×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Ziarna kakaowe a otyłość

Czekolada jedzona w nadmiarze tuczy, ale składniki jej ziaren mogą wpływać pozytywnie na metabolizm tłuszczów i w konsekwencji pomagać w kontroli wagi. Takie wnioski płyną z nowego badania przeprowadzonego przez naukowców z University of Illinois, które pozwoliło zidentyfikować trzy potencjalnie dobroczynne dla zdrowia związki fenolowe w skorupkach ziaren kakaowych.

Związki, o których mowa, to kwas protokatechowy, epikatechina i procyjanidyna B2. Zgodnie z badaniem, mają one występować w łupinach w wysokim stężeniu, a poza nimi znaleźć je można także w zielonej herbacie, kawie oraz kakao.

W trakcie badania naukowcy mieli zamiar sprawdzić, czy wspomniane związki mają zdolność do zwalczania wywołujących zapalenia makrofagów, żeby w ten sposób zmniejszyć stan zapalny. Ich teza głosiła, że wspomniane fenole mogą blokować lub zmniejszać uszkodzenia mitochondriów komórek tłuszczowych, zapobiegając insulinooporności.

W tym celu naukowcy stworzyli ekstrakt, w którym znalazły się związki fenolowe pochodzące z kakaowych łupin. Jego działaniu poddali wspomniane makrofagi, czyli komórki odpornościowe, oraz komórki tłuszczowe (adipocyty), a w wykonaniu dokładnych pomiarów wykorzystane zostały techniki bioinformatyczne.

Rodzaje ludzkiego tłuszczu

Tkanka tłuszczowa w naszych organizmach dzieli się na dwa typy – białą, dominującą, odpowiedzialną za gromadzenie energii, oraz brunatną (brązową), której funkcją jest wytwarzanie ciepła i utrzymywanie stałej temperatury ciała. Najwięcej brązowych komórek tłuszczowych posiadają dzieci tuż po urodzeniu, a ich główne skupiska znajdują się między innymi w rejonie kręgosłupa i szyi. Z czasem ilość brunatnego tłuszczu maleje, a białego tłuszczu przybywa, zwłaszcza u osób z nadwagą lub otyłością. Tłuszcz brązowy jest zdecydowanie zdrowszy, a jego duże ilości w organizmie zmniejszają ryzyko niezdrowego przybierania na wadze. Z tego względu naukowcy pracują nad sposobami przekształcenia tłuszczu białego w brązowy.

Zgodnie z badaniami naukowców ze Szwecji, gdyby udało się zamienić tylko 15% tłuszczu białego w brunatny, efekty racjonalnego odchudzania mogłyby się zwiększyć ze standardowych 1,5-2 do nawet 5 kg miesięcznie.

„Toksyczny taniec” komórek

Stan zapalny powstaje w organizmie w chwili, gdy komórki tłuszczowe gromadzą zbyt dużo tkanki. To sprzyja wzrostowi liczby makrofagów, które wchodząc w interakcję z adipocytami doprowadzają do powstawania toksyn wywołujących stan zapalny.

Podobnie jak baterie w komórkach, które spalają tłuszcz i glukozę w celu wytworzenia energii, mitochondria mogą ulec uszkodzeniu, gdy w ciele wystąpią wysokie poziomy tłuszczu, glukozy i stanów zapalnych. Jeśli ten proces nie zostanie zahamowany, zapalenie staje się stanem przewlekłym i osłabia zdolność komórek do pobierania glukozy, wywołując insulinooporność i/lub cukrzycę typu 2, wynikającą z nadmiaru glukozy we krwi.

Dzięki wykorzystaniu ekstraktu ze związkami fenolowymi naukowcom udało się naprawić uszkodzone mitochondria, co sprawiło, że w adipocytach kumulowało się mniej tłuszczu. To pozwoliło zahamować rozwój stanu zapalnego i przywrócić wrażliwość komórek na insulinę.

Cenny ekstrakt

Białe komórki tłuszczowe poddane działaniu fenoli w ekstrakcie przekształcały się w brązowe komórki tłuszczowe, będące wyspecjalizowaną formą tkanki tłuszczowej o większej wydolności spalania, co zawdzięczają przede wszystkim większej liczbie mitochondriów. W ten sposób udało się zapobiec wystąpieniu procesów zapalnych i wykształcenia odporności adipocytów na insulinę, a co za tym idzie możliwe było zapobiegnięcie zaburzeniom czynności mitochondriów w tkance tłuszczowej.

Nowa rola łupin kakaowych

Przy produkcji czekolady wykorzystywana jest jedynie zawartość ziaren kakaowych, a ich łupiny stają się odpadem potencjalnie niebezpiecznym dla środowiska. Nowe możliwości ich wykorzystania są więc nie tylko ukłonem w stronę producentów czekolady, którzy liczą na dodatkowe zyski, ale również profitem dla środowiska, do którego w ostatecznym rozrachunku trafi mniej szkodliwych odpadów.

Badanie nad ziarnami kakaowymi zostało sfinansowane przez Universidad Autonoma de Madrid-Banco Santander, amerykański Departament Rolnictwa – Narodowy Instytut Żywności i Rolnictwa – HATCH oraz hiszpańskie Ministerstwo Nauki i Innowacji.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. M. Rebollo‐Hernanz, Q. Zhang, Y. Aguilera in., Cocoa Shell Aqueous Phenolic Extract Preserves Mitochondrial Function and Insulin Sensitivity by Attenuating Inflammation between Macrophages and Adipocytes In Vitro. „Molecular Nutrition & Food Research”, 2019.
  2. Brunatna tkanka tłuszczowa, „mp.pl” [online], https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/64362,brunatna-tkanka-tluszczowa, [dostęp:] 25.06.2019.
  3. Brązowy tłuszcz nadzieją w walce z otyłością, „medonet.pl” [online], http://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,brazowy-tluszcz-nadzieja-w-walce-z-otyloscia,artykul,1689700.html, [dostęp:] 25.06.2019.

Podziel się: