Wino na zdrowie
Paweł Góźdź

Wino na zdrowie

„Im człowiek dalej posunięty w latach, tym wino jest dlań korzystniejsze. Spośród wszystkich ludzi najpilniej potrzebują go starcy" - uważał Mojżesz Majmonides (1135-1204), osobisty lekarz sułtana Saladyna. Dlaczego? Bo wino przywraca wigor, zdrowie i młodość.

Pisząc o walorach zdrowotnych wina, powołać się można na liczną rzeszę autorytetów, poczynając od starożytności aż po dzień dzisiejszy. Tym razem wspomnę jeszcze o człowieku, który w swoim czasie piętnował szerzące się w wielu środowiskach nadmierne picie wina i obżarstwo. Był nim bawarski bibliotekarz i kaznodzieja Aegidus Albertinus (1560-1620), autor traktatu „O żarciu i chlaniu", w którym krytykował uleganie rozkoszom stołu. Jednak na temat wina zamieścił wręcz pochwałę, widząc w nim dwanaście cnót: poprawia trawienie, pędzi mocz, bladym przywraca zdrowe kolory, daje dobry zapach, wzmacnia naturę rodzenia, raduje usposobienie i krew, gasi wrodzoną gorączkę i rozwiązuje języki milczkom, pozwala żywić nadzieję, człowieka w niebezpieczeństwie czyni śmiałym i zdecydowanym, pozwala zapomnieć o nędzy i rozpaczy, ujmuje ludziom skąpstwo i pozwala być hojnym, odmładza starych mężczyzn i kobiety. W sumie: dobre wino, to jak pół życia.

Składniki wina

Cenne właściwości lecznicze i zalety konsumpcyjne win związane są z wielkim bogactwem występujących w nim substancji. Stwierdzono w winach około 1000 różnych związków chemicznych, których obecność zależy głównie od szczepu winorośli, środowiska, w którym uprawiana jest winorośl, sposobu fermentacji i dojrzewania wina oraz jego wieku. Do najważniejszych należą:

  • Woda 800-900 g/l
  • Alkohol etylowy 80-150 g/l
  • Cukry od 1-4 g/l (wina wytrawne) do > 40 g/l (wina słodkie)
  • Glicerol 5-20 g/l
  • Kwasy: jabłkowy (0,1-6 g/l), bursztynowy (0,5-2 g/l), mlekowy (1-5 g/l), winowy (1-5 g/l), cytrynowy (do 500 mg/l), octowy (0,2-0,9 mg/l)
  • Fenole i garbniki: garbniki taniny (0,04-4 g/l), leukoantocyjany (0,1-0,3 g/l), antocyjany (0,1-0,5 g/l), związki polifenolowe (resweratrol, kwercytyna, katechina, epigallokatechina)
  • Aldehydy (do 100mg/), estry (10-500 mg/l), aminokwasy, witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, H, PP)
  • Mikroelementy (w 100 g wina): potas 80-100 mg, fosfor 10-30 mg, wapń 10-15 mg, magnez 5-10 mg, żelazo 0,5-1,0 mg, sód 3-5 mg.

Szczególnie cennymi dla zdrowia są związki fenolowe, wśród których największą rolę odgrywają resweratrol i kwercytyna. Występują w pestkach, skórkach i szypułkach czerwonych winogron, z których w trakcie fermentacji miazgi przechodzą do wina. Zalicza się je do bardzo skutecznych przeciwutleniaczy. Największą zawartość resweratrolu występuje w winach ze szczepów Pinot Noir (Burgundia), Cabernet Sauvignon i Merlot (Bordeaux), Syrah (Dolina Rodanu), Gamay (Beaujolais).

Resweratrolowi przypisuje się działanie przeciwzawałowe i przeciwmiażdżycowe, powstrzymywanie stanów zapalnych, hamowanie inicjacji, promocji i progresji raka. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, wpływa na skład ilościowy i jakościowy mikroflory przewodu pokarmowego.

Antybakteryjne właściwości wina rosną wraz z jego wiekiem, a także z czasem dojrzewania w beczkach dębowych. Niestety, rośnie wtedy i cena wina.

Wina, które wspomagają leczenie

Poniżej przytoczę wina pomocne w zwalczaniu niektórych chorób. Nie zastąpią one leków zalecanych przez lekarza, ale mogą wspierać terapię.

  • Kwasica: Pouilly-Fuisse - Sancere.
  • Alergie: Corbieres, Medoc, Minervios, Ventoux, Grey Riesling, Monterey - Barbera, Napa, Santa Clara - Cabernet.
  • Antybiotyki (likwidowanie skutków ubocznych): Medoc, Mercurey, Napa, Sonoma - Cabernet, Pinot Blanc.
  • Anemia: Cahors, Cote de Nuit, Cote de Beaune, Graves, Pomerol, Madiran, Napa - Pinot Noir, Sonoma, Napa - Cabernet.
  • Złogi w naczyniach krwionośnych: Szampany Brut, Morgon, Saint Emilion, Cabernet - Sonoma.
  • Miażdżyca: Wytrawne szampany, wina korsykańskie (Ajaccio) Graves, Muscadet, wina prowansalskie, Sancerre, Saint Emilion, Napa, Sonoma, Mendocino.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Sztuka parzenia herbaty

    Większości wydaje się, że parzenie herbaty to nic prostszego, wystarczy zalać ją wrzątkiem i gotowe. Ale to nieprawda. Sukces przy parzeniu herbaty zależy od spełnienia trzech warunków: dobrej jakości, niezepsutej ani zwietrzałej herbaty; odpowiedniej wody i przestrzegania reguł parzenia.

  • L-karnityna – co to za związek i jak działa? Kiedy sięgnąć po preparaty z karnityną?

    L-karnityna to tzw. substancja witaminopodobna, pełniąca ważne dla funkcjonowania organizmu role. Pobieramy ją z pożywieniem w produktach mięsnych i mlecznych, jednak przede wszystkim jest ona syntetyzowana w organizmie. Czym zatem jest karnityna i jaki jest sens jej suplementacji? 

  • Retinoidy i ich wielokierunkowe działanie na skórę

    Termin „retinoidy" obejmuje naturalne i syntetyczne związki będące analogami retinolu (witamina A). Należy pamiętać, że witamina A jest nazwą zwyczajową i dotyczy grupy związków występujących głównie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, natomiast aktywność witaminy A wykazuje także β-karoten (prowitamina A), występujący w roślinach.

  • Pomysły na oryginalny prezent na Dzień Kobiet

    Jaki prezent przygotować z okazji Dnia Kobiet? Oto kilka pomysłów na to, jak sprawić, aby kobieta poczuła się w tym dniu wyjątkowo.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij