Ciemna czekolada łagodzi objawy depresji
Katarzyna Szulik

Ciemna czekolada łagodzi objawy depresji

Na chandrę zjedz czekoladę — większość z nas świetnie zna tę radę i z ochotą wprowadza ją w życie. Poprawa samopoczucia wywołana przez słodycze to jednak nie tylko pobożne życzenie, ale fakt naukowy, pod warunkiem, że mowa o gorzkiej czekoladzie. Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Kanady jako pierwsi znaleźli związek między jedzeniem czekolady i łagodzeniem objawów depresji.

Istotny jest fakt, że badania nie były prowadzone przy wsparciu żadnego z producentów czekolady, co zwiększa wiarygodność sformułowanych wniosków. Czekoladzie w roli antydepresantu przyglądali się naukowcy z University College London we współpracy z badaczami z kanadyjskiego Uniwersytetu w Calgary, a badanie objęło obywateli USA.

Naukowcy zebrali dane o konsumpcji czekolady oraz samopoczuciu od niemal 14 tys. dorosłych osób, a następnie zestawili je z czynnikami potencjalnie wpływającymi na nastrój, takimi jak: wygląd (konkretnie waga i wzrost), stan cywilny, pochodzenie etniczne, dochody czy poziom wykształcenia.

Analiza wykazała, że osoby, które regularnie jadały ciemną czekoladę (gdzie za regularność uważa się jedzenie jej codziennie), były aż o 70 proc. mniej narażone na wystąpienie symptomów depresji od tych, które nie jadły jej w ogóle.

Ilość zjedzonej czekolady nie miała wpływu na wynik — poprawie samopoczucia sprzyja zarówno kostka, jak i tabliczka.

Przyjemność jedzenia ma znaczenie

Obniżone ryzyko wystąpienia symptomów depresji odnotowano także u osób jedzących inne typy czekolady, nie tylko ciemną, ale naukowcy nie znaleźli potwierdzenia „terapeutycznego” oddziaływania czekolady mlecznej lub białej. Co więcej, wykazano, że osoby jedzące czekoladę dowolnego typu rzadziej były otyłe, zarabiały więcej i mniej chętnie sięgały po papierosy. Wnioski z badania obserwacyjnego mówią również, że pozytywny wpływ ciemnej czekolady na samopoczucie występuje jedynie, jeśli jest ona subiektywnie smaczna dla osoby jedzącej. To może sugerować, że nasze preferencje i forma podania również mogą wpływać na to, w jaki sposób mózg reaguje na czekoladę. W tym sensie endorfiny towarzyszące czerpaniu przyjemności z jedzenia również mogą mieć znaczenie.

Badanie wskazuje na związek miedzy jedzeniem ciemnej czekolady i łagodzeniem objawów depresji, ale nie można mówić o relacji przyczynowo–skutkowej. Zamiłowanie do czekolady osób, które nie wykazują objawów depresji może wynikać na przykład z faktu, że spadek nastroju zniechęca do jedzenia słodyczy w ogóle. Niemniej jednak naukowcy chcą nadal zgłębiać ten kierunek badań, by ostatecznie potwierdzić lub zaprzeczyć antydepresyjnym właściwościom kakaowych tabliczek.

Czekoladowe neuromodulatory

Z czego wynikają antydepresyjne właściwości czekolady? W opinii naukowców ich źródło kryje się w fenyletylaminie, czyli obecnym w niej neuromodulatorze wpływającym na nastrój. Kolejnym składnikiem czekolady mogącym poprawiać samopoczucie są przeciwutleniacze, które pomagają łagodzić stany zapalne w organizmie mogące nasilać objawy depresyjne.

Wpływ czekolady na mózg potwierdzają różne inne badania, przyglądające się jej wpływowi na funkcjonowanie kognitywne. Może ona między innymi poprawiać pracę mózgu u osób starszych dotkniętych pierwszymi symptomami demencji, jak również poprawiać przepływ krwi do mózgu, co także usprawnia jego pracę, z czym wiąże się również obecna w niej kofeina i teobromina.

Wspomniane badanie ma charakter stricte obserwacyjny, podobnie jak szereg innych podnoszących kwestię związku jedzenia czekolady z depresją. Z tego względu badania tego typu mogą przynosić skrajnie odmiennie wnioski. W sprzeczności z opisanymi wyżej ustaleniami stoi na przykład badanie naukowców z San Diego z 2010 roku, zgodnie z którym ryzyko depresji rośnie wraz z ilością jedzonej czekolady. W tym wypadku zjawisko to tłumaczono faktem, że chorzy na depresję mogą próbować poprawić swoje samopoczucie, jedząc czekoladę, co pokazuje, że konsumpcja czekolady jest nie tyle przyczyną, co skutkiem złego samopoczucia.

Dlaczego warto jeść ciemną czekoladę?

Przez wzgląd na jej ochronny wpływ na skórę, czekoladę warto zabierać na plażę i jeść między kąpielami słonecznymi. Zawarte w niej przeciwutleniacze chronią skórę przez szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego, pod warunkiem, że jest jedzona regularnie. Wiele badań wskazuje także, że czekolada pozytywnie wpływa na serce. Mowa o obniżeniu o połowę ryzyka śmierci z tytuły chorób serca i o jedną trzecią zwapnień arterii — w przypadku jedzenia ciemnej czekolady przynajmniej dwa razy w tygodniu. Z tym efektem wiąże się potwierdzony naukowo fakt obniżania poziomu złego cholesterolu i zwiększania dobrego w związku z jedzeniem ciemnej czekolady. Obecne w czekoladzie flawonoidy mogą również poprawiać przepływ krwi i obniżać jej ciśnienie.

 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Mononukleoza – przyczyny, objawy, leczenie mononukleozy zakaźnej

    Mononukleoza jest infekcją wirusową przenoszoną głównie drogą kropelkową – poprzez kontakt ze śliną (dlatego też często jest nazywana "chorobą pocałunków"). Wywołana jest przez wirusa z rodziny Herpes – wirusa Epstein-Barr (EBV). Łatwo pomylić ją ze zwykłym przeziębieniem, objawami są bowiem głównie ból gardła i głowy, podwyższona temperatura ciała, ogólne zmęczenie. Powiększają się węzły chłonne i migdałki, czasami również wątroba oraz śledziona.  Jak wygląda diagnostyka i leczenie mononukleozy zakaźnej?

  • Trzeszczka – przyczyny, objawy, leczenie zapalenia i złamania trzeszczki

    Trzeszczka (łac. ossa sesamoidea) to mała, zaokrąglona kostka, która wraz ze ścięgnami i więzadłami tworzy tzw. aparat trzeszczkowy. Trzeszczki znajdują się w okolicy stawów palców dłoni i stóp. Do urazów tych struktur – zapalenia bądź złamania – dochodzi najczęściej u osób aktywnych fizycznie, sportowców oraz tancerzy, ale także np. podczas zeskoku z wysokości. Objawy zapalenia trzeszczki to ból narastający stopniowo, kłucie, obrzęk. Jak leczy się urazy trzeszczek?

  • Nowa grupa antybiotyków o szerokim spektrum działania

    Naukowcy z Instytutu Wistar odkryli nową klasę antybiotyków, które wykazują podwójne działanie – blokują niezbędny dla bakterii szlak metaboliczny oraz aktywują adaptacyjną odpowiedź immunologiczną organizmu. Odkrycie opublikowano niedawno w “Nature”.

  • Zaburzenia mikrobiomu mogą przyczynić się do rozwoju raka piersi

    Naukowcy z Johns Hopkins Kimmel Cancer Center i Bloomberg Kimmel Institute for Cancer Immunotherapy odkryli, że Bacteroides fragilis – drobnoustrój, który jest powszechnie związany z zapaleniem i rakiem okrężnicy, może mieć udział w rozwoju nowotworów piersi.

  • Odżywianie a zdrowie psychiczne – czy są ze sobą powiązane?

    Istnieje związek między tym, co jesz, a tym, jak się czujesz. Aktualne badania sugerują, że zdrowie psychiczne może zależeć od wyborów żywieniowych. Zdrowa dieta odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób psychicznych.

  • Mukowiscydoza – przyczyny, objawy, leczenie, dziedziczenie

    Mukowiscydoza (łac. mucoviscidosis) jest ciężką, wieloukładową chorobą genetyczną, spowodowaną mutacją genu CFTR. Schorzenie ma postępujący przebieg, jest nieuleczalne. Objawy choroby dotyczą przede wszystkim dróg oddechowych oraz pokarmowych, cechą charakterystyczną osób chorych na mukowiscydozę jest także słony pot (wynikający z podwyższonego stężenia chloru i sodu), niedobór masy ciała, niedobór wzrostu. Jak przebiega leczenie mukowiscydozy?

  • Bakteryjne zapalenie gardła – przyczyny, objawy, leczenie. Jakie bakterie wywołują zapalenie gardła?

    Bakteryjne zapalenie gardła występuje zdecydowanie rzadziej niż infekcje o podłożu wirusowym. Infekcja gardła wywołana przez bakterie, w większości przez paciorkowce, ma przeważnie cięższy przebieg niż zakażenie wirusowe, objawia się wysoką gorączką, silnym bólem gardła, powiększeniem migdałków, dyskomfortem podczas przełykania pokarmów. Nie towarzyszą jej katar oraz kaszel. Leczenie bakteryjnego zapalenia gardła to antybiotykoterapia oraz stosowanie miejscowo działających preparatów przeciwbólowych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij