Jak wybierać mięso i wędliny?
Ewa Gąsecka

Jak wybierać mięso i wędliny?

Osoby które lubią jeść mięso i wędliny mają czasem pewne wątpliwości, czy to jest dla nich zdrowe. Bądź świadomym konsumentem w sklepie – dowiedz się co wybierać, by bez poczucia winy jeść mięsne dania.

Znajdź sklepy, gdzie jest duży ruch, a w późnych godzinach otwarcia sklepu jest mały wybór – będzie to oznaczać, że towar sprzedawany jest na bieżąco i jest zawsze świeży. 

Mięso – wybieraj chudsze gatunki. Drób z którego zdejmiesz skórę (kurczak, indyk), chuda wołowina, cielęcina, z wieprzowiny tylko schab i polędwiczka. Jeżeli kupujesz karczek, nie oszukuj się że kupiłeś chudy kawałek. Nie ma chudego karczku, nawet gdy jest mniej poprzerastany tłuszczem. To samo odnosi się do żeberek, golonki, boczku – z natury nie mogą być chude.

Wędliny – różnorodność jest tu ogromna, choć większość gatunków nie zasługuje na uwagę osoby, która dba o zdrowe odżywianie. Duża zawartość tłuszczu, środków wiążących wodę i samej wody (co prawda jest zdrowa, ale nie za nią płacimy!), konserwantów zawierających azotany i azotyny. Piękny różowy kolor nie jest, niestety, wyznacznikiem jakości – jest to oznaka dużej zawartości chemii.

Jakie wędliny warto wybierać?

Przede wszystkim te, gdzie na przekroju widać mięsne włókna, mają nieregularny kształt, czasem gdzieś pasmo tłuszczu, niedoskonałości w wyglądzie – dziurki, pęknięcia. Wędliny wytwarzane przemysłowo maja idealny kształt, równiutka strukturę, są wilgotne na przekroju, szynki maja doklejony tłuszczyk. Wielu z nas wybiera wędliny drobiowe, sądząc że są zdrowsze, ale dotyczy to tylko tych wysokogatunkowych, droższych np. filet z indyka. Mielone wędliny drobiowe mogą mieć więcej tłuszczu niż szynka wieprzowa. Pamiętajmy że parówki cielęce nie są z cielęciny – jest tam bardzo symboliczny jej dodatek, a reszta – tłuszcz, inne mięsa (a raczej odpadki powstające przy produkcji innych wędlin), białko sojowe i inne substancje wiążące wodę. Podobnie jest z drobiowymi.

Przy kupnie mięsa i wędlin powinna obowiązywać nas zasada – zdrowiej kupić i zjeść mniej droższych i lepszej jakości, niż więcej słabej jakości i smaku. Kupuj te o barwie bladej i szarawej – np. pieczony schab, szynkę, polędwicę, obsuszane, dojrzewające. Bardzo dobrą alternatywą jest upieczenie mięsa w domu. Jeżeli masz okazję kupuj mięso i wędliny z upraw ekologicznych lub naturalnych.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lekka jak piórko. Skuteczne odchudzanie

    Nie wszyscy rozumiemy w taki sam sposób, czym jest skuteczne dieta. Czy nie powtarzamy ciągle tych samych błędów chudnąc i tyjąc na przemian? Może błąd tkwi w naszym myśleniu? Dowiedz się, jak ustrzec się porażki w odchudzaniu.

  • Dlaczego warto jeść śniadania?

    Wielu z nas ma problem ze zjedzeniem śniadania, albo przez brak czasu, albo nie mają rano apetytu. Czy można pominąć ten posiłek? Poznaj opinię dietetyka.

  • Podjadanie kontra odchudzanie

    Zdarza się, że mamy nadwagę, mimo że jemy nieduże, nietłuste, raczej zdrowe posiłki. Co jest najczęstszą przyczyną takiego stanu rzeczy ? Przeczytaj i przeanalizuj swoje nawyki, czy nie dotyczy to także Ciebie!

  • Dlaczego tyjemy zimą?

    Wiele osób zauważa, że późna jesień i zima nie jest łatwym okresem do odchudzania. Tłumaczymy sobie, że w tym okresie mniej się ruszamy i potrzebujemy kalorii do ogrzania organizmu, stąd te 2-3 kilogramy więcej w marcu. Czy rzeczywiście taka jest rzeczywistość?

  • Czym są probiotyki i prebiotyki?

    Coraz częściej w szczególnych sytuacjach zdrowotnych lekarze zalecają nam dostarczenie organizmowi probiotyków i prebiotyków, czy to w postaci żywności je zawierającej, czy w postaci preparatów które można kupić w aptece. Co oznaczają te nazwy i jakie maja znaczenie dla zdrowia człowieka? Dowiedz się więcej.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij