Więcej warzyw w diecie to niższe ciśnienie krwi
Katarzyna Szulik

Więcej warzyw w diecie to niższe ciśnienie krwi

Dieta roślinna niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych, a to w połączeniu z rosnącym asortymentem wegańskiej i wegetariańskiej żywności sprawia, że coraz więcej osób porzuca nabiał i mięso. Okazuje się, że czerpanie korzyści z roślinnej diety nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Naukowcy z University of Warwick odkryli, że spożywanie niewielkich ilości mięsa i nabiału obok solidnej porcji warzyw wpływa zbawiennie na ciśnienie krwi, w sposób wyraźny je obniżając. 

Redukcja mięsa jest dobra dla zdrowia

Zgodnie z wnioskami płynącymi z publikacji w piśmie Journal of Hypertension, każda próba redukcji mięsa i nabiału w diecie na rzecz roślin jest dobra dla zdrowia, a konkretnie obniża ciśnienie krwi, co wiąże się z mniejszym ryzykiem zawału serca, udaru i chorób układu sercowo–naczyniowego. 

Wspomniane wnioski zostały podsumowane po analizie dostępnych badań na ten temat wykonywanych w warunkach klinicznych, w ramach których dokonano porównania siedmiu różnych typów diet roślinnych (lub głównie roślinnych – część z nich dopuszczała spożycie niewielkich ilości nabiału i mięsa) ze standardową mięsno–nabiałową dietą. W ten sposób naukowcy chcieli się przekonać, w jaki sposób każda z nich wpłynie na wysokość ciśnienia krwi. Za dietę spełniającą kryteria roślinnej uznano taką, w której dominują owoce, warzywa, produkty z pełnego ziarna, strączki, orzechy i nasiona, jak również tę, gdzie poza roślinami spożywa się niewielkie ilości nabiału i mięsa. Wśród siedmiu typów diet uwzględnionych w badaniu znalazły się:

  • dieta nordycka, w której dominują rośliny, ryby jaja,
  • dieta bogata w warzywa i owoce,
  • dieta wysokobłonnikowa, w której dominuje pełne ziarno i warzywa strączkowe,
  • dieta laktoowowegetariańska, a więc roślinna z dopuszczeniem nabiału i jaj,
  • dieta DASH, czyli dieta dla serca, z ograniczeniem soli, cukru i tłuszczy nasyconych,
  • dieta śródziemnomorska, gdzie ogranicza się mięso na rzecz dużych ilości warzyw, owoców, mięs, ryb, jaj i orzechów,
  • dieta wegańska, a więc składająca się wyłącznie z produktów roślinnych.
  • diety roślinne (wegańska i wegeteriańska), a więc całkowicie pozbawione mięsa, są uważane za sprzyjające niższemu ciśnieniu krwi, ale jak dotąd nie badano, czy okazyjna konsumpcja mięsa i nabiału wpływa na ich skuteczność w tej sferze. 

Im więcej roślin w diecie, tym niższe ciśnienie

W ramach analizy naukowcy wzięli pod lupę 41 badań z udziałem niemal 8,5 tysiąca uczestników. Jak się okazało, większość wyżej wspomnianych diet prowadziła do obniżenia ciśnienia. W największym stopniu dotyczyło to diety DASH, stworzonej z myślą o osobach mających problemy kardiologiczne i związane z sercem.

U osób na niej przebywających ciśnienie udało się obniżyć o 5.53/3.79 mmHg w przypadku zdrowej diety kontrolnej i aż o 8.74/6.05 w przypadku diety standardowej, a więc niezbilansowanej. Naukowcy szacują, że zwiększenie udziału roślin w każdej diecie pozwalała obniżyć ryzyko udaru o 14 proc., zawału serca o 9 proc. praz śmiertelności z tytułu chorób tego rodzaju o 7 proc. Można więc wnioskować, że aby pomóc sercu, nie trzeba całkowicie eliminować mięsa czy nabiału z diety i każda próba zwiększenia ilości roślin w codziennym jadłospisie sprzyja zdrowiu. Autorzy badania dodają, że redukcja spożycia mięsa i nabiału to również dobra informacja dla planety, ponieważ przełoży się na niższą emisję gazów cieplarnianych i ograniczenie rozmiarów terenów rolniczych związane z mniejszą potrzebą hodowli zwierząt. 

Polecane dla Ciebie

Niższe ciśnienie krwi to mniejsze ryzyko chorób

Wysokie ciśnienie jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka w przypadku ataków serca, udarów oraz innych schorzeń układu sercowo–naczyniowego. Zmniejszenie ciśnienia krwi niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Można to osiągnąć, zmieniając dietę na zdrowszą, ale także, rezygnując z używek czy zwiększając poziom aktywności fizycznej. Szacuje się, że zwiększenie udziału roślin w diecie jest w stanie zapobiec nawet 5 milionom zgonów rocznie powiązanych między innymi z ogólnym obniżeniem ciśnienia.

  1. The effect of plant–based dietary patterns on blood pressure: a systematic review and meta–analysis of controlled intervention trials, Journal of Hypertension 2020, DOI: 10.1097/HJH0000000000002604, [dostęp:] 27.07.2020 r.
  2. University of Warwick, Plant–based diets shown to lower blood pressure even with limited meat and dairy, "eurekalert.org" [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020–07/uow–pds072420.php, [dostęp:] 27.07.2020 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Czym są beta-blokery i kiedy należy je stosować? Leki nowej generacji

    Efektem działania beta-blokerów jest m.in. zwolnienie akcji serca i jego kurczliwości, zmniejszenie zapotrzebowania mięśnia sercowego na tlen czy zmniejszenie ilości krwi, jaką podczas skurczu wyrzucają komory serca. W Polsce najczęściej rekomendowane przez lekarzy beta-blokery to: bisoprolol, metoprolol, nebiwolol. Beta-blokery są dopuszczone do leczenia nadciśnienia u kobiet w okresie ciąży, ponieważ uważane są za grupę leków stosunkowo bezpiecznych dla płodu.

  • Wazelina – jak działa?

    Wazelina od lat cieszy się popularnością wśród ludzi w każdym wieku ze względu na jej uniwersalne zastosowanie. W poniższym artykule omawiamy wszystkie zalety i właściwości wazeliny, a także sprawdzamy, czy jej stosowanie jest bezpieczne.

  • Czym są modulatory homocysteiny? Jak wpływa na zmęczenie i poziom hormonów?

    Homocysteina jest aminokwasem. Nieregulowany poziom tej cząsteczki sprzyja rozwojowi chorób układu krwionośnego u ludzi. Suplementy z modulatorami homocysteiny zawierają zazwyczaj witaminę B6, B12, kwas foliowy i betainę (trimetyloglicynę, TMG). Wyniki licznych badań naukowych wskazują, że regularne przyjmowanie przez minimum kilka tygodni modulatorów homocysteiny może przyczynić się do obniżenia nadmiernego poziomu homocysteiny we krwi.

  • Czy warto brać antyoksydanty w tabletkach, kroplach lub kapsułkach?

    Antyoksydanty w postaci tabletek to suplementy diety zawierające związki, które mogą pomóc w ochronie komórek organizmu przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Niektóre przykłady przeciwutleniaczy, które można znaleźć w postaci tabletek, to witaminy C i E, beta-karoten i selen. Przyjmowanie suplementów antyoksydacyjnych nie jest jednak zasadne w każdej sytuacji. Zawsze zaleca się rozmowę z lekarzem przed przyjęciem jakichkolwiek suplementów diety.

  • Opatrunek podciśnieniowy – jak wygląda leczenie ran?

    Opatrunek podciśnieniowy to doskonały i nowoczesny środek do skutecznego leczenia niektórych przewlekłych trudno gojących się ran. W porównaniu do metod tradycyjnych wyraźnie skraca czas terapii i pozwala uzyskać lepsze efekty czynnościowe. Znacznie poprawia zatem zadowolenie pacjenta. Opatrunek wymaga zastosowania ujemnego ciśnienia, które uzyskuje się dzięki specjalnej pompie. W przypadku ran trudno gojących się warto rozważyć jego użycie. W jakich przypadkach korzystne będzie zastosowanie opatrunku podciśnieniowego?

  • Leki biologiczne – czym są? Czy są skuteczne w leczeniu AZS i łuszczycy?

    Leki biologiczne to skomplikowane leki produkowane na bazie substancji pochodzenia biologicznego, takich jak białka, hormony czy przeciwciała. Są one stosowane w leczeniu różnych chorób, w tym chorób autoimmunologicznych, nowotworowych czy zapalnych, ale ich produkcja jest bardziej skomplikowana i kosztowna niż w przypadku typowych leków syntetycznych. W Polsce leki biologiczne są pod pewnymi warunkami refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia, niemniej ich cena może być zbyt wysoka dla pacjentów nieobjętych systemem refundacji. Czym są leki biologiczne? W leczeniu których chorób można je stosować?

  • Skuteczność działania probiotyków – forma płynna doskonałą alternatywą dla kapsułek

    Pacjenci mają zróżnicowane upodobania co do formy przyjmowanych leków czy suplementów diety. Jedni wolą tabletki, a inni preferują formę płynną. Często nie zdają sobie jednak sprawy z tego, że forma produktu to nie tylko kwestia wygody stosowania. Dla naszego zdrowia powinno się brać pod uwagę przede wszystkim określone właściwości funkcjonalne, jak np. większa przyswajalność czy skuteczność. Przecież najistotniejszym aspektem stosowania danego produktu – oprócz jego formy, walorów smakowych i zapachowych – powinna być głównie skuteczność jego działania.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij