Trybula – właściwości lecznicze
Sylwia Stwora

Trybula – właściwości lecznicze

Jako aromatyczną przyprawę ceniono ją już w antyku, a średniowieczni zielarze odkryli jej właściwości lecznicze, które służą nam do dziś. Niepozorna trybula pochodząca z Kaukazu sprawdza się w leczeniu rozmaitych schorzeń, ze szczególnym uwzględnieniem dolegliwości trawiennych, skórnych czy ze strony układu oddechowego.

Dobroczynne właściwości trybuli

Listki trybuli na pierwszy rzut oka można pomylić z pietruszką, jednak ich lekko słodkawy, anyżowy zapach nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z zupełnie inną rośliną. W średniowieczu ze stołów przeniosła się do pracowni zielarzy, którzy na jej bazie tworzyli między innymi maści oraz napary leczące wrzody i obrzęki, a później używano jej do niwelowania gorączki, problemów z trawieniem, chorób wątroby, nadciśnienia, stanów zapalnych skóry, a także dolegliwości reumatycznych. Wiele dawnych zastosowań trybuli przetrwało do dziś, a ich znajomość zawdzięczamy odkryciu prozdrowotnych składników ukrytych w jej liściach i nasionach. Ziele (Herba Cerefolii) zawiera m.in. olejek eteryczny i goryczki stymulujące pracę wątroby, a także przeciwutleniacze poprawiające funkcjonowanie nerek, karoten, witaminę C, wapń, żelazo oraz magnez. Z jego nasion pozyskiwany jest m.in. olejek eteryczny o działaniu moczopędnym.

Wyciągi z liści trybuli pomagają również w dolegliwościach związanych z układem oddechowym, takich jak kaszel, objawy przeziębienia i grypy czy astma (w roli pomocniczej). Aplikowane na skórę łagodzą stany zapalne związane z obecnością czyraków, owrzodzeń, trudno gojących się ran czy ukąszeń owadów. Trybulę można stosować też przy hemoroidach oraz wrzodach, a także jako środek wzmacniający odporność organizmu oraz lek stosowany na stany zapalne oczu. Do jadłospisu powinny włączyć go matki karmiące, ponieważ trybula pobudza produkcję mleka.

Wyciąg z trybuli jest w pełni bezpieczny, co potwierdziła m.in. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij