×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Smażenie w głębokim tłuszczu zaostrza raka okrężnicy i piersi

Dotychczasowa wiedza medyczna dostarcza wielu argumentów za tym, by zrezygnować z jedzenia potraw smażonych na głębokim tłuszczu, zwłaszcza gdy jego pochodzenie jest nieznane. Do tej pory koncentrowano się przede wszystkim na wpływie takiej diety na osoby zdrowe. Naukowcy z USA przyjrzeli się teraz wpływowi tłuszczy trans na stan zdrowia osób doświadczających chorób nowotworowych, uzyskując alarmujące wnioski. 

Najwięcej negatywnych skutków zdrowotnych przypisuje się olejowi palmowemu, jednak badacze z University of Massachusetts wzięli pod lupę również popularny pod naszą szerokością geograficzną olej rzepakowy. Celem naukowców było sprawdzenie, w jaki sposób konsumpcja smażonego i surowego oleju wpływa na nowotwór okrężnicy oraz nieswoiste zapalenie jelit zwierząt, konkretnie myszy. Naukowcy postawili tezę, że utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zachodzące w procesie ich podgrzewania jest kluczowe dla rozwoju stanu zapalnego w organizmie. Do celów badawczych pobrano próbki oleju rzepakowego używanego do smażenia falafeli w jednej z restauracji w Massachussets, by wyniki w możliwie jak największym stopniu odzwierciedlały sytuację z życia.

Smażony olej pobudza wzrost nowotworu

Następnie zwierzęta obarczone wspomnianymi chorobami podzielono na dwie grupy — dietę pierwszej wzbogacono o mieszankę olejów surowych i smażonych, a drugiej wyłącznie o olej surowy, przy czym mysi jadłospis był wzorowany na ludzkim. Dodatkowo inna grupa myszy otrzymała pożywienie wzbogacone wyłącznie o składniki smażonego oleju wyodrębnione z próbek. Jak się okazało, zarówno u myszy na diecie wzbogaconej o smażony olej, jak i o jego składniki, zaobserwowano zaostrzenie stanu zapalnego w okrężnicy, przyspieszenie wzrostu guza oraz zwiększoną przepuszczalność jelit, w wyniku której do krwiobiegu przedostają się szkodliwe bakterie i toksyny. Zauważono między innymi, że guzy w grupie karmionej smażonym olejem zwiększyły się dwukrotnie w stosunku do wzrostu guzów w grupie kontrolnej.

Jak twierdzą lekarze, ta informacja nie sugeruje bezpośredniego związku przyczynowo–skutkowego między jedzeniem smażonego oleju a wspomnianymi chorobami. Niemniej jednak osoby nimi dotknięte powinny rozważyć ograniczenie spożycia produktów smażonych na głębokim tłuszczu, ponieważ taka dieta może pogorszyć stan ich zdrowia. 

Rak piersi kontra toksyczny tłuszcz

Wiosną tego roku negatywnych wniosków na temat konsumpcji smażonego oleju dostarczyło badanie naukowców z Uniwersytetu w Illinois. Przedmiotem ich zainteresowania był tłuszcz poddany wielokrotnemu procesowi smażenia, co dodatkowo zwiększa jego toksyczne właściwości. We wspomnianym eksperymencie również wykorzystano myszy. Pokarm części z nich był wzbogacany o surowy olej sojowy, a dieta drugiej grupy zawierała olej wielokrotnie przesmażany. Eksperyment trwał przez 16 tygodni, w tym czasie myszom wszczepiono komórki raka piersi, doprowadzając do rozwoju choroby, by sprawdzić, czy dieta bogata w smażony tłuszcz w jakikolwiek sposób na nią wpłynie. 

Po 20 dniach od wszczepienia komórek nowotworowych, guzy u myszy karmionych przesmażanym olejem były czterokrotnie większe, niż u zwierząt, które jadły surowy olej sojowy. Poza zmianami w klatkach piersiowych zwierząt, naukowcy zidentyfikowali je także w płucach zwierząt karmionych wielokrotnie wykorzystywanym olejem. Zmiany te były szczególnie złośliwe i agresywne.

Wielokrotne smażenie zwiększa ryzyko nawrotu raka

Negatywny wpływ wielokrotnie podgrzewanego oleju ma związek z rozpadem trójglicerydów, co prowadzi do utleniania wolnych kwasów tłuszczowych. W konsekwencji dochodzi do uwalniania akroleiny, czyli toksyny o właściwościach kancerogennych. W krajach europejskich obowiązują przepisy mające zapobiec szkodliwemu wpływowi wielokrotnego smażenia, co dzieje się poprzez regulację składu olejów, mającą na celu minimalizację ryzyka wydzielania akroleiny. W Stanach Zjednoczonych takie ograniczenia nie obowiązują, co zwiększa ryzyko nawrotu raka u osób, które konsumują jedzenie smażone na głębokim tłuszczu. To właśnie ryzyko nawrotów, obok zaostrzania nowotworów, stanowi największe zagrożenie płynące z jedzenia potraw tego rodzaju. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. J. Zhang, X. Chen, R. Yang i in., Thermally processed oil exaggerates colonic inflammation and colitis-associated colon tumorigenesis in mice, „Cancer Prevention Research”, 2019; DOI: 10.1158/1940-6207.CAPR-19-0226.
  2. University of Massachusetts at Amherst, Study shows frying oil consumption worsened colon cancer and colitis in mice "eurekalert.com" [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-08/uoma-ssf082219.php, [dostęp:] 26.08.2019 r.
  3. A. Cam, A. B. Oyirifi, Y. Liu i in., Thermally Abused Frying Oil Potentiates Metastasis to Lung in a Murine Model of Late-Stage Breast Cancer, “Cancer Prevention Research”, Published Online First March 18, 2019 , doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-18-0220.
  4. M. Beyer, Could reused cooking oil trigger breast cancer spread? "medicalnewstoday.com" [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/324806.php, [dostęp:] 26.08.2019 r.

Podziel się: