
Zdrowe odżywianie – kupujemy pieczywo
Pieczywo jest produktem węglowodanowym, a wiadomo, że te mogą występować w postaci wysoko przetworzonej (tych powinniśmy unikać) i mało przetworzonej – te są dla nas właściwe. W przypadku pieczywa, im mniej oczyszczona mąka oraz brak chemicznych dodatków ulepszających, spulchniających, tym lepiej.
Szukajmy chleba z mąki pełnoziarnistej lub razowej. Prawdziwy chleb z pełnoziarnistej mąki jest zdrowy – zawiera wiele witamin z grupy B, kwas foliowy, żelazo, magnez, błonnik i wiele innych składników odżywczych. Białe, puchate pieczywo z supermarketu oprócz szybko przyswajalnej energii (czyli kalorii) nie ma prawie nic.
Jak rozpoznać w sklepie zdrowe pieczywo?
Niestety nie jest to łatwe, ponieważ tylko na chlebie opakowanym znajduje się etykieta ze składem. Najlepszy jest taki, który zawiera mąkę, wodę, zakwas, sól. Mąka – oznaczana jest numerem, im wyższy tym jest zdrowsza i zawiera więcej cennych składników, razowa to typ. 2000, pełnoziarnista 3000.
Chleb i bułki kupowane luzem nie maja etykiet, a z mojego doświadczenia wynika że sprzedawcy nie wiedzą z jakiej mąki są pieczone, znają tylko ich nazwę – np. „chleb razowy", „z ziarnem”, „wiejski na mleku”. Należy pamiętać, że chleb wieloziarnisty to najczęściej biały chleb z dodatkiem ziaren, chleb żytni może się składać tylko częściowo z mąki żytniej, reszta to pszenna, a kolor ciemny chleba może oznaczać dodatek barwnika – karmelu lub słodu.
Prawdziwy, razowy lub pełnoziarnisty chleb na zakwasie jest ciężki, lekko mokry w środku, dość twardy, na przekroju pęcherzyki powietrza są nieduże i nierówne. Ma przyjemny, specyficzny nieco kwaskowy zapach, nie wysycha, nie kruszy się przy krojeniu. Jest sporo droższy od „zwykłego” pieczywa, ale naprawdę warto zapłacić więcej, gdyż poza właściwościami zdrowotnymi bardziej syci i zjada się go do końca, gdyż długo nadaje się do spożycia (6-7 dni).