
10 prostych metod na zdobycie wymarzonej sylwetki
Od czego zacząć?
- Głównymi wrogami odchudzania są zmęczenie i stres. Zmęczenie wynikające z wyczerpania psychicznego i deficytu snu powoduje spowolnienie przemiany materii.
Osoby doświadczające niedostatku snu wydzielają większość ilość greliny – hormonu, który wzmaga uczucie głodu.
Ponadto większość osób mających problemy z nadwagą rozładowuje stres objadając się.
Jeśli więc zależy Ci na osiągnięciu szczupłej sylwetki postaraj się prowadzić unormowany tryb życia, wysypiać się oraz znaleźć alternatywny sposób na rozładowanie napięcia nerwowego, np. poprzez ćwiczenia fizyczne lub medytację. - Każdy z posiłków powinien być urozmaicony owocem bądź warzywem, niwelują one zakwaszający wpływ znacznej części produktów spożywczych i pozwalają organizmowi na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Dodatkowym plusem jest fakt, iż warzywa i owoce są bogatym źródłem antyoksydantów, które neutralizując działanie wolnych rodników m.in. chronią przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów czy zaćmę.
- Jedz powoli. Optymalnym rozwiązaniem byłoby poświęcanie około 20 minut na każdy posiłek. Dokładne przeżuwanie każdego kęsa wyzwala działanie soków trawiennych i aktywizuje układ pokarmowy już w trakcie jedzenia posiłku.
- Pół godziny przed głównym posiłkiem zjedz przekąskę – garść orzechów czy jabłko.
- Udajesz się na rodzinne przyjęcie czy spotkanie towarzyskie? Ograniczaj rozmaitość dań – nie chodzi o rezygnację z urozmaiconej diety, a o ograniczenie spożywania różnorodnych potraw podczas jednego posiłku. Pokusa spróbowania wielu dań może łatwo prowadzić do przejedzenia.
- Pozbądź się z domu wszystkich słodyczy i przekąsek, opróżnij lodówkę z tuczących produktów. Jeśli najdzie Cię ochota na małe co nieco, będziesz musiała wyjść z domu do sklepu.
- Reaguj nawet na niewielkie wahania wagi, zanim przekształcą się w zbędne kilogramy. Waż się raz w tygodniu i monitoruj osiągane wyniki.
- Jeśli dopada cię głód, a do kolejnego posiłku zostało jeszcze trochę czasu, sięgnij po produkty, które dobrze wypełniają żołądek i stosunkowo długo w nim zalegają, co daje wrażenie sytości. Należą do nich np. jajka na twardo, marchew, ogórki, pomidory, jabłka i pomarańcze.
- Jesteś na diecie i zamiast po chipsy sięgasz po bakalie? Pamiętaj o umiarze! Daktyle, śliwki, figi czy morele zawierają dużą liczbę kalorii. Ogranicz też spożycie winogron oraz bananów, zawierają bowiem dużo węglowodanów.
- Odchudzasz się? Zrezygnuj z alkoholu! Nie dość, że zawiera mnóstwo kalorii, to także pobudza apetyt i blokuje spalanie tłuszczu. Organizm w pierwszej kolejności będzie musiał rozłożyć alkohol, dopiero później zacznie spalać tłuste przekąski.
Bibliografia: Helena Ciborowska, Anna Rudnicka "Żywienie zdrowego i chorego człowieka" Wydawnictwo Lekarskie PZWL