×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Czy probiotyki obniżają ryzyko raka płuc?

Palenie papierosów, smog czy obciążenie genetyczne przychodzą na myśl w pierwszej chwili, gdy mowa o czynnikach ryzyka rozwoju raka płuc. Najnowsze badanie nad specyfiką tego nowotworu sugeruje jednak, że prawdopodobieństwo jego rozwoju może być uzależnione również od diety, konkretnie od zawartych w nim prebiotyków i probiotyków. 

W kręgu zainteresowania naukowców znalazły się więc pokarmy prebiotyczne, czyli bogate w błonnik oraz probiotyczne, w których znajdują się żywe kultury bakterii pozytywnie wpływających na zdrowie. To właśnie dokonane w ostatnich latach odkrycia przypisujące probiotykom i prebiotykom ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu organizmu w wielu jego aspektach, skłoniły badaczy do zajęcia się tym tematem również w kontekście raka płuc. W tym wypadku przedmiotem badań zespołu stały się przede wszystkim jogurt i błonnik. 

Prebiotyki i probiotyki obniżają ryzyko raka płuc

Wnioski na temat związku raka płuc z dietą zostały wyciągnięte na podstawie badania, w którym wzięło udział niemal 1,5 mln osób z całego świata. Uczestnicy musieli przekazać naukowcom informacje o swojej diecie, na podstawie których oszacowano ile jogurtu i błonnika spożywają na co dzień. W ocenie ryzyka wystąpienia raka płuc wzięto pod uwagę również wiek, pochodzenie etniczne, poziom edukacji, wagę i palenie papierosów.

Po 9 latach od pierwszego zbioru informacji u niemal 20 tys. uczestników rozwinął się rak płuca, a analiza danych o żywieniu chorych pozwoliła wysnuć wniosek, że zarówno konsumpcja błonnika, jak i jogurtu, była mocno skorelowana z wystąpieniem choroby. Ci z uczestników, którzy spożywali najwięcej błonnika byli o 17 proc., mniej narażeni na wystąpienie raka płuc od jedzących go najmniej. W przypadku częstej konsumpcji jogurtu ryzyko zmalało o 19 proc. w stosunku do osób, które nie jadły go w ogóle. Nawet niewielka ilość jogurtu w diecie obniżała ryzyko wystąpienia raka płuc o 15 proc. 

Zmiana diety nie zaszkodzi

Co ciekawe, relacja między spożywaniem wspomnianych produktów a ryzykiem raka płuc była najbardziej widoczna u uczestników spożywających alkohol, zwłaszcza w znacznych ilościach. 

Wyniki badania pozwalają postawić tezę, że dieta bogata w błonnik i dobre bakterie może chronić przed rozwojem raka płuc. To jednak wyłącznie teza, ponieważ w wynikach naukowcy nie uwzględnili źródeł pochodzenia błonnika, ani rodzaju i cech jogurtu spożywanego przez uczestników. 

Wyniki badań opublikowane na łamach JAMA Oncology Cancer są kolejnymi z wielu ujawnionych w ostatnich latach, które wskazują na powiązanie między zdrowiem płuc a florą jelitową. Wspólne badanie naukowców z Marshall University School of Pharmacy oraz Tulane School of Medicine sugeruje, że kondycja mikroflory jelitowej może mieć związek z powstawaniem stanu zapalnego w płucach. Gdy jest ona w dobrej kondycji, bakterie są w stanie produkować metabolity hamujące rozwój zapalenia. Istnieją również badania mówiące, że spożycie błonnika może wpływać na funkcjonowanie płuc. 

Bakterie „karmią” raka płuc?

Z kolei naukowcy z Massachusetts Institute of Technology sugerują, że bakterie w płucach mogą sprzyjać rozwojowi guza nowotworowego, ponieważ komórki nowotworowe mogą je modyfikować tak, by zapewnić sobie lepsze warunki do wzrostu. Te wnioski wyciągnięto z badania na myszach zmodyfikowanych genetycznie tak, by rozwinął się u nich rak płuc. U zwierząt przebywających w warunkach sterylnych, a więc bez kontaktu z bakteriami, stwierdzono znacznie mniejsze guzy niż w grupie żyjącej w normalnych warunkach uwzględniających istnienie bakterii. Co więcej, naukowcom udało się znacząco zmniejszyć rozmiar guzów poprzez podawanie myszom antybiotyków.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. J. Jeong Yang, D. Yu, Y.-B. Xiang, i in., Association of Dietary Fiber and Yogurt Consumption With Lung Cancer Risk, A Pooled Analysis, "JAMA Oncology", Published online October 24, 2019. doi:10.1001/jamaoncol.2019.4107.
  2. J. P. McAleer, J. K. Kolls, Contributions of the intestinal microbiome in lung immunity, "European Journal of Immunology", Published online 2017 Aug 31. doi: 10.1002/eji.201646721.
  3. H. Kan, J. Stevens, G. Heiss i in., Dietary fiber, lung function, and chronic obstructive pulmonary disease in the atherosclerosis risk in communities study, "American Journal of Epidemiology" 2008 Mar 1;167(5):570-8. Epub 2007 Dec 5.
  4. Ch. Jin, G. K. Lagoudas, Ch. Zhao i in., Commensal Microbiota Promote Lung Cancer Development via γδ T Cells, "Cell", Jan. 31, 2019; DOI: 10.1016/j.cell.2018.12.040.

Podziel się: