
Trybula – właściwości lecznicze
Dobroczynne właściwości trybuli
Listki trybuli na pierwszy rzut oka można pomylić z pietruszką, jednak ich lekko słodkawy, anyżowy zapach nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z zupełnie inną rośliną. W średniowieczu ze stołów przeniosła się do pracowni zielarzy, którzy na jej bazie tworzyli między innymi maści oraz napary leczące wrzody i obrzęki, a później używano jej do niwelowania gorączki, problemów z trawieniem, chorób wątroby, nadciśnienia, stanów zapalnych skóry, a także dolegliwości reumatycznych. Wiele dawnych zastosowań trybuli przetrwało do dziś, a ich znajomość zawdzięczamy odkryciu prozdrowotnych składników ukrytych w jej liściach i nasionach. Ziele (Herba Cerefolii) zawiera m.in. olejek eteryczny i goryczki stymulujące pracę wątroby, a także przeciwutleniacze poprawiające funkcjonowanie nerek, karoten, witaminę C, wapń, żelazo oraz magnez. Z jego nasion pozyskiwany jest m.in. olejek eteryczny o działaniu moczopędnym.
Wyciągi z liści trybuli pomagają również w dolegliwościach związanych z układem oddechowym, takich jak kaszel, objawy przeziębienia i grypy czy astma (w roli pomocniczej). Aplikowane na skórę łagodzą stany zapalne związane z obecnością czyraków, owrzodzeń, trudno gojących się ran czy ukąszeń owadów. Trybulę można stosować też przy hemoroidach oraz wrzodach, a także jako środek wzmacniający odporność organizmu oraz lek stosowany na stany zapalne oczu. Do jadłospisu powinny włączyć go matki karmiące, ponieważ trybula pobudza produkcję mleka.
Wyciąg z trybuli jest w pełni bezpieczny, co potwierdziła m.in. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków.