kanapka z pieczywa pszennego z białym serem
Maria Brzegowy

Dieta po usunięciu pęcherzyka (woreczka) żółciowego – zasady, produkty, przepisy

Kamica żółciowa uważana jest za chorobę cywilizacyjną. Dotyka głównie mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych, cierpiących na nadwagę i otyłość. Ryzyko jej rozwoju rośnie wraz z nieprawidłowo prowadzoną dietą, dlatego odpowiednie żywienie będzie miało znaczenie zarówno przy jej profilaktyce, jak i również w trakcie leczenia, po zabiegu operacyjnym, tzw. cholecystektomii. Co można jeść po usunięciu pęcherzyka żółciowego?

Rola diety po cholecystektomii

Główną funkcją woreczka żółciowego jest przechowywanie i zagęszczanie żółci, która pomaga trawić tłuszcze. To dlatego każdy chory poddany zabiegowi cholekcystektomii powinien stosować specjalną dietę.

Podstawowymi zasadami diety po usunięciu pęcherzyka żółciowego (cholekcystektomii) są niska zawartość tłuszczu oraz lekkostrawność, by nie obciążać funkcjonowania układu pokarmowego. Ponadto należy w niej nie tylko ograniczać źródła tłuszczu, ale i błonnika oraz ostrych przypraw.

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zasady

W pierwszym okresie po usunięciu (resekcji) pęcherzyka żółciowego zaleca się spożywanie diety o charakterze łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczów. Najważniejsze zasady tego sposobu żywienia obejmują:
– eliminację produktów i pokarmów ciężkostrawnych (takich jak tłuste mięsa, pełnotłuste przetwory mleczne, żółtka jaj itp.);
– eliminację dań zawierających dodatek podgrzanych do wysokiej temperatury tłuszczów;
– stosowanie tzw. dobrych tłuszczy, w niewielkiej ilości, w postaci np. oliwy z oliwek, dodawanej do potraw na zimno;
– znaczne ograniczenie ilości błonnika pokarmowego (czyli surowych warzyw i owoców, razowego pieczywa, grubych kasz, otrębów, pestek i nasion, roślin strączkowych);
– wybieranie łatwostrawnych technik przygotowywania potraw (gotowanie we wodzie, na parze, stopniowo pieczenie w zamkniętym naczyniu albo w rękawie);
– regularne spożywanie posiłków, które nie mogą być zbyt obfite (najlepiej 5 posiłków dziennie, o jednakowych porach dnia).

Powiązane produkty

Ile trwa dieta po wycięciu pęcherzyka żółciowego?

Okres, w którym należy stosować zalecenia diety łatwostrawnej niskotłuszczowej to ok. 3–4 miesięcy (tzw. okres adaptacyjny). W przypadku operacji metodą laparoskopową może być on nieco krótszy – zaleca się skrupulatną samoobserwację i powolne testowanie kolejnych produktów oraz dań.

W kolejnym okresie stopniowo, zgodnie z własną tolerancją rozszerza się dietę o produkty z większą zawartością błonnika pokarmowego (owoce, warzywa, kasze, płatki), który będzie niezbędny w diecie celem dalszej profilaktyki. Zaleca się stosowanie zasady „złotego środka”, tj. np. stopniowe odstawianie chleba pszennego, ale ponieważ przykładowo chleb żytni może być zbyt ciężki, kolejnym rodzajem testowanego pieczywa będzie ten pszenno-żytni, następnie graham, a na końcu razowiec. Jeśli surowe warzywa i owoce, to bez skórki, dojrzałe, o soczystym, delikatnym miąższu, następnie stopniowo całe itd.

Co można jeść, a czego unikać w diecie bez woreczka żółciowego?

Wśród produktów polecanych w pierwszym etapie diety po cholecystektomii znajdują się:

  • produkty zbożowe – pszenne pieczywo, suchary, drobny makaron pszenny, ryż biały, drobne kasze (manna, kuskus), komosa ryżowa, płatki owsiane błyskawiczne, płatki kukurydziane, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, tapioka, amarantus;
  • nabiał – świeże mleko, jogurty, kefiry, maślanki, twarogi, serki twarogowe – chude;
  • tłuszcze (stosowane z rozwagą, na zimno) – oliwa z oliwek, oleje (słonecznikowy, rzepakowy, sezamowy, lniany), masło, margaryna;
  • mięso – drobiowe, cielęcina, chude mięso wołowe, królik; wieprzowina chuda w niewielkich ilościach;
  • ryby – chude ryby (świeże i mrożone) – dorsz, mintaj, morszczuk, sola, tilapia, leszcz, sandacz, pstrąg, flądra, tuńczyk;
  • warzywa – obrane ze skóry, przetworzone (ugotowane, przetarte), młode i soczyste: marchew, buraki, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, pomidor bez skórki, szpinak, koperek, ziemniaki;
  • owoce – pieczone jabłka, bez skóry, morele, brzoskwinie – bez skóry, owoce jagodowe, mało dojrzałe banany, wszystkie owoce w formie obranej i przetworzonej (gotowane, pieczone, przecierane, kisiele, budynie, dżemy);
  • napoje – woda (1,5–2 l dziennie), herbata zielona, owocowa, ziołowa (melisa, mięta, rumianek), słaba czarna herbata, bawarka;
  • zioła, przyprawy – zioła (oregano, bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, koperek), wanilia, cynamon.
Sprawdź na DOZ.pl: Zioła pojedyncze do picia.

Wśród produktów przeciwwskazanych w pierwszym etapie po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego znajdują się z kolei:

  • produkty zbożowe – pieczywo razowe, pełnoziarniste, pumpernikiel, otręby pszenne, grube kasze (gryczana, jęczmienna), ryż brązowy, dziki, płatki zbożowe (żytnie, jęczmienne, płatki owsiane górskie);
  • tłuszcze – olej palmowy, kokosowy, smalec;
  • mięso – tłuste mięso: wieprzowina, kaczka, dziczyzna, tłuste części wołowiny, kiełbasy, podroby, wędzone, pasztety, parówki;
  • ryby – wędzone, przetwory rybne, śledzie w occie, tłuste ryby (łosoś, halibut, pstrąg tęczowy)
  • warzywa - warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brokuły, fasolka szparagowa, brukiew, szparagi, seler, rzodkiewka, rzepa, sałata zielona, surówki, sałatki z majonezem, warzywa marynowane i solone;
  • owoce – nie zaleca się spożywania surowych owoców, ze skórą oraz tych, które mogą przyczyniać się do powstawania wzdęć i zaparć, czereśnie, winogrona, gruszki, surowe śliwki;
  • napoje – napoje gazowane i słodzone, kawa, mocna czarna herbata, alkohol;
  • przyprawy – ostre przyprawy (ostra papryka, chili, czosnek, cebula), gotowe mieszanki przypraw i przyprawy typu „warzywko”.

Dieta po cholecystektomii – przykładowe przepisy w pierwszym etapie po resekcji pęcherzyka żółciowego

Śniadanie – Kanapki z serkiem grani
Wekę (bułkę paryską) skrop odrobiną świeżej oliwy z oliwek. Obłóż serkiem naturalnym typu grani. Posyp posiekanym drobno koperkiem. Podawaj ze słabą czarną herbatą albo bawarką z dodatkiem chudego mleka.

Obiad – Pomarańczowa zupa krem z warzyw
Na parze ugotuj po filiżance pokrojonych w kostkę marchewek oraz dyni, a także pół szklanki ziemniaków. Wrzuć do większego garnka, zalej 1–2 szklankami chudego bulionu – w zależności od gęstości zupy, jaką preferujesz. Całość zmiksuj na gładki krem, dopraw odrobiną soli. Podawaj z posiekaną natką pietruszki, kleksem z naturalnego jogurtu oraz z grzankami z białego pieczywa, przyrządzonymi samodzielnie w domu.

Przekąska – Mus owocowy z pieczonego jabłka i banana
Jabłko obierz, pokrój w kostkę, upraż w rondelku z grubym dnem z odrobiną wody. Gdy będzie całkowicie miękkie, rozgnieć na mus widelcem. Dodaj cynamon, przełóż do szklanki. Średnio dojrzałego banana również rozgnieć widelcem, dodaj do jabłka, delikatnie, częściowo łącząc owoce. Wyłóż na wierzch jogurt naturalny, posyp deser cynamonem.

Kolacja – Grysik na mleku
Szklankę chudego mleka wlej do garnka z nieprzywierającym dnem. Dodaj 1,5 łyżki kaszy manny błyskawicznej oraz łyżeczkę cukru, zagotuj. Odstaw do zgęstnienia i wystudzenia kaszy. Podawaj z łyżką musu owocowego dla dzieci, przygotowanego z dozwolonych owoców.

  1. M. Jarosz, Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2017.
  2. D. Włodarek i in., Dietoterapia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2015.
  3. A. Ciepłowska, Dieta po cholecystektomii, „Współczesna dietetyka”, nr 26 2019.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij