dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Kwas azelainowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie. Czy pomoże na przebarwienia i trądzik?
Przeczytane 131567 razy
6 min
-
Bisabolol – jak działa? W jakich kosmetykach można go znaleźć?
Przeczytane 11482 razy
3 min
-
Kannabinoidy – czym są i jak działają? Jaki mają wpływ na zdrowie?
Przeczytane 41161 razy
5 min
-
Retinol – czym jest i jak działa? Jakie preparaty z retinolem wybierać?
Przeczytane 22740 razy
5 min
-
THC a zdrowie – dlaczego tetrahydrokannabinol jest niebezpieczny?
Przeczytane 21788 razy
4 min
-
Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki
Przeczytane 59608 razy
6 min
-
Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?
Przeczytane 24210 razy
5 min