
Dlaczego najlepiej ćwiczyć na czczo?
Takie wnioski przyniosło trwające 6 tygodni badanie z udziałem 30 otyłych lub mających nadwagę mężczyzn oraz grupy kontrolnej. Jak się okazało, ćwiczenia o poranku i przed zjedzeniem śniadania powodują znacznie szybsze spalanie tkanki tłuszczowej – mowa nawet o dwukrotnie większej efektywności w porównaniu do innych pór dnia.
Ćwicz na czczo
Ta właściwość wiąże się z faktem, że poziom insuliny o poranku jest niższy, ponieważ został poprzedzony długim okresem nocnego „postu”. Gdy ćwiczymy, cukier jest pierwszym źródłem energii, ale jeśli jest go niewiele, nasze ciało sięga po zapasy w postaci tkanki tłuszczowej, co w konsekwencji powoduje , że ćwiczenia przynoszą lepsze efekty. To badanie uwzględniało jedynie mężczyzn, ale kolejne, weryfikujące jego wyniki, wezmą pod uwagę również kobiety. Warto dodać, że członkowie grupy eksperymentalnej i kontrolnej wykonywali te same ćwiczenia i jedli identyczne posiłki.
Zrezygnuj z węglowodanów na śniadanie
Problemy z unormowaniem poziomu cukru we krwi maja oczywiście osoby z cukrzycą. W ich wypadku ważne jest przede wszystkim to, z czego składa się ich śniadanie. Badanie naukowców z University of British Columbia dowodzi, że najlepszym wyborem w ich wypadku będzie śniadanie bogate w tłuszcze, o niskiej zawartości węglowodanów, które ograniczy nagłe skoki poziomu cukru we krwi. W tej sytuacji zamiast owsianki, płatków z mlekiem czy nawet kanapek, znacznie lepszym wyborem o poranku będzie omlet lub jajka na bekonie. Co więcej, badani twierdzili, że rozpoczęcie dnia takim śniadaniem obniżało ich ochotę na słodycze w ciągu dnia, co również usprawnia regulację poziomu cukru we krwi.
Polecane dla Ciebie
Duże śniadanie i mała kolacja to przepis na piękną sylwetkę
Może się to wydawać paradoksalne, ale duże śniadanie sprzyja utracie wagi. Takie wnioski płyną z badań naukowców z Uniwersytetu w Tel Avivie. Pokazały one, że osoby, dla których śniadanie było największym posiłkiem w ciągu dnia, mają znacznie większą szanse na utratę wagi niż te, które jedzą najwięcej po południu lub wieczorem. Taka dieta dodatkowo obniża ryzyko chorób układu sercowo–naczyniowego, cukrzycy, nadciśnienia i cholesterolu.
Wynika to z faktu, że nasz metabolizm w dużej mierze zależy od rytmu dobowego. Uczestnicy eksperymentu, którzy przyjmowali większość kalorii o poranku, chudli szybciej, mieli niższe poziomy insuliny, glukozy i trójglicerydów we krwi na przestrzeni całego dnia. Pozytywnych efektów nie zmieniał fakt, że podawane im śniadanie zawierało niewielki deser, na przykład kawałek ciasta czy czekolady. Wspomniany eksperyment, w którym udział wzięły 93 otyłe kobiety pokazał, że przyjmowanie największej dawki kalorii o poranku pozwoliło im zrzucić niemal trzykrotnie więcej kilogramów od przedstawicieli grupy kontrolnej, którzy zjadali najwięcej na kolację. To badanie dowiodło także, że osoby w grupie „śniadaniowej” miały niższe poziomy regulującego głód hormonu, czyli greliny, co powodowało, że były mniej skłonne sięgać po przekąski w ciągu dnia.