Żywienie medyczne dla seniorów
Krzysztof Słomiak

Żywienie medyczne dla seniorów

W wieku podeszłym procesy zachodzące w organizmie są spowolnione. Skutkuje to przede wszystkim spadkiem wytrzymałości układu kostnego i częstymi złamaniami kości. W tym wieku charakterystyczne jest, że dochodzi do spadku siły mięśniowej i wydolności ruchowej. Mogą pojawić się problemy z utrzymywaniem równowagi i wstawaniem. W wielu przypadkach pogłębiają się choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Z tych względów, a szczególnie z uwagi na obniżenie wchłaniania i skutecznego przyswajania substancji odżywczych z pokarmu ważne jest, aby osoby starsze dostarczały do swojego organizmu komplet mikro- i makroelementów oraz wszystkich substancji odżywczych w odpowiednich ilościach.

Analiza diety osoby starszej

Warto w odpowiednim momencie przeanalizować sposób żywienia naszej babci czy dziadka i w całkiem prosty sposób go zmodyfikować. Wiadomo, że dzisiejsze czasy nadają tak szybki bieg naszemu życiu, że czasem ciężko znaleźć moment na myślenie o tym, co się je. Chwytamy to, co nam wpadnie w ręce i pracujemy dużo, albo padamy przed telewizorem i odpoczywamy po ciężkim dniu. W przypadku seniorów nie jest inaczej. U osób starszych o wiele częstszym przypadkiem jest stronienie od jedzenia normalnych posiłków i przechodzenie w tryb, który ja nazywam po prostu nieracjonalnym: jedzenie bardzo wcześnie lub bardzo późno; jedzenie posiłków o bardzo niskiej lub bardzo wysokiej kaloryczności; unikanie konkretnych grup składników pokarmowych – najczęściej białek lub węglowodanów.

Ważne jest zbilansowanie diety osoby starszej

Wydawać by się mogło, że bez interwencji z zewnątrz osób bliskich dieta osoby starszej nie ma szans na to, aby ulec zmianie. Starsze osoby często nie mają pieniędzy, żeby prawidłowo się odżywiać. Z tego względu kupują produkty gorszej jakości, najczęściej wysoce przetworzone, szybkie i gotowe potrawy. Nie bez znaczenia jest także fakt, że prawidłowa dieta wcale nie musi być nudna i droga. Warto seniorowi pomóc, aby posiłki, które przyjmuje były odpowiednie dla niego. Jedzenie bułki i parówki w ramach każdego posiłku na pewno nie zagwarantuje prawidłowego odżywienia. W wielu miejscach znaleźć można przepisy na smaczne i zdrowe dania, które zapewnią komplet ważnych dla zdrowia składników.

Powiązane produkty

Dodatki do żywności

Mając na uwadze poprawne funkcjonowanie organizmu trzeba zastanowić się, czego brakuje seniorowi w jego diecie.

U osoby starszej o wiele trudniej wykryć i prawidłowo określić optymalne poziomy niezbędnych substancji, które muszą zostać podane z pokarmami. Niestety jest to cecha osobnicza i u każdego jest inaczej.

Jeśli jednak mamy możliwości finansowe, warto zainwestować w multiwitaminowe suplementy diety, szczególnie w zbliżającej się porze jesienno-zimowej – w okresie, w którym witaminy ze świeżych owoców i warzyw są trudniej dostępne. Na rynku istnieje wiele preparatów o różnych składach: kapsułki, tabletki do ssania, krople, których dawki i postacie można dobrać indywidualnie do potrzeb seniora.

Żywienie medyczne

Kiedy wystąpią ewidentne problemy z żywieniem seniora, do dyspozycji na rynku aptecznym mamy produkty (środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego/medycznego lub wyroby medyczne, tzw. „nutridrinki”), które z dobrymi efektami wykorzystywane są w żywieniu seniorów oraz osób niedożywionych. Można je stosować również przy innych chorobach, które powodują przede wszystkim odwodnienie i wycieńczenie pacjenta. Są to preparaty najczęściej wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne, których założeniem jest dostarczenie ważnych składników odżywczych.

Człowiek starszy często odczuwa zaburzenia smaku oraz jadłowstręt. Z tego powodu produkty te mają najczęściej neutralne smaki, dostosowane do osób z zaburzeniami odczuwania smaków. Problem może się również odwrócić. Osoba starsza, kiedy poczuje smak, który jej odpowiada, często przestawia się jedynie na ten jeden produkt i stosuje tzw. monodietę – czyli je tylko jedną rzecz na wszystkie posiłki. Trzeba walczyć o urozmaicenie diety na tyle, na ile to możliwe.

Jak stosować produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego?

Żywienie medyczne powinno być stosowane zawsze pod nadzorem lekarza. Aby rozproszyć równomiernie cząstki odżywcze, produkty należy wstrząsnąć przed użyciem. Po pierwszym otwarciu opakowania preparat należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu nie dłużej niż przez 24 godziny. Najczęściej podaje się 1-2 butelki na dobę, o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej. Ważne jest, aby monitorować podaż płynów dla zapewnienia odpowiedniego stanu nawodnienia pacjenta.

Omawiane produkty przeznaczone są do podawania doustnego. Nie można uznać ich za jedyne źródło pożywienia.

Kilka złotych rad

Zadbaj o to, by senior zjadał 4-5 małych posiłków w ciągu dnia. Lepiej jeść posiłki mniejsze, ale robić to częściej. Nie obciąży to układu pokarmowego nadmiernie i utrzyma równomierny poziom glukozy, a co za tym idzie – energii w ciągu dnia. Dbaj o to, by posiłki były apetycznie podane. Pamiętaj, że je się oczami – kiedy jedzenie będzie kolorowe i smaczne, na pewno pobudzi to łaknienie seniora. Nie zmuszaj seniora do jedzenia. Najgorzej wciskać w kogoś jedzenie na siłę. Warto znaleźć złoty środek, ale nie można też pozwolić, by osoba starsza rezygnowała z posiłków. Kiedy chcemy urozmaicić dietę o substancje odżywcze, mineralne czy witaminy warto wykorzystać preparaty apteczne, w tym żywienie medyczne. Na pewno pomogą one seniorowi utrzymać zdrowie na wyższym poziomie.
 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Żele energetyczne – jak używać? Czy są tylko dla sportowców?

    Podczas długotrwałej, zwiększonej aktywności fizycznej, jak udział w maratonie, intensywny trening czy wyścig kolarski, organizm potrzebuje dużej ilości energii, którą czerpie z glukozy i glikogenu. W celu utrzymania wydolności na tym samym poziomie oraz niedopuszczenia do uczucia zmęczenia dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żeli energetycznych, które w prosty sposób dostarczają łatwo przyswajalne węglowodany i pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij