Ciemna czekolada łagodzi objawy depresji
Katarzyna Szulik

Ciemna czekolada łagodzi objawy depresji

Na chandrę zjedz czekoladę — większość z nas świetnie zna tę radę i z ochotą wprowadza ją w życie. Poprawa samopoczucia wywołana przez słodycze to jednak nie tylko pobożne życzenie, ale fakt naukowy, pod warunkiem, że mowa o gorzkiej czekoladzie. Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Kanady jako pierwsi znaleźli związek między jedzeniem czekolady i łagodzeniem objawów depresji.

Istotny jest fakt, że badania nie były prowadzone przy wsparciu żadnego z producentów czekolady, co zwiększa wiarygodność sformułowanych wniosków. Czekoladzie w roli antydepresantu przyglądali się naukowcy z University College London we współpracy z badaczami z kanadyjskiego Uniwersytetu w Calgary, a badanie objęło obywateli USA.

Naukowcy zebrali dane o konsumpcji czekolady oraz samopoczuciu od niemal 14 tys. dorosłych osób, a następnie zestawili je z czynnikami potencjalnie wpływającymi na nastrój, takimi jak: wygląd (konkretnie waga i wzrost), stan cywilny, pochodzenie etniczne, dochody czy poziom wykształcenia.

Analiza wykazała, że osoby, które regularnie jadały ciemną czekoladę (gdzie za regularność uważa się jedzenie jej codziennie), były aż o 70 proc. mniej narażone na wystąpienie symptomów depresji od tych, które nie jadły jej w ogóle.

Ilość zjedzonej czekolady nie miała wpływu na wynik — poprawie samopoczucia sprzyja zarówno kostka, jak i tabliczka.

Przyjemność jedzenia ma znaczenie

Obniżone ryzyko wystąpienia symptomów depresji odnotowano także u osób jedzących inne typy czekolady, nie tylko ciemną, ale naukowcy nie znaleźli potwierdzenia „terapeutycznego” oddziaływania czekolady mlecznej lub białej. Co więcej, wykazano, że osoby jedzące czekoladę dowolnego typu rzadziej były otyłe, zarabiały więcej i mniej chętnie sięgały po papierosy. Wnioski z badania obserwacyjnego mówią również, że pozytywny wpływ ciemnej czekolady na samopoczucie występuje jedynie, jeśli jest ona subiektywnie smaczna dla osoby jedzącej. To może sugerować, że nasze preferencje i forma podania również mogą wpływać na to, w jaki sposób mózg reaguje na czekoladę. W tym sensie endorfiny towarzyszące czerpaniu przyjemności z jedzenia również mogą mieć znaczenie.

Badanie wskazuje na związek miedzy jedzeniem ciemnej czekolady i łagodzeniem objawów depresji, ale nie można mówić o relacji przyczynowo–skutkowej. Zamiłowanie do czekolady osób, które nie wykazują objawów depresji może wynikać na przykład z faktu, że spadek nastroju zniechęca do jedzenia słodyczy w ogóle. Niemniej jednak naukowcy chcą nadal zgłębiać ten kierunek badań, by ostatecznie potwierdzić lub zaprzeczyć antydepresyjnym właściwościom kakaowych tabliczek.

Czekoladowe neuromodulatory

Z czego wynikają antydepresyjne właściwości czekolady? W opinii naukowców ich źródło kryje się w fenyletylaminie, czyli obecnym w niej neuromodulatorze wpływającym na nastrój. Kolejnym składnikiem czekolady mogącym poprawiać samopoczucie są przeciwutleniacze, które pomagają łagodzić stany zapalne w organizmie mogące nasilać objawy depresyjne.

Wpływ czekolady na mózg potwierdzają różne inne badania, przyglądające się jej wpływowi na funkcjonowanie kognitywne. Może ona między innymi poprawiać pracę mózgu u osób starszych dotkniętych pierwszymi symptomami demencji, jak również poprawiać przepływ krwi do mózgu, co także usprawnia jego pracę, z czym wiąże się również obecna w niej kofeina i teobromina.

Wspomniane badanie ma charakter stricte obserwacyjny, podobnie jak szereg innych podnoszących kwestię związku jedzenia czekolady z depresją. Z tego względu badania tego typu mogą przynosić skrajnie odmiennie wnioski. W sprzeczności z opisanymi wyżej ustaleniami stoi na przykład badanie naukowców z San Diego z 2010 roku, zgodnie z którym ryzyko depresji rośnie wraz z ilością jedzonej czekolady. W tym wypadku zjawisko to tłumaczono faktem, że chorzy na depresję mogą próbować poprawić swoje samopoczucie, jedząc czekoladę, co pokazuje, że konsumpcja czekolady jest nie tyle przyczyną, co skutkiem złego samopoczucia.

Polecane dla Ciebie

Dlaczego warto jeść ciemną czekoladę?

Przez wzgląd na jej ochronny wpływ na skórę, czekoladę warto zabierać na plażę i jeść między kąpielami słonecznymi. Zawarte w niej przeciwutleniacze chronią skórę przez szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego, pod warunkiem, że jest jedzona regularnie. Wiele badań wskazuje także, że czekolada pozytywnie wpływa na serce. Mowa o obniżeniu o połowę ryzyka śmierci z tytuły chorób serca i o jedną trzecią zwapnień arterii — w przypadku jedzenia ciemnej czekolady przynajmniej dwa razy w tygodniu. Z tym efektem wiąże się potwierdzony naukowo fakt obniżania poziomu złego cholesterolu i zwiększania dobrego w związku z jedzeniem ciemnej czekolady. Obecne w czekoladzie flawonoidy mogą również poprawiać przepływ krwi i obniżać jej ciśnienie.

 

  1. UCL, People who eat dark chocolate less likely to be depressed, "neurosciencenews.com" [online], https://neurosciencenews.com/dark-chocolate-depression-14641/, [dostęp:] 08.08.2019 r.  
  2. S. E. Jackson, L. Smith, J. Firth i in., Is there a relationship between chocolate consumption and symptoms of depression? A cross‐sectional survey of 13,626 US adults, "Depression & Anxiety", First published: 29 July 2019 https://doi.org/10.1002/da.22950
  3. K. Woznicki, More Chocolate Means More Depression, or Vice Versa, "webmd.com" [online], https://www.webmd.com/depression/news/20100426/more-chocolate-means-more-depression-or-vice-versa, [dostęp:] 08.08.2019 r.
  4. Healthline, 7 Proven Health Benefits of Dark Chocolate "helathline.com" [online] https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate, [dostęp:] 08.08.2019 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Witamina B2 (ryboflawina) – funkcja w organizmie, suplementacja, niedobór, nadmiar

    Pękające kąciki ust, chroniczne zmęczenie, pogorszony wzrok – to tylko kilka przykładów objawów, które niesie za sobą niedobór witaminy B2. Ryboflawina bierze udział w wielu procesach metabolicznych organizmu i jest rozpuszczalna w wodzie. Zażywana wraz z innymi witaminami aktywuje ich działanie w organizmie. Jakie produkty zawierają w sobie ryboflawinę? Kiedy i jak zażywać witaminę B2 w formie suplementów diety? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest i jak działa żeń-szeń? Zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Panax ginseng

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Gotu kola (wąkrotka azjatycka) – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

    Sproszkowane ziele wąkrotki azjatyckiej, czyli adaptogenu nazywanego także gotu kola lub brahmi, zaleca się stosować u osób mających problemy z koncentracją i pamięcią. Gotu kola można przyjmować zarówno w formie kapsułek, czyli dojelitowo, jak i bezpośrednio na skórę w przypadku wystąpienia problemów dermatologicznych. Wąkrotka działa także przeciwlękowo, łagodzi napięcie i niepokój. Jak dawkować gotu kola, ile kosztuje ten adaptogen i czy kobiety w ciąży mogą przyjmować wąkrotkę azjatycką? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bacopa monnieri – działanie ekstraktu roślinnego eliksiru życia. Czy suplementowanie pomaga się szybciej uczyć?

    Bacopa monnieri, czyli bakopa drobnolistna, jest suplementem diety polecanym przed istotnymi egzaminami, jak matura czy sesja, wspomagając pamięć i koncentrację. Korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów. Suplementowanie Bacopa zalecane jest także w trakcie terapii chorób neurodegradacyjnych, takich jak Alzhaimer lub Parkinson. Przez niektórych nazywana jest „eliksirem życia", ponieważ poprawia samopoczucie, łagodzi stres i napięcie. Dodatkowo ma także działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jak suplementować Bacopa monnieri, czy kobiety w ciąży mogą zażywać ten preparat oraz na jaki procent standaryzacji suplementu zwrócić uwagę, kupując Brahmi? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Tetracykliny na trądzik pospolity – jak zwiększyć skuteczność antybiotyków?

    Tetracykliny stosowane są zazwyczaj w leczeniu trądziku pospolitego (łac. acne vulgaris) o średnim i dużym nasileniu, ze zmianami zapalnymi w postaci grudek, krost, guzków, cyst, nacieków, a także trądziku różowatego (łac. acne rosacea). Podawane są w formie tabletek doustnych lub maści zewnętrznej. Zazwyczaj terapię przeciwtrądzikową z wykorzystaniem tetracyklin ordynuje dermatolog. Dzieje się tak wówczas, kiedy dotychczas zażywane produkty do stosowania zewnętrznego były nieskuteczne.

  • Zastrzyki antykoncepcyjne – czy są skuteczne? Na jak długo wystarcza i jakie są skutki uboczne?

    Według badań skuteczność zastrzyków antykoncepcyjnych wynosi około 99% w przypadku stosowania ich zgodnie z zaleceniami. Jednakże skuteczność ta może być niższa w przypadku nieregularnego stosowania lub gdy nastąpi opóźnienie w podaniu kolejnej dawki. Ważne jest, aby pamiętać, że zastrzyki antykoncepcyjne nie chronią przed chorobami przenoszonymi drogą płciową, więc w przypadku ryzyka infekcji należy stosować dodatkową ochronę, taką jak na przykład prezerwatywy.

  • Jakie właściwości ma olejek z drzewa herbacianego? Jak go stosować na skórę?

    Olejek z drzewa herbacianego pozyskuje się na drodze destylacji z parą wodną surowca z rośliny łac. Melaleuca alternifolia. Kolonizatorzy australijscy odkryli tę roślinę w 1770 r. i, naśladując zamieszkujących tamte tereny Aborygenów, zaczęli wykorzystywać jej liście do zaparzania esencjonalnego napoju na wzór herbaty. Stąd też wzięła się nazwa rośliny. Kiedy, jak i na co stosować olejek z drzewa herbacianego? Czy olejek z drzewa herbacianego powinna stosować osoba, która ma trądzik?

  • Na co stosować szafran? Właściwości lecznicze, dawkowanie

    Już w starożytności wykorzystywano szafran do poprawiania smaku jedzenia, a także do barwienia tkanin i w lecznictwie. Szafran stanowi najdroższą przyprawę świata. Posiada charakterystyczny smak oraz barwę. Jego walory smakowe doceniane są w kuchni, a ostatnimi czasy zainteresowanie wzbudzają jego właściwości lecznicze. Warto jednak podkreślić, że szafran można przyjmować doustnie jedynie w niewielkich ilościach, ponieważ jego nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij