Ciemna czekolada łagodzi objawy depresji
Katarzyna Szulik

Ciemna czekolada łagodzi objawy depresji

Na chandrę zjedz czekoladę — większość z nas świetnie zna tę radę i z ochotą wprowadza ją w życie. Poprawa samopoczucia wywołana przez słodycze to jednak nie tylko pobożne życzenie, ale fakt naukowy, pod warunkiem, że mowa o gorzkiej czekoladzie. Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Kanady jako pierwsi znaleźli związek między jedzeniem czekolady i łagodzeniem objawów depresji.

Istotny jest fakt, że badania nie były prowadzone przy wsparciu żadnego z producentów czekolady, co zwiększa wiarygodność sformułowanych wniosków. Czekoladzie w roli antydepresantu przyglądali się naukowcy z University College London we współpracy z badaczami z kanadyjskiego Uniwersytetu w Calgary, a badanie objęło obywateli USA.

Naukowcy zebrali dane o konsumpcji czekolady oraz samopoczuciu od niemal 14 tys. dorosłych osób, a następnie zestawili je z czynnikami potencjalnie wpływającymi na nastrój, takimi jak: wygląd (konkretnie waga i wzrost), stan cywilny, pochodzenie etniczne, dochody czy poziom wykształcenia.

Analiza wykazała, że osoby, które regularnie jadały ciemną czekoladę (gdzie za regularność uważa się jedzenie jej codziennie), były aż o 70 proc. mniej narażone na wystąpienie symptomów depresji od tych, które nie jadły jej w ogóle.

Ilość zjedzonej czekolady nie miała wpływu na wynik — poprawie samopoczucia sprzyja zarówno kostka, jak i tabliczka.

Przyjemność jedzenia ma znaczenie

Obniżone ryzyko wystąpienia symptomów depresji odnotowano także u osób jedzących inne typy czekolady, nie tylko ciemną, ale naukowcy nie znaleźli potwierdzenia „terapeutycznego” oddziaływania czekolady mlecznej lub białej. Co więcej, wykazano, że osoby jedzące czekoladę dowolnego typu rzadziej były otyłe, zarabiały więcej i mniej chętnie sięgały po papierosy. Wnioski z badania obserwacyjnego mówią również, że pozytywny wpływ ciemnej czekolady na samopoczucie występuje jedynie, jeśli jest ona subiektywnie smaczna dla osoby jedzącej. To może sugerować, że nasze preferencje i forma podania również mogą wpływać na to, w jaki sposób mózg reaguje na czekoladę. W tym sensie endorfiny towarzyszące czerpaniu przyjemności z jedzenia również mogą mieć znaczenie.

Badanie wskazuje na związek miedzy jedzeniem ciemnej czekolady i łagodzeniem objawów depresji, ale nie można mówić o relacji przyczynowo–skutkowej. Zamiłowanie do czekolady osób, które nie wykazują objawów depresji może wynikać na przykład z faktu, że spadek nastroju zniechęca do jedzenia słodyczy w ogóle. Niemniej jednak naukowcy chcą nadal zgłębiać ten kierunek badań, by ostatecznie potwierdzić lub zaprzeczyć antydepresyjnym właściwościom kakaowych tabliczek.

Czekoladowe neuromodulatory

Z czego wynikają antydepresyjne właściwości czekolady? W opinii naukowców ich źródło kryje się w fenyletylaminie, czyli obecnym w niej neuromodulatorze wpływającym na nastrój. Kolejnym składnikiem czekolady mogącym poprawiać samopoczucie są przeciwutleniacze, które pomagają łagodzić stany zapalne w organizmie mogące nasilać objawy depresyjne.

Wpływ czekolady na mózg potwierdzają różne inne badania, przyglądające się jej wpływowi na funkcjonowanie kognitywne. Może ona między innymi poprawiać pracę mózgu u osób starszych dotkniętych pierwszymi symptomami demencji, jak również poprawiać przepływ krwi do mózgu, co także usprawnia jego pracę, z czym wiąże się również obecna w niej kofeina i teobromina.

Wspomniane badanie ma charakter stricte obserwacyjny, podobnie jak szereg innych podnoszących kwestię związku jedzenia czekolady z depresją. Z tego względu badania tego typu mogą przynosić skrajnie odmiennie wnioski. W sprzeczności z opisanymi wyżej ustaleniami stoi na przykład badanie naukowców z San Diego z 2010 roku, zgodnie z którym ryzyko depresji rośnie wraz z ilością jedzonej czekolady. W tym wypadku zjawisko to tłumaczono faktem, że chorzy na depresję mogą próbować poprawić swoje samopoczucie, jedząc czekoladę, co pokazuje, że konsumpcja czekolady jest nie tyle przyczyną, co skutkiem złego samopoczucia.

Dlaczego warto jeść ciemną czekoladę?

Przez wzgląd na jej ochronny wpływ na skórę, czekoladę warto zabierać na plażę i jeść między kąpielami słonecznymi. Zawarte w niej przeciwutleniacze chronią skórę przez szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego, pod warunkiem, że jest jedzona regularnie. Wiele badań wskazuje także, że czekolada pozytywnie wpływa na serce. Mowa o obniżeniu o połowę ryzyka śmierci z tytuły chorób serca i o jedną trzecią zwapnień arterii — w przypadku jedzenia ciemnej czekolady przynajmniej dwa razy w tygodniu. Z tym efektem wiąże się potwierdzony naukowo fakt obniżania poziomu złego cholesterolu i zwiększania dobrego w związku z jedzeniem ciemnej czekolady. Obecne w czekoladzie flawonoidy mogą również poprawiać przepływ krwi i obniżać jej ciśnienie.

 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Osteopatia – czym zajmuje się osteopata i w jakich chorobach może pomóc?

    Osteopatia zajmuje się diagnostyką oraz leczeniem zaburzeń układu ruchu, narządów wewnętrznych oraz układu współczulnego. Za jej twórcę uznaje się amerykańskiego lekarza Andrewa Taylora Stilla, który stworzył American School of Osteopathy – instytucję zrzeszającą i kształcącą specjalistów z tej dziedziny. Jakie są wskazania do osteopatii? Jakie techniki stosuje osteopata?

  • Spray do uszu – jak działa? Jak wybrać najlepszy preparat do czyszczenia uszu?

    Woskowina to naturalna substancja tłuszczowa o właściwościach zmiękczających i bakteriobójczych, zaś jej ilość regulowana jest dzięki mechanizmowi samooczyszczania ucha. Zwiększona produkcja woskowiny może skutkować tworzeniem się czopów, którym towarzyszą objawy, takie jak stopniowa utrata słuchu, uczucie zatkanego ucha, szumy uszne czy ból ucha o różnym nasileniu. Prawidłowe i skuteczne czyszczenie pozwala wspomóc proces samooczyszczania oraz zapobiega powstawaniu poważniejszych dolegliwości. Jak wybrać najlepszy spray do uszu?

  • Grypa – co ją powoduje i jak się objawia? Jak skutecznie leczyć grypę?

    Grypa jest ostrą i wysoce zakaźną chorobą układu oddechowego wywoływaną przez wirusy. Najwięcej zachorowań na grypę obserwuje się w sezonie jesienno-zimowym. Na grypę szczególnie narażone są dzieci, osoby starsze oraz dorośli przebywający w dużych skupiskach np. zakładach pracy. Grypę charakteryzuje gwałtowny początek objawów, do których zalicza się wysoką gorączkę, bóle mięśni i stawów, bóle głowy, osłabienie i kaszel.  Jak skutecznie ją leczyć? 

  • Czym są ortopedyczne implanty custom-made? Jak powstają protezy „szyte na miarę”?

    Lekarze z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (WUM) przeprowadzili pionierską operację – wszczepili pacjentowi „szytą na miarę” endoprotezę stawu kolanowego. Zachowanie więzadła krzyżowego tylnego pozwala pacjentowi na większą aktywność fizyczną i lepiej odtwarza biomechanikę zdrowego kolana. W jaki sposób powstają spersonalizowane protezy typu custom-made? Jakie są korzyści z ich zastosowania?

  • Polipy macicy – objawy i leczenie polipów szyjki macicy i polipów trzonu macicy

    Obecnie polipy macicy są dość częstą jednostką chorobową, z którą ginekolodzy muszą się mierzyć w praktyce ambulatoryjnej. Nierzadko pozostają bezobjawowe, ale jeśli wzrastają z błony śluzowej w obrębie jamy macicy, to mogą stanowić jedną z częstszych przyczyn nieprawidłowych krwawień z dróg rodnych u kobiet. Pamiętajmy, że objawowe polipy macicy stanowią ważne wskazanie do konsultacji z lekarzem ginekologiem i podjęcia decyzji o ich usunięciu.

  • Zatrucie grzybami – objawy i pierwsza pomoc

    Według Światowej Organizacji Zdrowia co roku 2% populacji szuka pomocy medycznej z powodu zatrucia grzybami. Mimo wieloletniego doświadczenia w diagnozowaniu i leczeniu tego schorzenia wstępna diagnoza jest złożona i wymaga różnicowania oraz dokładnego określenia, jakie grzyby wywołały zatrucie (może to być zatrucie kilkoma rodzajami grzybów). Trudności związane są w większości przypadków z różnymi objawami i zespołami toksykologicznymi, które pojawiają się pod wpływem toksyn grzybowych. W związku z rozpowszechnieniem diagnozy ostrego zatrucia grzybami, każdy powinien zdawać sobie sprawę z doraźnych metod leczenia w tym przypadku. 

  • Zapalenie krtani – przyczyny, objawy, leczenie

    Nagła duszność i szczekający kaszel w środku nocy u dziecka wywołują często panikę u rodziców i opiekunów. Objawy te mogą świadczyć o ostrym zapaleniu krtani. Dowiedz się, kiedy konieczne staje się wezwanie pogotowia do małego pacjenta. Sprawdź również, kiedy zwykła chrypka może oznaczać przewlekłe zapalenie krtani i powinna skłonić nas do wizyty u lekarza.

  • Diabetomat – urządzenie ułatwi życie osobom chorym na cukrzycę

    Naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie opracowali urządzenie, które pozwoli diabetykom zastąpić klasyczne pomiary stężenia cukru we krwi. W jaki sposób działa? Kiedy będzie można go kupić? Jakie inne nieinwazyjne urządzenia monitorowania glikemii powstały w ostatnim czasie?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij