
Ziarna kakaowe a otyłość
Związki, o których mowa, to kwas protokatechowy, epikatechina i procyjanidyna B2. Zgodnie z badaniem, mają one występować w łupinach w wysokim stężeniu, a poza nimi znaleźć je można także w zielonej herbacie, kawie oraz kakao.
W trakcie badania naukowcy mieli zamiar sprawdzić, czy wspomniane związki mają zdolność do zwalczania wywołujących zapalenia makrofagów, żeby w ten sposób zmniejszyć stan zapalny. Ich teza głosiła, że wspomniane fenole mogą blokować lub zmniejszać uszkodzenia mitochondriów komórek tłuszczowych, zapobiegając insulinooporności.
W tym celu naukowcy stworzyli ekstrakt, w którym znalazły się związki fenolowe pochodzące z kakaowych łupin. Jego działaniu poddali wspomniane makrofagi, czyli komórki odpornościowe, oraz komórki tłuszczowe (adipocyty), a w wykonaniu dokładnych pomiarów wykorzystane zostały techniki bioinformatyczne.
Rodzaje ludzkiego tłuszczu
Tkanka tłuszczowa w naszych organizmach dzieli się na dwa typy – białą, dominującą, odpowiedzialną za gromadzenie energii, oraz brunatną (brązową), której funkcją jest wytwarzanie ciepła i utrzymywanie stałej temperatury ciała. Najwięcej brązowych komórek tłuszczowych posiadają dzieci tuż po urodzeniu, a ich główne skupiska znajdują się między innymi w rejonie kręgosłupa i szyi. Z czasem ilość brunatnego tłuszczu maleje, a białego tłuszczu przybywa, zwłaszcza u osób z nadwagą lub otyłością. Tłuszcz brązowy jest zdecydowanie zdrowszy, a jego duże ilości w organizmie zmniejszają ryzyko niezdrowego przybierania na wadze. Z tego względu naukowcy pracują nad sposobami przekształcenia tłuszczu białego w brązowy.
„Toksyczny taniec” komórek
Stan zapalny powstaje w organizmie w chwili, gdy komórki tłuszczowe gromadzą zbyt dużo tkanki. To sprzyja wzrostowi liczby makrofagów, które wchodząc w interakcję z adipocytami doprowadzają do powstawania toksyn wywołujących stan zapalny.
Podobnie jak baterie w komórkach, które spalają tłuszcz i glukozę w celu wytworzenia energii, mitochondria mogą ulec uszkodzeniu, gdy w ciele wystąpią wysokie poziomy tłuszczu, glukozy i stanów zapalnych. Jeśli ten proces nie zostanie zahamowany, zapalenie staje się stanem przewlekłym i osłabia zdolność komórek do pobierania glukozy, wywołując insulinooporność i/lub cukrzycę typu 2, wynikającą z nadmiaru glukozy we krwi.
Powiązane produkty
Cenny ekstrakt
Białe komórki tłuszczowe poddane działaniu fenoli w ekstrakcie przekształcały się w brązowe komórki tłuszczowe, będące wyspecjalizowaną formą tkanki tłuszczowej o większej wydolności spalania, co zawdzięczają przede wszystkim większej liczbie mitochondriów. W ten sposób udało się zapobiec wystąpieniu procesów zapalnych i wykształcenia odporności adipocytów na insulinę, a co za tym idzie możliwe było zapobiegnięcie zaburzeniom czynności mitochondriów w tkance tłuszczowej.
Nowa rola łupin kakaowych
Przy produkcji czekolady wykorzystywana jest jedynie zawartość ziaren kakaowych, a ich łupiny stają się odpadem potencjalnie niebezpiecznym dla środowiska. Nowe możliwości ich wykorzystania są więc nie tylko ukłonem w stronę producentów czekolady, którzy liczą na dodatkowe zyski, ale również profitem dla środowiska, do którego w ostatecznym rozrachunku trafi mniej szkodliwych odpadów.
Badanie nad ziarnami kakaowymi zostało sfinansowane przez Universidad Autonoma de Madrid-Banco Santander, amerykański Departament Rolnictwa – Narodowy Instytut Żywności i Rolnictwa – HATCH oraz hiszpańskie Ministerstwo Nauki i Innowacji.