Kosmetyczne właściwości olejków owocowych
Sylwia Stwora

Kosmetyczne właściwości olejków owocowych

Wyciągi z kokosa i arganowca są jednymi z najczęściej stosowanych w kosmetyce, ale arsenał naturalnych olejków o działaniu upiększającym jest znacznie szerszy. Drogocenne esencje można uzyskać między innymi z nasion malin, skórki pomarańczowej czy pestek granatu.

Olejek z awokado

 

 

 

 

 

Wyciąg z zielonego owocu jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zawiera witaminy A, B, E, H, K, PP i F, aminokwasy oraz proteiny. Ma świetne właściwości natłuszczające i nawilżające, ponieważ hamuje parowanie wody ze skóry. Dzięki składnikom przeciwzapalnym sprawdza się w pielęgnacji cery wrażliwej, a za sprawą własności przeciwbakteryjnych jest polecany do skóry trądzikowej. Po olejek z awokado mogą sięgać również chorzy na egzemę i łuszczycę, ponieważ działa jak delikatny emolient.

 

 

 

 

Olej z pestek winogron

 

Olej z pestek winogron zawiera mnóstwo witaminy E, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, a także witaminę A, która pomaga zwalczać bakterie i grzyby. Nakładany na twarz działa ujędrniająco, na ciele tworzy film ochronny, zapobiegający utracie wody, a w formie maski na włosy przywraca blask i odżywia przesuszone kosmyki.

 



 

 

 

 

Olejek mango

 

Wyciąg tłoczony z pestek owocu ma formę stałą, ale po kilkunastu minutach w cieple staje się płynny. Olejek mango zawiera witaminy B, C i E, karoteny oraz antyoksydanty i może pełnić rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego. Działa przeciwzapalnie, zmiękcza skórę, regeneruje zniszczony naskórek i zapewnia natłuszczenie oraz nawilżenie. Jest szczególnie polecany do pielęgnacji cery przesuszonej i łuszczącej się, a także słabych i łamliwych włosów. Można go stosować również po wizycie w solarium czy do masażu antycellulitowego.

 

 

 

 

 

 

 

Olejek pomarańczowy

 

Olejek pozyskiwany ze skórek pomarańczy również zwalcza cellulit. Ujędrnia i regeneruje skórę, a dzięki dużej zawartości hydroksykwasu AHA i antyoksydantów pomaga ją odmłodzić. Esencja ma wyjątkowo intensywny aromat, dlatego niweluje nieprzyjemny zapach ciała, zastępując go smakowitą, pomarańczową wonią.


 

 

 

 

 

Olejek truskawkowy

 

Kwasy omega-6 i omega-3, a także witaminy młodości, czyli E i A to główne składniki olejku z nasion truskawki. Jego komponenty świetnie pomagają zwalczać widoczne oznaki starzenia i zapobiegają ich wystąpieniu. Olejek truskawkowy można stosować na całe ciało, twarz oraz włosy w formie nierozcieńczonej i jako dodatek do kremów lub płynów do oczyszczania cery.


 

 

 

 

 

 

Olej z pestek malin

 

Podobne właściwości ma olejek z pestek malin, również stosowany do pielęgnacji skóry. Ponad 50% jego składu stanowią kwasy omega-6, dzięki czemu zapobiega utracie wody z naskórka i dba o jego nawilżenie. Z kolei kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie i łagodzą podrażnienia. Olejek malinowy ma sporo pochodnych witaminy E i może służyć jako naturalny filtr UV. Jego formuła jest lekka, więc nadaje się również do pielęgnacji skóry trądzikowej i mieszanej.

 

 

 

 

 

 

Olejek żurawinowy

 

Szczególnie polecany do pielęgnacji cery trądzikowej, ponieważ łagodzi zmiany po wypryskach i zapobiega ich powstawaniu. Jest pomocny w zmniejszaniu wydzielania sebum dlatego, że jego skład jest bardzo zbliżony do ludzkiego łoju, co pozwala mu regulować gospodarkę lipidową.


 

 

 

 

 

 

 

 

Olej z pestek granatu

 

Złocisty olejek ma zapach soczystych owoców i mnóstwo dobroczynnych właściwości. W jego składzie dominuje kwas punikowy działający przeciwzapalnie, a poza nim w preparacie znajdziemy także przeciwutleniacze. Olejek jest polecany do pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się i dojrzałej. Ponadto, łagodzi bóle mięśniowe i wspomaga leczenie trądziku. Przez wzgląd na silne działanie może być wyłącznie dodatkiem do kosmetyków.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij