Żywienie medyczne dla seniorów
Krzysztof Słomiak

Żywienie medyczne dla seniorów

W wieku podeszłym procesy zachodzące w organizmie są spowolnione. Skutkuje to przede wszystkim spadkiem wytrzymałości układu kostnego i częstymi złamaniami kości. W tym wieku charakterystyczne jest, że dochodzi do spadku siły mięśniowej i wydolności ruchowej. Mogą pojawić się problemy z utrzymywaniem równowagi i wstawaniem. W wielu przypadkach pogłębiają się choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Z tych względów, a szczególnie z uwagi na obniżenie wchłaniania i skutecznego przyswajania substancji odżywczych z pokarmu ważne jest, aby osoby starsze dostarczały do swojego organizmu komplet mikro- i makroelementów oraz wszystkich substancji odżywczych w odpowiednich ilościach.

Analiza diety osoby starszej

Warto w odpowiednim momencie przeanalizować sposób żywienia naszej babci czy dziadka i w całkiem prosty sposób go zmodyfikować. Wiadomo, że dzisiejsze czasy nadają tak szybki bieg naszemu życiu, że czasem ciężko znaleźć moment na myślenie o tym, co się je. Chwytamy to, co nam wpadnie w ręce i pracujemy dużo, albo padamy przed telewizorem i odpoczywamy po ciężkim dniu. W przypadku seniorów nie jest inaczej. U osób starszych o wiele częstszym przypadkiem jest stronienie od jedzenia normalnych posiłków i przechodzenie w tryb, który ja nazywam po prostu nieracjonalnym: jedzenie bardzo wcześnie lub bardzo późno; jedzenie posiłków o bardzo niskiej lub bardzo wysokiej kaloryczności; unikanie konkretnych grup składników pokarmowych – najczęściej białek lub węglowodanów.

Ważne jest zbilansowanie diety osoby starszej

Wydawać by się mogło, że bez interwencji z zewnątrz osób bliskich dieta osoby starszej nie ma szans na to, aby ulec zmianie. Starsze osoby często nie mają pieniędzy, żeby prawidłowo się odżywiać. Z tego względu kupują produkty gorszej jakości, najczęściej wysoce przetworzone, szybkie i gotowe potrawy. Nie bez znaczenia jest także fakt, że prawidłowa dieta wcale nie musi być nudna i droga. Warto seniorowi pomóc, aby posiłki, które przyjmuje były odpowiednie dla niego. Jedzenie bułki i parówki w ramach każdego posiłku na pewno nie zagwarantuje prawidłowego odżywienia. W wielu miejscach znaleźć można przepisy na smaczne i zdrowe dania, które zapewnią komplet ważnych dla zdrowia składników.

Dodatki do żywności

Mając na uwadze poprawne funkcjonowanie organizmu trzeba zastanowić się, czego brakuje seniorowi w jego diecie.

U osoby starszej o wiele trudniej wykryć i prawidłowo określić optymalne poziomy niezbędnych substancji, które muszą zostać podane z pokarmami. Niestety jest to cecha osobnicza i u każdego jest inaczej.

Jeśli jednak mamy możliwości finansowe, warto zainwestować w multiwitaminowe suplementy diety, szczególnie w zbliżającej się porze jesienno-zimowej – w okresie, w którym witaminy ze świeżych owoców i warzyw są trudniej dostępne. Na rynku istnieje wiele preparatów o różnych składach: kapsułki, tabletki do ssania, krople, których dawki i postacie można dobrać indywidualnie do potrzeb seniora.

Żywienie medyczne

Kiedy wystąpią ewidentne problemy z żywieniem seniora, do dyspozycji na rynku aptecznym mamy produkty (środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego/medycznego lub wyroby medyczne, tzw. „nutridrinki”), które z dobrymi efektami wykorzystywane są w żywieniu seniorów oraz osób niedożywionych. Można je stosować również przy innych chorobach, które powodują przede wszystkim odwodnienie i wycieńczenie pacjenta. Są to preparaty najczęściej wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne, których założeniem jest dostarczenie ważnych składników odżywczych.

Człowiek starszy często odczuwa zaburzenia smaku oraz jadłowstręt. Z tego powodu produkty te mają najczęściej neutralne smaki, dostosowane do osób z zaburzeniami odczuwania smaków. Problem może się również odwrócić. Osoba starsza, kiedy poczuje smak, który jej odpowiada, często przestawia się jedynie na ten jeden produkt i stosuje tzw. monodietę – czyli je tylko jedną rzecz na wszystkie posiłki. Trzeba walczyć o urozmaicenie diety na tyle, na ile to możliwe.

Jak stosować produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego?

Żywienie medyczne powinno być stosowane zawsze pod nadzorem lekarza. Aby rozproszyć równomiernie cząstki odżywcze, produkty należy wstrząsnąć przed użyciem. Po pierwszym otwarciu opakowania preparat należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu nie dłużej niż przez 24 godziny. Najczęściej podaje się 1-2 butelki na dobę, o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej. Ważne jest, aby monitorować podaż płynów dla zapewnienia odpowiedniego stanu nawodnienia pacjenta.

Omawiane produkty przeznaczone są do podawania doustnego. Nie można uznać ich za jedyne źródło pożywienia.

Kilka złotych rad

Zadbaj o to, by senior zjadał 4-5 małych posiłków w ciągu dnia. Lepiej jeść posiłki mniejsze, ale robić to częściej. Nie obciąży to układu pokarmowego nadmiernie i utrzyma równomierny poziom glukozy, a co za tym idzie – energii w ciągu dnia. Dbaj o to, by posiłki były apetycznie podane. Pamiętaj, że je się oczami – kiedy jedzenie będzie kolorowe i smaczne, na pewno pobudzi to łaknienie seniora. Nie zmuszaj seniora do jedzenia. Najgorzej wciskać w kogoś jedzenie na siłę. Warto znaleźć złoty środek, ale nie można też pozwolić, by osoba starsza rezygnowała z posiłków. Kiedy chcemy urozmaicić dietę o substancje odżywcze, mineralne czy witaminy warto wykorzystać preparaty apteczne, w tym żywienie medyczne. Na pewno pomogą one seniorowi utrzymać zdrowie na wyższym poziomie.
 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • 5 najczęstszych błędów popełnianych przy redukcji wagi

    Redukcja wagi ciała, czyli odchudzanie to nie tylko modny trend robienia formy na wakacje i bycia fit. Bardzo często jest ona konieczna ze względów zdrowotnych, dlatego istotne jest, aby była przeprowadzona mądrze, a najlepiej pod okiem specjalisty dietetyka lub trenera personalnego. Wiele osób przechodzących na dietę redukcyjną popełnia szereg błędów, które mogą skutkować brakiem spodziewanych rezultatów, efektem „yo-yo”, frustracją, złym nastrojem a nawet problemami zdrowotnymi. Oto 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas redukcji wagi.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

  • Dieta matki karmiącej – jak powinna wyglądać? Czy podczas karmienia piersią można jeść wszystko?

    Jak powinna wyglądać dieta w czasie karmienia piersią? Co jeść, pić, a czego unikać? Czy sposób żywienia wpływa na jakość oraz ilość mleka matki? Dowiedz się wszystkiego o diecie mamy karmiącej. 

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka

    Jak poradzić sobie z przejedzeniem nie tylko od święta? Co warto zastosować, by szybciej uporać się z dokuczliwymi objawami towarzyszącymi przepełnionemu żołądkowi, jak wzdęcia, ból brzucha, zgaga, a nawet biegunka czy wymioty? Podpowiadamy.

  • Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?

    Kolonoskopia to badanie endoskopowe polegające na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego. Dzięki niemu możliwa jest ocena wnętrza dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Jednym z zaleceń jest zastosowanie właściwej diety, która pozwoli na oczyszczenie jelita. Co jeść i pić przed kolonoskopią? Jaką dietę należy zastosować i kiedy ją wdrożyć? Podpowiadamy.

  • Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?

    Właściwa dieta przy nadciśnieniu odgrywa ważną rolę. Dzięki niej mamy szansę uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi, a w dalszej perspektywie zapobiec rozwojowi chorób związanych właśnie z nadciśnieniem. Które ze znanych diet zaleca się przy podwyższonym ciśnieniu? Które produkty należy włączyć do codziennego menu, a które wykluczyć? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij