? 

  • Dieta w biegunce u dzieci i dorosłych – co jeść przy rozwolnieniu?

    Podczas biegunki należy stosować dietę zapierającą (tzw. dietę BRAT). Jej podstawą są łatwostrawne produkty, które pomagają zagęszczać treść pokarmową. Kolejnym i równie ważnym elementem w żywieniu w czasie biegunki jest odpowiednia podaż wody. Jak powinna wyglądać dieta podczas rozwolnienia? Które produkty można jeść, a których unikać? 

  • Trening EMS – na czym polega i dla kogo jest przeznaczony?

    Trening EMS to wywoływanie skurczów mięśni za pomocą impulsów elektrycznych (ich intensywność dobiera się w zależności od trenowanej grupy mięśniowej). Najczęściej wykorzystuje się do tego celu specjalny kombinezon – po założeniu wykonuje się proste ćwiczenia, a dzięki prądom EMS ich efektywność znacząco wzrasta. Efektami treningu EMS są przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, budowy masy mięśniowej i redukcji cellulitu. Prądy EMS wykorzystuje się również w fizjoterapii, zwłaszcza w schorzeniach, których objawami są osłabienie i zanik mięśni.

  • Termogeneza – czym jest? Jaki ma wpływ na utratę masy ciała?

    Na wartość naszego całodobowego zapotrzebowania składa się podstawowa oraz ponadpodstawowa przemiana materii, w tym m.in. termogeneza, czyli najprościej definiując – wydzielanie ciepła przez nasz organizm. Jej wartość może zależeć od składu spożywanej przez nas diety! Czym jest termogeneza? Czy ma związek z naszą masą ciała, zwłaszcza gdy potrzebujemy ją zredukować? 

  • Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać w zespole rozrostu bakteryjnego?

    Dotyczy coraz większej liczby osób. Powoduje dyskomfort podczas wykonywania codziennych czynności, często sprawia ból. Na szczęście istnieją metody żywieniowe, które pozwalają na złagodzenie, a nawet całkowite ustąpienie dolegliwości. SIBO – jaka dieta będzie najlepsza? Jakie produkty należy wyeliminować, a które nie będą szkodzić? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij