
Picie herbaty przedłuża życie – zwłaszcza gdy jest zielona
Autorami badania są naukowcy z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych, co może przemawiać za pewną tendencyjnością analizy, choć z drugiej strony wielkość próby i długi okres badawczy dodają jej wiarygodności.
Szeroko zakrojone badanie na miłośnikach herbaty
Badacze wzięli pod lupę stan zdrowia i nawyki dotyczące picia herbaty u nieco ponad 100 tysięcy mieszkańców Chin, którzy nie przebyli udaru, zawału serca ani nowotworu żadnego typu. Dane o stanie ich zdrowia zostały skompilowane z informacjami o częstotliwości picia herbaty. W ten sposób uczestników badania podzielono na mających nawyk picia herbaty, co oznaczało wypijanie jej co najmniej trzy razy w tygodniu oraz nieposiadających takiej maniery, a więc spożywających ją rzadziej. Dane na temat zdrowia uczestników badania były zbierane przez około 7 lat, a ich analiza pokazała, że przedstawiciele grupy „nawykowej” mieli niższe ryzyko zapadnięcia na niektóre choroby. W ich przypadku rozwój chorób serca następował nieco później, a ogólna długość życia była o ponad rok dłuższa niż u osób, które piły herbatę rzadziej lub wcale.
Pij herbatę i bądź zdrowszy
Dodatkowo u 14 tysięcy badanych sprawdzano, w jaki sposób zmiana nawyków związanych z piciem herbaty wpłynęła na ich stan zdrowia, przy czym rozstrzał miedzy jego pierwszą a druga oceną wyniósł średnio osiem lat. Następne badanie, mające sprawdzić wstępne wnioski, przeprowadzono po upływie pięciu kolejnych. Jak się okazało, ci z badanych, którzy utrzymali nawyk picia herbaty, uzyskali jeszcze lepsze wyniki w kwestii obniżenia ryzyka najpoważniejszych schorzeń. W przypadku chorób serca i udaru było ono aż o 39 proc. niższe w porównaniu do pijących herbatę rzadziej. Z kolei gdy mowa o ogólnym ryzyku śmierci z rozmaitych przyczyn było ono o 29 proc. niższe w grupie fanów herbaty.
Jak tłumaczą naukowcy – za większość pozytywnego wpływu herbaty na zdrowie odpowiadają zawarte w niej polifenole, które jednak nie są przechowywane w organizmie przez dłuższy czas.
To właśnie badania na niej skupione pokazały, że picie wywarów tego rodzaju obniża ryzyko zapadnięcia na choroby serca i udar o aż 25 proc. Również zdecydowana większość osób biorących udział we wspomnianym badaniu, sklasyfikowanych jako nałogowo pijący herbatę, wybierała właśnie zieloną. U tych, którzy preferowali czarną odmianę herbaty efekty prozdrowotne były znacznie mniej widocznie.
Polecane dla Ciebie
Jeśli herbata, to zielona
Może to wynikać z faktu, że czarna herbata przechodzi proces fermentacji, która przy okazji prowadzi do utlenienia polifenoli, pozbawiając je naturalnych właściwości. Dodatkowo w wielu społeczeństwach czarna herbata jest pita z mlekiem, co także negatywnie wpływa na aktywność jej prozdrowotnych składników, a do tego zwiększa ogólne spożycie tłuszczy. Jeśli wiec chcemy poprawić stan swojego zdrowia poprzez drobne zmiany w codziennych nawykach, najlepszym wyjściem będzie zamiana herbaty czarnej na zieloną lub pamiętanie o tym, by pić ją przynajmniej kilka razy w tygodniu.