Ziarna kakaowe a otyłość
Katarzyna Szulik

Ziarna kakaowe a otyłość

Czekolada jedzona w nadmiarze tuczy, ale składniki jej ziaren mogą wpływać pozytywnie na metabolizm tłuszczów i w konsekwencji pomagać w kontroli wagi. Takie wnioski płyną z nowego badania przeprowadzonego przez naukowców z University of Illinois, które pozwoliło zidentyfikować trzy potencjalnie dobroczynne dla zdrowia związki fenolowe w skorupkach ziaren kakaowych.

Związki, o których mowa, to kwas protokatechowy, epikatechina i procyjanidyna B2. Zgodnie z badaniem, mają one występować w łupinach w wysokim stężeniu, a poza nimi znaleźć je można także w zielonej herbacie, kawie oraz kakao.

W trakcie badania naukowcy mieli zamiar sprawdzić, czy wspomniane związki mają zdolność do zwalczania wywołujących zapalenia makrofagów, żeby w ten sposób zmniejszyć stan zapalny. Ich teza głosiła, że wspomniane fenole mogą blokować lub zmniejszać uszkodzenia mitochondriów komórek tłuszczowych, zapobiegając insulinooporności.

W tym celu naukowcy stworzyli ekstrakt, w którym znalazły się związki fenolowe pochodzące z kakaowych łupin. Jego działaniu poddali wspomniane makrofagi, czyli komórki odpornościowe, oraz komórki tłuszczowe (adipocyty), a w wykonaniu dokładnych pomiarów wykorzystane zostały techniki bioinformatyczne.

Rodzaje ludzkiego tłuszczu

Tkanka tłuszczowa w naszych organizmach dzieli się na dwa typy – białą, dominującą, odpowiedzialną za gromadzenie energii, oraz brunatną (brązową), której funkcją jest wytwarzanie ciepła i utrzymywanie stałej temperatury ciała. Najwięcej brązowych komórek tłuszczowych posiadają dzieci tuż po urodzeniu, a ich główne skupiska znajdują się między innymi w rejonie kręgosłupa i szyi. Z czasem ilość brunatnego tłuszczu maleje, a białego tłuszczu przybywa, zwłaszcza u osób z nadwagą lub otyłością. Tłuszcz brązowy jest zdecydowanie zdrowszy, a jego duże ilości w organizmie zmniejszają ryzyko niezdrowego przybierania na wadze. Z tego względu naukowcy pracują nad sposobami przekształcenia tłuszczu białego w brązowy.

Zgodnie z badaniami naukowców ze Szwecji, gdyby udało się zamienić tylko 15% tłuszczu białego w brunatny, efekty racjonalnego odchudzania mogłyby się zwiększyć ze standardowych 1,5-2 do nawet 5 kg miesięcznie.

„Toksyczny taniec” komórek

Stan zapalny powstaje w organizmie w chwili, gdy komórki tłuszczowe gromadzą zbyt dużo tkanki. To sprzyja wzrostowi liczby makrofagów, które wchodząc w interakcję z adipocytami doprowadzają do powstawania toksyn wywołujących stan zapalny.

Podobnie jak baterie w komórkach, które spalają tłuszcz i glukozę w celu wytworzenia energii, mitochondria mogą ulec uszkodzeniu, gdy w ciele wystąpią wysokie poziomy tłuszczu, glukozy i stanów zapalnych. Jeśli ten proces nie zostanie zahamowany, zapalenie staje się stanem przewlekłym i osłabia zdolność komórek do pobierania glukozy, wywołując insulinooporność i/lub cukrzycę typu 2, wynikającą z nadmiaru glukozy we krwi.

Dzięki wykorzystaniu ekstraktu ze związkami fenolowymi naukowcom udało się naprawić uszkodzone mitochondria, co sprawiło, że w adipocytach kumulowało się mniej tłuszczu. To pozwoliło zahamować rozwój stanu zapalnego i przywrócić wrażliwość komórek na insulinę.

Cenny ekstrakt

Białe komórki tłuszczowe poddane działaniu fenoli w ekstrakcie przekształcały się w brązowe komórki tłuszczowe, będące wyspecjalizowaną formą tkanki tłuszczowej o większej wydolności spalania, co zawdzięczają przede wszystkim większej liczbie mitochondriów. W ten sposób udało się zapobiec wystąpieniu procesów zapalnych i wykształcenia odporności adipocytów na insulinę, a co za tym idzie możliwe było zapobiegnięcie zaburzeniom czynności mitochondriów w tkance tłuszczowej.

Nowa rola łupin kakaowych

Przy produkcji czekolady wykorzystywana jest jedynie zawartość ziaren kakaowych, a ich łupiny stają się odpadem potencjalnie niebezpiecznym dla środowiska. Nowe możliwości ich wykorzystania są więc nie tylko ukłonem w stronę producentów czekolady, którzy liczą na dodatkowe zyski, ale również profitem dla środowiska, do którego w ostatecznym rozrachunku trafi mniej szkodliwych odpadów.

Badanie nad ziarnami kakaowymi zostało sfinansowane przez Universidad Autonoma de Madrid-Banco Santander, amerykański Departament Rolnictwa – Narodowy Instytut Żywności i Rolnictwa – HATCH oraz hiszpańskie Ministerstwo Nauki i Innowacji.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij