Czy probiotyki obniżają ryzyko raka płuc?
Katarzyna Szulik

Czy probiotyki obniżają ryzyko raka płuc?

Palenie papierosów, smog czy obciążenie genetyczne przychodzą na myśl w pierwszej chwili, gdy mowa o czynnikach ryzyka rozwoju raka płuc. Najnowsze badanie nad specyfiką tego nowotworu sugeruje jednak, że prawdopodobieństwo jego rozwoju może być uzależnione również od diety, konkretnie od zawartych w nim prebiotyków i probiotyków. 

W kręgu zainteresowania naukowców znalazły się więc pokarmy prebiotyczne, czyli bogate w błonnik oraz probiotyczne, w których znajdują się żywe kultury bakterii pozytywnie wpływających na zdrowie. To właśnie dokonane w ostatnich latach odkrycia przypisujące probiotykom i prebiotykom ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu organizmu w wielu jego aspektach, skłoniły badaczy do zajęcia się tym tematem również w kontekście raka płuc. W tym wypadku przedmiotem badań zespołu stały się przede wszystkim jogurt i błonnik. 

Prebiotyki i probiotyki obniżają ryzyko raka płuc

Wnioski na temat związku raka płuc z dietą zostały wyciągnięte na podstawie badania, w którym wzięło udział niemal 1,5 mln osób z całego świata. Uczestnicy musieli przekazać naukowcom informacje o swojej diecie, na podstawie których oszacowano ile jogurtu i błonnika spożywają na co dzień. W ocenie ryzyka wystąpienia raka płuc wzięto pod uwagę również wiek, pochodzenie etniczne, poziom edukacji, wagę i palenie papierosów.

Po 9 latach od pierwszego zbioru informacji u niemal 20 tys. uczestników rozwinął się rak płuca, a analiza danych o żywieniu chorych pozwoliła wysnuć wniosek, że zarówno konsumpcja błonnika, jak i jogurtu, była mocno skorelowana z wystąpieniem choroby. Ci z uczestników, którzy spożywali najwięcej błonnika byli o 17 proc., mniej narażeni na wystąpienie raka płuc od jedzących go najmniej. W przypadku częstej konsumpcji jogurtu ryzyko zmalało o 19 proc. w stosunku do osób, które nie jadły go w ogóle. Nawet niewielka ilość jogurtu w diecie obniżała ryzyko wystąpienia raka płuc o 15 proc. 

Zmiana diety nie zaszkodzi

Co ciekawe, relacja między spożywaniem wspomnianych produktów a ryzykiem raka płuc była najbardziej widoczna u uczestników spożywających alkohol, zwłaszcza w znacznych ilościach. 

Wyniki badania pozwalają postawić tezę, że dieta bogata w błonnik i dobre bakterie może chronić przed rozwojem raka płuc. To jednak wyłącznie teza, ponieważ w wynikach naukowcy nie uwzględnili źródeł pochodzenia błonnika, ani rodzaju i cech jogurtu spożywanego przez uczestników. 

Wyniki badań opublikowane na łamach JAMA Oncology Cancer są kolejnymi z wielu ujawnionych w ostatnich latach, które wskazują na powiązanie między zdrowiem płuc a florą jelitową. Wspólne badanie naukowców z Marshall University School of Pharmacy oraz Tulane School of Medicine sugeruje, że kondycja mikroflory jelitowej może mieć związek z powstawaniem stanu zapalnego w płucach. Gdy jest ona w dobrej kondycji, bakterie są w stanie produkować metabolity hamujące rozwój zapalenia. Istnieją również badania mówiące, że spożycie błonnika może wpływać na funkcjonowanie płuc. 

Polecane dla Ciebie

Bakterie „karmią” raka płuc?

Z kolei naukowcy z Massachusetts Institute of Technology sugerują, że bakterie w płucach mogą sprzyjać rozwojowi guza nowotworowego, ponieważ komórki nowotworowe mogą je modyfikować tak, by zapewnić sobie lepsze warunki do wzrostu. Te wnioski wyciągnięto z badania na myszach zmodyfikowanych genetycznie tak, by rozwinął się u nich rak płuc. U zwierząt przebywających w warunkach sterylnych, a więc bez kontaktu z bakteriami, stwierdzono znacznie mniejsze guzy niż w grupie żyjącej w normalnych warunkach uwzględniających istnienie bakterii. Co więcej, naukowcom udało się znacząco zmniejszyć rozmiar guzów poprzez podawanie myszom antybiotyków.

  1. J. Jeong Yang, D. Yu, Y.-B. Xiang, i in., Association of Dietary Fiber and Yogurt Consumption With Lung Cancer Risk, A Pooled Analysis, "JAMA Oncology", Published online October 24, 2019. doi:10.1001/jamaoncol.2019.4107.
  2. J. P. McAleer, J. K. Kolls, Contributions of the intestinal microbiome in lung immunity, "European Journal of Immunology", Published online 2017 Aug 31. doi: 10.1002/eji.201646721.
  3. H. Kan, J. Stevens, G. Heiss i in., Dietary fiber, lung function, and chronic obstructive pulmonary disease in the atherosclerosis risk in communities study, "American Journal of Epidemiology" 2008 Mar 1;167(5):570-8. Epub 2007 Dec 5.
  4. Ch. Jin, G. K. Lagoudas, Ch. Zhao i in., Commensal Microbiota Promote Lung Cancer Development via γδ T Cells, "Cell", Jan. 31, 2019; DOI: 10.1016/j.cell.2018.12.040.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Czy warto brać antyoksydanty w tabletkach, kroplach lub kapsułkach?

    Antyoksydanty w postaci tabletek to suplementy diety zawierające związki, które mogą pomóc w ochronie komórek organizmu przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Niektóre przykłady przeciwutleniaczy, które można znaleźć w postaci tabletek, to witaminy C i E, beta-karoten i selen. Przyjmowanie suplementów antyoksydacyjnych nie jest jednak zasadne w każdej sytuacji. Zawsze zaleca się rozmowę z lekarzem przed przyjęciem jakichkolwiek suplementów diety.

  • Opatrunek podciśnieniowy – jak wygląda leczenie ran?

    Opatrunek podciśnieniowy to doskonały i nowoczesny środek do skutecznego leczenia niektórych przewlekłych trudno gojących się ran. W porównaniu do metod tradycyjnych wyraźnie skraca czas terapii i pozwala uzyskać lepsze efekty czynnościowe. Znacznie poprawia zatem zadowolenie pacjenta. Opatrunek wymaga zastosowania ujemnego ciśnienia, które uzyskuje się dzięki specjalnej pompie. W przypadku ran trudno gojących się warto rozważyć jego użycie. W jakich przypadkach korzystne będzie zastosowanie opatrunku podciśnieniowego?

  • Leki biologiczne – czym są? Czy są skuteczne w leczeniu AZS i łuszczycy?

    Leki biologiczne to skomplikowane leki produkowane na bazie substancji pochodzenia biologicznego, takich jak białka, hormony czy przeciwciała. Są one stosowane w leczeniu różnych chorób, w tym chorób autoimmunologicznych, nowotworowych czy zapalnych, ale ich produkcja jest bardziej skomplikowana i kosztowna niż w przypadku typowych leków syntetycznych. W Polsce leki biologiczne są pod pewnymi warunkami refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia, niemniej ich cena może być zbyt wysoka dla pacjentów nieobjętych systemem refundacji. Czym są leki biologiczne? W leczeniu których chorób można je stosować?

  • Skuteczność działania probiotyków – forma płynna doskonałą alternatywą dla kapsułek

    Pacjenci mają zróżnicowane upodobania co do formy przyjmowanych leków czy suplementów diety. Jedni wolą tabletki, a inni preferują formę płynną. Często nie zdają sobie jednak sprawy z tego, że forma produktu to nie tylko kwestia wygody stosowania. Dla naszego zdrowia powinno się brać pod uwagę przede wszystkim określone właściwości funkcjonalne, jak np. większa przyswajalność czy skuteczność. Przecież najistotniejszym aspektem stosowania danego produktu – oprócz jego formy, walorów smakowych i zapachowych – powinna być głównie skuteczność jego działania.

  • Semaglutyd – czy pomaga schudnąć? Zagrożenia, skutki uboczne stosowania bez wskazania

    Semaglutyd to lek stosowany w leczeniu cukrzycy typu 2. Jest agonistą receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), który pomaga regulować poziom cukru we krwi poprzez zwiększanie wydzielania insuliny i zmniejszanie wydzielania glukagonu. Zwykle podaje się go raz w tygodniu w postaci zastrzyku. Od pewnego czasu Internet zalewa fala zapytań dotyczących leku na odchudzanie bez recepty, którego głównym składnikiem jest właśnie semaglutyd. Czy jego stosowanie jest bezpieczne, jeśli jedynym celem jest redukcja wagi, a nie kontrola cukrzycy?

  • Jakie właściwości ma chlorofil do picia? Działanie, przeciwwskazania

    Zielona barwa liści wynika z obecności w nich chlorofilu – głównego barwnika fotosyntetycznego. Doniesienia o tradycyjnych leczniczych zastosowaniach chlorofilu w alternatywnych formach medycyny znane są już od wieków. Co więcej, chlorofil cieszy się dużym zainteresowaniem również we współczesnej medycynie. Jakie właściwości i działanie ma chlorofil? Kto może, a kto nie powinien po niego sięgać?

  • Fosfolipidy niezbędne – czym są i czemu są tak ważne dla wątroby?

    Zapoczątkowany w ubiegłym stuleciu rozwój cywilizacyjny i jego negatywne konsekwencje, jak np. zanieczyszczenie środowiska, nadmierne spożycie produktów przetworzonych czy dodatki do żywności mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm. W tym na wątrobę, główny narząd, w którym dokonują się najważniejsze i podstawowe przemiany metaboliczne.1

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij