dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Kannabidiol (CBD) – jakie ma właściwości? Jak stosować olejek konopny?
Przeczytane 383009 razy
9 min
-
Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?
Przeczytane 39457 razy
4 min
-
Glukozamina – jaki ma wpływ na stawy? Jak uzupełniać jej niedobory?
Przeczytane 135341 razy
4 min
-
Olej z nasion bawełny – jakie ma właściwości? Czy warto go stosować?
Przeczytane 15959 razy
6 min
-
Betanina (E162) – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie czerwieni buraczanej
Przeczytane 36007 razy
4 min
-
Astaksantyna jako cenny antyoksydant – jakie ma właściwości i gdzie można ją znaleźć?
Przeczytane 190362 razy
4 min
-
Amla (liściokwiat garbnikowy) – charakterystyka, właściwości i zastosowanie agrestu indyjskiego
Przeczytane 28286 razy
5 min
-
Bakuchiol – czym jest i jak działa? Dlaczego nazywa się go roślinnym retinolem?
Przeczytane 10272 razy
4 min
-
Nattokinaza – jak działa na organizm? Dlaczego może pomóc w profilaktyce chorób krążenia?
Przeczytane 264688 razy
4 min
-
PEG (glikol polietylenowy) w kosmetykach i lekach – czy jest szkodliwy? Jakie są objawy uczulenia na PEG?
Przeczytane 38083 razy
5 min
-
Kaolin (glinka porcelanowa, glinka biała) – jakie ma właściwości?
Przeczytane 10371 razy
4 min


