Nasturcja - kwiat Ameryki Południowej
Przemysław Rokicki

Nasturcja - kwiat Ameryki Południowej

Kwiaty nasturcji znajdują zastosowanie w medycynie, kosmetyce, kuchni i w ogrodzie.

Cała roślina jest surowcem wykorzystywanym w fitoterapii peruwiańskiej. Dawni i dzisiejsi Peruwiańczycy leczą infekcje bakteryjne okładami ze świeżych liści nasturcji. Z nalewki, odwaru bądź naparu z całej rośliny przygotowuje się kąpiele, które łagodzą bóle głowy i całego ciała. Kąpiele zawierające przetwory z liści i korzeni rośliny Peruwiańczycy zalecają dla osób ze skórą pokrytą strupami, pryszczami i innymi infekcjami. Mają przyspieszyć gojenie. Odwary sporządzone z winem osuszają ropiejące rany. Nacieranie twarzy kwiatami nasturcji likwiduje  zsinienia i tzw. jęczmień na powiekach. Doustnie podawane preparaty z jej liści, a zwłaszcza z rozgniecionych nasion działają  przeciwbakteryjnie w infekcjach dróg moczowych i układu oddechowego. Picie jej soku  zaleca się  przy szkorbucie oraz w celu wzmocnienia organizmu ze względu na dużą zawartość witaminy C.

Wyciągi z nasturcji zawierają miedzy innymi mirozynazę. Jest to enzym o silnych właściwościach bakterio-, wiruso- i grzybobójczych. Wyciągi z nasturcji są pomocne przy leczeniu opryszczki, trądziku, wyprysków, liszaji i innych dermatoz.

Ekstrakty z nasturcji stosowane są w kosmetykach łagodzących podrażnienia oraz w preparatach przyśpieszających gojenie się skóry.

Dzięki wysokiej zawartości różnych związków biologicznie czynnych, szczególnie tioglikozydów (glukozynolanów), nasturcja posiada właściwości przeciwskurczowe, antyszkorbutowe i antyseptyczne. Działa wykrztuśnie, ponadto dezynfekująco na układ moczowy i pokarmowy. Nasturcja charakteryzuje się wysoką zawartością glukozynolanu benzylu (glukotropaeolina). W przewodzie pokarmowym następuje enzymatyczna hydroliza tego związku, w wyniku czego powstaje izotiocyjanian benzylu, związek ograniczający wzrost bakterii powodujących zapalenie dróg moczowych. Aby zapewnić wystarczającą ilość aktywnego izotiocyjanianu benzylu w moczu, powinno się przyjmować dziennie co najmniej 150 mg glukotropaeoliny. Do użytku wewnętrznego sporządza się granulki ze sproszkowanych nasion powleczonych cukrem. Izotiocyjanian benzylu stosowany jest także przy zakażeniach dróg oddechowych oraz przy grypie. W tkankach roślinnych rozkład glukozynolanów zachodzi pod wpływem enzymu mirozynazy, aktywowanego przez kwas askorbinowy, co również prowadzi do powstawania olejków gorczycznych (izotiocyjaniany). Ze względu na obecność wyżej wymienionych związków, nasturcji przypisywane jest ostatnio działanie antynowotworowe.

Ekstrakt z nasturcji należy do bardzo ważnej grupy preparatów roślinnych zawierających siarkę, stosowanych do pielęgnacji skóry, włosów ze skłonnością do przetłuszczania się, hamujących łojotok, wzmacniających włosy oraz zapobiegających ich wypadaniu. Sok z liści wykazuje działanie przeciwświądowe.

Nasturcje wykorzystuje się również w rolnictwie i ogrodnictwie ekologicznym. Pomarańczowe kwiaty nasturcji przyciągają mszyce. Sadząc ją między warzywami sprawimy, że mszyce zjedzą ją a nie warzywa na sprzedaż. Dodatkowo stabilna populacja mszyc zapewni pożywienie dla min. biedronek, które nie dopuszczą gwałtownego namnożenia się niechcianych miłośników naszych warzyw.

Nasturcja w kuchni

Nasturcja posiada ogromne walory kulinarne. Każda część nasturcji jest jadalna, choć w warunkach domowych najczęściej wykorzystywane są jej liście oraz kwiaty. Nasturcja to doskonała roślina sałatkowa. Jej smak przypomina rzeżuchę, lub rukolę. Dość ostry, co nadaje sałatkom lub kanapkom odświeżający smak. Kwiaty nasturcji poza tym, że ożywią pomarańczową barwą każdą sałatkę.

W kuchni, niedojrzałe, marynowane nasiona nasturcji są namiastką  kaparów i przyprawą do mięs, ryb i sałatek. Świeże liście dodaje się do sałatek wiosennych.

Nasturcja a la kapary

Składniki:

  • pół kilograma zielonych owoców nasturcji
  • 2 szklanki 6 % octu winnego
  • 100 g cukru
  • 2 liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, ziele angielskie, goździki, sól
  • niegazowana woda mineralna

Zagotować litr wody i dobrze posolić. Wrzucić owoce nasturcji i gotować 10 minut. Następnie osączyć na sicie i ułożyć w słoiczkach wyparzonych wrzątkiem. Zagotować ocet z cukrem i kilkoma ziarnami przypraw oraz liśćmi laurowymi. Gorącą zalewą napełnić słoiczki z nasturcją i dodać jeszcze po kilka ziaren przypraw. Zakręcić pokrywki. Pasteryzować kwadrans w temperaturze 90°C. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Napar z liści nasturcji

Napar z liści nasturcji poprawia strukturę włosów, odświeża je, sprawia, że lepiej się układają i są usztywnione. Napar przygotowuje się podobnie jak mocną herbatę. Garść liści nasturcji należy zalać 1/2 litra wrzątku i pozostawić do naciągnięcia. Po ostygnięciu napar należy przecedzić przez gazę. Można używać go jako płukanki lub przelać do buteleczki z atomizerem i przed suszeniem suszarką spryskać włosy u nasady.

Artykuł  jest pracą przeglądową. Literatura źródłowa, na podstawie, której opracowano powyższą publikację dostępna jest u autora.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Awokado i brzoskwinia – zdrowo, smacznie, pięknie

    Kosmetyki naturalne wzbogacają skórę w zasadnicze witaminy, naturalne oleje i ekstrakty owocowe. Silne przeciwutleniacze i substancje chroniące przed promieniowaniem ultrafioletowym pomagają chronić skórę przed niekorzystnymi warunkami środowiska. Skóra może być pielęgnowana i chroniona środkami naturalnymi, które wnikając głęboko pomagają zachować jej naturalne piękno.

  • Środki roślinne stosowane w przeziębieniu

    Jesienią i zimą jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje, czemu sprzyjają zmieniające się – nieraz dość gwałtownie – warunki pogodowe. Jeśli przemarzniemy, a na dodatek spędzamy większość czasu w ogrzewanych i klimatyzowanych pomieszczeniach, to o przeziębienie nie trudno.

  • Depresja – objawy, leczenie i przyczyny

    Depresja jest stanem chorobowym, który objawia się długotrwałym złym samopoczuciem, zniechęceniem, brakiem energii życiowej, przygnębieniem, smutkiem, apatią, a w ciężkich stanach pojawieniem się nawet myśli samobójczych. Definiowana jest jako zaburzenie psychiczne z grupy chorób afektywnych. Depresja wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) jest czwartym najpoważniejszym problemem zdrowotnym na świecie. Szacuje się, że około 10% populacji cierpi na depresję. 25% epizodów tej choroby trwa krócej niż jeden miesiąc. 50% ustępuje przed upływem trzech miesięcy. Depresja ma skłonność do nawrotów. Na depresję częściej chorują kobiety niż mężczyźni.

  • Truskawki – właściwości, witaminy i wartości odżywcze oraz porady kosmetyczne

    Truskawki cieszą się dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na swój smak i aromat, który doskonale pasuje do deserów owocowych, wytrawnych sałatek czy orzeźwiających smoothie. Truskawki kryją w sobie całe bogactwo witamin i liczne właściwości upiększające. Czy każdy może je spożywać? Jak przygotować domową maseczkę z truskawek? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

  • Pyłek pszczeli - dla zdrowia i urody

    Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym kryje w sobie prawdziwe bogactwo dobroczynnych właściwości. Ze względu na zawartość substancji odżywczych znalazł zastosowanie jako substancja lecznicza. W ostatnim czasie pyłek pszczeli stał się przedmiotem zainteresowania nie tylko medycyny naturalnej, lecz także... kosmetologii.

  • Jedzmy jabłka "na złość" i na zdrowie...

    Nałożenie royjskiego embarga na polską żywność (w tym jabłka) wywołało społeczną akcję na niespotykaną do tej pory skalę. Polacy prześcigają się w jedzeniu jabłek. Tymczasem nie zapominajmy, że jedząc jabłka wspieramy polskie rolnictwo ale przede wszystkim dostarczamy sobie niewarygodną ilość zdrowych substancji. Jedzmy zatem jabłka zarówno na złość, jak i na zdrowie!

  • Sposoby na rozstępy

    Rozstępy stanowią dla naszego ciała niezbyt ładny i atrakcyjny dodatek. Zabarwione na różowo, czerwono lub liliowo pasemka pojawiające się na skórze ud, brzucha, pośladków i piersi, powstające w wyniku nadmiernego rozciągania się skóry. Dla wielu mam to jedna z najbardziej niechcianych pamiątek po ciąży. A pojawiają się one aż u 60 proc. (niektóre źródła podają, że nawet u 90 proc.) kobiet. Po pewnym czasie rozstępy mogą wyblaknąć lub zmienić kolor na perłowy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij