dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Amla (liściokwiat garbnikowy) – charakterystyka, właściwości i zastosowanie agrestu indyjskiego
Przeczytane 25239 razy
5 min
-
Bakuchiol – czym jest i jak działa? Dlaczego nazywa się go roślinnym retinolem?
Przeczytane 9367 razy
4 min
-
Nattokinaza – jak działa na organizm? Dlaczego może pomóc w profilaktyce chorób krążenia?
Przeczytane 228433 razy
4 min
-
PEG (glikol polietylenowy) w kosmetykach i lekach – czy jest szkodliwy? Jakie są objawy uczulenia na PEG?
Przeczytane 34833 razy
5 min
-
Kaolin (glinka porcelanowa, glinka biała) – jakie ma właściwości?
Przeczytane 8987 razy
4 min
-
Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?
Przeczytane 133163 razy
4 min
-
Sulforafan – charakterystyka i właściwości. W jakich produktach występuje?
Przeczytane 49557 razy
3 min
-
Karwakrol – właściwości i zastosowanie. Gdzie można go znaleźć?
Przeczytane 28533 razy
3 min
-
Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?
Przeczytane 39267 razy
3 min
-
Białko serwatkowe. Co to jest i akie ma właściwości? Koncentrat, izolat czy hydrolizat?
Przeczytane 127763 razy
6 min