
Więcej warzyw w diecie to niższe ciśnienie krwi
Redukcja mięsa jest dobra dla zdrowia
Zgodnie z wnioskami płynącymi z publikacji w piśmie Journal of Hypertension, każda próba redukcji mięsa i nabiału w diecie na rzecz roślin jest dobra dla zdrowia, a konkretnie obniża ciśnienie krwi, co wiąże się z mniejszym ryzykiem zawału serca, udaru i chorób układu sercowo–naczyniowego.
Wspomniane wnioski zostały podsumowane po analizie dostępnych badań na ten temat wykonywanych w warunkach klinicznych, w ramach których dokonano porównania siedmiu różnych typów diet roślinnych (lub głównie roślinnych – część z nich dopuszczała spożycie niewielkich ilości nabiału i mięsa) ze standardową mięsno–nabiałową dietą. W ten sposób naukowcy chcieli się przekonać, w jaki sposób każda z nich wpłynie na wysokość ciśnienia krwi. Za dietę spełniającą kryteria roślinnej uznano taką, w której dominują owoce, warzywa, produkty z pełnego ziarna, strączki, orzechy i nasiona, jak również tę, gdzie poza roślinami spożywa się niewielkie ilości nabiału i mięsa. Wśród siedmiu typów diet uwzględnionych w badaniu znalazły się:
- dieta nordycka, w której dominują rośliny, ryby jaja,
- dieta bogata w warzywa i owoce,
- dieta wysokobłonnikowa, w której dominuje pełne ziarno i warzywa strączkowe,
- dieta laktoowowegetariańska, a więc roślinna z dopuszczeniem nabiału i jaj,
- dieta DASH, czyli dieta dla serca, z ograniczeniem soli, cukru i tłuszczy nasyconych,
- dieta śródziemnomorska, gdzie ogranicza się mięso na rzecz dużych ilości warzyw, owoców, mięs, ryb, jaj i orzechów,
- dieta wegańska, a więc składająca się wyłącznie z produktów roślinnych.
- diety roślinne (wegańska i wegeteriańska), a więc całkowicie pozbawione mięsa, są uważane za sprzyjające niższemu ciśnieniu krwi, ale jak dotąd nie badano, czy okazyjna konsumpcja mięsa i nabiału wpływa na ich skuteczność w tej sferze.
Im więcej roślin w diecie, tym niższe ciśnienie
U osób na niej przebywających ciśnienie udało się obniżyć o 5.53/3.79 mmHg w przypadku zdrowej diety kontrolnej i aż o 8.74/6.05 w przypadku diety standardowej, a więc niezbilansowanej. Naukowcy szacują, że zwiększenie udziału roślin w każdej diecie pozwalała obniżyć ryzyko udaru o 14 proc., zawału serca o 9 proc. praz śmiertelności z tytułu chorób tego rodzaju o 7 proc. Można więc wnioskować, że aby pomóc sercu, nie trzeba całkowicie eliminować mięsa czy nabiału z diety i każda próba zwiększenia ilości roślin w codziennym jadłospisie sprzyja zdrowiu. Autorzy badania dodają, że redukcja spożycia mięsa i nabiału to również dobra informacja dla planety, ponieważ przełoży się na niższą emisję gazów cieplarnianych i ograniczenie rozmiarów terenów rolniczych związane z mniejszą potrzebą hodowli zwierząt.
Powiązane produkty
Niższe ciśnienie krwi to mniejsze ryzyko chorób
Wysokie ciśnienie jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka w przypadku ataków serca, udarów oraz innych schorzeń układu sercowo–naczyniowego. Zmniejszenie ciśnienia krwi niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Można to osiągnąć, zmieniając dietę na zdrowszą, ale także, rezygnując z używek czy zwiększając poziom aktywności fizycznej. Szacuje się, że zwiększenie udziału roślin w diecie jest w stanie zapobiec nawet 5 milionom zgonów rocznie powiązanych między innymi z ogólnym obniżeniem ciśnienia.