×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Dieta roślinna zmniejsza ryzyko zakażeń układu moczowego

Zakażenia układu moczowego znajdują się wśród jednych z najczęściej występujących i nawracających dolegliwości. Zgodnie z szacunkami, każdego roku doświadcza ich około 150 mln osób na całym świecie. Ponieważ przypadłości tego rodzaju zazwyczaj wywołuje bakteria Escherichia coli, najczęściej spotykana w mięsie, naukowcy z Dalin Tzu Chi Hospital na Tajwanie wysnuli tezę, że wegetarianie powinni rzadziej doświadczać infekcji tego rodzaju, a ich najnowsze badanie miało na celu jej weryfikację. 

Badanie analizujące ewentualny związek diety roślinnej z rzadszym występowaniem infekcji układu moczowego zostało przeprowadzone po raz pierwszy. Do udziału zaangażowano niemal 10 tys. buddystów (wśród których odsetek wegetarian jest stosunkowo duży), a obserwacja stanu ich zdrowia odbywała się między 2005 a 2014 rokiem.

Na początku okresu badawczego u żadnego z uczestników nie stwierdzono infekcji układu moczowego, jednak po jego upływie wspomniane zakażenie zdiagnozowano u 661 osób. W czasie badania uczestnicy musieli między innymi wypełniać kwestionariusze żywieniowe, które pozwoliły oddzielić wegetarian od osób jedzących mięso. Udzielone przez nich odpowiedzi zostały skorelowane między innymi z ich wiekiem, płcią, poziomem wykształcenia, skalą konsumpcji alkoholu oraz papierosów, a także szeregiem schorzeń, które zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji układu moczowego.

Spadek ryzyka zakażenia o kilkanaście procent

Jak się okazało, dieta wegetariańska obniża ryzyko wystąpienia zakażenia o 16 procent. 3040 osób z grupy badawczej było wegetarianami, a infekcja rozwinęła się u 217 spośród nich. Z kolei w grupie jedzących mięso, liczącej 6684 osoby, zachorowały 444 osoby. Badanie pokazało również, że na schorzenie rzadziej zapadały wegetarianki, osoby niepalące oraz te, które przechodziły nieskomplikowane zakażenia dróg moczowych. Tendencja jest widoczna, jednak jej dokładne przyczyny muszą zostać określone w badaniu, które skupi się na patogenach zawartych w moczu. 

Roślinne składniki chronią przed bakteriami

Badanie naukowców z Tajwanu było typowo obserwacyjne, więc na jego podstawie nie można określić relacji przyczynowo-skutkowej między dietą roślinną a występowaniem infekcji. Mimo to jego autorzy mają pewne podejrzenia co do ewentualnych przyczyn takiego stanu rzeczy. W ich opinii rozwiązanie może tkwić w błonniku, który – zgodnie z badaniami – występuje częściej właśnie w diecie wegetariańskiej. Gdy jest on rozkładany w jelitach, dochodzi do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych obniżających pH jelita, co sprzyja jego zdrowiu.

Dodatkowo rośliny zawierają fitochemikalia, czyli specyficzne dla tej grupy organizmów składniki o działaniu antybakteryjnym, przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym i zapobiegającym utlenianiu, co także może decydować o mniejszej częstotliwości występowania zapaleń układu moczowego u wegetarian i wegan. 

Jak rozpoznać zakażenie układu moczowego?

Zakażenia układu moczowego mają tło bakteryjne, dlatego wszelkie działania mające na celu eliminację lub zapobieganie powstawania szkodliwych bakterii w jelitach sprzyja profilaktyce infekcji.

Grupą najbardziej narażoną na ich powstawanie są kobiety – w ich wypadku ryzyko wystąpienia infekcji dróg moczowych jest o ponad połowę wyższe niż u mężczyzn. 

Infekcję można rozpoznać po charakterystycznych objawach, takich jak silne i częste parcie na pęcherz bez możliwości wypróżnienia go oraz uczucie pieczenia i bólu podczas oddawania moczu. Dodatkowo może zmienić się zapach lub przejrzystość moczu, a bólowi mogą towarzyszyć wymioty, nudności, bóle mięśni czy brzucha. Zakażenia są dotkliwe, jednak właściwe leczenie pozwala zażegnać je w ciągu 2-3 dni. 

Grupa podwyższonego ryzyka

W grupie szczególnego ryzyka wystąpienia zakażenia dróg moczowych znajdują się kobiety w ciąży, w okresie menopauzy oraz stosujące antykoncepcję, jak również osoby z cukrzycą. Występowaniu infekcji sprzyja także niedostateczna higiena osobista, posiadanie kamieni nerkowych, stosowanie tamponów, nadużywanie antybiotyków oraz brak ruchu – rozumiany jako niemożność poruszania się przez dłuższy czas, na przykład w wyniku hospitalizacji. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. Yen-Chang Chen, Chia-Chen Chang, Tina H. T. Chiu, Ming-Nan Lin, Chin-Lon Lin, The risk of urinary tract infection in vegetarians and non-vegetarians: a prospective study, Scientific Reports 10, 906 (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-020-58006-6.
  2. A. Sandoiu, Vegetarian diet may prevent UTIs, "medicalnewstoday.com" [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/vegetarian-plant-based-diet-urinary-tract-infection-uti, [dostęp:] 06.02.2020.
  3. J. McIntosh, What to know about urinary tract infections, "medicalnewstoday.com" [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/189953.php, [dostęp:] 06.02.2020.

Podziel się: