Smażenie w głębokim tłuszczu zaostrza raka okrężnicy i piersi
Katarzyna Szulik

Smażenie w głębokim tłuszczu zaostrza raka okrężnicy i piersi

Dotychczasowa wiedza medyczna dostarcza wielu argumentów za tym, by zrezygnować z jedzenia potraw smażonych na głębokim tłuszczu, zwłaszcza gdy jego pochodzenie jest nieznane. Do tej pory koncentrowano się przede wszystkim na wpływie takiej diety na osoby zdrowe. Naukowcy z USA przyjrzeli się teraz wpływowi tłuszczy trans na stan zdrowia osób doświadczających chorób nowotworowych, uzyskując alarmujące wnioski. 

Najwięcej negatywnych skutków zdrowotnych przypisuje się olejowi palmowemu, jednak badacze z University of Massachusetts wzięli pod lupę również popularny pod naszą szerokością geograficzną olej rzepakowy. Celem naukowców było sprawdzenie, w jaki sposób konsumpcja smażonego i surowego oleju wpływa na nowotwór okrężnicy oraz nieswoiste zapalenie jelit zwierząt, konkretnie myszy. Naukowcy postawili tezę, że utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zachodzące w procesie ich podgrzewania jest kluczowe dla rozwoju stanu zapalnego w organizmie. Do celów badawczych pobrano próbki oleju rzepakowego używanego do smażenia falafeli w jednej z restauracji w Massachussets, by wyniki w możliwie jak największym stopniu odzwierciedlały sytuację z życia.

Smażony olej pobudza wzrost nowotworu

Następnie zwierzęta obarczone wspomnianymi chorobami podzielono na dwie grupy — dietę pierwszej wzbogacono o mieszankę olejów surowych i smażonych, a drugiej wyłącznie o olej surowy, przy czym mysi jadłospis był wzorowany na ludzkim. Dodatkowo inna grupa myszy otrzymała pożywienie wzbogacone wyłącznie o składniki smażonego oleju wyodrębnione z próbek. Jak się okazało, zarówno u myszy na diecie wzbogaconej o smażony olej, jak i o jego składniki, zaobserwowano zaostrzenie stanu zapalnego w okrężnicy, przyspieszenie wzrostu guza oraz zwiększoną przepuszczalność jelit, w wyniku której do krwiobiegu przedostają się szkodliwe bakterie i toksyny. Zauważono między innymi, że guzy w grupie karmionej smażonym olejem zwiększyły się dwukrotnie w stosunku do wzrostu guzów w grupie kontrolnej.

Jak twierdzą lekarze, ta informacja nie sugeruje bezpośredniego związku przyczynowo–skutkowego między jedzeniem smażonego oleju a wspomnianymi chorobami. Niemniej jednak osoby nimi dotknięte powinny rozważyć ograniczenie spożycia produktów smażonych na głębokim tłuszczu, ponieważ taka dieta może pogorszyć stan ich zdrowia. 

Rak piersi kontra toksyczny tłuszcz

Wiosną tego roku negatywnych wniosków na temat konsumpcji smażonego oleju dostarczyło badanie naukowców z Uniwersytetu w Illinois. Przedmiotem ich zainteresowania był tłuszcz poddany wielokrotnemu procesowi smażenia, co dodatkowo zwiększa jego toksyczne właściwości. We wspomnianym eksperymencie również wykorzystano myszy. Pokarm części z nich był wzbogacany o surowy olej sojowy, a dieta drugiej grupy zawierała olej wielokrotnie przesmażany. Eksperyment trwał przez 16 tygodni, w tym czasie myszom wszczepiono komórki raka piersi, doprowadzając do rozwoju choroby, by sprawdzić, czy dieta bogata w smażony tłuszcz w jakikolwiek sposób na nią wpłynie. 

Po 20 dniach od wszczepienia komórek nowotworowych, guzy u myszy karmionych przesmażanym olejem były czterokrotnie większe, niż u zwierząt, które jadły surowy olej sojowy. Poza zmianami w klatkach piersiowych zwierząt, naukowcy zidentyfikowali je także w płucach zwierząt karmionych wielokrotnie wykorzystywanym olejem. Zmiany te były szczególnie złośliwe i agresywne.

Polecane dla Ciebie

Wielokrotne smażenie zwiększa ryzyko nawrotu raka

Negatywny wpływ wielokrotnie podgrzewanego oleju ma związek z rozpadem trójglicerydów, co prowadzi do utleniania wolnych kwasów tłuszczowych. W konsekwencji dochodzi do uwalniania akroleiny, czyli toksyny o właściwościach kancerogennych. W krajach europejskich obowiązują przepisy mające zapobiec szkodliwemu wpływowi wielokrotnego smażenia, co dzieje się poprzez regulację składu olejów, mającą na celu minimalizację ryzyka wydzielania akroleiny. W Stanach Zjednoczonych takie ograniczenia nie obowiązują, co zwiększa ryzyko nawrotu raka u osób, które konsumują jedzenie smażone na głębokim tłuszczu. To właśnie ryzyko nawrotów, obok zaostrzania nowotworów, stanowi największe zagrożenie płynące z jedzenia potraw tego rodzaju. 

  1. J. Zhang, X. Chen, R. Yang i in., Thermally processed oil exaggerates colonic inflammation and colitis-associated colon tumorigenesis in mice, „Cancer Prevention Research”, 2019; DOI: 10.1158/1940-6207.CAPR-19-0226.
  2. University of Massachusetts at Amherst, Study shows frying oil consumption worsened colon cancer and colitis in mice "eurekalert.com" [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-08/uoma-ssf082219.php, [dostęp:] 26.08.2019 r.
  3. A. Cam, A. B. Oyirifi, Y. Liu i in., Thermally Abused Frying Oil Potentiates Metastasis to Lung in a Murine Model of Late-Stage Breast Cancer, “Cancer Prevention Research”, Published Online First March 18, 2019 , doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-18-0220.
  4. M. Beyer, Could reused cooking oil trigger breast cancer spread? "medicalnewstoday.com" [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/324806.php, [dostęp:] 26.08.2019 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Leki przeciwwirusowe na grypę. Czym jest amantadyna, rymantadyna, oseltamiwir i zanamiwir?

    Najsilniejszymi lekami przeciwwirusowymi na grypę są: amantadyna, rymantadyna (leki starej generacji), oseltamiwir i zanamiwir (leki nowej generacji). Stosowane są jedynie na wskazanie lekarza, który tylko w uzasadnionych przypadkach wdroży leczenie tymi substancjami. Mają one charakter wirusostatyczny, a leczenie z ich udziałem trwa najczęściej 5. dni. Jakie są przeciwwskazania do stosowania leków przeciwwirusowych, jaki jest ich mechanizm działania oraz kiedy leki na grypę są skuteczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Cynk – suplementacja, niedobory i nadmiar. Czy tabletki z cynkiem pomoga odzyskać węch i smak?

    Prawidłowy poziom cynku wynosi u osób dorosłych 11–18 µmol/l (70–120 µg/dl), natomiast u dzieci 11–24 µmol/l (70–160 µg/dl). Jego odpowiednia ilość pomaga zachować piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Cynk pełni bardzo istotne funkcje w metabolizmie komórkowym, wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz działanie zmysłów smaku i węchu. Jakie jeszcze właściwości ma cynk, czy utrata powonienia przy COVID-19  to powód, dla którego warto go suplementować oraz czym jest cynk chelat aminokwasowy? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Tabletka „dzień po” – czym jest antykoncepcja awaryjna?

    Antykoncepcja awaryjna, potocznie nazywana tabletką „dzień po”, stosowana jest już po odbytym stosunku seksualnym, który był niezabezpieczony lub gdy inne zastosowane metody antykoncepcji okazały się niewystarczające. Ma ona na celu zapobiec zapłodnieniu przez blokowanie lub opóźnianie owulacji. Obecnie dostępne są dwa rodzaje tabletek „dzień po”. Czym się różnią? Jak działają? Czy można je dostać bez recepty?

  • Czym są beta-blokery i kiedy należy je stosować? Leki nowej generacji

    Efektem działania beta-blokerów jest m.in. zwolnienie akcji serca i jego kurczliwości, zmniejszenie zapotrzebowania mięśnia sercowego na tlen czy zmniejszenie ilości krwi, jaką podczas skurczu wyrzucają komory serca. W Polsce najczęściej rekomendowane przez lekarzy beta-blokery to: bisoprolol, metoprolol, nebiwolol. Beta-blokery są dopuszczone do leczenia nadciśnienia u kobiet w okresie ciąży, ponieważ uważane są za grupę leków stosunkowo bezpiecznych dla płodu.

  • Wazelina – jak działa?

    Wazelina od lat cieszy się popularnością wśród ludzi w każdym wieku ze względu na jej uniwersalne zastosowanie. W poniższym artykule omawiamy wszystkie zalety i właściwości wazeliny, a także sprawdzamy, czy jej stosowanie jest bezpieczne.

  • Czym są modulatory homocysteiny? Jak wpływa na zmęczenie i poziom hormonów?

    Homocysteina jest aminokwasem. Nieregulowany poziom tej cząsteczki sprzyja rozwojowi chorób układu krwionośnego u ludzi. Suplementy z modulatorami homocysteiny zawierają zazwyczaj witaminę B6, B12, kwas foliowy i betainę (trimetyloglicynę, TMG). Wyniki licznych badań naukowych wskazują, że regularne przyjmowanie przez minimum kilka tygodni modulatorów homocysteiny może przyczynić się do obniżenia nadmiernego poziomu homocysteiny we krwi.

  • Czy warto brać antyoksydanty w tabletkach, kroplach lub kapsułkach?

    Antyoksydanty w postaci tabletek to suplementy diety zawierające związki, które mogą pomóc w ochronie komórek organizmu przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Niektóre przykłady przeciwutleniaczy, które można znaleźć w postaci tabletek, to witaminy C i E, beta-karoten i selen. Przyjmowanie suplementów antyoksydacyjnych nie zawsze jest jednak zalecane. Zawsze zaleca się rozmowę z lekarzem przed przyjęciem jakichkolwiek suplementów diety.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij