Dlaczego najlepiej ćwiczyć na czczo?
Katarzyna Szulik

Dlaczego najlepiej ćwiczyć na czczo?

Kontrola poziomu cukru we krwi to nie tylko kwestia właściwej diety, ale także odpowiedniego planowania aktywności fizycznej w ciągu dnia – sugerują badania naukowców z uniwersytetów w Bath i Birmingham. Jak się okazuje, podejmowanie aktywności fizycznej o poranku, przed śniadaniem, pozwala utrzymać poziom cukru w normie, przy okazji ułatwiając spalanie tkanki tłuszczowej.

Takie wnioski przyniosło trwające 6 tygodni badanie z udziałem 30 otyłych lub mających nadwagę mężczyzn oraz grupy kontrolnej. Jak się okazało, ćwiczenia o poranku i przed zjedzeniem śniadania powodują znacznie szybsze spalanie tkanki tłuszczowej – mowa nawet o dwukrotnie większej efektywności w porównaniu do innych pór dnia. 

Ćwicz na czczo

Ta właściwość wiąże się z faktem, że poziom insuliny o poranku jest niższy, ponieważ został poprzedzony długim okresem nocnego „postu”. Gdy ćwiczymy, cukier jest pierwszym źródłem energii, ale jeśli jest go niewiele, nasze ciało sięga po zapasy w postaci tkanki tłuszczowej, co w konsekwencji powoduje , że ćwiczenia przynoszą lepsze efekty. To badanie uwzględniało jedynie mężczyzn, ale kolejne, weryfikujące jego wyniki, wezmą pod uwagę również kobiety. Warto dodać, że członkowie grupy eksperymentalnej i kontrolnej wykonywali te same ćwiczenia i jedli identyczne posiłki. 

Wyniki badań sugerują, że pory posiłków powinny być skorelowane z porami aktywności fizycznej, by osiągnąć jak najlepsze efekty ćwiczeń. Podejmowanie aktywności fizycznej przed posiłkiem, po dłuższym okresie „postu”, prowadzi do lepszej odpowiedzi organizmu na insulinę, co objawiało się przede wszystkim w mięśniach, a konkretnie we wzroście ilości białek kluczowych dla transportu glukozy z krwi do tkanki mięśniowej. 

Zrezygnuj z węglowodanów na śniadanie

Problemy z unormowaniem poziomu cukru we krwi maja oczywiście osoby z cukrzycą. W ich wypadku ważne jest przede wszystkim to, z czego składa się ich śniadanie. Badanie naukowców z University of British Columbia dowodzi, że najlepszym wyborem w ich wypadku będzie śniadanie bogate w tłuszcze, o niskiej zawartości węglowodanów, które ograniczy nagłe skoki poziomu cukru we krwi. W tej sytuacji zamiast owsianki, płatków z mlekiem czy nawet kanapek, znacznie lepszym wyborem o poranku będzie omlet lub jajka na bekonie. Co więcej, badani twierdzili, że rozpoczęcie dnia takim śniadaniem obniżało ich ochotę na słodycze w ciągu dnia, co również usprawnia regulację poziomu cukru we krwi. 

Duże śniadanie i mała kolacja to przepis na piękną sylwetkę

Może się to wydawać paradoksalne, ale duże śniadanie sprzyja utracie wagi. Takie wnioski płyną z badań naukowców z Uniwersytetu w Tel Avivie. Pokazały one, że osoby, dla których śniadanie było największym posiłkiem w ciągu dnia, mają znacznie większą szanse na utratę wagi niż te, które jedzą najwięcej po południu lub wieczorem. Taka dieta dodatkowo obniża ryzyko chorób układu sercowo–naczyniowego, cukrzycy, nadciśnienia i cholesterolu. 

Wynika to z faktu, że nasz metabolizm w dużej mierze zależy od rytmu dobowego. Uczestnicy eksperymentu, którzy przyjmowali większość kalorii o poranku, chudli szybciej, mieli niższe poziomy insuliny, glukozy i trójglicerydów we krwi na przestrzeni całego dnia. Pozytywnych efektów nie zmieniał fakt, że podawane im śniadanie zawierało niewielki deser, na przykład kawałek ciasta czy czekolady. Wspomniany eksperyment, w którym udział wzięły 93 otyłe kobiety pokazał, że przyjmowanie największej dawki kalorii o poranku pozwoliło im zrzucić niemal trzykrotnie więcej kilogramów od przedstawicieli grupy kontrolnej, którzy zjadali najwięcej na kolację. To badanie dowiodło także, że osoby w grupie „śniadaniowej” miały niższe poziomy regulującego głód hormonu, czyli greliny, co powodowało, że były mniej skłonne sięgać po przekąski w ciągu dnia. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak wzmocnić odporność dietą podczas epidemii COVID-19?

    Choć nie istnieje dieta, która uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem, to odpowiednio dobrany jadłospis może wspomóc naszą odporność – a ona jest kluczowa w obecnej sytuacji. Jakie produkty należy spożywać, by wzmocnić układ immunologiczny? 

  • Dieta przemysłowa – czym jest i kiedy się ją stosuje?

    Gdy żywienie dietą tradycyjną nie jest możliwe bądź wystarczające, można rozważyć włączenie tzw. diety przemysłowej podawanej albo w sposób doustny, albo za pośrednictwem specjalnie wytworzonego dostępu sztucznego do przewodu pokarmowego. Dieta przemysłowa – czym jest, jakie są jej rodzaje i u których pacjentów będzie wskazana? 

  • Immunożywienie – czym jest? Kiedy stosuje się dietę immunomodulującą?

    Żywienie to ważny element współczesnej medycyny. Nieodpowiednio przygotowany do interwencji pacjent odznacza się bowiem wyższym ryzykiem powikłań, a tym samym – gorszym rokowaniem leczenia. W ostatnich latach coraz częściej mówi się też o roli składników specjalnych, tzw. immnoskładników, które pozwalają na m.in. zwiększenie odporności organizmu, wpływając tym samym na przebieg zaordynowanej terapii oraz czas rekonwalescencji. Czym jest immunożywienie? 

  • Naukowcy pracują nad nową generacją środków regulujących apetyt

    Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada, w jaki sposób Polacy reagują na różnego rodzaju aromaty. Na tzw. blotterach stara się stworzyć kombinacje zapachowe, które będą mogły pobudzać lub zmniejszać apetyt i wspomagać terapię osób z nieprawidłową masą ciała.

  • Brzuch stresowy – czym jest i jak się go pozbyć?

    Spora część z nas „zajada stres”. Są jednak i tacy, którzy w momencie zwiększonego napięcia nie są w stanie tknąć czegokolwiek. Okazuje się, że w przypadku tych pierwszych skłonność do sięgania po wysokokaloryczne posiłki może wynikać z pewnych zmian fizjologicznych naszego ustroju. Czy jednak można tym tłumaczyć fakt rosnącej masy ciała i trudności w odchudzaniu, zwłaszcza gdy z uporem twierdzimy „że wcale nie jemy więcej”? Przyjrzyjmy się kortyzolowi – „hormonowi stresu”. Czy może on zwiększać ryzyko występowania „brzucha stresowego”? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij