mgr inż. Maria Brzegowy

Dietetyk, specjalista żywienia klinicznego z Krakowa, aktualnie w trakcie realizacji końcowego etapu rozprawy doktorskiej. Na co dzień zajmuje się głównie pacjentami otyłymi leczonymi chirurgicznie (chirurgia bariatryczna), onkologicznymi i z chorobami przewodu pokarmowego.
Wszystkie publikacje autora
-
Dieta przeciwzapalna – zasady, dla kogo, lista produktów przeciwzapalnych, przepisy i jadłospis
Przeczytane 74742 razy
6 min
-
Dieta przy kamicy nerkowej – jak powinna wyglądać w zależności od rodzaju kamicy?
Przeczytane 15989 razy
4 min
-
Dieta dla seniora – jak powinno wyglądać żywienie osoby starszej?
Przeczytane 20608 razy
7 min
-
Ortoreksja – na czym polega? Skutki, objawy i leczenie obsesji na punkcie zdrowego żywienia
Przeczytane 31754 razy
5 min
-
Mirakulina – co to za substancja? Właściwości, zastosowanie, skutki uboczne
Przeczytane 54510 razy
4 min
-
Orzeszki pinii (orzechy piniowe, piniole) – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Przeczytane 22689 razy
4 min
-
Scombrotoksizm (zatrucie rybami) – jak się objawia i jak je leczyć? Jak uniknąć zatrucia rybą?
Przeczytane 104698 razy
4 min
-
Okra (piżmian jadalny, ketmia jadalna) – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Przeczytane 33761 razy
4 min
-
Matcha – właściwości i sposób parzenia zielonej herbaty w proszku
Przeczytane 10244 razy
4 min
-
Dieta w biegunce u dzieci i dorosłych – co jeść przy rozwolnieniu?
Przeczytane 242492 razy
7 min