Dieta dr Budwig – dla kogo? Na co pomoże? Czy warto ją stosować?
Produktem bazowym diety budwigowej jest olej lniany, który autorka diety zaleca dodawać do pasty twarogowej i solo do posiłków. Jej zdaniem, taki sposób żywienia miałby wpłynąć na m.in. zmniejszenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wyleczyć z raka. Czy jest to możliwe? Jakie zagrożenia płyną z diety dr Budwig?
Dieta dr Budwig – czym jest? Jakie są jej najważniejsze założenia?
Dieta dr Budwig została zaprojektowana w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku przez dr Johannę Budwig. W pierwotnym założeniu zaproponowany przez nią model żywienia miał na celu normalizację za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz działanie przeciwnowotworowe. Zdaniem specjalistów, „dieta budwigowa” nie spełnia jednak właściwej w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych roli – jest uboga pod kątem m.in. zawartości żelaza czy węglowodanów, a ponadto stosowanie jej przez dłuższy czas raczej nie jest możliwe w praktyce. Chętnie opisywane z kolei przypadki „cudownych uzdrowień” z raka nie były nigdy obiektywnie, naukowo potwierdzone. Co więcej, w wielu sytuacjach dieta budwigowa może stać się przyczyną niebezpiecznych następstw dla zdrowia, a nawet życia.
Dieta dr Budwig – kto może ją stosować? Etapy diety, produkty zalecane i przeciwwskazane
Podstawowym założeniem diety dr Budwig jest sięganie wyłącznie po produkty świeże, o niskim stopniu przetworzenia. Jadłospis powinien bazować na pokarmach bogatych w m.in. kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym olej lniany), węglowodany złożone (obecne w produktach z pełnego ziarna, kaszach, płatkach zbożowych) oraz na świeżych warzywach i owocach (dzięki czemu menu będzie bogate w korzystny dla m.in. pracy naszych jelit błonnik pokarmowy). Z diety eliminuje się potrawy przygotowywane metodą smażenia, tłusty nabiał oraz tłuste gatunki mięs, jak również masło, margaryny, majonez, cukier oraz ogólnie żywność o wysokim stopniu przetworzenia (dania typu fastfood, dania instant, słone i słodkie przekąski itd.). Każdego dnia należy spożywać tłoczony na zimno olej lniany – dodawany do pasty twarogowej oraz jako dodatek samodzielny. Wskazane jest także sięganie po świeżo zmielone siemię lniane.
Ilość spożywanego w diecie dr Budwig tłuszczu, w postaci samego tylko oleju lnianego (w paście i solo), może wynosić średnio ok. 100 ml na dzień, co daje 900 kcal i aż 100 g tłuszczu! To sprawia, że dostarczenie w odpowiedniej ilości składników takich jak białko, węglowodany, witaminy czy składniki mineralne wydaje się wręcz nierealne, zwiększając ryzyko poważnych niedoborów pokarmowych. Taka dieta z pewnością nie będzie stanowić profilaktyki, a tym bardziej leczenia wybranych jednostek chorobowych.
Korzystne substancje w diecie dr Budwig
Jak już wcześniej wspomniano, bazowym produktem w diecie Budwig jest olej lniany pozyskiwany z lnu zwyczajnego, zawierający znaczne ilości kwasu α-linolenowego (ALA). Zdaniem dr Budwig, kwasy tłuszczowe trans obecne w m.in. żywności wysoko przetworzonej, przy jednoczesnym deficycie kwasów omega-3 i omega-6, zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym, w tym także chorób nowotworowych. Produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z kolei, zmniejszają stan zapalny w organizmie, przyczyniając się tym samym do obniżenia tego ryzyka.
Jak długo należy stosować dietę dr Budwig? O czym należy pamiętać?
Zdaniem ekspertów, dieta budwigowa jest niewłaściwie skomponowana i niedoborowa. Spożycie tłuszczów ogółem jest zbyt wysokie, a stosunek kwasów omega-6 do omega-3 nieodpowiedni. Za sprawą zbyt wysokiego udziału tłuszczów dieta może sprzyjać nadwyżce spożywanej energii, a tym samym prowadzić do wystąpienia nadwagi bądź otyłości oraz wzrostu ryzyka rozwoju chorób o charakterze sercowo-naczyniowym. Pomimo korzystnego dla naszego działania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 ich nadmiar może doprowadzić do szeregu poważnych dla zdrowia, a nawet życia powikłań, w tym do m.in. skazy krwotocznej (trombocytopenii), zmniejszenia odporności na choroby zakaźne, zmian degeneracyjnych niektórych tkanek, opóźnienia gojenia się ran czy immunosupresji. Z całą pewnością nie jest to więc dieta spełniająca założenia żywienia w profilaktyce oraz leczenia chorób.
Przykładowy jadłospis w diecie dr Budwig
Poniżej znajduje się jadłospis w diecie dr Budwig, który podawany jest jedynie dla przykładu, a nie w ramach polecenia założeń tej diety.
Śniadanie – Kanapki z pastą budwigową
Chudy twaróg zmiksuj z olejem lnianym (ok. 100 g twarogu z 4 łyżkami oleju). Pastą obkładaj kromki pieczywa razowego, posyp 3 łyżkami świeżo zmielonego siemienia lnianego, dodaj ulubione warzywa.
II śniadanie – Mus owocowy
Porcję pasty budwigowej zmiksuj razem z owocami jagodowymi i naturalnym jogurtem.
Obiad – Kasza gryczana z fasolą i warzywami
Ugotowaną kaszę gryczaną połącz z pokrojonymi pomidorami, kolorowymi paprykami, cebulą, dodaj ugotowaną fasolę, dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Przygotuj dip: porcję pasty budwigowej połącz z odrobiną miodu, jogurtem naturalnym i odrobiną soli. Podawaj danie polane sosem.
Kolacja – Sałatka z grzanką
Mieszankę sałat wrzuć do miski, dodaj świeżego ogórka pokrojonego w plastry, wiórka czerwonej cebuli oraz przepołowione pomidorki koktajlowe. Sałatkę polej obficie olejem lnianym, dopraw do smaku, zjedz z grzanką z chleba razowego.