
Niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko zakażenia się koronawirusem
Chorym na Covid-19 częściej brakuje witaminy D
Wnioski dotyczące witaminy D płyną między innymi z informacji dotyczących demograficznej i społecznej skali pandemii i jej skutków. Wiadomo, że więcej ofiar śmiertelnych i ciężko chorych pacjentów znajduje się w społecznościach afroamerykańskich w USA oraz czarnoskórej i azjatyckiej w Wielkiej Brytanii. W ich wypadku w grę wchodzić mogą takie czynniki jak: ubóstwo czy problemy z dostępem do opieki zdrowotnej, ale też deficyty witaminy D w stosunkowo monotonnej diecie.
Naukowcy z Uniwersytetu w Chicago postanowili więc zweryfikować to przekonanie, poddając analizie dane o zdrowiu pacjentów, którzy wzięli udział w testach na obecność SARS-CoV-2, co do których znane były również aktualne dane dotyczące stężenia witaminy D w organizmie.
Witamina D kontra odporność
Nie ma więc jednoznacznych dowodów na związek między niedoborem witaminy D w organizmie a ryzykiem złapania koronawirusa, co jednak nie powinno powstrzymywać przed suplementacją lub włączeniem do diety produktów, które ją zawierają. Witamina D jest kluczowa między innymi dla rozwoju układ kostnoszkieletowego, a większość z nas zmaga się z jej deficytem.
Ponadto część badań sugeruje, że witamina D może odgrywać rolę w procesach odpornościowych, zmniejszać podatność organizmu na infekcje atakujące układ oddechowy, w tym na grupę i przeziębienie. Pandemia mogła być pośrednią przyczyną zwiększenia niedoborów, ponieważ dla syntezy witaminy D w organizmie niezbędne jest światło słoneczne. Gdy jednak zalecano nam pozostawanie w domach, proces ten nie mógł zostać aktywowany.
Polecane dla Ciebie
Witamina D a koronawirus
Badaniem roli witaminy D w przebiegu infekcji Covid-19 zajmowało się do tej pory wiele zespołów. W maju informowano o wstępnych wynikach ośmiu z nich, które sugerowały, że prawidłowy poziom witaminy D w organizmie może pomóc uniknąć burzy cytokinowej, będącej zwiastunem ciężkiego przebiegu zakażenia mogącego prowadzić do śmierci. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Elisabeth Hospital Foundation Trust polegało na zbadaniu stężenia witaminy D w organizmach mieszkańców 20 europejskich krajów.