Smażenie w głębokim tłuszczu zaostrza raka okrężnicy i piersi
Katarzyna Szulik

Smażenie w głębokim tłuszczu zaostrza raka okrężnicy i piersi

Dotychczasowa wiedza medyczna dostarcza wielu argumentów za tym, by zrezygnować z jedzenia potraw smażonych na głębokim tłuszczu, zwłaszcza gdy jego pochodzenie jest nieznane. Do tej pory koncentrowano się przede wszystkim na wpływie takiej diety na osoby zdrowe. Naukowcy z USA przyjrzeli się teraz wpływowi tłuszczy trans na stan zdrowia osób doświadczających chorób nowotworowych, uzyskując alarmujące wnioski. 

Najwięcej negatywnych skutków zdrowotnych przypisuje się olejowi palmowemu, jednak badacze z University of Massachusetts wzięli pod lupę również popularny pod naszą szerokością geograficzną olej rzepakowy. Celem naukowców było sprawdzenie, w jaki sposób konsumpcja smażonego i surowego oleju wpływa na nowotwór okrężnicy oraz nieswoiste zapalenie jelit zwierząt, konkretnie myszy. Naukowcy postawili tezę, że utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zachodzące w procesie ich podgrzewania jest kluczowe dla rozwoju stanu zapalnego w organizmie. Do celów badawczych pobrano próbki oleju rzepakowego używanego do smażenia falafeli w jednej z restauracji w Massachussets, by wyniki w możliwie jak największym stopniu odzwierciedlały sytuację z życia.

Smażony olej pobudza wzrost nowotworu

Następnie zwierzęta obarczone wspomnianymi chorobami podzielono na dwie grupy — dietę pierwszej wzbogacono o mieszankę olejów surowych i smażonych, a drugiej wyłącznie o olej surowy, przy czym mysi jadłospis był wzorowany na ludzkim. Dodatkowo inna grupa myszy otrzymała pożywienie wzbogacone wyłącznie o składniki smażonego oleju wyodrębnione z próbek. Jak się okazało, zarówno u myszy na diecie wzbogaconej o smażony olej, jak i o jego składniki, zaobserwowano zaostrzenie stanu zapalnego w okrężnicy, przyspieszenie wzrostu guza oraz zwiększoną przepuszczalność jelit, w wyniku której do krwiobiegu przedostają się szkodliwe bakterie i toksyny. Zauważono między innymi, że guzy w grupie karmionej smażonym olejem zwiększyły się dwukrotnie w stosunku do wzrostu guzów w grupie kontrolnej.

Jak twierdzą lekarze, ta informacja nie sugeruje bezpośredniego związku przyczynowo–skutkowego między jedzeniem smażonego oleju a wspomnianymi chorobami. Niemniej jednak osoby nimi dotknięte powinny rozważyć ograniczenie spożycia produktów smażonych na głębokim tłuszczu, ponieważ taka dieta może pogorszyć stan ich zdrowia. 

Rak piersi kontra toksyczny tłuszcz

Wiosną tego roku negatywnych wniosków na temat konsumpcji smażonego oleju dostarczyło badanie naukowców z Uniwersytetu w Illinois. Przedmiotem ich zainteresowania był tłuszcz poddany wielokrotnemu procesowi smażenia, co dodatkowo zwiększa jego toksyczne właściwości. We wspomnianym eksperymencie również wykorzystano myszy. Pokarm części z nich był wzbogacany o surowy olej sojowy, a dieta drugiej grupy zawierała olej wielokrotnie przesmażany. Eksperyment trwał przez 16 tygodni, w tym czasie myszom wszczepiono komórki raka piersi, doprowadzając do rozwoju choroby, by sprawdzić, czy dieta bogata w smażony tłuszcz w jakikolwiek sposób na nią wpłynie. 

Po 20 dniach od wszczepienia komórek nowotworowych, guzy u myszy karmionych przesmażanym olejem były czterokrotnie większe, niż u zwierząt, które jadły surowy olej sojowy. Poza zmianami w klatkach piersiowych zwierząt, naukowcy zidentyfikowali je także w płucach zwierząt karmionych wielokrotnie wykorzystywanym olejem. Zmiany te były szczególnie złośliwe i agresywne.

Wielokrotne smażenie zwiększa ryzyko nawrotu raka

Negatywny wpływ wielokrotnie podgrzewanego oleju ma związek z rozpadem trójglicerydów, co prowadzi do utleniania wolnych kwasów tłuszczowych. W konsekwencji dochodzi do uwalniania akroleiny, czyli toksyny o właściwościach kancerogennych. W krajach europejskich obowiązują przepisy mające zapobiec szkodliwemu wpływowi wielokrotnego smażenia, co dzieje się poprzez regulację składu olejów, mającą na celu minimalizację ryzyka wydzielania akroleiny. W Stanach Zjednoczonych takie ograniczenia nie obowiązują, co zwiększa ryzyko nawrotu raka u osób, które konsumują jedzenie smażone na głębokim tłuszczu. To właśnie ryzyko nawrotów, obok zaostrzania nowotworów, stanowi największe zagrożenie płynące z jedzenia potraw tego rodzaju. 

  1. J. Zhang, X. Chen, R. Yang i in., Thermally processed oil exaggerates colonic inflammation and colitis-associated colon tumorigenesis in mice, „Cancer Prevention Research”, 2019; DOI: 10.1158/1940-6207.CAPR-19-0226.
  2. University of Massachusetts at Amherst, Study shows frying oil consumption worsened colon cancer and colitis in mice "eurekalert.com" [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-08/uoma-ssf082219.php, [dostęp:] 26.08.2019 r.
  3. A. Cam, A. B. Oyirifi, Y. Liu i in., Thermally Abused Frying Oil Potentiates Metastasis to Lung in a Murine Model of Late-Stage Breast Cancer, “Cancer Prevention Research”, Published Online First March 18, 2019 , doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-18-0220.
  4. M. Beyer, Could reused cooking oil trigger breast cancer spread? "medicalnewstoday.com" [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/324806.php, [dostęp:] 26.08.2019 r.

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Przewiane ucho – przyczyny, objawy, leczenie, domowe sposoby

    Czy po wieczornym spacerze odczuwasz ból lub słyszysz szum w uszach? To może być przyczyna przewianego ucha. Przypadłość ta dotyczy wszystkich osób, zarówno młodszych, jak i starszych. Najczęściej jednak pojawia się u dzieci do 6. roku życia. Jakie są przyczyny przewianego ucha? Jak leczyć przewiane ucho domowymi sposobami?  Kiedy udać się do laryngologa? Podpowiadamy.

  • Jak działa acyklowir? Czy jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci?

    Acyklowir to pochodna guanozyny, którą z powodzeniem stosuje się podczas leczenia opryszczki, półpaśca, ospy wietrznej, cytomegalii i wirusa EBV. Występuje w formie tabletek i kremów i roztworów do infuzji. Kto może stosować acyklowir, a jakie są przeciwwskazania i czy kobiety w ciąży oraz matki karmiące mogą bezpiecznie sięgać po acyklowir w preparatach bez recepty? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Omicron – zidentyfikowano kolejną odmianę koronawirusa SARS-CoV-2

    Liczba zakażeń SARS-CoV-2 w Republice Południowej Afryki gwałtownie wzrosła w ostatnich tygodniach, co zbiegło się z wykryciem kolejnego wariantu wirusa. Omikron cechuje nagromadzenie mutacji, które mogą budzić niepokój, jednak na tym etapie nie wiadomo, jak te zmiany rzeczywiście wpłyną na właściwości tego wariantu koronawirusa. Pierwszych informacji o obrazie klinicznym zakażenia, jakie wywołuje, możemy spodziewać się już w najbliższych dniach.

  • Kwas foliowy metylowany – czy kobiety bez mutacji MTHFR także powinny go suplementować?

    Istnieje grupa kobiet, która ze względu na to, że posiada mutację genu MTHF nie może właściwie metabolizować kwasu foliowego do jego aktywnej postaci, która jest niezbędna m.in do prawidłowego rozwoju płodu. Te pacjentki, w trakcie przygotowywania się do zajścia w ciążę, jak i będąc w ciąży, powinny suplementować około 0,4 mg kwasu foliowego i metafoliny, czyli zmetylowanej formy kwasu foliowego. Dowiedz się więcej o kwasie foliowym w zmetylowanej formie, czytając niniejszy artykuł.

  • Zespół stresu popandemicznego – czym jest? W jaki sposób się objawia?

    Aktualnie „zespół stresu popandemicznego” nie jest ujęty w międzynarodowej klasyfikacji zaburzeń psychicznych, jednak niewykluczone, że wkrótce tam trafi, gdyż coraz więcej osób potrzebuje pomocy psychologa lub psychiatry w wyniku sytuacji związanej z pandemią. Trwa na ten temat globalna dyskusja ekspertów zajmujących się zdrowiem psychicznym.

  • Molnupiravir – przełomowy lek na COVID-19 dostępny w Polsce już w grudniu

    Molnupiravir to lek, który powstrzymuje namnażanie się koronawirusa SARS-CoV-2 w organizmie, według producenta koncernu – Merck i Ridgeback Biotherapeutics. Tabletka ma znaczny potencjał kliniczny i obniża prawdopodobieństwo hospitalizacji oraz śmierci z powodu COVID-19, nawet o 50%. Już niebawem farmaceutyk będzie dostępny w naszym kraju.

  • Nowe antybiotyki – powstaną poprzez edycję genów

    Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze odkryli nową drogę do produkcji złożonych antybiotyków wykorzystujących edycję genów do manipulacji kluczowymi enzymami bakteryjnymi, a tym samym ścieżek prowadzących do powstawania leków. Odkrycie może utorować drogę nowej generacji antybiotyków, które będą skuteczne w walce z lekoopornymi patogenami.

  • Nadżerka szyjki macicy (ektopia) – przyczyny, objawy, metody leczenia

    Termin „nadżerka szyjki macicy" oznacza ubytek błony śluzowej. Często jest on nieprawidłowo stosowany na określenie ektopii, która jest zupełnie innym schorzeniem. Rzekoma nadżerka szyjki macicy (tak brzmi inna nazwa ektopii) to zastępowanie nabłonka płaskiego fizjologicznie pokrywającego tarczę szyjki macicy, nabłonkiem gruczołowym. Zazwyczaj nie daje ona żadnych objawów, a kobieta dowiaduje się o jej istnieniu podczas rutynowego badania ginekologicznego. Kiedy ektopia wymaga szerszej diagnostyki i leczenia? Jakie metody usunięcia „nadżerki" szyjki macicy stosuje się najczęściej?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij