
Źle skomponowana dieta może prowadzić do ślepoty
Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu, którzy przeanalizowali przypadek nastolatka z neuropatią nerwu wzrokowego wywołaną przez czynniki żywieniowe. Przypadki tego typu, prowadzące do utraty zdrowia na drodze niedożywienia, dotyczą krajów, w których z różnych względów dostęp do żywności jest utrudniony. W krajach Zachodu najczęstszą przyczyną tego schorzenia są dolegliwości jelit lub przyjmowanie leków utrudniających wchłanianie składników odżywczych z układu trawiennego.
Kiepska dieta kradnie wzrok
Przypadek nastolatka z Bristolu pod tym względem wymyka się standardowej klasyfikacji, ponieważ u niego nie wystąpiły problemy z jelitami ani z niedożywieniem. Do lekarza pierwszego kontaktu zgłosił się z objawami chronicznego zmęczenia, które powiązano z niedoborem witaminy B12, jednak nie stwierdzono żadnych objawów sugerujących niewłaściwe odżywianie — BMI pacjenta mieściło się w ogólnie przyjętej normie. Już rok później pacjent zgłosił się z problemami ze wzrokiem i słuchem, a w wieku 17 lat całkowicie stracił wzrok. Poszukując przyczyn, lekarze stwierdzili w jego organizmie niedobór szeregu składników odżywczych, poza witaminą B12 również witaminy D, miedzi, selenu oraz minerałów budujących kości. Niedobory wynikały z ubogiej diety bazującej na białym pieczywie, wysoko przetworzonej wieprzowinie i frytkach.
To doprowadziło ich do konkluzji, że w tym wypadku właśnie dieta uboga w składniki odżywcze stała się przyczyną utraty wzroku, co w dobie ogromnej popularności fast foodów i niezdrowego jedzenia w ogóle powinno być przestrogą dla wszystkich.
Zdrowe żywienie kontra dieta
Sposób żywienia ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, ale niekoniecznie rozumiany jako przywiązanie do konkretnej diety — sugerują badania naukowców z Beth Israel Deaconess Medical Center. Przeanalizowali oni trzy diety, zbilansowane, ale różniące się poziomem węglowodanów, białek i tłuszczy nienasyconych, by sprawdzić, czy któryś z tych składników odżywczych będzie oddziaływać lepiej na zdrowie serca. Jak się okazało, pacjenci przebywający na każdej z diet doświadczyli poprawy kondycji serca w stosunkowo krótkim czasie. To dowodzi, że ważniejsze od preferowanego wyboru diety jest to, by żywienie było zbilansowane i zawierało wszystkie składniki odżywcze niezbędne do codziennego funkcjonowania. To, czy zdecydujemy się na zwiększenie części z nich nie zmienia ogólnie prozdrowotnego charakteru sposobu żywienia.
Powiązane produkty
Zaufaj piramidzie
U jej podstaw znajduje się sport i rekreacja, powyżej warzywa i owoce (przy czym warzywa powinny stanowić większość roślin w diecie), a następnie produkty z pełnego ziarna, nabiał, chude mięsa i ryby, a na samym szczycie produkty bogate w cukier oraz tłuszcze. Zdrowa dieta powinna zawierać je wszystkie, ale w odpowiednich proporcjach, ze zdecydowaną przewagą warzyw, owoców i zbóż oraz dodatkiem mięsa, tłuszczy i cukrów pod postacią słodyczy. W zbilansowanej diecie można także wygospodarować miejsce na niekoniecznie zdrowe przekąski, pod warunkiem, że będą wyłącznie okazyjnym dodatkiem, a nie jej podstawą, a całość zostanie spięta regularną aktywnością fizyczną w wybranym rodzaju.