kanapka z pieczywa pszennego z białym serem
Maria Brzegowy

Dieta po usunięciu pęcherzyka (woreczka) żółciowego – zasady, produkty, przepisy

Kamica żółciowa uważana jest za chorobę cywilizacyjną. Dotyka głównie mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych, cierpiących na nadwagę i otyłość. Ryzyko jej rozwoju rośnie wraz z nieprawidłowo prowadzoną dietą, dlatego odpowiednie żywienie będzie miało znaczenie zarówno przy jej profilaktyce, jak i również w trakcie leczenia, po zabiegu operacyjnym, tzw. cholecystektomii. Co można jeść po usunięciu pęcherzyka żółciowego?

  1. Rola diety po cholecystektomii
  2. Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zasady
  3. Ile trwa dieta po wycięciu pęcherzyka żółciowego?
  4. Co można jeść, a czego unikać w diecie bez woreczka żółciowego?
  5. Dieta po cholecystektomii – przykładowe przepisy w pierwszym etapie po resekcji pęcherzyka żółciowego

Rola diety po cholecystektomii

Główną funkcją woreczka żółciowego jest przechowywanie i zagęszczanie żółci, która pomaga trawić tłuszcze. To dlatego każdy chory poddany zabiegowi cholekcystektomii powinien stosować specjalną dietę.

Podstawowymi zasadami diety po usunięciu pęcherzyka żółciowego (cholekcystektomii) są niska zawartość tłuszczu oraz lekkostrawność, by nie obciążać funkcjonowania układu pokarmowego. Ponadto należy w niej nie tylko ograniczać źródła tłuszczu, ale i błonnika oraz ostrych przypraw.

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zasady

W pierwszym okresie po usunięciu (resekcji) pęcherzyka żółciowego zaleca się spożywanie diety o charakterze łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczów. Najważniejsze zasady tego sposobu żywienia obejmują:
– eliminację produktów i pokarmów ciężkostrawnych (takich jak tłuste mięsa, pełnotłuste przetwory mleczne, żółtka jaj itp.);
– eliminację dań zawierających dodatek podgrzanych do wysokiej temperatury tłuszczów;
– stosowanie tzw. dobrych tłuszczy, w niewielkiej ilości, w postaci np. oliwy z oliwek, dodawanej do potraw na zimno;
– znaczne ograniczenie ilości błonnika pokarmowego (czyli surowych warzyw i owoców, razowego pieczywa, grubych kasz, otrębów, pestek i nasion, roślin strączkowych);
– wybieranie łatwostrawnych technik przygotowywania potraw (gotowanie we wodzie, na parze, stopniowo pieczenie w zamkniętym naczyniu albo w rękawie);
– regularne spożywanie posiłków, które nie mogą być zbyt obfite (najlepiej 5 posiłków dziennie, o jednakowych porach dnia).

Powiązane produkty

Ile trwa dieta po wycięciu pęcherzyka żółciowego?

Okres, w którym należy stosować zalecenia diety łatwostrawnej niskotłuszczowej to ok. 3–4 miesięcy (tzw. okres adaptacyjny). W przypadku operacji metodą laparoskopową może być on nieco krótszy – zaleca się skrupulatną samoobserwację i powolne testowanie kolejnych produktów oraz dań.

W kolejnym okresie stopniowo, zgodnie z własną tolerancją rozszerza się dietę o produkty z większą zawartością błonnika pokarmowego (owoce, warzywa, kasze, płatki), który będzie niezbędny w diecie celem dalszej profilaktyki. Zaleca się stosowanie zasady „złotego środka”, tj. np. stopniowe odstawianie chleba pszennego, ale ponieważ przykładowo chleb żytni może być zbyt ciężki, kolejnym rodzajem testowanego pieczywa będzie ten pszenno-żytni, następnie graham, a na końcu razowiec. Jeśli surowe warzywa i owoce, to bez skórki, dojrzałe, o soczystym, delikatnym miąższu, następnie stopniowo całe itd.

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

AKCESORIA KUCHENNE

PROBIOTYKI

Co można jeść, a czego unikać w diecie bez woreczka żółciowego?

Wśród produktów polecanych w pierwszym etapie diety po cholecystektomii znajdują się:

  • produkty zbożowe – pszenne pieczywo, suchary, drobny makaron pszenny, ryż biały, drobne kasze (manna, kuskus), komosa ryżowa, płatki owsiane błyskawiczne, płatki kukurydziane, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, tapioka, amarantus;
  • nabiał – świeże mleko, jogurty, kefiry, maślanki, twarogi, serki twarogowe – chude;
  • tłuszcze (stosowane z rozwagą, na zimno) – oliwa z oliwek, oleje (słonecznikowy, rzepakowy, sezamowy, lniany), masło, margaryna;
  • mięso – drobiowe, cielęcina, chude mięso wołowe, królik; wieprzowina chuda w niewielkich ilościach;
  • ryby – chude ryby (świeże i mrożone) – dorsz, mintaj, morszczuk, sola, tilapia, leszcz, sandacz, pstrąg, flądra, tuńczyk;
  • warzywa – obrane ze skóry, przetworzone (ugotowane, przetarte), młode i soczyste: marchew, buraki, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, pomidor bez skórki, szpinak, koperek, ziemniaki;
  • owoce – pieczone jabłka, bez skóry, morele, brzoskwinie – bez skóry, owoce jagodowe, mało dojrzałe banany, wszystkie owoce w formie obranej i przetworzonej (gotowane, pieczone, przecierane, kisiele, budynie, dżemy);
  • napoje – woda (1,5–2 l dziennie), herbata zielona, owocowa, ziołowa (melisa, mięta, rumianek), słaba czarna herbata, bawarka;
  • zioła, przyprawy – zioła (oregano, bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, koperek), wanilia, cynamon.

Wśród produktów przeciwwskazanych w pierwszym etapie po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego znajdują się z kolei:

  • produkty zbożowe – pieczywo razowe, pełnoziarniste, pumpernikiel, otręby pszenne, grube kasze (gryczana, jęczmienna), ryż brązowy, dziki, płatki zbożowe (żytnie, jęczmienne, płatki owsiane górskie);
  • tłuszcze – olej palmowy, kokosowy, smalec;
  • mięso – tłuste mięso: wieprzowina, kaczka, dziczyzna, tłuste części wołowiny, kiełbasy, podroby, wędzone, pasztety, parówki;
  • ryby – wędzone, przetwory rybne, śledzie w occie, tłuste ryby (łosoś, halibut, pstrąg tęczowy)
  • warzywa - warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brokuły, fasolka szparagowa, brukiew, szparagi, seler, rzodkiewka, rzepa, sałata zielona, surówki, sałatki z majonezem, warzywa marynowane i solone;
  • owoce – nie zaleca się spożywania surowych owoców, ze skórą oraz tych, które mogą przyczyniać się do powstawania wzdęć i zaparć, czereśnie, winogrona, gruszki, surowe śliwki;
  • napoje – napoje gazowane i słodzone, kawa, mocna czarna herbata, alkohol;
  • przyprawy – ostre przyprawy (ostra papryka, chili, czosnek, cebula), gotowe mieszanki przypraw i przyprawy typu „warzywko”.

Dieta po cholecystektomii – przykładowe przepisy w pierwszym etapie po resekcji pęcherzyka żółciowego

Śniadanie – Kanapki z serkiem grani
Wekę (bułkę paryską) skrop odrobiną świeżej oliwy z oliwek. Obłóż serkiem naturalnym typu grani. Posyp posiekanym drobno koperkiem. Podawaj ze słabą czarną herbatą albo bawarką z dodatkiem chudego mleka.

Obiad – Pomarańczowa zupa krem z warzyw
Na parze ugotuj po filiżance pokrojonych w kostkę marchewek oraz dyni, a także pół szklanki ziemniaków. Wrzuć do większego garnka, zalej 1–2 szklankami chudego bulionu – w zależności od gęstości zupy, jaką preferujesz. Całość zmiksuj na gładki krem, dopraw odrobiną soli. Podawaj z posiekaną natką pietruszki, kleksem z naturalnego jogurtu oraz z grzankami z białego pieczywa, przyrządzonymi samodzielnie w domu.

Przekąska – Mus owocowy z pieczonego jabłka i banana
Jabłko obierz, pokrój w kostkę, upraż w rondelku z grubym dnem z odrobiną wody. Gdy będzie całkowicie miękkie, rozgnieć na mus widelcem. Dodaj cynamon, przełóż do szklanki. Średnio dojrzałego banana również rozgnieć widelcem, dodaj do jabłka, delikatnie, częściowo łącząc owoce. Wyłóż na wierzch jogurt naturalny, posyp deser cynamonem.

Kolacja – Grysik na mleku
Szklankę chudego mleka wlej do garnka z nieprzywierającym dnem. Dodaj 1,5 łyżki kaszy manny błyskawicznej oraz łyżeczkę cukru, zagotuj. Odstaw do zgęstnienia i wystudzenia kaszy. Podawaj z łyżką musu owocowego dla dzieci, przygotowanego z dozwolonych owoców.

  1. M. Jarosz, Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2017.
  2. D. Włodarek i in., Dietoterapia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2015.
  3. A. Ciepłowska, Dieta po cholecystektomii, „Współczesna dietetyka”, nr 26 2019.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Atak woreczka żółciowego – objawy. Jak odróżnić ból pęcherzyka żółciowego od innych dolegliwości?

    Przeszywający, nagły ból brzucha po prawej stronie, któremu towarzyszą nudności, wymioty, dreszcze czy gorączka, może oznaczać atak woreczka żółciowego. Dowiedz się, jak rozpoznać ból pęcherzyka żółciowego. Sprawdź też, kiedy z tego typu dolegliwościami należy zgłosić się do lekarza.

  • Dieta wrzodowa – jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach?

    Dieta w chorobie wrzodowej ma za zadanie wesprzeć terapię farmakologiczną. Jadłospis osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy powinien głównie opierać się na posiłkach łatwych do strawienia. Które produkty można jeść, a których lepiej unikać? Poznaj najważniejsze wskazówki żywieniowe oraz przykładowy jadłospis dla chorych na wrzody.  

  • Dieta przy zaburzeniach hormonalnych – najważniejsze zasady

    Układ hormonalny kontroluje funkcje fizjologiczne organizmu – zapewnia jego homeostazę, pełni rolę regulacyjną i odpowiada za nasze samopoczucie. Czy sposób, w jaki się odżywiamy, może mieć wpływ na jego działanie? Jak powinna wyglądać dieta w przypadku pojawienia się określonych zaburzeń hormonalnych? Sprawdźmy! 

  • Dieta na zgagę – jaka będzie odpowiednia?

    Każda osoba cierpiąca na zgagę, powinna zwrócić uwagę na swoje codzienne menu. Dzięki odpowiedniej diecie można złagodzić objawy zgagi. Co należy jeść, a których produktów warto unikać? Jak powinna wyglądać dieta przy zgadze w czasie ciąży? Dowiedz się więcej z poniższego artykułu.

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta lekkostrawna – zasady, produkty lekkostrawne, przepisy, jadłospis

    Dieta lekkostrawna to modyfikacja diety tradycyjnej, która jest zalecana chorym w okresie okołooperacyjnym, osobom starszym oraz zmagającym się z problemami trawiennymi. To także sposób na zwiększenie ilości spożytych kilokalorii w sytuacji, gdy musimy zapobiec utracie masy ciała, np. w trakcie leczenia onkologicznego. Dieta lekkostrawna – dla kogo jest przeznaczona, co jeść, a czego unikać? Jakie metody przygotowywania posiłków będą najlepsze i które dania będą łatwostrawne? 

  • Leki na wyjazd zagraniczny – zasady przewozu leków za granicę i wymagane dokumenty

    Przewóz leków za granicę, nawet na własny użytek, wymaga znajomości zarówno przepisów krajowych, jak i międzynarodowych. Niezależnie od formy i rodzaju leku – czy są to preparaty wydawane na receptę, substancje psychotropowe, czy leki w płynie – konieczne jest ich odpowiednie przygotowanie do transportu. Kluczowe znaczenie mają m.in. oryginalne opakowania, dokumentacja medyczna oraz zgodność z przepisami obowiązującymi w kraju docelowym czy tranzytowym.

  • Czym odstraszać komary i muchy w domu? Skuteczne sposoby

    Obecność komarów i much w domu bywa mocno uciążliwa. Ukąszenia komarów często powodują reakcje alergiczne, muchy mogą przenosić bakterie, wirusy oraz pasożyty. Jak chronić się przed tymi owadami w domu i w ogrodzie? Które naturalne środki będą skuteczne w odstraszaniu komarów i much?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl