Źle skomponowana dieta może prowadzić do ślepoty
Katarzyna Szulik

Źle skomponowana dieta może prowadzić do ślepoty

Dobrze skomponowana dieta jest podstawą zdrowego życia, bo to właśnie dzięki niej dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Uboga, monotonna dieta może prowadzić do niedoborów i związanych z nimi dolegliwości, ale również do konsekwencji takich jak nadwaga czy otyłość — gdy przemyślane posiłki zastępujemy fast–foodowymi gotowcami. Przykład brytyjski pokazuje, że skrajnie uboga dieta może skutkować nawet utratą wzroku.

Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu, którzy przeanalizowali przypadek nastolatka z neuropatią nerwu wzrokowego wywołaną przez czynniki żywieniowe. Przypadki tego typu, prowadzące do utraty zdrowia na drodze niedożywienia, dotyczą krajów, w których z różnych względów dostęp do żywności jest utrudniony. W krajach Zachodu najczęstszą przyczyną tego schorzenia są dolegliwości jelit lub przyjmowanie leków utrudniających wchłanianie składników odżywczych z układu trawiennego. 

Kiepska dieta kradnie wzrok

Przypadek nastolatka z Bristolu pod tym względem wymyka się standardowej klasyfikacji, ponieważ u niego nie wystąpiły problemy z jelitami ani z niedożywieniem. Do lekarza pierwszego kontaktu zgłosił się z objawami chronicznego zmęczenia, które powiązano z niedoborem witaminy B12, jednak nie stwierdzono żadnych objawów sugerujących niewłaściwe odżywianie — BMI pacjenta mieściło się w ogólnie przyjętej normie. Już rok później pacjent zgłosił się z problemami ze wzrokiem i słuchem, a w wieku 17 lat całkowicie stracił wzrok. Poszukując przyczyn, lekarze stwierdzili w jego organizmie niedobór szeregu składników odżywczych, poza witaminą B12 również witaminy D, miedzi, selenu oraz minerałów budujących kości. Niedobory wynikały z ubogiej diety bazującej na białym pieczywie, wysoko przetworzonej wieprzowinie i frytkach.

To doprowadziło ich do konkluzji, że w tym wypadku właśnie dieta uboga w składniki odżywcze stała się przyczyną utraty wzroku, co w dobie ogromnej popularności fast foodów i niezdrowego jedzenia w ogóle powinno być przestrogą dla wszystkich.

Przy ocenie stanu zdrowia pacjenta i jakości jego odżywiania lekarze powinni brać pod uwagę, że indeks masy ciała oraz kaloryczność posiłków nie powinny być jedynymi wskaźnikami stanu zdrowia. 

Zdrowe żywienie kontra dieta

Sposób żywienia ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, ale niekoniecznie rozumiany jako przywiązanie do konkretnej diety — sugerują badania naukowców z Beth Israel Deaconess Medical Center. Przeanalizowali oni trzy diety, zbilansowane, ale różniące się poziomem węglowodanów, białek i tłuszczy nienasyconych, by sprawdzić, czy któryś z tych składników odżywczych będzie oddziaływać lepiej na zdrowie serca. Jak się okazało, pacjenci przebywający na każdej z diet doświadczyli poprawy kondycji serca w stosunkowo krótkim czasie. To dowodzi, że ważniejsze od preferowanego wyboru diety jest to, by żywienie było zbilansowane i zawierało wszystkie składniki odżywcze niezbędne do codziennego funkcjonowania. To, czy zdecydujemy się na zwiększenie części z nich nie zmienia ogólnie prozdrowotnego charakteru sposobu żywienia. 

Powiązane produkty

Zaufaj piramidzie

W razie wątpliwości związanych z tym, jak powinna wyglądać dieta, warto zapoznać się z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.

U jej podstaw znajduje się sport i rekreacja, powyżej warzywa i owoce (przy czym warzywa powinny stanowić większość roślin w diecie), a następnie produkty z pełnego ziarna, nabiał, chude mięsa i ryby, a na samym szczycie produkty bogate w cukier oraz tłuszcze. Zdrowa dieta powinna zawierać je wszystkie, ale w odpowiednich proporcjach, ze zdecydowaną przewagą warzyw, owoców i zbóż oraz dodatkiem mięsa, tłuszczy i cukrów pod postacią słodyczy. W zbilansowanej diecie można także wygospodarować miejsce na niekoniecznie zdrowe przekąski, pod warunkiem, że będą wyłącznie okazyjnym dodatkiem, a nie jej podstawą, a całość zostanie spięta regularną aktywnością fizyczną w wybranym rodzaju. 

  1. R. Harrison, V Warburton, A. Lux, D. Atan, Blindness Caused by a Junk Food Diet, “Annals of Internal Medicine”, 2019; DOI: 10.7326/L19-0361.
  2. University of Bristol, Poor diet can lead to blindness, case study shows "sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190903091437.htm, [dostęp:] 04.09.2019 r.
  3. C. Kovell, E. H. Yeung, E. R. Miller i in., Healthy diet reduces markers of cardiac injury and inflammation regardless of macronutrients: Results from the OmniHeart trial, „International Journal of Cardiology”, 2019; DOI: 10.1016/j.ijcard.2019.07.102.
  4. Beth Israel Deaconess Medical Center, Healthy foods more important than type of diet to reduce heart disease risk: Researchers compare three popular diets and find all three reduce heart injury, “sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190828115238.htm, [dostęp:] 04.09.2019 r.
  5. K. Wolnicka, A. Taraszewska, Piramida zdrowego żywienia i stylu życia dzieci i młodzieży — co nowego? „ncez.pl” [online], https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy---co-nowego-, [dostęp:] 04.09.2019 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Ospa wietrzna u dorosłych i dzieci – objawy ospy wietrznej, przebieg choroby, powikłania, szczepionka

    Ospa wietrzna, nazywana potocznie wiatrówką, jest wysoce zakaźną chorobą o etiologii wirusowej. Wywoływana jest przez wirusa Varicella-zoster virus (VZV), który jest identyczny z wirusem półpaśca. Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową. Jak rozpoznać chorobę, ile trwa, jak ją leczyć i jakie mogą być powikłania ospy?

  • Rwa kulszowa (ischialgia). Przyczyny, objawy i leczenie.

    Rwa kulszowa jest schorzeniem zaliczanym do tzw. „zespołów korzeniowych”, jej przyczyną jest podrażnienie lub uszkodzenie korzeni nerwów rdzeniowych lub nerwu korzeniowego. Głównym objawem ischialgii jest ból dolnej części pleców promieniujący od okolicy lędźwiowo–krzyżowej do pośladka, a także dalej wzdłuż kończyny dolnej, sięgając nawet do stopy. Leczenie  obejmuje łagodzenie objawów bólowych przy pomocy metod farmakologicznych oraz zabiegów fizjoterapeutycznych. 

  • Marihuana medyczna – na czym polega leczenie konopiami?

    U schyłku okresu PRL, w 1985 roku, wprowadzono przepisy karne, które zakazały używania w Polsce marihuany. Kontrowersje wywoływał pogląd, że wykorzystanie tej substancji do celów medycznych stało się również niedostępne, a wręcz karalne. Dopiero po 32 latach (w 2017 roku) stworzono przepisy, które formalnie zezwoliły na legalne wprowadzanie marihuany do obrotu jako surowca farmaceutycznego, a także na zastosowanie jej w leczeniu i łagodzeniu objawów towarzyszących określonym chorobom. Co warto wiedzieć o marihuanie medycznej?

  • Szczepionka na grypę – kto i kiedy powinien się zaszczepić? Którą szczepionkę wybrać?

    W zależności od sezonu epidemicznego w Polsce liczba zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę osiąga od kilkuset tysięcy do nawet kilku milionów. Zazwyczaj największą liczbę zachorowań odnotowuje się pomiędzy styczniem a marcem. W zależności od grupy osób szczepionych i sezonu grypowego szczepionki na grypę chronią przed infekcją grypową ok. 40–70% zaszczepionych osób oraz zabezpieczają w znacznym stopniu przed powikłaniami pogrypowymi.

  • Silikony w kosmetykach – czy są bezpieczne?

    Silikony to składniki zaliczające się do tych niesłusznie uznawanych za niebezpieczne. Przybliżamy fakty i obalamy mity z nimi związane. Podpowiadamy: jakie właściwości mają silikony? W których kosmetykach znajdziemy silikony? Czy są bezpieczne? Dla kogo kosmetyki z silikonami są wskazane, a kto powinien od nich stronić?

  • Kolagen w proszku – czym jest i jak stosować?

    https://www.doz.pl/czytelnia/a17707-Najmocniejszy_kolagen_do_picia__jaki_jest_najlepiej_przyswajalnyKolagen w proszku jest jedną z postaci suplementów diety zawierających hydrolizowany kolagen. Peptydy kolagenowe naturalnie występują w organizmie człowieka – w skórze, kościach, ścięgnach i tkankach łącznych. Kolagen pozyskiwany jest najczęściej ze źródeł zwierzęcych: skóry, kości, tkanek krów, świń, ryb. W procesie hydrolizy kolagen jest rozkładany do mniejszych peptydów, które są łatwiej wchłaniane i przyswajane przez organizm. Kolagen w proszku stanowi suplement diety rekomendowany zazwyczaj w celu poprawy stanu skóry, włosów, paznokci, stawów i kości.

  • Nadmiar antyoksydantów wywołuje raka?

    Nowe badanie wykazało, że przeciwutleniacze, takie jak witaminy C i E, aktywują mechanizm stymulujący wzrost nowych naczyń krwionośnych w guzach nowotworowych, pomagając im rosnąć i dawać przerzuty. Naukowcy twierdzą, że ich odkrycia podkreślają potencjalne ryzyko przyjmowania suplementów przeciwutleniających wtedy, gdy nie są one potrzebne.

  • Jeden zastrzyk zamiast chemioterapii – nowa metoda leczenia raka

    Pierwszymi pacjentami na świecie, którzy skorzystają z terapii onkologicznej w formie zastrzyku, będą Anglicy. Jest to alternatywa dla klasycznego wlewu wykorzystywanego w leczeniu nowotworów. Na czym polega ten rodzaj leczenia? Czy pacjenci w Polsce także będą mogli uczestniczyć w takiej terapii?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij