Kasza jęczmienna – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Kto powinien włączyć ją do swojego menu?
Karolina Dereń

Kasza jęczmienna – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Kto powinien włączyć ją do swojego menu?

Kasza jęczmienna – znana od lat jako składnik krupniku lub dodatek do dań głównych. Ceni się ją nie tylko za delikatny smak, ale także za dobroczynne właściwości dla naszego organizmu. Kasza jęczmienna to źródło beta-glukanów, które wykazują korzystny wpływ na poziom złego cholesterolu (LDL) czy utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? 

Kasza jęczmienna cieszy się dużą popularnością wśród polskich konsumentów, jest jednym z najchętniej spożywanych rodzajów kasz. Nie ma w tym nic dziwnego – kasza jęczmienna świetnie sprawdza się jako składnik wielu dań. Jest nie tylko smaczna, ale dostarcza także wielu cennych składników sprzyjających zachowaniu zdrowia.  

Kasza jęczmienna – charakterystyka i rodzaje 

Jęczmień  (Hordeum L.) to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Badania archeologiczne wskazują na to, że jęczmień uprawiano już 7000 lat p.n.e. na obszarach Żyznego Półksiężyca. Natomiast pierwsze ślady uprawy jęczmienia na terenie Polski datowane są na III–II w. p.n.e. Również dziś ma ona duże znaczenie gospodarcze. W przemyśle spożywczym ziarno jęczmienia wykorzystywane jest głównie do produkcji kasz.  

Mamy dostęp do kilku rodzajów kaszy jęczmiennej: pęczaku (zwykłego i obtaczanego), kaszy łamanej (wiejskiej) oraz kaszy perłowej (mazurskiej).   

Pęczak zwykły to bielmo ziarna uzyskane po obłuskaniu oczyszczonego ziarna jęczmienia. Pęczak obtaczany natomiast uzyskuje się poprzez wielokrotne obłuskiwanie ziarna, a następnie poddanie go obtaczaniu w specjalnej maszynie, w celu usunięcia resztek łuski i uzyskania gładkiej powierzchni. Kasza wiejska (inaczej łamana) uzyskiwana jest w wyniku rozdrabniania pęczaku i posortowania go na frakcje. Natomiast kasza perłowa jest produktem powstałym poprzez polerowanie powierzchni kaszy łamanej. Pod względem wielkości kaszę jęczmienną łamaną i perłową dzieli się na drobną, średnią lub grubą. 

Kasza jęczmienna – wartości odżywcze, kcal i indeks glikemiczny

Wartości odżywcze kaszy jęczmiennej zależą od jej rodzaju. W przypadku kaszy jęczmiennej pęczak (suchej) 100 g produktu dostarcza 354 kcal, 73,48 g węglowodanów, 12,48 g białka, 2,3 g tłuszczu oraz 17,3 g błonnika.  

Dla porównania: kasza jęczmienna perłowa sucha w analogicznej ilości dostarcza 352 kcal, 77,72 g węglowodanów, 9,91 g białka, 1,16 g tłuszczu oraz 15,6 g błonnika.

Kasze jęczmienne zawierają witaminy z grupy B, a także witaminy E, A oraz K. Wśród składników mineralnych na uwagę zasługuje spora zawartość selenu. W kaszy jęczmiennej znajdziemy również magnez, wapń, potas i fosfor.

Z dostępnych rodzajów kasz jęczmiennych pęczak charakteryzuje się największą zawartością dobroczynnych składników, a także najniższym indeksem glikemicznym. Indeks glikemiczny (IG) ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak wynosi 25.   

Powiązane produkty

Właściwości kaszy jęczmiennej 

Jęczmień, obok owsa, wyróżnia się na tle innych zbóż największą zawartością frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego, a zwłaszcza beta-glukanów. Dzięki temu regularne spożywanie kasz jęczmiennych przyczyniać się będzie do obniżenia poziomu cholesterolu LDL (zwanego potocznie złym cholesterolem). Błonnik rozpuszczalny pomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, przez co jest korzystny w profilaktyce cukrzycy typu drugiego. Oprócz tego w badaniach klinicznych potwierdzono korzystny wpływ beta-glukanów na układ odpornościowy (wpływają one na potęgowanie działania komórek odpornościowych oraz na szybkość produkcji krwi w szpiku). Odpowiednia ilość błonnika w diecie wiąże się również z zapobieganiem rozwoju nadwagi oraz otyłości. 

Kasza jęczmienna – dla kogo tak, a dla kogo nie? 

Kasze jęczmienne są polecane w codziennym menu, a także w profilaktyce chorób układu krwionośnego, profilaktyce cukrzycy oraz osobom ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu frakcji LDL we krwi.  

Kasza pęczak, tak jak inne kasze gruboziarniste, polecana jest osobom nie tylko odchudzającym się, ale również chorującym na cukrzycę oraz cierpiącym z powodu zaparć

Warto jednak pamiętać, że pęczak mimo wielu zalet nie jest polecany m.in. w chorobie wrzodowej czy przy problemach ze wzdęciami, biegunkąw takich sytuacjach lepiej sprawdzi się kasza jęczmienna łamana (inaczej wiejska).  

Należy mieć na uwadze, że jęczmień należy do zbóż glutenowych, więc kasze jęczmienne nie będą odpowiednie dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać glutenu.  

Kasza jęczmienna – jak przyrządzać? Ile gotować? 

Sposób, w jaki należy przyrządzać kaszę jęczmienną oraz jak długo ją gotować, zależy przede wszystkim od jej rodzaju. Przed gotowaniem kaszę jęczmienną należy kilkukrotnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. W przypadku kaszy jęczmiennej pęczak do ugotowania 1 szklanki kaszy na sypko używamy 2,5 szklanki wody. Kaszę należy wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody (można dodać łyżkę np. oliwy z oliwek). Gdy kasza się zagotuje, należy zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15–20 minut. Po tym czasie można wyłączyć ogień i pozostawić kaszę pod przykrywką przez około 10–15 minut.  

W przypadku kaszy jęczmiennej perłowej lub łamanej proces gotowania jest bardzo podobny, ale należy użyć lekko zmodyfikowanych proporcji i na jedną szklankę kaszy użyć dwóch szklanek wody. Zmodyfikowaniu ulega też czas gotowania kaszy; będzie on zależał od jej wielkości – w przypadku kaszy drobnej będzie to około 10 minut od zagotowania, średniej ok. 12 minut, a grubej w przybliżeniu 15 minut.  

Kasza jęczmienna w kuchni – co można z niej zrobić? Do czego dodawać, z czym łączyć? 

Kasza jęczmienna używana jest powszechnie jako składnik krupniku, a także innych zup, na przykład pomidorowej czy grzybowej. Oprócz tego idealnie pasuje jako dodatek do dań głównych, a także jako składnik gołąbków i sałatek. Kaszę jęczmienną można również spożywać na słodko, przygotowywaną na mleku wraz z dodatkiem np. świeżych owoców i orzechów. Z kaszy jęczmiennej można przygotować kaszotto z warzywami, a także różnego rodzaju zapiekanki. Sprawdzi się również jako farsz do pierogów czy składnik wegetariańskich kotletów

Zdrowe przepisy na dania z kaszą jęczmienną 

Pęczotto z pieczarkami i cukinią 

Składniki: 

  • kasza jęczmienna pęczak – 50 gramów,
  • pieczarki – 1 garść, 
  • cukinia – 0,5 sztuki, 
  • cebula – 0,5 sztuki, 
  • marchew – 1 sztuka,
  • czosnek – 1 ząbek, 
  • bulion warzywny – 1 szklanka, 
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka,
  • świeża natka pietruszki – 1 łyżka,
  • przyprawy: pieprz, sól. 

Przygotowanie: pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę, poddusić na patelni natłuszczonej olejem rzepakowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić odrobiną soli, pieprzem. Kaszę przepłukać, przełożyć na patelnię i chwilkę smażyć, cały czas mieszając. Na patelnię wlać część bulionu, mieszać co jakiś czas, aż kasza wchłonie bulion. Dodać startą na grubych oczkach marchew i cukinię. Następnie dodawać kolejne porcje bulionu do momentu, aż kasza będzie miękka. Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.  

Kasza jęczmienna na słodko 

Składniki: 

  • kasza jęczmienna perłowa lub łamana (drobna) – 50 g,
  • mleko – 1 szklanka, 
  • jabłko – 1 sztuka, 
  • orzechy włoskie – 3–4 sztuki, 
  • cynamon – pół łyżeczki.  

Przygotowanie: kaszę przepłukać, przełożyć do garnka, wlać około 150 ml mleka, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie płyn, następnie dodać pozostałą część mleka. Gotować, aż kasza wchłonie całość mleka. Jabłko pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z cynamonem, orzechy posiekać. Kaszę przełożyć na talerz, ułożyć na niej pokrojone jabłko i posypać orzechami.

  1. F. Atkinson, K. Foster-Powell, J. Brand-Miller, International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values, „Diab Care”, nr 31 (12) 2008. 
  2. M. Jarosz (red.), Normy żywienia dla populacji Polski ich zastosowanie, Warszawa 2020. 
  3. Z. Rzedzicki, A. Wirkijowska, Charakterystyka składu chemicznego przetworów jęczmiennych ze szczególnym uwzględnieniem składu frakcyjnego błonnika pokarmowego, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 1 (56) 2008. 
  4. R. Tobiasz-Salach, B. Krochmal-Marczak, Jęczmień, jego uprawa i możliwości wykorzystania ziarna w żywieniu człowieka, 
  5. A. Wirkijowska, Z. Rzedzicki, A. Sobota i in., Jęczmień w żywieniu człowieka, „Polish Journal of Agronomy”, nr 25 2016. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Jak zacząć biegać? ABC biegania dla początkujących

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Jak zacząć biegać? O czym pamiętać i na co zwrócić uwagę, aby nie zrobić sobie krzywdy? Zobacz nasz poradnik ABC biegania dla początkujących. 

  • Prawidłowa rozgrzewka przed bieganiem – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

    W temacie rozgrzewki przed treningiem każdy słyszał niejedno i każdy wie, że wykonywać ją trzeba. Czy jednak za teorią idzie praktyka? Czy wiesz, dlaczego należy wykonywać rozgrzewkę i co możemy dzięki niej zyskać? Ile powinna trwać i czego należy w niej unikać? Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

  • Co jeść na redukcji? Dieta dla dziewczyny 75 kg (aktywny tryb życia). Efekty

    Sezon wakacyjny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim każdy z nas chciałby wyglądać jak najlepiej! Bardzo często przed wakacjami decydujemy się na diety redukcyjne, które pozwolą na pozbycie się zbędnych kilogramów i poprawę sylwetki. Jak wygląda taka dieta i co jeść na redukcji przy aktywnym trybie życia?

  • Czy trzeba myć banany przed jedzeniem?

    Nie myjesz bananów przed zjedzeniem? Czas to zmienić! Konieczność mycia warzyw i owoców przed spożyciem dla większości konsumentów jest oczywista. Z drobnym wyjątkiem. Żyjemy w przeświadczeniu, że produktów spożywczych, które przed zjedzeniem obiera się ze skóry, np. bananów, myć nie trzeba. Najwyższa pora zmienić dotychczasowe nawyki.

  • Czy można poprawić nastrój dietą?

    Depresja i stany lękowe to obecnie najczęściej występujące schorzenia psychiczne na świecie, których objawy istotnie wpływają na samopoczucie psychofizyczne, codzienne funkcjonowanie oraz ogólną jakość życia. W ostatnich latach ogromnym zainteresowaniem cieszy się wpływ sposobu odżywiania nie tylko na zdrowie fizyczne, lecz także psychiczne. Obecnie dobrze wiadomo, że niedobory żywieniowe mogą zwiększać ryzyko rozwoju depresji i negatywnie wpływać na samopoczucie.

  • Co pić na stres i zmęczenie?

    Stres jest reakcją organizmu na zaburzenie stanu równowagi. Przewlekły stres przyczynia się do ogólnego obniżenia jakości życia i szerokiej gamy zaburzeń, w tym nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, chorób układu krążenia, chorób zapalnych jelit oraz trudności natury psychologicznej czy psychiatrycznej. Dobrze wiadomo, że prawidłowy stan nawodnienia organizmu korzystnie wpływa na samopoczucie psychofizyczne. Oprócz samej wody można wyszczególnić kilka gorących napojów, których regularne picie może wspomagać organizm w radzeniu sobie ze stresem, niepokojem i nadmiernym zmęczeniem.

  • Jakie suplementy mogą pomóc na stres i zmęczenie?

    Dbałość o zdrowie psychiczne sprowadza się do odpowiedniego stylu życia, który uwzględnia systematycznie wykonywaną aktywność fizyczną, właściwy sposób odżywiania, należytą higienę snu, dobre relacje z bliskimi, wsparcie społeczne oraz znajdowanie czasu na odpoczynek i relaks. Wiele osób zmagających się z chronicznym stresem i zmęczeniem decyduje się często na suplementację diety preparatami bogatymi w bioaktywne składniki wspierające prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego oraz gospodarki hormonalnej. Istnieje co najmniej kilka substancji bioaktywnych, które rzeczywiście mogą wspomagać organizm w walce ze stresem oraz wzmożonym napięciem i zmęczeniem.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij