kanapka z pieczywa pszennego z białym serem
Maria Brzegowy

Dieta po usunięciu pęcherzyka (woreczka) żółciowego – zasady, produkty, przepisy

Kamica żółciowa uważana jest za chorobę cywilizacyjną. Dotyka głównie mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych, cierpiących na nadwagę i otyłość. Ryzyko jej rozwoju rośnie wraz z nieprawidłowo prowadzoną dietą, dlatego odpowiednie żywienie będzie miało znaczenie zarówno przy jej profilaktyce, jak i również w trakcie leczenia, po zabiegu operacyjnym, tzw. cholecystektomii. Co można jeść po usunięciu pęcherzyka żółciowego?

Rola diety po cholecystektomii

Główną funkcją woreczka żółciowego jest przechowywanie i zagęszczanie żółci, która pomaga trawić tłuszcze. To dlatego każdy chory poddany zabiegowi cholekcystektomii powinien stosować specjalną dietę.

Podstawowymi zasadami diety po usunięciu pęcherzyka żółciowego (cholekcystektomii) są niska zawartość tłuszczu oraz lekkostrawność, by nie obciążać funkcjonowania układu pokarmowego. Ponadto należy w niej nie tylko ograniczać źródła tłuszczu, ale i błonnika oraz ostrych przypraw.

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zasady

W pierwszym okresie po usunięciu (resekcji) pęcherzyka żółciowego zaleca się spożywanie diety o charakterze łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczów. Najważniejsze zasady tego sposobu żywienia obejmują:
– eliminację produktów i pokarmów ciężkostrawnych (takich jak tłuste mięsa, pełnotłuste przetwory mleczne, żółtka jaj itp.);
– eliminację dań zawierających dodatek podgrzanych do wysokiej temperatury tłuszczów;
– stosowanie tzw. dobrych tłuszczy, w niewielkiej ilości, w postaci np. oliwy z oliwek, dodawanej do potraw na zimno;
– znaczne ograniczenie ilości błonnika pokarmowego (czyli surowych warzyw i owoców, razowego pieczywa, grubych kasz, otrębów, pestek i nasion, roślin strączkowych);
– wybieranie łatwostrawnych technik przygotowywania potraw (gotowanie we wodzie, na parze, stopniowo pieczenie w zamkniętym naczyniu albo w rękawie);
– regularne spożywanie posiłków, które nie mogą być zbyt obfite (najlepiej 5 posiłków dziennie, o jednakowych porach dnia).

Polecane dla Ciebie

Ile trwa dieta po wycięciu pęcherzyka żółciowego?

Okres, w którym należy stosować zalecenia diety łatwostrawnej niskotłuszczowej to ok. 3–4 miesięcy (tzw. okres adaptacyjny). W przypadku operacji metodą laparoskopową może być on nieco krótszy – zaleca się skrupulatną samoobserwację i powolne testowanie kolejnych produktów oraz dań.

W kolejnym okresie stopniowo, zgodnie z własną tolerancją rozszerza się dietę o produkty z większą zawartością błonnika pokarmowego (owoce, warzywa, kasze, płatki), który będzie niezbędny w diecie celem dalszej profilaktyki. Zaleca się stosowanie zasady „złotego środka”, tj. np. stopniowe odstawianie chleba pszennego, ale ponieważ przykładowo chleb żytni może być zbyt ciężki, kolejnym rodzajem testowanego pieczywa będzie ten pszenno-żytni, następnie graham, a na końcu razowiec. Jeśli surowe warzywa i owoce, to bez skórki, dojrzałe, o soczystym, delikatnym miąższu, następnie stopniowo całe itd.

Co można jeść, a czego unikać w diecie bez woreczka żółciowego?

Wśród produktów polecanych w pierwszym etapie diety po cholecystektomii znajdują się:

  • produkty zbożowe – pszenne pieczywo, suchary, drobny makaron pszenny, ryż biały, drobne kasze (manna, kuskus), komosa ryżowa, płatki owsiane błyskawiczne, płatki kukurydziane, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, tapioka, amarantus;
  • nabiał – świeże mleko, jogurty, kefiry, maślanki, twarogi, serki twarogowe – chude;
  • tłuszcze (stosowane z rozwagą, na zimno) – oliwa z oliwek, oleje (słonecznikowy, rzepakowy, sezamowy, lniany), masło, margaryna;
  • mięso – drobiowe, cielęcina, chude mięso wołowe, królik; wieprzowina chuda w niewielkich ilościach;
  • ryby – chude ryby (świeże i mrożone) – dorsz, mintaj, morszczuk, sola, tilapia, leszcz, sandacz, pstrąg, flądra, tuńczyk;
  • warzywa – obrane ze skóry, przetworzone (ugotowane, przetarte), młode i soczyste: marchew, buraki, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, pomidor bez skórki, szpinak, koperek, ziemniaki;
  • owoce – pieczone jabłka, bez skóry, morele, brzoskwinie – bez skóry, owoce jagodowe, mało dojrzałe banany, wszystkie owoce w formie obranej i przetworzonej (gotowane, pieczone, przecierane, kisiele, budynie, dżemy);
  • napoje – woda (1,5–2 l dziennie), herbata zielona, owocowa, ziołowa (melisa, mięta, rumianek), słaba czarna herbata, bawarka;
  • zioła, przyprawy – zioła (oregano, bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, koperek), wanilia, cynamon.
Sprawdź na DOZ.pl: Zioła pojedyncze do picia.

Wśród produktów przeciwwskazanych w pierwszym etapie po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego znajdują się z kolei:

  • produkty zbożowe – pieczywo razowe, pełnoziarniste, pumpernikiel, otręby pszenne, grube kasze (gryczana, jęczmienna), ryż brązowy, dziki, płatki zbożowe (żytnie, jęczmienne, płatki owsiane górskie);
  • tłuszcze – olej palmowy, kokosowy, smalec;
  • mięso – tłuste mięso: wieprzowina, kaczka, dziczyzna, tłuste części wołowiny, kiełbasy, podroby, wędzone, pasztety, parówki;
  • ryby – wędzone, przetwory rybne, śledzie w occie, tłuste ryby (łosoś, halibut, pstrąg tęczowy)
  • warzywa - warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brokuły, fasolka szparagowa, brukiew, szparagi, seler, rzodkiewka, rzepa, sałata zielona, surówki, sałatki z majonezem, warzywa marynowane i solone;
  • owoce – nie zaleca się spożywania surowych owoców, ze skórą oraz tych, które mogą przyczyniać się do powstawania wzdęć i zaparć, czereśnie, winogrona, gruszki, surowe śliwki;
  • napoje – napoje gazowane i słodzone, kawa, mocna czarna herbata, alkohol;
  • przyprawy – ostre przyprawy (ostra papryka, chili, czosnek, cebula), gotowe mieszanki przypraw i przyprawy typu „warzywko”.

Dieta po cholecystektomii – przykładowe przepisy w pierwszym etapie po resekcji pęcherzyka żółciowego

Śniadanie – Kanapki z serkiem grani
Wekę (bułkę paryską) skrop odrobiną świeżej oliwy z oliwek. Obłóż serkiem naturalnym typu grani. Posyp posiekanym drobno koperkiem. Podawaj ze słabą czarną herbatą albo bawarką z dodatkiem chudego mleka.

Obiad – Pomarańczowa zupa krem z warzyw
Na parze ugotuj po filiżance pokrojonych w kostkę marchewek oraz dyni, a także pół szklanki ziemniaków. Wrzuć do większego garnka, zalej 1–2 szklankami chudego bulionu – w zależności od gęstości zupy, jaką preferujesz. Całość zmiksuj na gładki krem, dopraw odrobiną soli. Podawaj z posiekaną natką pietruszki, kleksem z naturalnego jogurtu oraz z grzankami z białego pieczywa, przyrządzonymi samodzielnie w domu.

Przekąska – Mus owocowy z pieczonego jabłka i banana
Jabłko obierz, pokrój w kostkę, upraż w rondelku z grubym dnem z odrobiną wody. Gdy będzie całkowicie miękkie, rozgnieć na mus widelcem. Dodaj cynamon, przełóż do szklanki. Średnio dojrzałego banana również rozgnieć widelcem, dodaj do jabłka, delikatnie, częściowo łącząc owoce. Wyłóż na wierzch jogurt naturalny, posyp deser cynamonem.

Kolacja – Grysik na mleku
Szklankę chudego mleka wlej do garnka z nieprzywierającym dnem. Dodaj 1,5 łyżki kaszy manny błyskawicznej oraz łyżeczkę cukru, zagotuj. Odstaw do zgęstnienia i wystudzenia kaszy. Podawaj z łyżką musu owocowego dla dzieci, przygotowanego z dozwolonych owoców.

  1. M. Jarosz, Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2017.
  2. D. Włodarek i in., Dietoterapia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2015.
  3. A. Ciepłowska, Dieta po cholecystektomii, „Współczesna dietetyka”, nr 26 2019.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • ABC biegania. Od czego zacząć przygodę z bieganiem?

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Od czego zacząć, aby nie zrobić sobie krzywdy?

  • 5 patentów na lekkostrawną Wielkanoc

    Za chwilę zasiądziemy do wielkanocnego, obfitego stołu. Tylko podczas jednego dnia możemy dostarczyć do organizmu średnio około 4000 kalorii. Poprzez zachowanie odrobiny rozsądku i przygotowanie mniej kalorycznych potraw, uchronimy się przed zbędnymi kilogramami i niestrawnością.

  • Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą

    Chrzan i ćwikła to niemalże symbol Świąt Wielkanocnych. Nie może ich zabraknąć na naszych stołach – nie tylko ze względu na tradycję. Doskonale wpływają też na trawienie.

  • Dlaczego warto biegać? Korzyści wynikające z treningów biegowych

    Do zalet biegania, poprawiających nasze zdrowie i możliwości fizyczne, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Regularnie wykonywana aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy parametrów krwi, obniżenia odkładającego się w naczyniach cholesterolu, uregulowania glikemii i uwrażliwienia tkanek na insulinę. Zapobiega to rozwijaniu się chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca tętnic, choroby serca i układu krążenia. Jeśli należysz do osób, które bardziej niż zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć” cenią efektywność w pracy – tutaj również bieganie może okazać się czynnikiem wpływającym na Twoje lepsze wyniki. Dlaczego warto uwzględnić biegową terapię antystresową w naszym planie dnia?

  • Nunchi – na czym polega koreański przepis na relacje międzyludzkie?

    Czym jest tajemnicze nunchi – element koreańskiej kultury, który ma zapewnić zdrowe relacje międzyludzkie, a co za tym idzie również dobrostan psychiczny. Czy taka strategia ma szansę sprawdzić się także w Polsce?  

  • Jak się przygotować do maratonu?

    Przygotowania do maratonu należy rozpocząć jak najwcześniej. Specjaliści zalecają, aby stopniowo zwiększać dystans treningów biegowych. Poprawę wydolności organizmu można uzyskać również poprzez inne formy aktywności – pływanie czy jazdę na rowerze. W czasie treningów ważna jest także regeneracja i wykonywanie przerw w cyklach ćwiczeń. Dostępnych jest szereg zabiegów sprzyjających regeneracji powysiłkowej, np. pole magnetyczne i masaż pneumatyczny.

  • Masaż sportowy – rodzaje, technika, efekty

    Masaż sportowy wykonywany jest przez fizjoterapeutę, który dostosowuje techniki masażu do danej dyscypliny i rodzaju ewentualnej kontuzji. Masaż sportowy nóg, grzbietu i pleców może także poprawić ciśnienie krwi, tętno oraz zwiększać krążenie i przepływ limfy. Ko Z tego typu zabiegów powinny korzystać nie tylko osoby ćwiczące na co dzień, ale także pacjenci skarżący się na ogólne przemęczenie i stres.

  • Na czym najlepiej smażyć? Olej, oliwa, masło czy smalec?

    Smażenie to najczęściej wybierana i najbardziej znana metoda obróbki termicznej pożywienia. Na przestrzeni lat powstało wiele mitów i kontrowersji w tym temacie, szczególnie jeśli chodzi o to, na czym najlepiej smażyć. Olej, oliwa, masło, smalec, a może najlepiej beztłuszczowo? Dlaczego nie każdy olej nadaje się do smażenia? W tekście poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij