dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Sulforafan – charakterystyka i właściwości. W jakich produktach występuje?
Przeczytane 32624 razy
3 min
-
Karwakrol – właściwości i zastosowanie. Gdzie można go znaleźć?
Przeczytane 18408 razy
3 min
-
Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?
Przeczytane 23717 razy
3 min
-
Białko serwatkowe. Co to jest i akie ma właściwości? Koncentrat, izolat czy hydrolizat?
Przeczytane 80187 razy
6 min
-
Olej palmowy – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość oleju palmowego
Przeczytane 13754 razy
7 min
-
Fitosterole – gdzie występują i jaki mają wpływ na zdrowie? Właściwości i zastosowanie steroli roślinnych
Przeczytane 32487 razy
6 min
-
Goitrogeny – czy musimy ich unikać? Czym są i jak wpływają na tarczycę?
Przeczytane 16042 razy
3 min
-
Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu
Przeczytane 10825 razy
5 min
-
Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów
Przeczytane 57277 razy
5 min
-
Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?
Przeczytane 216876 razy
5 min