Czy probiotyki obniżają ryzyko raka płuc?
Katarzyna Szulik

Czy probiotyki obniżają ryzyko raka płuc?

Palenie papierosów, smog czy obciążenie genetyczne przychodzą na myśl w pierwszej chwili, gdy mowa o czynnikach ryzyka rozwoju raka płuc. Najnowsze badanie nad specyfiką tego nowotworu sugeruje jednak, że prawdopodobieństwo jego rozwoju może być uzależnione również od diety, konkretnie od zawartych w nim prebiotyków i probiotyków. 

W kręgu zainteresowania naukowców znalazły się więc pokarmy prebiotyczne, czyli bogate w błonnik oraz probiotyczne, w których znajdują się żywe kultury bakterii pozytywnie wpływających na zdrowie. To właśnie dokonane w ostatnich latach odkrycia przypisujące probiotykom i prebiotykom ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu organizmu w wielu jego aspektach, skłoniły badaczy do zajęcia się tym tematem również w kontekście raka płuc. W tym wypadku przedmiotem badań zespołu stały się przede wszystkim jogurt i błonnik. 

Prebiotyki i probiotyki obniżają ryzyko raka płuc

Wnioski na temat związku raka płuc z dietą zostały wyciągnięte na podstawie badania, w którym wzięło udział niemal 1,5 mln osób z całego świata. Uczestnicy musieli przekazać naukowcom informacje o swojej diecie, na podstawie których oszacowano ile jogurtu i błonnika spożywają na co dzień. W ocenie ryzyka wystąpienia raka płuc wzięto pod uwagę również wiek, pochodzenie etniczne, poziom edukacji, wagę i palenie papierosów.

Po 9 latach od pierwszego zbioru informacji u niemal 20 tys. uczestników rozwinął się rak płuca, a analiza danych o żywieniu chorych pozwoliła wysnuć wniosek, że zarówno konsumpcja błonnika, jak i jogurtu, była mocno skorelowana z wystąpieniem choroby. Ci z uczestników, którzy spożywali najwięcej błonnika byli o 17 proc., mniej narażeni na wystąpienie raka płuc od jedzących go najmniej. W przypadku częstej konsumpcji jogurtu ryzyko zmalało o 19 proc. w stosunku do osób, które nie jadły go w ogóle. Nawet niewielka ilość jogurtu w diecie obniżała ryzyko wystąpienia raka płuc o 15 proc. 

Zmiana diety nie zaszkodzi

Co ciekawe, relacja między spożywaniem wspomnianych produktów a ryzykiem raka płuc była najbardziej widoczna u uczestników spożywających alkohol, zwłaszcza w znacznych ilościach. 

Wyniki badania pozwalają postawić tezę, że dieta bogata w błonnik i dobre bakterie może chronić przed rozwojem raka płuc. To jednak wyłącznie teza, ponieważ w wynikach naukowcy nie uwzględnili źródeł pochodzenia błonnika, ani rodzaju i cech jogurtu spożywanego przez uczestników. 

Wyniki badań opublikowane na łamach JAMA Oncology Cancer są kolejnymi z wielu ujawnionych w ostatnich latach, które wskazują na powiązanie między zdrowiem płuc a florą jelitową. Wspólne badanie naukowców z Marshall University School of Pharmacy oraz Tulane School of Medicine sugeruje, że kondycja mikroflory jelitowej może mieć związek z powstawaniem stanu zapalnego w płucach. Gdy jest ona w dobrej kondycji, bakterie są w stanie produkować metabolity hamujące rozwój zapalenia. Istnieją również badania mówiące, że spożycie błonnika może wpływać na funkcjonowanie płuc. 

Powiązane produkty

Bakterie „karmią” raka płuc?

Z kolei naukowcy z Massachusetts Institute of Technology sugerują, że bakterie w płucach mogą sprzyjać rozwojowi guza nowotworowego, ponieważ komórki nowotworowe mogą je modyfikować tak, by zapewnić sobie lepsze warunki do wzrostu. Te wnioski wyciągnięto z badania na myszach zmodyfikowanych genetycznie tak, by rozwinął się u nich rak płuc. U zwierząt przebywających w warunkach sterylnych, a więc bez kontaktu z bakteriami, stwierdzono znacznie mniejsze guzy niż w grupie żyjącej w normalnych warunkach uwzględniających istnienie bakterii. Co więcej, naukowcom udało się znacząco zmniejszyć rozmiar guzów poprzez podawanie myszom antybiotyków.

  1. J. Jeong Yang, D. Yu, Y.-B. Xiang, i in., Association of Dietary Fiber and Yogurt Consumption With Lung Cancer Risk, A Pooled Analysis, "JAMA Oncology", Published online October 24, 2019. doi:10.1001/jamaoncol.2019.4107.
  2. J. P. McAleer, J. K. Kolls, Contributions of the intestinal microbiome in lung immunity, "European Journal of Immunology", Published online 2017 Aug 31. doi: 10.1002/eji.201646721.
  3. H. Kan, J. Stevens, G. Heiss i in., Dietary fiber, lung function, and chronic obstructive pulmonary disease in the atherosclerosis risk in communities study, "American Journal of Epidemiology" 2008 Mar 1;167(5):570-8. Epub 2007 Dec 5.
  4. Ch. Jin, G. K. Lagoudas, Ch. Zhao i in., Commensal Microbiota Promote Lung Cancer Development via γδ T Cells, "Cell", Jan. 31, 2019; DOI: 10.1016/j.cell.2018.12.040.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych

    Colostrum, inaczej siara, to naturalne bogactwo związków wspomagających nie tylko odporność, ale również wpływających pozytywnie na poziom żelaza. Ostatnio zyskuje na popularności względem tradycyjnych środków na odporność, mogą ją przyjmować także niemowlęta i dzieci. Rodzaje siary są różne – od bydlęcej, przez owczą, po kozią. Kiedy warto zastosować colostrum? Jakie preparaty znajdziemy na aptecznej półce?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Suplementy i witaminy na odporność – jak uniknąć infekcji?

    Suplementy na odporność stały się bardzo popularne szczególnie w okresie pandemii COVID-19. Sięgamy po nie równie często w okresie zmieniających się pór roku, licząc, że pomogą nam uniknąć infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Preparaty na odporność mają przede wszystkim stymulować układ immunologiczny tak, aby ten szybciej i mocniej odpowiadał na atakujące go patogeny chorobotwórcze. Jak wybrać najlepsze suplementy zwiększające odporność, jak je dawkować i czy można je zażywać będąc w ciąży?

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Szczepionka na grypę 2023/2024 – kto i kiedy powinien się zaszczepić? Którą szczepionkę wybrać?

    W zależności od sezonu epidemicznego w Polsce liczba zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę osiąga od kilkuset tysięcy do nawet kilku milionów. Zazwyczaj największą liczbę zachorowań odnotowuje się pomiędzy styczniem a marcem. W zależności od grupy osób szczepionych i sezonu grypowego szczepionki na grypę chronią przed infekcją grypową ok. 40–70% zaszczepionych osób oraz zabezpieczają w znacznym stopniu przed powikłaniami pogrypowymi.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij