Żywienie medyczne dla seniorów
Krzysztof Słomiak

Żywienie medyczne dla seniorów

W wieku podeszłym procesy zachodzące w organizmie są spowolnione. Skutkuje to przede wszystkim spadkiem wytrzymałości układu kostnego i częstymi złamaniami kości. W tym wieku charakterystyczne jest, że dochodzi do spadku siły mięśniowej i wydolności ruchowej. Mogą pojawić się problemy z utrzymywaniem równowagi i wstawaniem. W wielu przypadkach pogłębiają się choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Z tych względów, a szczególnie z uwagi na obniżenie wchłaniania i skutecznego przyswajania substancji odżywczych z pokarmu ważne jest, aby osoby starsze dostarczały do swojego organizmu komplet mikro- i makroelementów oraz wszystkich substancji odżywczych w odpowiednich ilościach.

Analiza diety osoby starszej

Warto w odpowiednim momencie przeanalizować sposób żywienia naszej babci czy dziadka i w całkiem prosty sposób go zmodyfikować. Wiadomo, że dzisiejsze czasy nadają tak szybki bieg naszemu życiu, że czasem ciężko znaleźć moment na myślenie o tym, co się je. Chwytamy to, co nam wpadnie w ręce i pracujemy dużo, albo padamy przed telewizorem i odpoczywamy po ciężkim dniu. W przypadku seniorów nie jest inaczej. U osób starszych o wiele częstszym przypadkiem jest stronienie od jedzenia normalnych posiłków i przechodzenie w tryb, który ja nazywam po prostu nieracjonalnym: jedzenie bardzo wcześnie lub bardzo późno; jedzenie posiłków o bardzo niskiej lub bardzo wysokiej kaloryczności; unikanie konkretnych grup składników pokarmowych – najczęściej białek lub węglowodanów.

Ważne jest zbilansowanie diety osoby starszej

Wydawać by się mogło, że bez interwencji z zewnątrz osób bliskich dieta osoby starszej nie ma szans na to, aby ulec zmianie. Starsze osoby często nie mają pieniędzy, żeby prawidłowo się odżywiać. Z tego względu kupują produkty gorszej jakości, najczęściej wysoce przetworzone, szybkie i gotowe potrawy. Nie bez znaczenia jest także fakt, że prawidłowa dieta wcale nie musi być nudna i droga. Warto seniorowi pomóc, aby posiłki, które przyjmuje były odpowiednie dla niego. Jedzenie bułki i parówki w ramach każdego posiłku na pewno nie zagwarantuje prawidłowego odżywienia. W wielu miejscach znaleźć można przepisy na smaczne i zdrowe dania, które zapewnią komplet ważnych dla zdrowia składników.

Dodatki do żywności

Mając na uwadze poprawne funkcjonowanie organizmu trzeba zastanowić się, czego brakuje seniorowi w jego diecie.

U osoby starszej o wiele trudniej wykryć i prawidłowo określić optymalne poziomy niezbędnych substancji, które muszą zostać podane z pokarmami. Niestety jest to cecha osobnicza i u każdego jest inaczej.

Jeśli jednak mamy możliwości finansowe, warto zainwestować w multiwitaminowe suplementy diety, szczególnie w zbliżającej się porze jesienno-zimowej – w okresie, w którym witaminy ze świeżych owoców i warzyw są trudniej dostępne. Na rynku istnieje wiele preparatów o różnych składach: kapsułki, tabletki do ssania, krople, których dawki i postacie można dobrać indywidualnie do potrzeb seniora.

Żywienie medyczne

Kiedy wystąpią ewidentne problemy z żywieniem seniora, do dyspozycji na rynku aptecznym mamy produkty (środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego/medycznego lub wyroby medyczne, tzw. „nutridrinki”), które z dobrymi efektami wykorzystywane są w żywieniu seniorów oraz osób niedożywionych. Można je stosować również przy innych chorobach, które powodują przede wszystkim odwodnienie i wycieńczenie pacjenta. Są to preparaty najczęściej wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne, których założeniem jest dostarczenie ważnych składników odżywczych.

Człowiek starszy często odczuwa zaburzenia smaku oraz jadłowstręt. Z tego powodu produkty te mają najczęściej neutralne smaki, dostosowane do osób z zaburzeniami odczuwania smaków. Problem może się również odwrócić. Osoba starsza, kiedy poczuje smak, który jej odpowiada, często przestawia się jedynie na ten jeden produkt i stosuje tzw. monodietę – czyli je tylko jedną rzecz na wszystkie posiłki. Trzeba walczyć o urozmaicenie diety na tyle, na ile to możliwe.

Jak stosować produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego?

Żywienie medyczne powinno być stosowane zawsze pod nadzorem lekarza. Aby rozproszyć równomiernie cząstki odżywcze, produkty należy wstrząsnąć przed użyciem. Po pierwszym otwarciu opakowania preparat należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu nie dłużej niż przez 24 godziny. Najczęściej podaje się 1-2 butelki na dobę, o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej. Ważne jest, aby monitorować podaż płynów dla zapewnienia odpowiedniego stanu nawodnienia pacjenta.

Omawiane produkty przeznaczone są do podawania doustnego. Nie można uznać ich za jedyne źródło pożywienia.

Kilka złotych rad

Zadbaj o to, by senior zjadał 4-5 małych posiłków w ciągu dnia. Lepiej jeść posiłki mniejsze, ale robić to częściej. Nie obciąży to układu pokarmowego nadmiernie i utrzyma równomierny poziom glukozy, a co za tym idzie – energii w ciągu dnia. Dbaj o to, by posiłki były apetycznie podane. Pamiętaj, że je się oczami – kiedy jedzenie będzie kolorowe i smaczne, na pewno pobudzi to łaknienie seniora. Nie zmuszaj seniora do jedzenia. Najgorzej wciskać w kogoś jedzenie na siłę. Warto znaleźć złoty środek, ale nie można też pozwolić, by osoba starsza rezygnowała z posiłków. Kiedy chcemy urozmaicić dietę o substancje odżywcze, mineralne czy witaminy warto wykorzystać preparaty apteczne, w tym żywienie medyczne. Na pewno pomogą one seniorowi utrzymać zdrowie na wyższym poziomie.
 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Substancje w suplementach diety na odchudzanie

    Nie ma lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów niż odpowiednio dobrana dieta połączona z aktywnością fizyczną. Mimo to na rynku dostępna jest szeroka oferta suplementów na odchudzanie. Czy te preparaty mogą wspomóc walkę z nadwagą? Na jakiej zasadzie działają substancje, które są w składzie suplementów na odchudzanie? Przyglądamy się kilku z nich.

  • Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?

    W walce z trądzikiem, obok właściwej pielęgnacji, będzie pomocna także dieta. Codzienny jadłospis osoby zmagającej się z trądzikiem na twarzy, plecach lub dekolcie powinien być bogaty w produkty, które zawierają m.in. cynk, błonnik, witaminy z grupy B czy beta-karoten. Co zatem należy jeść, a czego unikać, aby pozbyć się wyprysków? 

  • Dieta przy wymiotach u dzieci i dorosłych – co można jeść i pić?

    Wymioty często pojawiają się przy zatruciu pokarmowym czy tzw. jelitówce. Na czas wymiotów warto wprowadzić odpowiednią dietę, aby odciążyć zmęczony żołądek i przyśpieszyć powrót do zdrowia. Okazuje się, że niektóre produkty pomogą złagodzić nudności i wymioty, a właściwa podaż płynów zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Co podawać do jedzenia dziecku lub dorosłemu w trakcie wymiotów?  W jaki sposób przyrządzać posiłki dla osób po wymiotach?  Podpowiadamy.

  • Dieta FODMAP – na czym polega i kiedy ją stosować?

    Problemy z wypróżnianiem, wzdęcia i bóle brzucha to częste dolegliwości, który pojawiają się zwłaszcza przy IBS oraz zespole SIBO. Symptomy tych schorzeń można złagodzić, stosując odpowiednią dietę FODMAP. Na czym dokładnie ona polega? Które produkty należy włączyć do menu, a z których zrezygnować? 

  • Dieta w biegunce u dzieci i dorosłych – co jeść przy rozwolnieniu?

    Podczas biegunki należy stosować dietę zapierającą (tzw. dietę BRAT). Jej podstawą są łatwostrawne produkty, które pomagają zagęszczać treść pokarmową. Kolejnym i równie ważnym elementem w żywieniu w czasie biegunki jest odpowiednia podaż wody. Jak powinna wyglądać dieta podczas rozwolnienia? Które produkty można jeść, a których unikać? 

  • Termogeneza – czym jest? Jaki ma wpływ na utratę masy ciała?

    Na wartość naszego całodobowego zapotrzebowania składa się podstawowa oraz ponadpodstawowa przemiana materii, w tym m.in. termogeneza, czyli najprościej definiując – wydzielanie ciepła przez nasz organizm. Jej wartość może zależeć od składu spożywanej przez nas diety! Czym jest termogeneza? Czy ma związek z naszą masą ciała, zwłaszcza gdy potrzebujemy ją zredukować? 

  • Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać w zespole rozrostu bakteryjnego?

    Dotyczy coraz większej liczby osób. Powoduje dyskomfort podczas wykonywania codziennych czynności, często sprawia ból. Na szczęście istnieją metody żywieniowe, które pozwalają na złagodzenie, a nawet całkowite ustąpienie dolegliwości. SIBO – jaka dieta będzie najlepsza? Jakie produkty należy wyeliminować, a które nie będą szkodzić? 

  • Termogeniki – co to za produkty i jaki mają wpływ na spalanie tłuszczu?

    Nikogo już dziś nie dziwią coraz to nowsze diety czy specyfiki mające na celu bezproblemową redukcję nadmiernych kilogramów. Sformułowanie „termogeniki” jest jednak znane już od wielu lat, a co więcej – dalej chętnie stosowane m.in. w branży sportowej. Czym są termogeniki? Czy pomogą w odchudzaniu bez żmudnej diety i ćwiczeń? Co jest termogenikiem?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij