Więcej warzyw w diecie to niższe ciśnienie krwi
Katarzyna Szulik

Więcej warzyw w diecie to niższe ciśnienie krwi

Dieta roślinna niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych, a to w połączeniu z rosnącym asortymentem wegańskiej i wegetariańskiej żywności sprawia, że coraz więcej osób porzuca nabiał i mięso. Okazuje się, że czerpanie korzyści z roślinnej diety nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Naukowcy z University of Warwick odkryli, że spożywanie niewielkich ilości mięsa i nabiału obok solidnej porcji warzyw wpływa zbawiennie na ciśnienie krwi, w sposób wyraźny je obniżając. 

Redukcja mięsa jest dobra dla zdrowia

Zgodnie z wnioskami płynącymi z publikacji w piśmie Journal of Hypertension, każda próba redukcji mięsa i nabiału w diecie na rzecz roślin jest dobra dla zdrowia, a konkretnie obniża ciśnienie krwi, co wiąże się z mniejszym ryzykiem zawału serca, udaru i chorób układu sercowo–naczyniowego. 

Wspomniane wnioski zostały podsumowane po analizie dostępnych badań na ten temat wykonywanych w warunkach klinicznych, w ramach których dokonano porównania siedmiu różnych typów diet roślinnych (lub głównie roślinnych – część z nich dopuszczała spożycie niewielkich ilości nabiału i mięsa) ze standardową mięsno–nabiałową dietą. W ten sposób naukowcy chcieli się przekonać, w jaki sposób każda z nich wpłynie na wysokość ciśnienia krwi. Za dietę spełniającą kryteria roślinnej uznano taką, w której dominują owoce, warzywa, produkty z pełnego ziarna, strączki, orzechy i nasiona, jak również tę, gdzie poza roślinami spożywa się niewielkie ilości nabiału i mięsa. Wśród siedmiu typów diet uwzględnionych w badaniu znalazły się:

  • dieta nordycka, w której dominują rośliny, ryby jaja,
  • dieta bogata w warzywa i owoce,
  • dieta wysokobłonnikowa, w której dominuje pełne ziarno i warzywa strączkowe,
  • dieta laktoowowegetariańska, a więc roślinna z dopuszczeniem nabiału i jaj,
  • dieta DASH, czyli dieta dla serca, z ograniczeniem soli, cukru i tłuszczy nasyconych,
  • dieta śródziemnomorska, gdzie ogranicza się mięso na rzecz dużych ilości warzyw, owoców, mięs, ryb, jaj i orzechów,
  • dieta wegańska, a więc składająca się wyłącznie z produktów roślinnych.
  • diety roślinne (wegańska i wegeteriańska), a więc całkowicie pozbawione mięsa, są uważane za sprzyjające niższemu ciśnieniu krwi, ale jak dotąd nie badano, czy okazyjna konsumpcja mięsa i nabiału wpływa na ich skuteczność w tej sferze. 

Im więcej roślin w diecie, tym niższe ciśnienie

W ramach analizy naukowcy wzięli pod lupę 41 badań z udziałem niemal 8,5 tysiąca uczestników. Jak się okazało, większość wyżej wspomnianych diet prowadziła do obniżenia ciśnienia. W największym stopniu dotyczyło to diety DASH, stworzonej z myślą o osobach mających problemy kardiologiczne i związane z sercem.

U osób na niej przebywających ciśnienie udało się obniżyć o 5.53/3.79 mmHg w przypadku zdrowej diety kontrolnej i aż o 8.74/6.05 w przypadku diety standardowej, a więc niezbilansowanej. Naukowcy szacują, że zwiększenie udziału roślin w każdej diecie pozwalała obniżyć ryzyko udaru o 14 proc., zawału serca o 9 proc. praz śmiertelności z tytułu chorób tego rodzaju o 7 proc. Można więc wnioskować, że aby pomóc sercu, nie trzeba całkowicie eliminować mięsa czy nabiału z diety i każda próba zwiększenia ilości roślin w codziennym jadłospisie sprzyja zdrowiu. Autorzy badania dodają, że redukcja spożycia mięsa i nabiału to również dobra informacja dla planety, ponieważ przełoży się na niższą emisję gazów cieplarnianych i ograniczenie rozmiarów terenów rolniczych związane z mniejszą potrzebą hodowli zwierząt. 

Powiązane produkty

Niższe ciśnienie krwi to mniejsze ryzyko chorób

Wysokie ciśnienie jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka w przypadku ataków serca, udarów oraz innych schorzeń układu sercowo–naczyniowego. Zmniejszenie ciśnienia krwi niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Można to osiągnąć, zmieniając dietę na zdrowszą, ale także, rezygnując z używek czy zwiększając poziom aktywności fizycznej. Szacuje się, że zwiększenie udziału roślin w diecie jest w stanie zapobiec nawet 5 milionom zgonów rocznie powiązanych między innymi z ogólnym obniżeniem ciśnienia.

  1. The effect of plant–based dietary patterns on blood pressure: a systematic review and meta–analysis of controlled intervention trials, Journal of Hypertension 2020, DOI: 10.1097/HJH0000000000002604, [dostęp:] 27.07.2020 r.
  2. University of Warwick, Plant–based diets shown to lower blood pressure even with limited meat and dairy, "eurekalert.org" [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020–07/uow–pds072420.php, [dostęp:] 27.07.2020 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Ospa wietrzna u dorosłych i dzieci – objawy ospy wietrznej, przebieg choroby, powikłania, szczepionka

    Ospa wietrzna, nazywana potocznie wiatrówką, jest wysoce zakaźną chorobą o etiologii wirusowej. Wywoływana jest przez wirusa Varicella-zoster virus (VZV), który jest identyczny z wirusem półpaśca. Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową. Jak rozpoznać chorobę, ile trwa, jak ją leczyć i jakie mogą być powikłania ospy?

  • Marihuana medyczna – na czym polega leczenie konopiami?

    U schyłku okresu PRL, w 1985 roku, wprowadzono przepisy karne, które zakazały używania w Polsce marihuany. Kontrowersje wywoływał pogląd, że wykorzystanie tej substancji do celów medycznych stało się również niedostępne, a wręcz karalne. Dopiero po 32 latach (w 2017 roku) stworzono przepisy, które formalnie zezwoliły na legalne wprowadzanie marihuany do obrotu jako surowca farmaceutycznego, a także na zastosowanie jej w leczeniu i łagodzeniu objawów towarzyszących określonym chorobom. Co warto wiedzieć o marihuanie medycznej?

  • Najlepszy krem na oparzenia – alantoina? Jakie ma właściwości?

    Alantoina ze względu na silne działanie regeneracyjne, nawilżające oraz łagodzące wykorzystywana jest w licznych produktach kosmetycznych. Obecnie w przemyśle kosmetycznym stosuje się głównie alantoinę pochodzenia syntetycznego. Jest częstym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry bardzo wrażliwej, w tym skóry niemowląt i dzieci. Występuje w balsamach, kremach do ciała oraz emulsjach do kąpieli. Preparaty z jej dodatkiem wykazują działanie regenerujące i łagodzące podrażnienia.

  • Szczepionka na grypę – kto i kiedy powinien się zaszczepić? Którą szczepionkę wybrać?

    W zależności od sezonu epidemicznego w Polsce liczba zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę osiąga od kilkuset tysięcy do nawet kilku milionów. Zazwyczaj największą liczbę zachorowań odnotowuje się pomiędzy styczniem a marcem. W zależności od grupy osób szczepionych i sezonu grypowego szczepionki na grypę chronią przed infekcją grypową ok. 40–70% zaszczepionych osób oraz zabezpieczają w znacznym stopniu przed powikłaniami pogrypowymi.

  • Silikony w kosmetykach – czy są bezpieczne?

    Silikony to składniki zaliczające się do tych niesłusznie uznawanych za niebezpieczne. Przybliżamy fakty i obalamy mity z nimi związane. Podpowiadamy: jakie właściwości mają silikony? W których kosmetykach znajdziemy silikony? Czy są bezpieczne? Dla kogo kosmetyki z silikonami są wskazane, a kto powinien od nich stronić?

  • Kolagen w proszku – czym jest i jak stosować?

    https://www.doz.pl/czytelnia/a17707-Najmocniejszy_kolagen_do_picia__jaki_jest_najlepiej_przyswajalnyKolagen w proszku jest jedną z postaci suplementów diety zawierających hydrolizowany kolagen. Peptydy kolagenowe naturalnie występują w organizmie człowieka – w skórze, kościach, ścięgnach i tkankach łącznych. Kolagen pozyskiwany jest najczęściej ze źródeł zwierzęcych: skóry, kości, tkanek krów, świń, ryb. W procesie hydrolizy kolagen jest rozkładany do mniejszych peptydów, które są łatwiej wchłaniane i przyswajane przez organizm. Kolagen w proszku stanowi suplement diety rekomendowany zazwyczaj w celu poprawy stanu skóry, włosów, paznokci, stawów i kości.

  • Nadmiar antyoksydantów wywołuje raka?

    Nowe badanie wykazało, że przeciwutleniacze, takie jak witaminy C i E, aktywują mechanizm stymulujący wzrost nowych naczyń krwionośnych w guzach nowotworowych, pomagając im rosnąć i dawać przerzuty. Naukowcy twierdzą, że ich odkrycia podkreślają potencjalne ryzyko przyjmowania suplementów przeciwutleniających wtedy, gdy nie są one potrzebne.

  • Jeden zastrzyk zamiast chemioterapii – nowa metoda leczenia raka

    Pierwszymi pacjentami na świecie, którzy skorzystają z terapii onkologicznej w formie zastrzyku, będą Anglicy. Jest to alternatywa dla klasycznego wlewu wykorzystywanego w leczeniu nowotworów. Na czym polega ten rodzaj leczenia? Czy pacjenci w Polsce także będą mogli uczestniczyć w takiej terapii?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij