×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Żywienie medyczne dla seniorów

W wieku podeszłym procesy zachodzące w organizmie są spowolnione. Skutkuje to przede wszystkim spadkiem wytrzymałości układu kostnego i częstymi złamaniami kości. W tym wieku charakterystyczne jest, że dochodzi do spadku siły mięśniowej i wydolności ruchowej. Mogą pojawić się problemy z utrzymywaniem równowagi i wstawaniem. W wielu przypadkach pogłębiają się choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Z tych względów, a szczególnie z uwagi na obniżenie wchłaniania i skutecznego przyswajania substancji odżywczych z pokarmu ważne jest, aby osoby starsze dostarczały do swojego organizmu komplet mikro- i makroelementów oraz wszystkich substancji odżywczych w odpowiednich ilościach.

Analiza diety osoby starszej

Warto w odpowiednim momencie przeanalizować sposób żywienia naszej babci czy dziadka i w całkiem prosty sposób go zmodyfikować. Wiadomo, że dzisiejsze czasy nadają tak szybki bieg naszemu życiu, że czasem ciężko znaleźć moment na myślenie o tym, co się je. Chwytamy to, co nam wpadnie w ręce i pracujemy dużo, albo padamy przed telewizorem i odpoczywamy po ciężkim dniu. W przypadku seniorów nie jest inaczej. U osób starszych o wiele częstszym przypadkiem jest stronienie od jedzenia normalnych posiłków i przechodzenie w tryb, który ja nazywam po prostu nieracjonalnym: jedzenie bardzo wcześnie lub bardzo późno; jedzenie posiłków o bardzo niskiej lub bardzo wysokiej kaloryczności; unikanie konkretnych grup składników pokarmowych – najczęściej białek lub węglowodanów.

Ważne jest zbilansowanie diety osoby starszej

Wydawać by się mogło, że bez interwencji z zewnątrz osób bliskich dieta osoby starszej nie ma szans na to, aby ulec zmianie. Starsze osoby często nie mają pieniędzy, żeby prawidłowo się odżywiać. Z tego względu kupują produkty gorszej jakości, najczęściej wysoce przetworzone, szybkie i gotowe potrawy. Nie bez znaczenia jest także fakt, że prawidłowa dieta wcale nie musi być nudna i droga. Warto seniorowi pomóc, aby posiłki, które przyjmuje były odpowiednie dla niego. Jedzenie bułki i parówki w ramach każdego posiłku na pewno nie zagwarantuje prawidłowego odżywienia. W wielu miejscach znaleźć można przepisy na smaczne i zdrowe dania, które zapewnią komplet ważnych dla zdrowia składników.

Dodatki do żywności

Mając na uwadze poprawne funkcjonowanie organizmu trzeba zastanowić się, czego brakuje seniorowi w jego diecie.

U osoby starszej o wiele trudniej wykryć i prawidłowo określić optymalne poziomy niezbędnych substancji, które muszą zostać podane z pokarmami. Niestety jest to cecha osobnicza i u każdego jest inaczej.

Jeśli jednak mamy możliwości finansowe, warto zainwestować w multiwitaminowe suplementy diety, szczególnie w zbliżającej się porze jesienno-zimowej – w okresie, w którym witaminy ze świeżych owoców i warzyw są trudniej dostępne. Na rynku istnieje wiele preparatów o różnych składach: kapsułki, tabletki do ssania, krople, których dawki i postacie można dobrać indywidualnie do potrzeb seniora.

Żywienie medyczne

Kiedy wystąpią ewidentne problemy z żywieniem seniora, do dyspozycji na rynku aptecznym mamy produkty (środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego/medycznego lub wyroby medyczne, tzw. „nutridrinki”), które z dobrymi efektami wykorzystywane są w żywieniu seniorów oraz osób niedożywionych. Można je stosować również przy innych chorobach, które powodują przede wszystkim odwodnienie i wycieńczenie pacjenta. Są to preparaty najczęściej wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne, których założeniem jest dostarczenie ważnych składników odżywczych.

Człowiek starszy często odczuwa zaburzenia smaku oraz jadłowstręt. Z tego powodu produkty te mają najczęściej neutralne smaki, dostosowane do osób z zaburzeniami odczuwania smaków. Problem może się również odwrócić. Osoba starsza, kiedy poczuje smak, który jej odpowiada, często przestawia się jedynie na ten jeden produkt i stosuje tzw. monodietę – czyli je tylko jedną rzecz na wszystkie posiłki. Trzeba walczyć o urozmaicenie diety na tyle, na ile to możliwe.

Jak stosować produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego?

Żywienie medyczne powinno być stosowane zawsze pod nadzorem lekarza. Aby rozproszyć równomiernie cząstki odżywcze, produkty należy wstrząsnąć przed użyciem. Po pierwszym otwarciu opakowania preparat należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu nie dłużej niż przez 24 godziny. Najczęściej podaje się 1-2 butelki na dobę, o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej. Ważne jest, aby monitorować podaż płynów dla zapewnienia odpowiedniego stanu nawodnienia pacjenta.

Omawiane produkty przeznaczone są do podawania doustnego. Nie można uznać ich za jedyne źródło pożywienia.

Kilka złotych rad

Zadbaj o to, by senior zjadał 4-5 małych posiłków w ciągu dnia. Lepiej jeść posiłki mniejsze, ale robić to częściej. Nie obciąży to układu pokarmowego nadmiernie i utrzyma równomierny poziom glukozy, a co za tym idzie – energii w ciągu dnia. Dbaj o to, by posiłki były apetycznie podane. Pamiętaj, że je się oczami – kiedy jedzenie będzie kolorowe i smaczne, na pewno pobudzi to łaknienie seniora. Nie zmuszaj seniora do jedzenia. Najgorzej wciskać w kogoś jedzenie na siłę. Warto znaleźć złoty środek, ale nie można też pozwolić, by osoba starsza rezygnowała z posiłków. Kiedy chcemy urozmaicić dietę o substancje odżywcze, mineralne czy witaminy warto wykorzystać preparaty apteczne, w tym żywienie medyczne. Na pewno pomogą one seniorowi utrzymać zdrowie na wyższym poziomie.
 


Podziel się: