Od czego zależy skuteczność probiotyków?
Katarzyna Szulik

Od czego zależy skuteczność probiotyków?

Dobra kondycja mikrobioty jelitowej ma znaczenie dla niemal wszystkich aspektów naszego zdrowia, od podstawowych, takich jak trawienie, aż po zdrowie psychiczne. Sposobem na modyfikację niewłaściwie skomponowanej mikrobioty jest przyjmowanie probiotyków, czyli preparatów bazujących na dobrych bakteriach. Trzeba jednak pamiętać, że skuteczność ich działania zależy od wielu czynników.

Zgodnie z badaniami naukowców związanych między innymi z Uniwersytetem Waszyngtońskim i Uniwersytetem w Los Angeles, prawidłowe działanie probiotyków to między innymi wypadkowa typu szczepu, ogólnego stanu zdrowia danej osoby, formuły produktu probiotycznego i jego jakości oraz zastosowanej dawki. Zmiana któregoś z tych czynników w sposób istotny wpływa na to, czy probiotyk odniesie zakładany skutek. Trzeba również zdawać sobie sprawę, że w przypadku niektórych schorzeń działanie probiotyków odczujemy szybko (mowa np. o problemach trawiennych), natomiast poprawa w innych sferach wymaga długotrwałego stosowania, by zmienić skład mikrobioty w sposób trwały.

Kiedy warto przyjmować probiotyki?

Probiotyki mają wiele potencjalnych zastosowań, ale tylko niektóre z nich są poparte rzetelnymi i jednoznacznymi badaniami naukowymi. W przypadku chorób o niespecyficznym przebiegu i wielorakim podłożu, takich jak autyzm czy depresja, probiotyki mogą wspomóc leczenie standardowe, ale go nie zastąpią, wiec o sensowności zażywania ich musi zadecydować lekarz prowadzący. Istnieją jednak schorzenia, w których probiotyki stanową standardowy element terapii. Zaliczamy do nich syndrom jelita drażliwego, egzemę, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz biegunki na tle antybiotykowym.

Nowe badania naukowców z Australii, konkretnie z uniwersytetu w Queensland, sugerują również, że preparaty probiotyczne mogą być pomocne we wzmacnianiu odporności i zachowaniu zdrowia kobiecych dróg rodnych.

To, czy probiotyk będzie skuteczny, zależy również od jego jakości. Z tego względu preparaty tego typu najlepiej nabywać w aptece, ponieważ wówczas mamy pewność, że pochodzą z pewnych źródeł i zawierają szczepy, których skuteczność została potwierdzona. Kolejnym warunkiem jest właściwe przechowywanie probiotyku – część wymaga trzymania w temperaturze pokojowej, a inne w lodówce, co w sposób istotny wpływa na ich skuteczność. Kolejnym warunkiem skuteczności jest przyjmowanie preparatów zgodnie z zaleceniem lekarza lub producenta, o konkretnych porach lub podczas posiłków czy między nimi. Probiotyk musi również posiadać ochronę przed kwasami żołądkowymi, w przeciwnym razie nie przetrwa drogi przez układ pokarmowy i nie zadziała właściwie.

Niezależnie od tego, jaką dolegliwość chcemy leczyć z pomocą probiotyku, każdorazowo należy skonsultować się w lekarzem lub farmaceutą w celu określenia skuteczności i sensowności przyjęcia preparatu. Tylko w ten sposób możemy być pewni, że lek probiotyczny spełnia podstawowe warunki skuteczności, a więc zawarte w nim szczepy są wycelowane w konkretną dolegliwość i występują w odpowiedniej dawce. Powyższe kwestie zależą od typu probiotyku, ale również producenta i przeznaczenia preparatu.

Probiotyki z natury

Przed rozpoczęciem zażywania probiotyków syntetycznych warto wypróbować żywność probiotyczną. Mowa o produktach mających naturalne właściwości probiotyczne, które można włączyć do codziennej diety w większych ilościach i sprawdzić, czy ich działanie odniesie pozytywne skutki.

Jednym z najlepszych źródeł bakterii probiotycznych jest jogurt bogaty w bakterie kwasu mlekowego, Część badań dowodzi, że włączenie go do diety może złagodzić symptomy zespołu jelita drażliwego. Należy jednak pamiętać, że efekty przyniesie jedynie jedzenie jogurtów z żywymi kulturami bakterii, ponieważ nie wszystkie je posiadają. Podobne właściwości wykazuje kefir, posiadający nawet więcej szczepów dobrych bakterii od jogurtu, a przy okazji również jest bezpieczny dla osób mających problem z tolerancją laktozy. Kolejnym naturalnym źródłem probiotyków jest kiszona kapusta, bogata nie tylko w probiotyki, ale także antyoksydanty, błonnik i witaminy. W tym sensie można ją zaliczyć do grona „superfoods”, zwłaszcza w naszej szerokości geograficznej, zresztą podobnie jak ogórki kiszone (aczkolwiek nie w occie, który zabija bakterie). Dalekowschodnią, probiotyczną kuzynką kapusty kiszonej jest koreańska kimchi, czyli kiszona kapusta doprawiona ostrymi przyprawami, również bogata w bakterie kwasu mlekowego.

Wschodni rodowód ma również pasta miso, będąca bazą wielu dań pochodzenia japońskiego czy koreańskiego. Powstaje ze sfermentowanej soi z dodatkiem soli i grzybów koji. Poza działaniem probiotycznym, miso jest bogatym źródłem mikroelementów i może także zmniejszać ryzyko nowotworów i udaru u kobiet. Podobne właściwości wykazuje tempeh, produkt również oparty na soi, będący popularnym, wysokobiałkowym zastępnikiem mięsa dla wegetarian. W procesie fermentacji w tempehu dochodzi także do powstania witaminy B12 obecnej przede wszystkim w produktach mięsnych, co również ma znaczenie przy wyborze diety roślinnej. Probiotyczne właściwości wykazuje także kombucha, czyli popularna w Azji herbata fermentowana za pomocą drożdży.

Jak widać, probiotyki znaleźć można nie tylko w aptekach, ale również w domowej spiżarni. Jednak niezależnie od ich źródła, stosowanie preparatów z dobrymi bakteriami powinno każdorazowo być konsultowane z lekarzem lub farmaceutą.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij