×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko zakażenia się koronawirusem

Dotychczasowe obserwacje lekarzy wskazywały, że niedobór witaminy D w organizmie, z którym w większym lub mniejszym stopniu zmaga się większość z nas, może zwiększać prawdopodobieństwo zakażenia koronawirusem. Były to jednak wyłącznie obserwacje niepoparte badaniami o jednoznacznych wynikach. Te przypuszczenia, choć nie całkowicie, potwierdziło badanie naukowców z Uniwersytetu w Chicago. 

Chorym na Covid-19 częściej brakuje witaminy D

Wnioski dotyczące witaminy D płyną między innymi z informacji dotyczących demograficznej i społecznej skali pandemii i jej skutków. Wiadomo, że więcej ofiar śmiertelnych i ciężko chorych pacjentów znajduje się w społecznościach afroamerykańskich w USA oraz czarnoskórej i azjatyckiej w Wielkiej Brytanii. W ich wypadku w grę wchodzić mogą takie czynniki jak: ubóstwo czy problemy z dostępem do opieki zdrowotnej, ale też deficyty witaminy D w stosunkowo monotonnej diecie. 

Naukowcy z Uniwersytetu w Chicago postanowili więc zweryfikować to przekonanie, poddając analizie dane o zdrowiu pacjentów, którzy wzięli udział w testach na obecność SARS-CoV-2, co do których znane były również aktualne dane dotyczące stężenia witaminy D w organizmie.

Jak się okazało, 21 proc. osób, u których stwierdzono niedobór witaminy D, uzyskało pozytywny wynik testu na obecność koronawirusa. Naukowcy zauważają jednak, że na przestrzeni 12 miesięcy poziom witaminy D w organizmach uczestników badania mógł się zmieniać i w chwili zakażenia (lub wykonywania testu) mógł być inny niż wskazywałyby na to wyniki. 

Witamina D kontra odporność

Nie ma więc jednoznacznych dowodów na związek między niedoborem witaminy D w organizmie a ryzykiem złapania koronawirusa, co jednak nie powinno powstrzymywać przed suplementacją lub włączeniem do diety produktów, które ją zawierają. Witamina D jest kluczowa między innymi dla rozwoju układ kostnoszkieletowego, a większość z nas zmaga się z jej deficytem. 

Ponadto część badań sugeruje, że witamina D może odgrywać rolę w procesach odpornościowych, zmniejszać podatność organizmu na infekcje atakujące układ oddechowy, w tym na grupę i przeziębienie. Pandemia mogła być pośrednią przyczyną zwiększenia niedoborów, ponieważ dla syntezy witaminy D w organizmie niezbędne jest światło słoneczne. Gdy jednak zalecano nam pozostawanie w domach, proces ten nie mógł zostać aktywowany.

Witamina D a koronawirus

Badaniem roli witaminy D w przebiegu infekcji Covid-19 zajmowało się do tej pory wiele zespołów. W maju informowano o wstępnych wynikach ośmiu z nich, które sugerowały, że prawidłowy poziom witaminy D w organizmie może pomóc uniknąć burzy cytokinowej, będącej zwiastunem ciężkiego przebiegu zakażenia mogącego prowadzić do śmierci. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Elisabeth Hospital Foundation Trust polegało na zbadaniu stężenia witaminy D w organizmach mieszkańców 20 europejskich krajów. 

W państwach, gdzie średnie stężenia witaminy były niższe, liczba zakaźnych i zmarłych z tytułu Covid-19 była wyższa w porównaniu do państw, w których problem niedoboru był mniejszy. Do podobnych wniosków doszli badacze z Northwestern University w Chicago, którzy oszacowali ryzyko rozwoju ciężkiej formy Covid-19 u osób z deficytami witaminy D na 17 proc. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. Luntz S., Best evidence yet that vitamin D reduces Covid-19 risk, "iflscience.com" [online], https://www.iflscience.com/health-and-medicine/best-evidence-yet-that-vitamin-d-reduces-covid-19-risk/, [dostęp:] 04.09.2020 r. 
  2. Meltzer D. O., Best T. J., Zhang H. i in., Association of vitamin D status and other clinical characteristics with COVID-19 test results, “JAMA Netw Open” 2020, nr 3(9), doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.19722, [dostęp:] 04.09.2020 r.
  3. Daneshkhah A., Vasundhara A., Eshein A., The possible role of vitamin D in suppressing cytokine storm and associated mortality in COVID-19 patients, “medRxiv” 2020, 04.08.20058578; doi: https://doi.org/10.1101/2020.04.08.20058578, [dostęp:] 04.09.2020 r.

Podziel się: