dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Kwas laktobionowy – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo
Przeczytane 39839 razy
5 min
-
Masło kakaowe i jego właściwości – kiedy i jak je stosować? Czy przyśpiesza opalanie?
Przeczytane 33784 razy
6 min
-
Kwas azelainowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie. Czy pomoże na przebarwienia i trądzik?
Przeczytane 201667 razy
6 min
-
Bisabolol – jak działa? W jakich kosmetykach można go znaleźć?
Przeczytane 17511 razy
3 min
-
Kannabinoidy – czym są i jak działają? Jaki mają wpływ na zdrowie?
Przeczytane 56368 razy
5 min
-
Retinol – czym jest i jak działa? Jakie preparaty z retinolem wybierać?
Przeczytane 30145 razy
5 min
-
THC a zdrowie – dlaczego tetrahydrokannabinol jest niebezpieczny?
Przeczytane 32308 razy
4 min
-
Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki
Przeczytane 91758 razy
6 min