×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Wiemy, czemu waga rośnie wraz z wiekiem

Naukowcy z Instytutu Karolinska (Szwecja) odkryli odpowiedź na pytanie dlaczego wraz z wiekiem szybciej zyskujemy na wadze i trudniej ją tracimy, nawet zachowując zdrową dietę i aktywny tryb życia. Okazuje się, że za ten stan rzeczy odpowiedzialny jest obrót lipidów w tkance tłuszczowej, który wraz z wiekiem ulega zmianom, powodując zmiany w jej rozkładzie i stabilności.

Dlaczego tyjemy wraz z wiekiem?

Badanie było prowadzone na stosunkowo skromnej próbie 54 kobiet i mężczyzn, ale uzyskane wyniki okazały się bardzo interesujące. Ich wiarygodność podkreśla fakt, że okres badawczy wyniósł aż 13 lat. Niezależnie od tego czy we wskazanym okresie uczestnicy stracili na wadze, czy przytyli, u wszystkich zaobserwowano spadek tempa obrotu lipidów, a więc szybkości, z jaką tłuszcz jest spalany i magazynowany.

Oznacza to, że nawet zachowując identyczną dietę przez kilkanaście lat, w późniejszym wieku przyczyni się ona do większego przyrostu wagi niż na początku jej stosowania. Jedynym sposobem na to, by uniknąć tego efektu jest więc redukcja kaloryczności posiłków wraz z wiekiem.

Starszy wiek to wolniejsze spalanie

Naukowców zainteresowało także, czy identyczne zjawisko zajdzie u osób, które przeszły operację zmniejszenia żołądka. W tym badaniu udział wzięło 41 kobiet po takim zabiegu, u których obrót lipidowy analizowano w okresie siedmiu lat od operacji bariatrycznej. Jak się okazało, przyspieszenie spalania było możliwe tylko u tych z kobiet, u których tuż przed operacją było ono bardzo wolne. 

Badanie prowadzone przez Szwedów jest pierwszym, które dostarcza dowodów na to, że wzrost wagi wraz z wiekiem nie musi mieć związku z czynnikami zewnętrznymi . Nastąpi niezależnie od tego, jaki tryb życia prowadzi dana osoba, a jedyna różnica dotyczy tempa i wielkości tego przyrostu. Te spostrzeżenia są cenne między innymi w kontekście opracowywania nowych strategii walki z nadwagą i otyłością u osób w starszym wieku. Dotychczasowe badania dowiodły, że obrót lipidów można zwiększyć dzięki aktywności fizycznej, więc chcąc zachować zdrową sylwetkę nie powinno się z niej rezygnować również na późniejszych etapach życia. 

Jesz późno, przytyjesz więcej

Inne badanie nad otyłością prowadzone w tym roku wiąże przybieranie na wadze z porami posiłków. Jedno z powszechnych przekonań dotyczących żywienia mówi, że jedzenie w późnych godzinach sprzyja przybieraniu na wadze. Tę tezę potwierdziło badanie z 2011 r., zgodnie z którym jedzenie (lub picie) po godzinie 20 jest związane z wyższym ryzykiem nadwagi i otyłości. W tym wypadku tę tendencję powiązano również z krótszym snem, a niewysypianie się znajduje się wśród czynników sprzyjających przybieraniu na wadze. 

We wspomnianym badaniu udział wzięło 36 osób ze stwierdzoną nadwagą lub otyłością, które dzieliły się z badaczami informacjami na temat stylu życia, w tym godzinami posiłków i przyzwyczajeniami dotyczącymi snu. Dodatkowo w okresie badawczym każdy z uczestników nosił monitor snu i aktywności fizycznej. Osoby biorące udział w eksperymencie miały również dokumentować swoje posiłki za pomocą specjalnej aplikacji telefonicznej. 

Jak się okazało, osoby, które jadały posiłki później, miały wyższe BMI i większą zawartość tłuszczu w organizmie od reszty. Nie stwierdzono jednak, żeby średni czas snu miał jakikolwiek wpływ na przybieranie na wadze u żadnej z osób biorących udział w badaniu.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. P. Arner, S. Bernard, L. Appelsved i in., Adipose lipid turnover and long-term changes in body weight, „Nature Medicine” 2019; 25 (9): 1385 DOI: 10.1038/s41591-019-0565-5.
  2. Karolinska Institutet, Why people gain weight as they get older "sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190909193211.htm, [dostęp:] 11.09.2019 r.
  3. K. G. Baron, K. J. Reid, A. S. Kern, P. C. Zee, Role of sleep timing in caloric intake and BMI, “Obesity (Silver Spring)” 2011 Jul;19(7):1374-81. doi: 10.1038/oby.2011.100. Epub 2011 Apr 28.
  4. T. Newman, More evidence links weight gain to meal times "medicalnewstoday.com" [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/324785.php, [dostęp:] 11.09.2019 r.
  5. A. Zaman, C. A. Rynders, S. Steinke i in., Guided Presidential Posters: Obesity, Adipocyte Biology and AppetiteLater Timing of Energy Intake Associates with Higher Fat Mass in Adults with Overweight and Obesity, ENDOExpo, Booth 330, March 23, 2019.

Podziel się: